به گزارش خبرنگار ایمنا، ماجرا از آنجا آغاز شد که هفته گذشته سه نفر از شهروندان احمدسرگوراب در شهرستان شفت از مشاهده مار غولپیکری در زمینهای کشاورزی حاشیه رودخانه سونگ خبر دادند، این مسئله باعث ترس و وحشت اهالی منطقه شده است.
این افراد مدعی هستند که چنین مار غول پیکری را برای نخستینبار در طول عمر خودشان در منطقه احمدسرگوراب مشاهده کردهاند. این مار تعدادی از ماکیان، گوسفندان و سگهای آنها را بلعیده است. به منظور روشن شدن موضوع، روز _ پنجشنبه هشتم تیرماه _ تیمی متشکل از سازمان آتشنشانی رشت، اداره محیط زیست و کارشناس رفتارشناسی مار به منطقه اعزام شدند، اما پس از ساعتها جستوجو، اثری از مار غولپیکر پیدا نکردند.
مهدی نقدی، فرماندار شهرستان شفت به خبرنگار ایمنا میگوید: طبق گزارشهای شهروندان احمدسرگوراب مبنی بر مشاهده مار غول پیکر در این منطقه، پنجشنبه هفته گذشته تیمی متشکل از نیروهای اداره حفاظت محیط زیست شفت و آتشنشانان رشت به منطقه اعزام شدند، اما پس از ساعتها جستوجو، ماری پیدا نکردند.
وجود مار غولپیکر در احمدسرگوراب را تأیید یا تکذیب نمیکنم
وی میافزاید: ابهامات زیادی درباره ادعاهای مطرح شده توسط عدهای از شهروندان درخصوص اندازه مار و بلعیده شدن تعدادی از دامها و اثرات باقی مانده از آنها وجود دارد، اما وجود مار غولپیکر را در احمدسرگوراب تأیید یا تکذیب نمیکنم و تا روشن شدن موضوع به تحقیقات خود ادامه میدهیم.
فرماندار شهرستان شفت خاطرنشان میکند: شهروندان و کشاورزان احمدسرگوراب آرامش و خونسردی خود را حفظ کنند و در صورت اطمینان کامل از مشاهده مار در هر ساعت از شبانهروز مراتب را به آتشنشانی یا اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شفت اطلاع دهند، تیمی متشکل از محیط زیست، آتشنشانی و اورژانس در آمادهباش کامل هستند تا بلافاصله نسبت به صید مار اقدام کنند.
هیچ تصویر مستندی از مار غولپیکر ثبت نشده است
در همین پیوند یاسر ریاضی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شفت در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، تاکید میکند: طبق گزارشهای شهروندان احمدسرگوراب مبنی بر مشاهده مار غولپیکر در این منطقه، مأموران حفاظت محیط زیست چندین بار به منطقه اعزام شدند، اما پس از پایش و بررسیهای میدانی، موردی مشاهده نکردند.
وی با بیان اینکه تاکنون هیچگونه عکس و فیلم مستندی از مار غولپیکر به ثبت نرسیده است، اظهار میکند: هر ساله از اواسط فروردینماه تا پایان فصل تابستان گزارشهای مردمی در خصوص مشاهده مار به سازمان آتشنشانی و حفاظت محیط زیست اطلاع داده میشود، مأموران آتشنشانی و محیطبانان بلافاصله به محل مورد نظر اعزام میشوند و پس از صید مار آن را به اداره حفاظت محیطزیست تحویل میدهند تا در مکانی دورتر از شهر و در طبیعت رهاسازی شود.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شفت تصریح میکند: در اقلیم گیلان ماری با طول بیش از ۱.۵ متر وجود ندارد، اما گاهی مشاهده شده است که افرادی مارهای بزرگ، خزندگان و حیوانات وحشی را به صورت قاچاق از استانهای دیگری خریداری و به دلیل هزینه سنگین نگهداری آن را در طبیعت رهاسازی کردهاند.
ریاضی تاکید میکند: شهروندان آرامش و خونسردی خودشان را حفظ کنند و چنانچه با مار بزرگی مواجه شدند، بلافاصله مراتب را به سامانه ۱۲۵ آتشنشانی اطلاع دهند یا با شماره تماس ۱۵۴۰ اداره حفاظت محیط زیست تماس بگیرند تا نیروهای آموزش دیده و مجرب با حضور در منطقه، با ابزار و تجهیزات خود، مار را صید کنند.
