احسان مالکیپور در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: طرح جامع شهر اصفهان مانند برنامه پنجساله توسعه کشور جهتگیریهای توسعه شهر را در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی مشخص میکند.
وی افزود: این طرح افزون بر کالبد، به ابعاد غیر کالبدی میپردازد و این ویژگی رویکرد نوینی است که در اصفهان از سال ۹۷ آغاز شده است و به سایر شهرها نیز تعمیم پیدا میکند، البته راهکار طرحهای جامع قبلی بیشتر در حوزه کالبد شهرها بود اما طرحهای جدید هم کالبدی و هم غیرکالبدی است.
کارشناس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح کرد: تمرکز این طرح بر حرکت در چارچوب توسعه پایدار و افزایش زیستپذیری شهر و بهبود کیفیت زندگی شهروندان است و اینکه اصفهان را بیش از گذشته به شهر زندگی تبدیل کند.
وی با اشاره به اینکه جامعیت مفهومی است که تا مدتی در دنیا رواج داشت اما پس از آن کنار گذاشته شد و از مفهوم راهبردی استفاده شد، ادامه داد: در حال حاضر با توجه به محدودیتهای قانونی هنوز هم به اجبار از عبارت «طرح جامع» استفاده میکنیم اما ماهیت این کار راهبردی است؛ راهبردی به این معنا است که بر مشکلات کلیدی تمرکز دارد و قرار نیست با تمام مشکلات مواجه شود به این دلیل که توان آن نیز وجود ندارد.
مالکیپور با بیان اینکه طرح جامع بیش از گذشته مبتنی بر مشارکت شهروندان در مراحل مختلف تدوین است، خاطرنشان کرد: در مرحله قبل برای شناسایی مشکلات شهر سراغ گروههای مختلف از جمله زنان مناطق مختلف شهرداری، جوانان، خبرنگاران، تجار، کارآفرینان، سالمندان و مهندسان رفتیم و جلسات گفتوگوی متمرکز برگزار شد.
راهبردی و مشارکتیبودن از ویژگیهای طرح جامع شهر اصفهان
وی ادامه داد: سال ۹۹ جلسات برخط گفتوگو بین شهروندان برگزار و مطلوبیتها و ارزشهای شهر مطرح و بر اساس تحلیلهای متخصصان، مشکلات شهر بررسی شد، البته فرایند تدوین طرح از منظر مشارکت شهروندی نوآورانه بود، بهطور معمول برای تصویب طرحها سراغ یک مشاور میرویم و به مردم و ذینفعان مراجعه نمیشود.
مدیر هماهنگی مرحله اول برنامه جامع شهر اصفهان با بیان اینکه طرح جامع شهر علاوه بر اینکه سیاستهای کلان توسعه شهر را مشخص کند و این کار را به شیوه راهبردی و مشارکتی بودن انجام میدهد، نقش هماهنگکننده دستگاههای مختلف تأثیرگذار بر شهر را دارد، گفت: هر کدام از دستگاههای استان برنامهای جدا دارند، بخشی از برنامهها متوجه مرکز استان است که عمده جمعیت استان در آن متمرکز است، بنابراین لازم است که دستگاهها باهم هماهنگ باشند که اتلاف منابع کمتر اتفاق بیفتد و همافزایی نیز وجود داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه برنامه جامع تمام دستگاهها و بازیگران کلیدی را دور هم جمع میکند تا به یک حرف مشترک در ارتباط با توسعه اصفهان برسند، تاکید کرد: مرحله اول طرح جامع از سال ۹۷ در اصفهان آغاز شد و اصفهان اولین شهری بود که به صورت پایلوت پس از نزدیک به ۵۰ سال رویکردی متفاوت از طرح جامع را پیاده میکرد که راهبردی و مشارکتیبودن از ویژگیها اصلی آن بود.
مالکیپور با اشاره به تشکیل شورای راهبردی گفت: شورای اسلامی شهر بهعنوان رئیس شورای راهبردی، شهرداری دبیر اجرایی، راه و شهرسازی دبیر حقوقی و ادارات کلیدی دیگر مانند استانداری، میراث و سازمان برنامه، اتاق بازرگانی، آب منطقه، خانه کارگر و سمنهای اصفهان در این شورا حضور داشتند که در مجموع ۱۶ عضو داشت.
وی با بیان اینکه مرحله اول در شورای راهبری برنامه تأیید و مراحل استانی در شورای برنامهریزی استان طی شد و به اتمام رسید، خاطرنشان کرد: با انتخاب مشاور، مرحله دوم آغاز خواهد شد، همچنین پیگیری فعال رسانهها در مورد فرایند تدوین برنامه شرط لازم تهیه برنامهای درخور شهر اصفهان است.
نظر شما