به گزارش خبرنگار ایمنا، کشورهای حاشیه دریای خزر به دلیل همجواری با این دریا و برخورداری از مزیتهای مختلف از جمله جمعیت زیاد، دسترسی به مسیر حمل و نقل ارزانقیمت دریایی و رودخانهای و دارا بودن آداب و فرهنگ مشترک از جمله مناطقی در آسیا به شمار میروند که میتوانند ضمن تأمین نیازهای یکدیگر به بازار مناسب درون قارهای تبدیل شوند.
به دلیل اهمیت و جایگاه اقتصادی کشور روسیه برای جمهوری اسلامی موجب شده است که از برخی استانهای این کشور به عنوان قطب راهبردی در حوزه حمل و نقل و تأمین کالاهای اساسی ایران سخن به میان میآورند.
این مناطق از جمله پایانههای مهم دریایی روسیه در دریای خزر و یکی از مهمترین نقاط مواصلات رودخانهای برای تجارت با ایران است. گذرگاه شمال-جنوب از مهمترین مسیرهای ارتباطی اوراسیا است که با توجه به نگاه دولت سیزدهم به دیپلماسی همسایگی و توسعه ارتباطات و مناسبات با کشورهای منطقه میتواند جذب ترانزیت کالاهای خارجی از موجودی دریای مازندران را فراهم کند.
رودخانه ولگا، مزیت مهم تجاری استان ولگاگراد و نیز دسترسی این رودخانه در استان آستارا خان در زمینه حمل و نقل محصولات و نزدیکی بنادر مهم تجاری استان مازندران به این رودخانه مزیت ممتاز ارتباط اقتصادی میان مازندران و کشور روسیه را میسر کرده است.
در ایران بخش بزرگی از صادرات و واردات به روسیه از راه بندرانزلی و امیرآباد در استانهای شمالی (گیلان و مازندران) و از طریق آستراخان انجام میشود و در واقع منطقه آستراخان بخشی از ناحیه جنوب روسیه و وابسته به منطقه اقتصادی ولگا است که واقع شدن این منطقه در مسیر تجارت و کریدورهای حمل و نقلی بستر مناسبی را جهت توسعه زیرساختهای حمل و نقل منطقه از جمله ایران به وجود آورده است.
سفری با اولویتهای اقتصادی
سیدمحمود حسینی پور پیش از عزیمت به روسیه در فرودگاه ساری به خبرنگاران گفته بود: در راستای سیاست دولت سیزدهم که تعامل و دیپلماسی را با کشورهای همسایه در دستور کار قرار داده این سفر انجام میشود و با توجه به پیشینه تاریخی روابط ایران و روسیه در حال حاضر این سفر با اولویت اقتصادی به این کشور انجام میشود.
به گفته حسینی پور این سفر که با حضور حداکثری بخش خصوصی و حداقلی بخش دولتی انجام میشود دستاوردهای ارزشمندی برای مازندران خواهد داشت تا گشایشی در مسیر روابط تجاری و اقتصادی سه استان روسیه با مازندران باشد.
استاندار مازندران با اشاره به فعال کردن کریدور شمال جنوب به عنوان یکی از اهداف مهم این سفر، اضافه کرد: مازندران و روسیه در حوزه نفت و گاز، ترانزیت کالا، نهادههای دامی، محصولات کشاورزی به ویژه معدن و ترانزیت آن تبادلات تجاری دارند که با فعال شدن کریدور شمال جنوب، این میزان افزایش پیدا خواهد کرد و با فعال شدن این کریدور، مازندران بیشترین سهم را از این تجارت خواهد داشت.
وی تاکید کرد: مازندران آمادگی دارد با احیای کریدور شمال جنوب در راستای تعمیق روابط تجاری با روسیه این کشور را از طریق بنادر ایران در خلیج فارس به آبهای آزاد جهان برساند که این امر برای دو کشور زمینهساز رونق اقتصادی است.
نگاهی به برنامههای هیئت تجاری مازندران در روسیه
استاندار مازندران در بدو ورود به کشور روسیه در استان ولگاگراد با فعالان اقتصادی و دولتی این استان دیدار کرد. همچنین این هیأت در بازدید از رودخانه ولگا، در موزه مام میهن این استان به کشته شدگان جنگ جهانی دوم این استان ادای احترام کرد.
استاندار مازندران همچنین در جلسه کاری تخصصی بخش کشاورزی استان ولگاگراد با هیأت مازندرانی نیز حضور یافت. هیأت تجاری اقتصادی مازندران از منطقه تجاری لوتوس، شرکت کشتی سازی لوتوس و نیز مراحل ساخت شرکت گلرنگ در این منطقه بازدید کرد. استاندار مازندران همچنین با استاندار آستاراخان و فعالان تجاری این استان نشستی برگزار و مذاکراتی در زمینه توسعه روابط برقرار کردند.
استاندار مازندران پس از اتمام برنامههایش در ولگاگراد و آستاراخان در بدو ورود به مسکو مورد استقبال جلالی سفیر ایران در مسکو قرار گرفت. استاندار مازندران به محض ورود به مسکو با حضور در سفارت ایران به همراه هیأت تجاری این استان، جلسه مشترک با سفیر ایران در روسیه و بازرگانان ایرانی برگزار کرد و به تفکیک مشکلات موجود در مسیر صادرات و سرمایه گذاری را بررسی کردند.
