به گزارش خبرنگار ایمنا، پیشرفت و پویایی یک جامعه به نسل جوان آن کشور بازمیگردد و اگر درصد زیادی از افراد جامعه را سالمندان، به جای نوجوانان و جوانان تشکیل دهند، چیزی از توسعه و ترقی جامعه نخواهد ماند.
در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۳ مقام معظم رهبری برای جبران وضعیت پیش آمده در جامعه، سیاستهای کلی جمعیت را ابلاغ فرمودند و پس از آن تا همین امروز بر این مسئله مهم تاکید داشتند، موضوع جوانی جمعیت و فرزندآوری آنقدر مهم است که سیام اردیبهشتماه به عنوان روز ملی جمعیت نامگذاری شده است تا مردم و مسئولان بیش از پیش این موضوع را مورد توجه قرار دهند.
قانون جوانی جمعیت برای رفع موانع فرزندآوری تصویب و ابلاغ شده است، تمام مدیران و مسئولان باید به این باور برسند و با عزمی راسخ این قانون را اجرا کنند، همچنین آسیب بیفرزندی، کمفرزندی متوجه خود خانوادهها خواهد شد، لذا مردم و مسئولان باید همسو با یکدیگر برای رهایی از بحران کاهش جمعیت تلاش کنند.
برگزاری ۱۲ جلسه قرارگاه جمعیت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال ۱۴۰۱
علی پارسا، معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان، در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، با بیان اینکه یکی از متولیان اجرای این سیاستهای کلی، وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی کشور هستند، اظهار میکند: از تاریخ بیستوچهارم تا سیام اردیبهشتماه در پی ابلاغ سیاستهای کلی جمعیت از سوی مقام معظم رهبری در سیام اردیبهشتماه سال ۹۳، تحت عنوان هفته جمعیت نامگذاری شده است.
وی با بیان اینکه سیام اردیبهشتماه تحت عنوان روز ملی جمعیت در تقویم کشور ثبت شده است، افزود: هدف از نامگذاری روز و هفته در خصوص جمعیت، حساسسازی جامعه نسبت به جوانی جمعیت است. قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت نیز با تأخیر توسط مجلس تدوین و ابلاغ شد که تمام برنامهها و حرکات دانشگاه علوم پزشکی و سایر دستگاههای مسئول در این قانون ذکر شده است.
معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان گفت: قانون مذکور ۷۳ ماده دارد که از این تعداد، ۴۳ ماده به صورت مستقیم و غیرمستقیم به وزارت بهداشت مربوط میشود. دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از ابتدای ابلاغ قانون نسبت به تشکیل قرارگاه جمعیت اقدام کرد و در سال گذشته نیز ۱۲ جلسه در این قرارگاه تشکیل شد تا نسبت به انجام فعالیتهای گسترده مشخص شده اقدام شود.
وی با بیان اینکه کسب رتبه دوم در کارنامه جوانی جمعیت بین تمام دانشگاههای علوم پزشکی کشور، یکی از موفقیتهای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال ۱۴۰۱ بود، ادامه داد: رسالت نامگذاری هفته جمعیت، جلب نظر تمام اقشار به موضوع جوانی جمعیت است تا نسبت به فرهنگسازی در این خصوص بیشتر اقدام شود؛ چراکه تکالیف قانونی دستگاهها در طول سال باید صورت گیرد.
پارسا خاطرنشان کرد: استان اصفهان با داشتن ۱۲ درصد سالمند و نرخ باروری پایین در میان استانهای کشور، وضعیت مناسبی ندارد. در حال حاضر نرخ باروری در استان اصفهان معادل با ۱.۳۵ و این در صورتی است که در نرخ جانشینی جمعیت، نرخ باروری باید بیش از ۲.۵ باشد.
در سالهای آینده ۲۰ درصد جامعه را سالمندان تشکیل خواهند داد
وی با بیان اینکه نرخ باروری استان اصفهان بسیار پایین است، گفت: این موضوع منجر به صعودی بودن روند سالمندی در استان و سطح کشور میشود. در صورتی که نرخ باروری روی همین میزان باقی بماند، انتظار میرود تعداد سالمندان در سالهای نزدیک به بیش از ۲۰ درصد برسد.
معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان با بیان اینکه در مسیر فرزندآوری موانعی وجود دارد که تلاش شده است با حمایتهای صورت گرفته در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت تا حدود زیادی برطرف شود، اضافه کرد: ازدواج با تأخیر، افتادن فاصله میان ازدواج و تولد فرزند اول و تکفرزندی از جمله عواملی است که به عنوان فرهنگ غلط در جامعه نهادینه شده است.
وی با بیان اینکه تلاش حوزه سلامت، قانون و رسانهها در راستای برطرف کردن گرههای ذهنی افراد در خصوص ناباروری است، اظهار کرد: امید است با برنامههای آموزشی، کرسیهای آزاداندیشی، استفاده از نخبگان و چهرههای مشهور، در راستای تغییر فرهنگهای غلط جامعه گامی برداشته شود.
