کمبود اعتبارات و بی‌مهری‌ها، زندگی عشایری را با چالش مواجه کرده‌ است

زندگی عشایری در استان کهگیلویه‌وبویراحمد با تمام زیبایی‌ها، با چالش‌های متعدد در حوزه‌های مختلف اعم از بهداشتی، درمانی و آموزشی همراه است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، با شنیدن عشایر ذهن ناخودآگاه به سمت یک زندگی باصفا و آرام در دل طبیعت می‌رود، مردمانی که با چهره‌های سوخته از جفای گرما و سرما، نماد صداقت، مهربانی، سخت‌کوشی هستند.

«ایل» به عنوان واژه مقدس جامعه عشایری یک نماد است، واژه‌ای کوتاه اما پر از حکایت و روایت برای آنانی که زیست عشایری را هیاهوی زندگی شهری ترجیح داده‌اند و دست بر زانوی همت خود، غریبانه و گمنام چون کارآفرینی موفق به اقتصاد کمک شایانی می‌کند.

زیست اجتماعی همراه با تعامل، دوستی، همکاری در جامعه عشایری زیباترین تداعی از «بنی‌آدم اعضای یکدیگرند» است، مردمانی که در عصر تکنولوژی و جدایی حقیقی و کوچ به دوستی مجازی، همچنان بر آداب و رسوم گذشتگان خود ایستاده‌اند.

بی‌تردید صحنه‌های زیبای زیست عشایری برای به تصویر درآمدن و روایت حکایت زندگی پر از چالش این قشر برای هر اهل فنی شیرین باشد، اما اگر از رؤیای لذت‌بخش زندگی آرام عشایر به واقعیت‌ها کوچ کنیم، متوجه بی‌مهری بسیار به این جامعه غیور و بی‌ادعا می‌شویم.

جمعیت عشایری در گذر تاریخ و همراه با تغییر جامعه در نوع زندگی و کوچ از زیستی به زیست دیگر، به مرور کمتر و کمتر شده‌است، به طوری‌که در مناطق ییلاق و قشلاق با سو سو زدن چراغ‌های آویزان بر ستون سیاه‌چادرها متوجه کاهش جمعیت این جامعه خواهیم شد.

در کنار میل مردمان جامعه عشایری برای داشتن زندگی راحت و بهتر، بی‌تردید بی‌مهری به این جامعه و نادیده گرفتن آن از سوی دولت‌ها باعث شده تا این جامعه به اجبار از زندگی آرام عشایری دل کنده و زندگی روستایی و شهری را بر زیست عشایری ترجیح دهند.

در سال‌های اخیر و با توجه به تحریم‌های اقتصادی گسترده، مقام معظم رهبری با طراحی شعار سال همواره بر اقتصاد مقاومتی و تکیه به تولید داخلی و بریدن از واردات از خارج تأکید فراوان داشته‌اند، با آنکه جامعه عشایری نماد بارزی از اقتصاد مقاومتی و فعالیت‌شان در راستای گسترش تولید داخل است، اما آنچنان که باید و شاید به این قشر مولد و وفادار توجهی نمی‌شود.

جامعه ۱۲ هزار خانواری عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد با جمعیتی بالغ بر ۷۲ هزار نفر قریب به ۱۰ درصد از جمعیت این استان را تشکیل می‌دهد.

زیست عشایری در استان کهگیلویه و بویراحمد با توجه به موقعیت جغرافیایی خاص، وجود مناطق کوهستانی صعب‌العبور در کنار کمبود شدید امکانات شرایط سختی را برای زندگی پیش‌روی این جامعه قرار داده‌است.

عشایر کهگیلویه و بویراحمد با مشکلات متعدد دست‌وپنجه نرم می‌کند

فضل‌الله آذرفر، مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد، در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: جامعه عشایری کهگیلویه و بویراحمد با جمعیتی بالغ بر ۷۲ هزار نفر با مشکلات متعدد دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

وی با اشاره به مشکل آموزشی در جامعه عشایری، گفت: در کنار نبود مکان‌های آموزشی مناسب، عدم استقبال معلمان کارآمد از تدریس در مناطق عشایری، باعث ضعف آموزش و تعلیم در این مناطق شده‌است.

آذرفر افزود: بیش از چهار هزار کیلومتر راه عشایری در استان وجود دارد، که تسطیح و آسفالت آن با اعتبارات محدود، کاری بسیار دشوار و نشدنی است.

وی با اشاره به اینکه دغدغه دسترسی به آب آشامیدنی پایدار در مناطق عشایری، از مهم‌ترین مطالبات این جامعه است، گفت: هم‌اکنون کار آبرسانی به عشایر استان با ۱۰ تانکر ۱۲ هزار لیتری انجام می‌شود.

مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد، با بیان اینکه روزانه ۱۵۰ هزار لیتر آب بین عشایر استان توزیع می‌شود، تصریح کرد: عمر دستگاه‌های آب‌رسان به بیش از ۴۰ سال می‌رسد و هزینه استهلاک این دستگاه‌ها به یک چالش تبدیل شده‌است.

کمبود اعتبارات و بی‌مهری دستگاه‌های خدمت‌رسان

وی افزود: دستگاه‌های خدمات‌رسان در ارائه خدمات به عشایر کوتاهی می‌کنند و در برخی موارد احساس می‌شود که جامعه عشایری یک جامعه جداگانه است.

آذرفر با بیان اینکه در سفر ریاست جمهوری مصوبات خوبی داشتیم، گفت: ۶۰ میلیارد تومان اعتبار تملک دارایی در سال‌جاری به امور عشایر تخصیص یافته و منتظر تخصیص اعتبارات ملی هستیم.

وی افزود: مشکلات بهداشتی و درمانی، دسترسی دشوار جامعه عشایری به مراکز درمانی و پزشک از دیگر مشکلات مطرح در جامعه عشایری است.

توزیع ۱۱۵۰ دستگاه پنل خورشیدی بین عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد

مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد، با بیان اینکه توزیع پنل‌های خورشیدی بین عشایر یکی از خدمات ارزنده نظام است، گفت: سهمیه سالانه استان ۱۱۵۰ دستگاه است و قرار است در سال آینده سهمیه استان افزایش پیدا کند.

وی افزود: در سال‌جاری سهمیه پنل استان به طور کامل بین متقاضیان توزیع شده‌است.

آذرفر قیمت آزاد پنل‌های خورشیدی را بیش از ۱۳ میلیون تومان عنوان کرد و گفت: سهم پرداختی متقاضیان عشایری جهت تأمین پنل یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان است.

سهم عشایر کهگیلویه و بویراحمد در اقتصاد

وی افزود: عشایر کهگیلویه و بویراحمد ۳۵ درصد صنایع‌دستی شامل ۱۰ هزار متر مربع انواع گبه، جاجیم، قالی، گلیم و فرش این استان را تولید می‌کنند.

مدیرکل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد، با بیان اینکه هم‌اکنون تعداد دام‌های در اختیار عشایر این استان افزون بر یک میلیون رأس است، خاطرنشان کرد: ۴۰۰ تن پشم، ۲۶ هزار تن شیر، ۱۸۰ تن انواع روغن‌های دامی و ۷۲۰ تن گوشت قرمز توسط عشایر این استان تولید می‌شود.

کد خبر 684165

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.