به گزارش خبرنگار ایمنا، «قربانقلی بردی محمداف» روز گذشته عالیترین مقام جمهوری ترکمنستان در رأس هیئتی بلندپایه از مقامات اقتصادی و سیاسی این کشور به جمهوری اسلامی ایران سفر کرد. سفری که دستاورد آن امضای چندین سند همکاری میان مقامات دو کشور بوده و میتواند نویدبخش توسعه راهبردی دو کشور باشد.
ترانزیت ریلی در مرز سرخس به ۵۰۰ واگن در روز میرسد
میعاد صالحی، مدیرعامل راهآهن جمهوری اسلامی ایران، درباره آخرین وضعیت ترانزیت ریلی در مهمترین محور ریلی کشور (سرخس) گفت: مقامات ترکمنستان برای دور جدید مذاکرات امروز در ایران هستند و با هدف افزایش تبادل روزانه ۵۰۰ واگن باری بین ایران و ترکمنستان مجدد گفتوگو خواهیم کرد.
وی توضیح داد: در آبان ۱۴۰۰ اولین گفتوگوهای دو کشور با هدف تبادل ۴۰۰ واگن باری در روز آغاز شد.
مدیرعامل راهآهن جمهوری اسلامی ایران با اعلام اینکه مرز سرخس در ترانزیت ریلی با ترکمنستان مهمترین مرز ایران محسوب میشود، گفت: در این محور ترانزیتی پیشتر تکمحصولی بودیم و بهجز گوگرد محصول دیگری ترانزیت نمیشد، اما با امضای توافقنامه چندجانبه بین ترکمنستان، روسیه، قزاقستان و ایران، هم تعداد محصول و هم تعداد واگن افزایش پیدا کرد.
صالحی گفت: هم اکنون علاوه بر گوگرد، کود پتاس و ذغال سنگ نیز در این محور ریلی ترانزیت میشود که برای اولین بار در سال گذشته محصولی را به صورت تمام ریلی از روسیه تا بندرعباس ترانزیت و سپس به هند رساندیم.
سند جامع حمل و نقلی جامع بین ایران و ترکمنستان تدوین میشود
مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی روز سهشنبه، نهم خردادماه با رئیس آژانس حملونقل و ارتباطات وابسته به کابینه وزرای ترکمنستان در ساختمان دادمان دیدار و گفتوگو کرد.
وی در این دیدار با اشاره به اینکه دو کشور اشتراکات فراوانی در موضوعات حملونقلی دارند بر تقویت روابط دو کشور تاکید کرد.
وزیر راه و شهرسازی گفت: رویکرد ما در دولت، توسعه روابط با همه همسایگان از جمله ترکمنستان است.
بذرپاش ادامه داد: روزانه ۶۰۰ واگن در مرزهای سرخس و اینچهبرون تردد میکنند که با توجه به ظرفیت این مرزها در خصوص واگنها باید به دنبال افزایش بیشتر باشیم.
وی بر احیای موافقتنامه عشق آباد تاکید کرد و گفت: پیشنهاد میشود در کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکمنستان که ماه آینده در ترکمنستان برگزار میشود فاز اجرایی و عملیاتی موافقتنامه ترانزیتی عشقآباد با حضور کشورهای عضو پیگیری شود.
عضو کابینه دولت سیزدهم توضیح داد: به معاون حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی مأموریت داده میشود تا تدوین سند جامع همکاری و حملونقلی دو کشور را نهایی کند، سند تدوین شده ظرف دو هفته آینده به منظور اخذ نظرات و پیشنهادهای کشور ترکمنستان ارسال خواهد شد تا در کمیسیون مشترک اقتصادی که در ترکمنستان برگزار میشود، مطرح شود و مورد توافق قرار گیرد.
بذرپاش گفت: مشارکت بیشتر ترکمنستان در تکمیل زنجیره کریدوری شمال-جنوب بهویژه در جنوب کشور و در حاشیه خلیجفارس مورد تاکید ما است. هماکنون کشورهای عربی در حاشیه خلیجفارس سرمایهگذاری کردهاند که پیشنهاد میشود تا ترکمنستان نیز در این زنجیره کمککننده باشد.
وی افزود: در حوزه حملونقل دریایی، دو کشور ایران و ترکمنستان مرزهای آبی فراوانی دارند که تسهیل در پهلوگیری کشتیهای تجاری در بندر ترکمنباشی، تقویت جستوجو و نجات دریایی برای شناورهای تحت پرچم ایران و افزایش سطح خدمات درخواست جمهوری اسلامی ایران است.
