آخرین وضعیت اینترنت ایران چگونه است؟

طبق آمار منتشر شده در ارتباط با دسترسی مردم جهان به اینترنت، تا ژوئن ۲۰۲۳، ۴.۹ میلیارد کاربر رسانه‌های اجتماعی در جهان وجود داشت. اینترنت در سال ۲۰۱۹ در اختیار ۴.۱ میلیارد نفر قرار گرفته بود که چیزی حدود ۵۴ درصد از جمعیت دنیا را تشکیل می‌داد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، در دهه‌های اخیر، اینترنت به یک پدیده بی‌پایان تبدیل شده و در تمامی جوانب زندگی انسانی نفوذی بی‌نظیر داشته است. از ارتباطات و تجارت گرفته تا آموزش و تحقیقات، اینترنت به عنوان یک ابزار قدرتمند، جهانی و قابل دسترس از زندگی انسان‌ها رونق و اهمیتی بی‌شمار برخوردار شده است. با رشد روزافزون جمعیت جهان و پیشرفت تکنولوژی، استفاده از اینترنت به یک نیاز ضروری تبدیل شده است، اما در این میان، نقش و اهمیت دو معیار اساسی، یعنی «سرانه مصرف اینترنت» و «سرعت اینترنت» به عنوان دو عنصر بارز در اینترنت جهانی مورد توجه قرار می‌گیرد.

سرانه مصرف اینترنت، نشان‌دهنده نفوذ اینترنت در جامعه‌ها و کشورها است. در واقع مواردی مانند دسترسی جامعه به اینترنت و میزان هزینه لازم برای دستیابی به این تکنولوژی برای هر فرد جزو مواردی است که در سرانه مصرف اینترنت مورد توجه قرار می‌گیرد.

تاریخچه اینترنت در ایران

اینترنت ۳۳ سال پیش وارد ایران شد، ۲۸ سال قبل در دسترس عموم قرار گرفت و در دهه‌های بعد گسترش پیدا کرد. در واقع چیزی که امروز به نام اینترنت می‌شناسیم و بخش جدایی‌ناپذیر زندگی است، در اوایل دهه ۱۹۶۰ میلادی و دوران جنگ سرد، توسط یکی از دانشمندان علوم کامپیوتر دانشگاه MIT به نام جوزف کارل رابنت لیکلایدر ساخته و ابداع شد.

شبکه فراکهکشانی که لیکلایدر ابداع کرده بود، به مرور زمان و با تلاش دانشمندان دیگری پیشرفت کرد تا اینکه نمونه اولیه اینترنت با نام آرپانت توسط وزارت دفاع ایالات متحده عملیاتی شد و به کمک آن در اواخر دهه ۶۰ میلادی چندین کامپیوتر در یک شبکه به یکدیگر متصل شدند.

اینترنت که ابتدای ورود به ایران بیت‌نت خوانده می‌شد، سال ۱۳۶۸ توسط مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات وارد کشور شد. سه سال بعد با تبادل داده‌هایی از طریق پروتکل NJE بین ایران و اتریش، کشورمان نخستین اتصال به شبکه جهانی را تجربه کرد. یک سال بعد از آن بود که پروتکل IP/TCP در ایران به راه افتاد. این پروتکل به‌عنوان یک زبان مشترک برای ارتباط میان کامپیوترها استفاده می‌شود و امکان اتصال آن‌ها به یکدیگر را فراهم می‌کند.

وضعیت اینترنت ایران هم‌اکنون

در جلسه علنی مجلس وزیر ارتباطات به‌طور مفصل به موضوع «بررسی کیفیت اینترنت و شاخص‌های مرتبط با آن با رویکرد چالش‌های ایجاد شده برای شهروندان و کسب‌وکارهای اینترنتی» پرداخت و توضیحاتی ارائه کرد.

وزیر ارتباطات اعلام کرد که در دو سال گذشته، تلاش‌های قابل توجهی برای بهبود کیفیت و سرعت اینترنت در کشور انجام شده و برای بیش از دو برابر نیاز اینترنت کشور، ظرفیت تأمین شده است. از جمله اقدامات انجام شده واگذاری فرکانس‌های جدید به اپراتورها برای تلفن همراه است که منجر به افزایش پوشش تلفن همراه از ۸۶ درصد به ۹۲ درصد شده است. این بهبود در پوشش تلفن همراه به شهروندان امکان ارتباط آسان‌تر و بهتر را فراهم کرده است.

یکی از اهداف اصلی وزیر ارتباطات نیز توسعه پروژه فیبر نوری است. وی اعلام کرد که برنامه‌ریزی صورت گرفته است تا در آینده نزدیک، تمام افراد بتوانند از فیبر نوری با سرعت ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه استفاده کنند. این پروژه باعث افزایش قابل توجهی در سرعت اینترنت و بهبود عملکرد شبکه‌های ارتباطی خواهد شد.