اگر به چاله جمعیتی بیفتیم، جبران آن ۱۵۰ سال طول میکشد
پارسا با بیان اینکه با توجه به وضعیت نرخ باروری کنونی و سن افراد جامعه، پنج سال فرصت داریم تا از شرایط بحرانی خارج شویم، افزود: طبق برآوردهای پژوهشگران، در صورت حل نشدن این بحران، ایران در سالهای نزدیک وارد چاله جمعیتی و پیر شدن جامعه خواهد شد که جبران آن و بازگشت به شرایط پیشین، ۱۵۰ سال به طول خواهد انجامید.
وی تصریح کرد: به منظور مرتفع کردن موانع ازدواج در زمان مناسب در سال جاری برنامه آموزشی گستردهای آغاز شده است. در پی اجرای این برنامه، چهار هزار مربی در عرصههای مختلف در نیمه اول سال جاری تربیت خواهد شد و با طبقات مختلف مرتبط با موضوع جوانی جمعیت و ازدواج، ارتباط خواهند داشت.
معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان ادامه داد: آموزشهای مذکور در سطح کارکنان دانشگاههای علوم پزشکی کشور خواهد بود و پس از کارکنان دانشگاه که شامل مراقبین سلامت، پزشک، بهورز یا ماما میشوند، برای سایر افراد نیز منعکس خواهد شد.
وی با اشاره به یکی دیگر از عوامل کاهش نرخ رشد جمعیت، گفت: بسیاری از زوجین تمایل به فرزندآوری دارند، اما به دلایلی نابارور محسوب میشوند. در این شرایط وزارت بهداشت و بیمهها با حمایتهای خود تلاش میکنند تا زوجین نابارور به صورت رایگان یا با هزینه کمتر درمان شوند.
۱۵ تا ۲۰ درصد زوجهای ایرانی مشکلات ناباروری دارند
پارسا با اشاره به نابارور بودن حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد از زوجها در کشور، اضافه کرد: تأسیس مراکز درمان ناباروری در دستور کار دانشگاه علوم پزشکی قرار دارد. برخورد با سقط جنینهای غیرقانونی و جلوگیری از سقط جنینهای خودبهخودی نیز از سایر مواردی است که در قانون به آن پرداخته شده است.
وی تصریح کرد: براساس مطالعات انجام شده، در حال حاضر میزان فرزندخواهی در خانوادههای ایرانی بیشتر از ۳.۵ است، اما با در نظر گرفتن فرهنگهای غلط، خواسته خود را عملی نمیکنند؛ از همین رو قوانین، رسانهها و دانشگاههای علوم پزشکی باید در راستای بر طرف کردن فرهنگ و تصورات اشتباه اقدام کنند.
معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان با اشاره به وجود یک قرارگاه جوانی جمعیت در سطح ملی با ریاست رئیسجمهور و دبیری وزارت بهداشت ادامه داد: ریاست این قرارگاه در سطح استان برعهده استاندار است و ریاست قرارگاه جوانی جمعیت موجود در سطح دانشگاههای علوم پزشکی بر عهده ریاست رئیس دانشگاه و دبیر آن بر عهده معاونت بهداشتی دانشگاه است.
وی افزود: تمام این قرارگاهها باید طبق دستورالعملهای ابلاغی، جلسات ماهانه جلسه تشکیل دهند؛ از همینرو در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز جلسات برگزار شده و تلاش بر این بوده است که موارد گذاشته شده بر عهده دانشگاهها، به خوبی اجرایی شود.
سهم ما از جوانی ایران چیست؟
پارسا با بیان اینکه شعار هفته جمعیت سال جاری، «سهم من از جوانی ایران» است، اضافه کرد: هدف از این شعار، تفکر افراد در خصوص نقش خود در جوان ماندن ایران و تلاش کردن برای آن است. جوانی جمعیت وظیفهای اجتماعی و ملی است و تمام افراد باید به آن عمل کنند.
وی خاطرنشان کرد: یکی از برنامههای در دستور کار در هفته جمعیت، راهاندازی دو مرکز درمان ناباروری در اصفهان است و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با راهاندازی این دو مرکز، چهار مرکز درمان ناباروری دولتی در سطح استان اصفهان تحت پوشش خواهد داشت و مراکز در دست راهاندازی، در شهرستانهای شهرضا و نجفآباد خواهند بود.
اجرای طرح پزشک خانواده، قدمی مؤثر در جوانی جمعیت
معاون فنی مرکز بهداشت استان اصفهان با اشاره به اهمیت طرح پزشک خانواده در جوانی جمعیت گفت: در تیم پزشکی خانواده، یک مراقب سلامت و یک ماما وجود دارد و با نقشی که برای ماما تعریف شده است، میتواند در اجرای قانون جوانی جمعیت مؤثر باشد.
وی ادامه داد: این طرح قرار است در سال ۱۴۰۲ در استان اصفهان همزمان با سراسر کشور اجرایی شود. اجرای طرح در اردیبهشتماه در شهرستانهای خوانسار و گلپایگان از هفته سلامت آغاز شد و در ماههای آینده در سایر شهرستانهای استان که دارای شهرهای بالای ۲۰ هزار نفر هستند، اجرا خواهد شد.
نظر شما