به گزارش ایمنا، سعیدرضا شکیبا امروز _شنبه بیستموچهارم تیرماه_ در هفدهمین نشست از سلسله نشستهای تخصصی بازآفرینی شهری که با عنوان «فرایند نوسازی مسکن در بافت فرسوده» بهصورت بر خط به میزبانی دبیرخانه انتقال تجربیات بازآفرینی منطقه دو کشور برگزار شد، از تجربیات و عملکرد دفتر تسهیلگری قصردشت در نوسازی و بهسازی این محله در شهر شیراز گفت و اظهار کرد: محله قصردشت در منطقه شش شهرداری شیراز و بین دو منطقه یک و ۱۰، در میان باغات قرار دارد.
وی افزود: مساحت محدوده، ۴۷.۳ هکتار و جمعیت آن در سرشماری سال ۱۳۹۳، ۸۱۶۱ نفر بوده است، به عبارتی، ۲۴۰۰ خانوار در این محدوده ساکن بودهاند و ۱۲۲۵ واحد (معادل ۸۴ درصد) واحد مسکونی در این محله وجود دارد.
کارشناس شهرسازی و معماری تصریح کرد: در روند بررسی شاخصهای فرسودگی در بافت فرسوده محله قصردشت، آماری مشتمل بر ۶۱.۱۴ درصد ناپایداری، ۶۲.۲ درصد ریزدانگی و ۶۷ درصد نفوذناپذیری به دست آمده است.
وی ادامه داد: مجاورت محله با باغات میوه (شربتخانه شیراز) و تصفیه خانه، ساختار مذهبی و مسجدمحور بودن محله و ارگانیک و روستایی بودن را میتوان به عنوان چهار نقطه قوت برای قصردشت ذکر کرد.
شکیبا تصریح کرد: از سوی دیگر، نقاط ضعف محله قصردشت مواردی مانند تفاوت فاحش با بخش مرفه و متمولنشین قصردشت (خارج از محدوده بافت) از لحاظ کالبدی و ارزشی، محرومیت زیاد (اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی)، بیاعتمادی و تعارض شدید با مدیریت شهری، شاخصهای فرسودگی بسیار بالا، ساختار کالبدی فاقد هرگونه الگوی خاص (نامنظم، غیرممتد و درهم)، ترکیب پیر جمعیتی و تعارض قومی است.
وی با تاکید بر اینکه محله قصردشت از ۱۵ زیر محله با ساختار اجتماعی و کالبدی متفاوت تشکیل شده، از فرایند راهاندازی دفتر تسهیلگری قصردشت و تبیین برنامههای زمانبندی شش ماهه، سالانه و پنج ساله این دفتر از ابتدای ۱۴۰۲، گفت و اضافه کرد: فرایند تهیه طرح ساماندهی محله قصردشت بهصورت اخذ اطلاعات خانه به خانه با هدف شناخت وضع موجود با رویکرد مشارکتی و با دعوت از نمایندگان هر محله و تجزیه و تحلیل دادهها انجام و سپس طرح پیشنهادی برای تصویب به مراجع ذیصلاح فرستاده شد.
کارشناس شهرسازی و معماری از تشکیل بانک اطلاعاتی سرمایهگذاران، دریافت آمار نوسازی در محله و مقایسه با قبل از تأسیس دفتر و تحلیل آماری نوسازی محله خبر داد و گفت: اقدامات فرهنگی و اجتماعی، رمز موفقیت در امر نوسازی است.
وی با اشاره به تعریف پروژههای پیشگام و محرک توسعه، تاکید کرد: این پروژهها بر اساس نیازسنجیهای صورتگرفته از طریق پرسشنامه در محله انتخاب شدهاند، زودبازده، ارزان و دارای منافع عمومی هستند و بر اساس هدف برطرف کردن معضلات موجود در سطح محله تنظیم شدهاند، به این ترتیب با اجرای پروژهها، دسترسیهای درون و برون محلهای ارتقا مییابند، تأسیسات و تجهیزات زیربنایی تأمین میشوند، سرانههای خدماتی و تجاری تأمین و، کاربریهای ارزشافزا با حوزه نفوذ بالاتر از محله هدایت میشوند و محله در چرخه توسعه شهر قرار میگیرد.
شکیبا همچنین از تجمیع قطعات ریزدانه به عنوان راهکاری در زمره پروژههای تجمیعی در بافت فرسوده برای محله نویی، محله سلیمانبیگی، محله بالا و پایین (پشت امامزاده شاهزاده محمد) یاد کرد.
وی سه نتیجه را منتج از نگاه راهبردی به مدیریت مشارکتی محله قصردشت دانست و تصریح کرد: در قدم اول، برای ایجاد انگیزه و جلب مشارکت مردم تلاش کردیم که در این راستا برخی از سیاستها شامل تأسیس نهادهای مردمی تخصصی و غیرتخصصی، تأسیس اتاق مشاوره مردمی، حضور در فضای محله، انجام فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی و ایجاد ارتباط مداوم فرهنگی و اجتماعی با ساکنان است.
کارشناس شهرسازی و معماری ادامه داد: تأمین منابع مالی هم اهمیت بسزایی دارد که از راه شناخت سرمایهگذاران شهر و نحوه سرمایهگذاری آنها، ایجاد صندوقهای محلی خرده وام و پسانداز مسکن و مشارکت در تأمین نیروی انسانی محقق میشود و با ایجاد دفاتر خدمات نوسازی در محله نیز تسریع و تسهیل روند نوسازی و بهسازی انجام گرفت.
به گزارش ایمنا، ریاست «دبیرخانه انتقال تجربیات بازآفرینی منطقه دو کشور» به مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان سپرده شده و سلسله نشستهای تخصصی بازآفرینی شهری هر هفته بهصورت آنلاین برای مسئولان و تصمیمگیران حوزه بازآفرینی شهری شاغل در فرمانداریها، شهرداریها و استانداریهای استانهای اصفهان، فارس، قم و یزد برگزار میشود.
نظر شما