آمار کاربران اینترنت در ایران و جهان

طبق آمار منتشر شده در ارتباط با دسترسی مردم جهان به اینترنت، تا ژوئن ۲۰۲۳، ۴.۹ میلیارد کاربر رسانه‌های اجتماعی در جهان وجود داشت. اینترنت در سال ۲۰۱۹ در اختیار ۴.۱ میلیارد نفر قرار گرفته بود که چیزی حدود ۵۴ درصد از جمعیت دنیا را تشکیل می‌داد. البته میزان رشد استفاده اینترنت در کشورهایی با اقتصاد ضعیف و متوسط، حدود ۱۵ درصد برآورد شده بود. همان‌طور که می‌دانید، شیوع ویروس کرونا باعث شد حضور افراد در بسیاری از مکان‌های عمومی و اداره‌ها یا شرکت‌ها محدود شود؛ به همین جهت برگزاری جلسه‌های آنلاین، مشاوره آنلاین پزشکی، برگزاری ویدئوکنفرانس‌ها و خرید آنلاین و انجام بسیاری از کارها به صورت اینترنتی امری اجتناب‌ناپذیر بود.

محدود شدن ارتباط مردم نیز سبب شد که افراد زیادی برای برقراری ارتباط با دوستان و اقوام، بیش از پیش به شبکه‌های اجتماعی متکی شوند. ناگفته نماند که افزایش دسترسی مردم جهان به اینترنت در سال اول شیوع کرونا طی یک دهه اخیر بی‌سابقه بود.

تعداد کاربران اینترنت جهان در سال ۲۰۲۳

تا ژوئن ۲۰۲۳، ۴.۹ میلیارد کاربر رسانه‌های اجتماعی در جهان وجود داشت. پیش‌بینی می‌شود این تعداد تا سال ۲۰۲۷ به ۵.۸۵ میلیارد برسد. در این سال فیسبوک، بزرگترین پلتفرم رسانه اجتماعی از نظر پایگاه کاربر است و ۲.۹۵۸ میلیارد کاربر دارد.

تعداد کاربران اینترنت ایران در ۱۴۰۱

آخرین بررسی‌ها از وضعیت شبکه مخابراتی کشور نشان می‌دهد که بالغ بر ۲۸.۵ میلیون کاربر اینترنت در ایران وجود دارد و ۳۳۴ دانشگاه نیز از طریق فیبرنوری به اینترنت دسترسی دارند. هم اکنون ۲۶ میلیون و ۳۶۲ هزار و ۳۷۰ خط تلفن ثابت در کشور وجود دارد و ضریب نفوذ این نوع تلفن ۳۴.۶ درصد است؛ این در حالی است که شرکت مخابرات ایران در آخرین گزارش‌های خود تعداد کاربران تلفن‌های همراه را ۴۸ میلیون نفر اعلام کرده که از این میان ۱۶ میلیون نفر مشترک سیم‌کارت دائمی و ۳۲ میلیون نفر نیز مشترک سیم‌کارت‌های اعتباری مخابرات هستند.

«اسپیدتست» سرعت و کیفیت اینترنت همه کشورهای جهان را می‌سنجد و هر ماه میزان افزایش یا کاهش سرعت را با رتبه‌بندی آنها نشان می‌دهد. این سایت برای سنجش رتبه و کیفیت اینترنت در کشورهای جهان از شاخص میانه (Median) استفاده می‌کند. «میانه» نقطه وسط داده‌های آماری است.

بر اساس تازه‌ترین آمار که مربوط به یک ماه گذشته است، اینترنت سیار ایران بدون تغییر نسبت به ماه پیش از آن به جایگاه ۶۷ از میان ۱۴۳ کشور جهان و اینترنت ثابت با سه رتبه افت به جایگاه ۱۴۸ در میان ۱۸۲ کشور جهان رسیده است.

آخرین وضعیت اینترنت ایران چگونه است؟

«میانه» سرعت دانلود اینترنت ثابت کشور ۱۲.۱۱ مگابیت بر ثانیه، سرعت آپلود ۲.۶۰ و میزان تأخیر ۲۸ میلی‌ثانیه است. بر اساس همین شاخص سرعت دانلود اینترنت سیار ۳۳.۴۴ مگابیت بر ثانیه، سرعت آپلود ۱۰.۱۷ مگابیت‌برثانیه و میزان تأخیر ۳۰ میلی‌ثانیه است.

«میانه» سرعت دانلود اینترنت سیار در جهان اکنون ۴۲.۳۵ مگابیت‌برثانیه، آپلود ۱۰.۰۴ مگابیت‌برثانیه و میزان تأخیر ۲۸ میلی‌ثانیه است، همچنین سرعت دانلود اینترنت ثابت در جهان بر اساس این شاخص ۸۲.۵۶ مگابیت‌برثانیه، سرعت آپلود ۳۶.۸۰ مگابیت‌برثانیه و میزان تأخیر ۹ میلی‌ثانیه است.

آخرین وضعیت اینترنت ایران چگونه است؟

کد خبر 682444

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.