سازمان آتشنشانی رشت آمادگی کامل را برای صید مار دارد
شهرام مؤمنی، رئیس سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری رشت نیز به خبرنگار ایمنا میگوید: تماسی از فرمانداری شهرستان شفت مبنی بر اینکه مار غول پیکری در شهر احمدسرگوراب مشاهده شده است، با سازمان آتشنشانی رشت گرفته شد؛ آتشنشانان شفت تخصص و تجهیزات لازم را برای مارگیری ندارند؛ لذا تیمی متشکل از هشت نفر از آتشنشانان رشت و نیروهای حفاظت محیط زیست به منظور بررسی موضوع به منطقه اعزام شدند.
وی اضافه میکند: نیروهای آتشنشانی و حفاظت محیطزیست از ساعت ۱۰:۰۰ تا ۱۴:۰۰ محدودهای از شهر احمدسرگوراب را مورد جستوجو و بررسی کارشناسی قرار دادند، اما مار غولپیکر را در منطقه رؤیت نکردند.
رئیس سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری رشت خاطرنشان میکند: یکی از شهروندان احمد سرگوراب مدعی بود که مار غولپیکر گاو و گوسفندان آنها را خورده است، اما پس از بررسی و تحقیقات لازم توسط نیروی آتش نشانی، مشخص شد که این موضوع صحت ندارد و گفتههای این فرد کاملاً کذب است.
مؤمنی ادامه میدهد: سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری رشت این آمادگی را دارد تا در صورت اطمینان از رؤیت مار غولپیکر در شهر احمدسرگوراب، نیروهای خود را برای صید مار به منطقه اعزام کند.
مار غولپیکر مشاهده شده توسط شهروندان به احتمال زیاد «چلیپر» است
حسن کاظمی، کارشناس رفتارشناسی مار که در عملیات جستوجوی مار در شفت حضور داشت به خبرنگار ایمنا میگوید: تمام نشانههایی که شهروندان شهر احمدسرگوراب درباره مار غولپیکر در محدوده شالیزار یک هکتاری مطرح کردند، تک به تک مورد بررسی قرار گرفت و هیچیک از موارد مطرح شده از جمله نحوه تغذیه، مدفوع و رد مار با رفتارشناسی مارهای غولپیکر مطابقت نداشت.
وی میافزاید: مارهای غولپیکر نمیتوانند در مدت زمان کوتاهی از تعداد زیادی سگ، گوسفند و ماکیان تغذیه کنند، زیرا دستگاه گوارش این خزندگان، غذا را بسیار کند هضم میکند.
کارشناس رفتارشناسی مار با بیان اینکه مارهای غول پیکر طعمهای در ابعاد گوسفند را به طور کامل میبلعند در حالی که به گفته اهالی منطقه، پشم گوسفند بلعیده شده توسط مار باقی مانده است، تصریح میکند: مار غولپیکر چنانچه وارد مزارع کشاورزی یا علفزار شود، رد بزرگی از خود به جا میگذارد و به راحتی قابل رؤیت است.
کاظمی ادامه میدهد: فضله مارها با سایر موجودات فرق دارد و شبیه فضله پرندگان، حاوی اوره بسیار زیاد است، در حالیکه هیچ نشانی از مدفوع مار در شالیزارها مشاهد نشده است و مدفوع رؤیت شده نیز متعلق به حیوان دیگری بود.
وی تاکید میکند: مشخصاتی که از سوی شهروندان احمدسرگوراب درباره مار مطرح شده، به احتمال زیاد مار آبی چلیپر است که طول آن به ۱.۵ متر میرسد. چلیپر، مار بومی بسیار آرام با روحیه غیرتهاجمی و غیرسمی بوده و زیستگاه آن تالابها و مناطق آبی ایران است. این مار از ماهیان و قورباغهها تغذیه میکند، دور شکار حلقه میزند و با بدن خود شکار را خفه میکند.
این کارشناس سازمان حفاظت محیط زیست اضافه میکند: مارهایی که توسط افراد برای نگهداری در خانه انتخاب میشوند، مارهای آرامی هستند و چنانچه فردی به دلیل هزینه بالای نگهداری آن را در طبیعت رها کند، این مارها نمیتوانند در طبیعت تغذیه کنند و خیلی زود از بین میروند.
وی میگوید: هر ساله موارد مشابهی از رؤیت مار و حیوانات مختلف در گیلان به اداره حفاظت محیط زیست گزارش میشود، اما پس از بررسی و تحقیقات میدانی، هیچیک از موارد به اثبات نمیرسد.
گزارش از: محمدرضا رشیدی، خبرنگار سرویس شهروکلانشهر خبرگزاری ایمنا
نظر شما