به گزارش خبرنگار ایمنا، جمعیت هلالاحمر کشور اطلاعاتی را در خصوص مصرف مواد غذایی به زائران سرزمین وحی متذکر شده است تا سلامت آنها در این سفر حفظ شود، لذا یکی از موضوعات مهم در ایام حج تغییر عادات غذایی از نظر کمی و کیفی است؛ بنابراین رعایت نکات زیر میتواند گامی مؤثر برای تضمین سلامت زائران باشد:
قبل و بعد از هر وعده غذا دستهای خود را با آب و صابون مایع بشویید. پرخوری نکنید و اگر تحت رژیم یا پرهیز غذایی خاصی هستید، آن را رعایت کنید. با توجه به اینکه در کاروانها به مقدار کافی غذا و مواد خوراکی وجود دارد، به هیچوجه از بیرون کاروان به ویژه از دستفروشها غذا تهیه نکنید.
برخی از زائران، بهمنظور روزهداری، غذای شب خود را به اتاق میبرند تا در هنگام سحر از آن استفاده کنند؛ این عمل خطر بروز مسمومیتهای غذایی را بالا میبرد. در اینگونه موارد با مدیر کاروان هماهنگی کنید تا در صورت امکان، هنگام سحر غذای گرم در اختیار شما قرار دهد. در صورتیکه این کار برای کاروان مقدور نبود، پیشنهاد میشود از موادغذایی غیرپختنی سالم استفاده شود.
مشکلات رژیمغذایی خود را با پزشک و مدیر کاروان در میان بگذارید تا برای شما غذای رژیمی تدارک دیده شود. موز از میوههای رایجی است که برای زائران محترم تهیه میشود؛ در مصرف آن زیادهروی نشود و بهویژه موزهای کال را مصرف نکنید. موز کال ضمن ایجاد یبوست، حساسیتها را تشدید میکند.
استفاده از سیب، بهویژه زمان ابتلاء به گرفتاریهای تنفسی توصیه میشود، زیرا این میوه موجب تسریع در ترمیم سلولهای تخریب شده تنفسی میشود. برخی از زائران، در روزهای آخر سفر، خوراکیهای خود را که از ایران آوردهاند، از ساکهای خود بیرون آورده و استفاده میکنند و چهبسا این موارد در داخل ساکها و هوای گرم عربستان فاسد شده و در صورت مصرف موجب بروز مسمومیت میشوند.
با خدمه کاروان در مورد بهداشت غذا و تغذیه همکاری کنید. در ایام تشریق ممکن است برای شما غذاهای حاضری بدون گوشت تدارک دیده شود؛ چراکه برای این ایام سالمترند و سلامت شما را برای ادامه اعمال بیشتر تضمین میکنند.
کسانی که مبتلا بهبیماری قند هستند، بهویژه از پرخوری و مصرف نوشابه، آبمیوههای صنعتی، خاکشیر، عسل و موارد شیرین اجتناب کنند. پیشنهاد میشود این افراد در موارد ضروری فقط از نوشابههای رژیمی، آنهم نه بهمقدار زیاد، استفاده کنند.
افرادیکه مبتلا به نارسایی کلیه هستند، بهخصوص افراد دیالیزی، باید در مصرف گوشت قرمز، شیر و میوه که مملو از پتاسیم هستند حد تعادل را رعایت کنند. بیش از ۹۰ درصد پتاسیم غذا جذب میشود و پتاسیم برای این افراد سم است.
افرادی که فشار خون یا چربی خون بالا دارند، از مصرف غذاهای چرب یا نمکدار اجتناب و تا حد امکان کره را از رژیم غذایی روزانه خود حذف کنند. غذاهایی مانند ادویهها، ترشیها، آجیل شور، سس، رب گوجهفرنگی، سس سویا و خردل، نانهای نمکی، کنسرو ماهیتن، آبگوشت، چیپس سیبزمینی و مواردی از این قبیل زیر برای مبتلایان به پرفشاری خون غیرمجاز هستند و پیشنهاد میشود حتی در صورت سرو شدن در کاروان، از آنها اجتناب شود.
غذا در آشپزخانههای مرکزی طبخ و در کاروانها توزیع میشوند. برخی از زائران به این برنامهها بهعنوان سهمیه غذایی نگاه میکنند و در مصرف غذا اعتدال را رعایت نمیکنند که این امر موجب افزایش وزن، بالا رفتن قند و چربی خون و بروز بیماری میشود.
آخرین اقدامات بهداشتی و درمانی انجام شده در عربستان
مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلالاحمر، بهعنوان متولی اصلی بهداشت و درمان زائران در مراسم حج تمتع، در اطلاعیهای با اشاره به آغاز اعزام زائران، آخرین اقدامات بهداشتی و درمانی انجام شده در عربستان را تشریح کرد.
متن اطلاعیه مرکز پزشکی حج و زیارت هلال احمر به شرح زیر است:
«۱. با توجه به آغاز اعزام زائران به سرزمین وحی و حضور هفتهزار زائر ایرانی در مدینه، درمانگاههای شبانهروزی مرکز پزشکی حج و زیارت هلال احمر در مدینه شروع بهکار کرده و تاکنون ۹۱ نفر از ۴۰۰ نفر کادر بهداشتی و درمانی این مرکز عازم عربستان شدهاند. بیمارستان مکه نیز در حال آمادهسازی برای خدمت به زائران ایرانی است.
۲. محموله دارویی شامل ۴۰۰ قلم دارو به وزن ۴۰ تن انواع داروهای مورد نیاز زائران در حج تمتع ۱۴۰۲ به عربستان ارسال و در مراکز درمانی توزیع شده است.
۳. طبق پیشبینیهای انجام شده، در ۶۵ هتل محل اقامت زائران، پزشک هلال احمر مستقر میشود.
۴. درمانگاههای سیار هلال احمر در ایام تشرف نیز برپا خواهند شد تا به زائران ایرانی خدمات لازم بهداشتی و درمانی را ارائه کنند. در حج امسال بیش از ۸۶ هزار زائر ایرانی حضور دارند که بیش از ۲۳۰۰ زائر سن بالای ۸۰ سال دارند.
۵. با توجه به گرمای شدید هوا در مکه و مدینه، لازم است که زائران برای مراقبت از گرمازدگی، مایعات به اندازه کافی بنوشند و شبها به زیارت بروند، همراه داشتن بطری آب و عدم استفاده از لیوان مشترک برای نوشیدن آب در مراکز شلوغ از جمله مهمترین توصیهها برای مراقبت از سلامت زائران است.
۶. جمعیت هلالاحمر با برگزاری دوره آموزشی ویژه حجاج، مجموعهای ساده از اطلاعات و تجربیاتی که با بهرهمندی از آن زائران بتوانند ضمن انجام صحیح مناسک و اعمال خود، سالم بهآغوش خانواده بازگردند، در اختیار زائران قرار داده است. توصیه میشود که زائران عزیز با ورود به سایت آموزشی هلال احمر به آدرس https://helaleman.rcs.ir/register#step۱ در این دوره شرکت کرده و پس از ۷۲ ساعت گواهینامه آموزشی نیز دریافت کنند.
۷. پزشکان و امدادگران هلال احمر با فعالیت ۲۴ ساعته در مراکز متعدد، ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به حجاج ایرانی را در مکه و مدینه عهدهدار بوده و آماده خدمترسانی هستند.»
نظر شما