وزیر راه و شهرسازی گفت: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا پذیرای سرمایهگذاران ترکمنستانی در بنادر شمال و جنوب ایران باشد.
قرارداد واردات ۱۰ میلیون مترمکعبی گاز از ترکمنستان به زودی امضا میشود
جواد اوجی، وزیر نفت بعدازظهر سهشنبه، نهم خردادماه در حاشیه دیدار خود با باتیر آمانوف، رئیس کنسرسیوم دولتی ترکمنگاز در جمع خبرنگاران با بیان اینکه امروز بالاترین مقام کشور ترکمنستان، سردار بردی محمداف با رئیسجمهور ملاقات و گفتوگو میکند، اظهار کرد: خوشبختانه با آغاز دولت مردمی سیزدهم، سوآپ گاز را طی قراردادی با جمهوری آذربایجان با حجم سالانه ۱.۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب آغاز کردیم و با توافق طرفها یک سال پیش حجم سوآپ گاز حدود دو برابر شد.
افزایش سهم تجارت گازی در منطقه
وی ادامه داد: بهزودی قرارداد واردات گاز ایران از ترکمنستان امضا میشود که بر اساس آن ایران از همین ماه (خرداد) واردات روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب گاز را آغاز میکند. ترکمنستان چهارمین کشور دارنده منابع گازی جهان است و ایران هم ظرفیت دریافت روزانه ۴۰ تا ۵۰ میلیون مترمکعب گاز را بهمنظور واردات و انتقال در مرزهای خود دارد، از اینرو بنا داریم سهم تجارت گازی (سوآپ، ترانزیت، خرید و فروش) خود در منطقه را افزایش دهیم، این موضوع میتواند برای هر دو کشور مزایای زیادی داشته باشد.
بدهی گازی ۱.۶ میلیارد دلاری دولت قبل به ترکمنستان تسویه شد
وزیر نفت با اشاره به بدهی قدیمی ایران به ترکمنستان بابت واردات گاز تصریح کرد: هماکنون اصل بدهی یک میلیارد و ۶۵۰ میلیون دلاری که مربوط به دولت گذشته بوده است از سوی دولت سیزدهم با مشارکت بانک مرکزی ایران بهصورت کامل پرداخت شد. این موضوع یکی از اصلیترین محورهای بین دو کشور در حوزه انرژی بود.
امضای اسناد همکاری ایران و ترکمنستان در حوزه انرژی
اوجی با یادآوری اینکه با واردات گاز از ترکمنستان شاهد تقویت فشار شبکه گازی در شمالشرق کشور خواهیم بود، یادآور شد: امروز در مذاکرات خود با طرف ترکمنستانی در زمینه توسعه میدانهای نفت و گاز و صدور خدمات فنی و مهندسی مذاکرات مطلوبی داشتیم که اسناد این تفاهمها بعدازظهر امروز در حضور رؤسایجمهور دو کشور امضا خواهد شد.
تبادلات برقی ایران و ترکمنستان به هزار مگاوات افزایش مییابد
علیاکبر محرابیان، وزیر نیرو در دیدار با آناگلدی بازمرادوف، معاون رئیس کابینه وزرا و مسئول امور کشاورزی و آب ترکمنستان، بایمراد آنا ممدوف، معاون رئیس کابینه وزرا در امور ساختوساز، انرژی و صنایع ترکمنستان و محمد رجب مرادوف، وزیر انرژی ترکمنستان افزود: مذاکرات خوبی در چارچوب سفر رهبر ملی و هیئت عالیرتبه جمهوری ترکمنستان به ایران در زمینه آب و برق با حضور مقامها، وزرای مربوط و معاونان رئیسجمهور ترکمنستان بین دو کشور ایران و ترکمنستان صورت گرفت.
وی ادامه داد: همکاریهای مشترک در زمینه برق بین دو طرف از گذشته برقرار بوده است و در تلاش هستیم در این سفر علاوه بر تداوم این روابط، زمینههای همکاری را در خصوص برق گسترش ببخشیم.
وزیر نیرو افزایش ظرفیت تبادل برقی بین ایران و جمهوری ترکمنستان را یکی از موضوعهای بسیار مهم برشمرد و گفت: کشور ترکمنستان دارای ظرفیتهای قابل توجهی در زمینه انرژی گاز و تولید برق بوده و علاقهمند است از ظرفیت جمهوری اسلامی ایران برای تبادلات برقی استفاده کند.
