به گزارش خبرنگار ایمنا، وبگاه شبکه خبری سیانان در یک گزارش اطلاعاتی جدید، ادعا کرده احیای القاعده در افغانستان و پاکستان «بعید» است و اقدامات ضدتروریستی از سوی طالبان باعث تضعیف حضور داعش در آنجا شده است.
وبگاه شبکه خبری سیانان این ادعا را به نقل از دو مقام ارشد آمریکایی که اشارهای به نام آنها نشده مطرح کرده است.
به گفته سیانان از زمان خروج پرهرجومرج ایالات متحده آمریکا از افغانستان و از آنجایی که ایالات متحده منابع اطلاعاتی را از اولویتهای ضد تروریسم به تمرکز بر چین و روسیه تغییر داده است، دولت بایدن در تلاش بوده است تا تأکید کند که تواناییهای «از راه دور» آن برای ردیابی و پاسخ به تهدیدات تروریسم در آسیای جنوبی محفوظ است.
ایالات متحده و دیگر کشورهای عضو ناتو در سال ۲۰۰۱ در پاسخ به حملات ۱۱ سپتامبر در آمریکا، به افغانستان حمله نظامی کردند و حضور نظامی و اشغالگری آنها در افغانستان تا سال ۲۰۲۱ ادامه داشت.
سیانان در ادامه مدعی شده است که برخی از مقامات آمریکایی بهطور خصوصی ابراز نگرانی کردهاند که با انتقال ابزار اطلاعاتی ایالات متحده از خاورمیانه و جنوب آسیا، دولت بایدن ممکن است برای ردیابی تهدید ناشی از داعش که به صورت مخفیانه فعالیتهای خود در مناطق غیرقابل کنترل سوریه و جاهای دیگر ادامه میدهد، دچار مشکل شود.
به گفته سیانان گروه تروریستی داعش خراسان، شاخه داعش در افغانستان، به حملات خود به اهداف با اهمیت در داخل افغانستان ادامه داده است. حملات داعش خراسان دهها غیرنظامی را از زمان تسلط طالبان در سال ۲۰۲۱ کشته و زخمی کرده است که بخشی از تلاش آنها برای تضعیف حاکمیت طالبان و از بین بردن اعتماد عمومی به تضمینهای امنیتی طالبان است.
سیانان با اشاره به سابقه حملات داعش خراسان نوشته است که بمبگذاری در دروازه ابی هنگام خروج نیروهای آمریکا منجر به کشته شدن ۱۳ نظامی آمریکایی در سال ۲۰۲۱ شد. از اواخر سال ۲۰۲۱ تا اوایل سال ۲۰۲۳، این گروه به سفارتهای پاکستان و روسیه حمله کردند و هتلی را که نمایندگان تجاری چین در آن اقامت داشتند، مورد حمله قرار دادند و انفجاری را در محوطه یک پایگاه نیروی هوایی انجام دادند.
بر اساس گفته یکی از مقاماتی که سیانان با آنها گفتوگو کرده است: «داعش خراسان تهدیدی است که ما مطمئناً از منظر عملیات خارجی نگران آن هستیم، اما ماهیت آن تهدیدی کاملاً متفاوت از آنچه از القاعده در یازدهم سپتامبر دیدیم است.» به گفته این مقامات، اطلاعات نشان میدهد داعش خراسان تحت فشار فزاینده طالبان بوده و بسیاری از رهبران کلیدی آن در ماههای اخیر از کشور فرار کردهاند. به گفته آنها «اعضای داعش خراسان که در رسانهها، تدارکات و جذب نیرو برای حمایت از عملیاتهای خارجی مشارکت داشتند، به طور فزایندهای به کشورهای همسایه میروند تا از کارزار [ضد تروریسم] طالبان فرار کنند.»
به گزارش سیانان، اما القاعده در افغانستان و پاکستان در ضعیفترین حالت تاریخ خود قرار دارد و احیای آن بعید است و مقامات آمریکا علت آن را تا حدودی نبود نیروهای آمریکایی برای مورد هدف قرار گرفتن میدانند. پس از حمله پهپادی آمریکا و کشته شدن ایمن الظواهری رهبر القاعده در آگوست ۲۰۲۲، این گروه بدون «توانایی رهبری» و «هدایت استراتژیک» باقی ماند. طالبان در آن زمان ادعا کرد که نمیدانست ظواهری در کابل پایتخت افغانستان زندگی میکرده است.
در پایان، سیانان به نکته مهمی در خصوص اظهارات این مقامهای آمریکایی اشاره میکند زیرا ارزیابی آنها برای کماهمیت جلوه دادن خطر تروریسم در افغانستان کاملاً در تضاد با گزارش «تیم رصد تحریم» سازمان ملل است که به گفته آنها القاعده در مرحله سازماندهی مجدد و تأسیس پایگاههای آموزشی جدید در استانهای کُنَر و نورستان افغانستان است. در پاسخ به علت این تضاد در ارزیابی یک مقام ارشد به سیانان گفته است که گزارش سازمان ملل «بسیار دور از واقعیت» اطلاعاتی است که ایالات متحده و شرکایش جمعآوری کردهاند.
در ادامه گزارش سازمان ملل آمده است که داعش خراسان «به ایجاد یک تهدید مهم در داخل افغانستان ادامه میدهد و کشورهای عضو سازمان ملل نگران پتانسیل آن برای توسعه قابلیت عملیات خارجی و ایجاد تهدید در منطقه و فراتر از آن هستند.»
نظر شما