به گزارش خبرنگار ایمنا، هنر تئاتر به سبب زندهبودن میان تمامی هنرها بیشترین تأثیرگذاری را بر جامعه مخاطبان دارد، بر همین اساس است که دستمایه قراردادن مفاهیم انسانساز و تعالیبخش بشر مهم از قصص قرآنی، زندگی و سیره پیامبران و ائمه معصومین (ع) نقش غیرقابلانکاری در ترویج مبانی دینی میان مردم و میزان رشد، توسعه و اعتلای فرهنگی جوامع دارد.
یکی از اصلیترین مسیرها برای ترویج هنر تئاتر میان عموم مردم و تحقق شعار تئاتر برای همه؛ تولید آثار نمایشی با الهام از مفاهیمی است که دارای عمومیت بالایی میان افراد جامعه است. تردیدی وجود ندارد در کشور اسلامی مانند ایران آموزهها، مبانی دینی و شعائر اسلامی از آشناترین مفاهیم میان اغلب مردم به شمار میرود.
پس از انقلاب اسلامی نمایشهای دینی بیشترین مخاطبان را به خود اختصاص دادهاند، اهمیت شعائر دینی و مفاهیم مذهبی در جامعه مسلمان ایران همواره مورد تأیید و تأکید جامعیت ایرانیان بوده است. در حقیقت بروز و ظهور رفتارهای جامعهشناسانه سرچشمه اصلی خود را در مفاهیم و مبانی دینی داشتند و تولیدات تئاتر دینی با الهام از این مهم بیشترین بازخورد را از سوی مخاطب به خود اختصاص دادهاند.
ازاینرو خبرگزاری ایمنا با توجه به شروع اجرای تئاترهای خیابانی ویژه ایام و محرم و صفر در اصفهان «دورعاشقان» که به همت دفتر تخصصی هنرهای نمایشی شهرداری اصفهان در دو مکان پل خواجو و ارگ جهاننما در حال برگزاری است، هرروز با یکی از کارگردان صاحب اثر در این رویداد درباره نمایشی خیابانی که اجرا دارند و اهمیت پرداختن تئاتر خیابانی در حوزه مباحث دینی همچون قیام امام حسین (ع) و عاشورا مصاحبهای را انجام داده است که بخش نخست این مصاحبه را در ذیل ازنظر می گذارنید.
نگاهی به تئاتر خیابانی «طلوعی دوباره»
حسین نصراصفهانی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: بیش از ۲۱ سال است که در حوزه تئاتر صحنهای و خیابانی فعالیت میکنم و در این دوره از نمایشهای بیرونی «دور عاشقان» باکار جدیدی تحت عنوان «طلوعی دوباره» در کنار هنرمندان گروه هنری «هنر هفتم» در خدمت شهروندان هستیم.
وی بابیان اینکه تئاترهای خیابانی تفاوت عمدهای با تئاترهای صحنهای دارند، افزود: در تئاترهای خیابانی، هنرمندانی که به اجرای نقش میپردازند با مخاطب رودررو هستند و فاصله کمتری را نسبت به تئاتر صحنهای با مخاطب و بیننده دارند این در حالی است که به دلیل فاصله کمتر نسبت به مخاطب، این امکان فراهم است که با مخاطب گفتوگو داشته باشند تا آنجایی که از کلمات و دیالوگهای مخاطب حاضر نیز در نمایش خود استفاده میکنند.
کارگردان و نویسنده نمایش «طلوعی دوباره» خاطرنشان کرد: بازیگری که در بخش تئاتر خیابانی فعالیت میکند، این امکان را دارد که ناخودآگاه به سوال تماشاگر که در خیابان ایستاده است و در زمان اجرای نمایش، پاسخ دهد.
وی افزود: ازجمله علتهای موفقیت تئاتر خیابانی نسبت به تئاتر صحنهای این است که شهرداری هزینههای نمایش را متقبل میشود بهطوریکه هنرمند دغدغه پرداخت هزینه سالن نمایش و تماشاگر دغدغه پرداخت هزینه بلیت را ندارد.
نصراصفهانی، ادامه داد: هنرمندانی که در تئاتر خیابانی به ایفای نقش میپردازند، اعتمادبهنفس بیشتری نسبت به بازیگران تئاتر صحنهای دارندو میتوانند از کلمات و جملات بداههای که تماشاگر در حین تماشای تئاتر عنوان میکند بهرهمند شوند و در اجراهای خود از آنها استفاده کنند.
وی اضافه کرد: تئاتر خیابانی نه در یک برهه از زمان، بلکه در زمانهای مختلف و بهتناسب با ایام مختلف سال از اهمیت بالایی برخوردار است بهطوریکه میتواند تأثیرگذاری بسیاری بر مخاطب عام جامعه داشته باشد و با اجرای صحیح خود موضوعات مختلف و آسیبهای اجتماعی را اجرا و در راستای فرهنگسازی بخشهای مختلف مؤثر باشند.
نویسنده و کارگردان نمایش «طلوعی دوباره» گفت: کوتاه بودن زمان اجرای تئاتر خیابانی یکی دیگر از علتهای موفقیت این رشته هنری است چراکه مخاطب تا انتهای نمایش حضور دارد و از اجرای نمایش نتیجهگیری میکند.
وی با اشاره به برگزاری نمایشنامههای بیرونی «دور عاشقان» در شهر اصفهان، گفت: نمایش طلوعی دوباره یکی از کارهای زیبا و پربار گروه هنری «هنر هفتم» است که باهدف تقویت ارتباط مردم با ماههای محرم و صفر و یادآوری سنتهای گذشتگان اجرا میشود.
نصراصفهانی، تصریح کرد: نمایش «طلوعی دوباره»، نشان میدهد اجرای برنامههای مشارکتی چون عزاداریها، تعزیهخوانی، پخش نذری و … درگذشته و حتی امروز یک کار دلی است که مردم از عمق وجود خود و به نشانه ارادت به سرور و سالار شهیدان انجام میدهند.
وی تأکید کرد: نمایشنامه طلوعی دوباره، اجرایی بدون دیالوگ است بهطوریکه با بهرهگیری از المانها و نمادهای مختلف، با مخاطب ارتباط برقرار میکند.
نویسنده و کارگردان نمایش «طلوعی دوباره» افزود: ایمان ماندگاری، مجید فلاحپور، محمداحمدی، حسین نصر اصفهانی ومحمد شریفیان در این نمایشنامه به ایفای نقش میپردازند.
نظر شما