محرابیان خاطرنشان کرد: ایران نیز به عنوان تولیدکننده و مصرفکننده بزرگ برق و مهمتر از همه دارای نقطه ارتباطی با بسیاری از کشورها مورد توجه ترکمنستان به منظور افزایش ظرفیتهای همکاری است.
وی افزود: یک یادداشت تفاهم در این سفر میان دو کشور به امضا میرسد تا به واسطه آن این روابط گسترش پیدا کند.
وزیر نیرو خاطرنشان کرد: همچنین در این دیدارها توافق میشود عملیات اجرایی خط انتقال چهار مداره برق بین مرو و سرخس حدود ۱۵۰ کیلومتر، هرچه سریعتر آغاز شود؛ پیمانکار راهاندازی این خط شرکت ایرانی است و از تجهیزات و امکانات تولید شده ایران در این زمینه استفاده میشود.
محرابیان گفت: همچنین بر اساس این یادداشت تفاهم میان دو کشور همسایه، در زمینه استفاده از خدمات فنی و مهندسی حوزه برق ایران برای توسعه برق جمهوری ترکمنستان استفاده میشود. در کنار آن از گروه مپنا نیز بازدیدی صورت میگیرد تا ترکمنستان از ظرفیتهای ایران برای رفع نیازهای خود بهره ببرد.
وی افزایش حجم تبادل انرژی را از جمله محورهای اصلی این دیدار عنوان کرد و گفت: روابط سیاسی دو کشور در شرایط مطلوبی قرار دارد و در کنار آن باید روابط اقتصادی گسترش پیدا کند؛ ظرفیت روابط اقتصادی بین دو کشور بسیار بیشتر از شرایط موجود است و هر دو طرف علاقهمند به افزایش حجم روابط اقتصادی هستند.
وزیر نیرو افزود: هماکنون ایران ظرفیت تبادل ۵۰۰ مگاوات برق را با کشور ترکمنستان دارد و با احداث خط جدید مرو -سرخس حجم تبادلات برقی بین دو کشور به بیش از دو برابر افزایش پیدا میکند؛ در سالهای گذشته در قسمت جمهوری اسلامی بین سرخس تا مشهد خط اختصاصی ساخته شده و امید است با آغاز عملیات احداث خط بین مرو و سرخس در جمهوری ترکمنستان نیز شاهد تکمیل این پروژه و افزایش حجم مبادلات برقی به بیش از دوبرابر باشیم.
محرابیان تصریح کرد: بین دو کشور همسایه ایران و ترکمنستان منابع مشترک در زمینه آب نیز وجود دارد و در همین راستا روابط بسیار خوبی بین دو طرف برقرار است؛ «سد دوستی» به عنوان سد مشترک ایران و ترکمنستان محور وحدت و دوستی دو طرف است؛ چرا که با یک سیستم کاملاً تعریفشده و مهندسی، دو کشور از ظرفیتهای این سد به صورت عادلانه استفاده میکنند.
وی افزود: با توجه به شرایط بارشی موجودی آب سد وضعیت بسیار ضعیفی است و امید است روابط دو کشور را در زمینه آب نیز گسترش دهیم و شاهد بهبود شرایط آبی در منطقه باشیم.
وزیر نیرو گفت: در چارچوب رودخانههای مرزی بهطور مداوم بین دو کشور گفتوگو میشود و از این رودخانههای مرزی بهرهبرداری مشترک صورت میگیرد.
ایران و ترکمنستان ۲ سند همکاری و ۳ یادداشت تفاهم امضا کردند
مقامات عالیرتبه ایران و ترکمنستان در حضور رئیسجمهور اسلامی ایران و رئیس شورای مصلحت خلق ترکمنستان دو سند همکاری و سه یادداشت تفاهم در زمینههای مختلف امضا کردند.
این اسناد همکاری در زمینههای ترانزیت و کریدورهای بینالمللی، انرژی، صادرات محصولات کشاورزی، برق، آموزش و سرمایهگذاری است که میان هیئتهای دو کشور در حضور آیتالله سیدابراهیم رئیسی و قربانقلی بردی محمداف به امضا رسید.
پس از مراسم امضای سند، رئیسجمهور و رئیس شورای مصلحت خلق ترکمنستان که عالیترین مقام در جمهوری ترکمنستان بهشمار میرود، در نشست مطبوعاتی حضور پیدا کردند.
نظر شما