همچنین نخستین قرارداد تأمین مواد غذایی و محصولات کشاورزی فروشگاههای روسیه از ایران توسط یک شرکت بخش خصوصی مازندرانی در این سفر به انجام رسید. سپس استاندار مازندران و هیأت همراه با مدیرکل اقتصادی استانداری مازندران و مدیرکل دامپزشکی این استان با آرتور راشف مدیر معاون بینالملل سازمان نظارت و قرنطینه روسیه دیدار کردند. در این نشست دو طرف مذاکره برای همکاریهای مشترک در راستای رعایت استانداردهای مواد غذایی، محصولات کشاورزی و پرورش آبزیان را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
در این دیدار به پیشنهاد استاندار مازندران و پذیرش طرف روسی قرار شد هیئتی از طرف اداره کل دامپزشکی مازندران و نمایندگان صادرکنندگان جهت بررسی استانداردها و آموزشهای لازم به روسیه سفر کنند.
پشتوانه ملی سفر مازندرانیها به روسیه
استاندار مازندران با اشاره به اینکه در سفر به چند استان روسیه پشتوانه محکم رئیسجمهور ایران را دارا است و آماده امضای قراردادهای اقتصادی با روسیه هستیم، اظهار کرد: رئیسجمهور ایران اعلام کردند برای گسترش روابط با همسایهها و تعمیق روابط میتوانید روادید را هم بردارید.
وی با بیان اینکه در زمان حاضر با توجه به رویکردهای دولت سیزدهم، روابط جمهوری اسلامی ایران با دولت روسیه در یک مسیر جدیدی قرار گرفته است، بیان کرد: این سفر باید با یک نگاه ملی رونق تجارت اقتصادی بین دو کشور ایران و روسیه دیده شود.
حسینیپور با اشاره به سفر رؤسای جمهور دو کشور ایران و روسیه، ابراز امیدواری کرد و گفت: باید بتوانیم درجهت اهداف عالیه د و کشور، برنامههای استانی برای استفاده در این دیدارها تنظیم شود.
چشماندازهای اقتصادی مازندران برای پیشتازی در تجارت با روسیه
استاندار مازندران در این بازدیدها با اشاره به اینکه روسیه میتواند با احیای کریدور شمال جنوب در بیاثر کردن تحریمهای آمریکا و رونق تجارت خود استفاده کند، گفت: ایران در بنادر جنوبی خود در خلیج فارس در حوزه ترانزیت کالا سرمایهگذاریهای ارزشمندی انجام داده است که روسیه میتواند با فعال شدن کریدور شمال جنوب از این ظرفیت بهرهمند شود.
وی خاطرنشان کرد: وجود ظرفیت بیبدیل حمل و نقل آبی در کنار بنادر و مناطق ویژه اقتصادی مانند بندرامیرآباد در شرق مازندران از یک سو و تنوع محصولات کشاورزی که میتواند به نحو مطلوبی به نیازهای دو طرف در شرایط مختلف پاسخ دهد.
نماینده عالی دولت در مازندران با بیان اینکه روسیه علاقمند به واردات مرکبات، کیوی، سبزیجات و برخی دیگر از کالاها از مازندران است، گفت: از طرف دیگر استان مازندران به عنوان قطب کشاورزی ایران که در تولید مرکبات، کیوی و سبزیجات جایگاه ممتازی در ایران دارد و این اقلام مورد مصرف و نیاز روسیه است و تیم اقتصادی اعزامی از مازندران آمادگی خود را بر رونق صادرات این محصول به ولگاگراد اعلام کرد.
سید محمود حسینیپور بعد از بازدید از چند طرح اقتصادی کلان آستراخان و و بازدید از کارخانه کشتیسازی لوتوس، بیان داشت: با توجه به اینکه مازندران دارای سه بندر مهم و بزرگ در امیرآباد بهشهر، نوشهر و فریدونکنار است و از طرف دیگر آستراخان هم دارای بنادر مهمی است، لایروبی رودخانه ولگا نقش ممتازی در رونق تجارت دریایی بین این دو استان خواهد داشت.
وی با بیان اینکه صنعت کشتیسازی در آستراخان رونق قابل توجهی دارد و از طرف دیگر مازندران در ساخت موتورهای کشتی به دستاوردهای ارزشمندی دست پیدا کرده که تعامل این دو مجموعه در ایران و روسیه بسیار اثربخش و مورد تاکید است، تصریح کرد: مازندران در حال حاضر توانایی ساخت موتورهایی را دارد که این کشتیها میتوانند دور دنیا را بدون هیچ مشکلی دور بزنند و این کار هم انجام شده است.
استاندار مازندران با اشاره به اینکه اکنون ظرفیت سه بندر بزرگ مازندران در امیرآباد بهشهر، فریدونکنار و نوشهر ۱۲ میلیون تن است که میتوانیم این ظرفیت را به ۲۰ میلیون تن افزایش دهیم، ادامه داد: تجارت روسیه از طریق مازندران به مراتب در زمان و هزینه به نفع این کشور خواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر روسیه سنگ آهن خود به هند را از طریق دریای سرخ صادر میکند که این امر هزینه صادرات این کشور را دو برابر میکند، گفت: اگر این سنگ آهن از طریق آستراخان به مازندران منتقل و با خط راه آهن به هند صادر شود ۱۷ روز از زمان فرایند صادرات این محصول کاهش مییابد و هزینه صادرات هم به مراتب کمتر خواهد شد.
حسینیپور با بیان اینکه با توجه به حجم بالا و کیفی مرکبات مازندران این استان آمادگی دارد که صادرات مرکبات به روسیه را جدیتر از گذشته در دستور کار قرار دهد، عنوان کرد: در سال گذشته یک محموله مرکبات به روسیه صادر شد که تجربه موفقی برای گسترش صادرات این محصول به روسیه ایجاد کرده است، علاوه بر مرکبات و کیوی، مازندران ظرفیت خوبی در تولید سبزی دارد که میتواند به روسیه صادر کند.
گزارش از الناز پاک نیا
نظر شما