لزوم برنامه‌ریزی در راستای افزایش رشد جمعیت کشور

کاهش رشد جمعیت و نرخ باروری و حرکت به سمت پیری جمعیت از مهم‌ترین چالش‌های سراسر جهان محسوب می‌شود که تمام کشورها از جمله ایران را در معرض چالش‌های فراوانی قرار خواهد داد؛ از همین رو، برنامه‌ریزی در راستای افزایش رشد و جوانی جمعیت از مهم‌ترین برنامه‌های در دستور کار محسوب می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایمنا، حجت‌الاسلام مسلم منفرد؛ معاون راهبردی قرارگاه ملی جمعیت کشور، اظهار کرد: جمعیت یک مسئله تخصصی و دارای ابعاد گسترده است. موضوع رشد و جوانی جمعیت در سراسر جهان میان‌رشته‌ای جلو می‌رود و اکنون ۲۵ رشته دانشگاهی در خصوص جمعیت وجود دارد.

وی افزود: در نظام موضوع جمعیت، بیش از هزار کلان مسئله احصا شده و بیش از ۱۰ سال است که رویکرد نظام از کاهش و کنترل جمعیت به افزایش جمعیت و ترویج فرزندآوری تغییر یافته است.

معاون راهبردی قرارگاه ملی جمعیت کشور تصریح کرد: در دهه ۶۰، نرخ باروری ۶.۴ ثبت شده و هر ۱۰ خانواده، ۶۴ فرزند داشته است. بی‌نظیرترین سقوط جمعیتی در سراسر جهان مربوط به ایران بود که از دهه ۷۰ سند چشم‌انداز ۲۰ ساله‌ای را سه‌ساله طی کرد.

وی ادامه داد: در برهه‌ای زمانی بعد از دهه ۶۰ به سمت کاهش جمعیت رفتیم و سیاست کاهش جمعیت در خارج از مرزها برای کشور بسته شد. کشورهای توسعه یافته برای ایجاد تعادل در جمعیت جهان، کشورهای جهان سوم را به کاهش جمعیت و کشورهای اروپا و آمریکا را به افزایش جمعیت تشویق کردند.

منفرد گفت: برای عضویت در سازمان‌های جهانی باید کشورهای جهان سوم سیاست کاهش جمعیت را اعمال کنند و اشتباه همگانی این بود که سیاست مقطعی کاهش جمعیت را در کشور به یک فرهنگ دائمی تبدیل کردیم. نرخ باروری در سال ۷۹ به ۲.۱ رسید و با توجه به این موضوع، هر پدر و مادر یک فرزند دارند و وضعیت رشد جمعیت بسیار اسفناک است.

وی اضافه کرد: امروز هر ۱۰ خانواده ۲۱ فرزند دارد که نسبت به دهه ۶۰ شاهد کاهش شدیدی هستیم و نرخ باروری کشورهای منطقه از ایران بیشتر است. سن ازدواج بالا رفته و نرخ طلاق نیز افزایش دارد؛ همچنین در بسیاری از استان‌ها جمعیت شهرنشین شده و جمعیت روستایی کم شده است.

معاون راهبردی قرارگاه ملی جمعیت کشور اظهار کرد: بیشتر جمعیت ما در سال‌های آینده سالمند خواهد بود. بیشتر جمعیت کشور ما در سال ۱۴۲۵ بالای ۶۵ سال است و با کاهش نیروی کار روبه‌رو خواهیم شد.

وی افزود: امروز در شرایطی هستیم که کارشناسان از آن تحت عنوان پنجره جمعیتی نام می‌برند و در واقع، دو سوم جمعیت کشور، نیروی کار است. امروز جوانان به پیشرفت‌های علمی و فناوری دست پیدا کرده‌اند و چرخاندن چرخ اقتصاد به دست نیروی جوان است و باید در راستای جوانی جمعیت، اقداماتی جدی صورت گیرد.

کاهش ۳.۳ درصدی رشد جمعیت در ایران

سیدمحمد طباطبایی؛ معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، اظهار کرد: شاخص‌های جمعیتی ایران در وضعیت هشدار قرار دارد و ما با سرعت به‌سمت پیری جمعیت حرکت می‌کنیم.

وی با بیان اینکه جمعیت کشور حدود ۸۵ میلیون نفر است، افزود: نرخ رشد جمعیت کشور در سال ۱۳۶۵ حدود ۳.۹ درصد بود ودر واقع، سالانه ۳.۹ درصد به جمعیت کشور اضافه می‌شد، اما در سال‌های اخیر نرخ رشد کاهش پیدا کرد، در سرشماری سال ۹۵ به ۱.۲ درصد و تا پایان سال ۱۴۰۰، نرخ رشد جمعیتی کشور به ۰.۶ درصد و کمتر از یک درصد رسیده است.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: در ۲۰ ساله آینده نرخ رشد جمعیتی منفی را در کشور تجربه خواهیم کرد و این میزان پایین‌ترین نرخ باروری منطقه غرب آسیا و جهان اسلام در ایران خواهد بود. مهم‌ترین شاخص در تحولات جمعیت شاخص نرخ باروری است. سال ۱۳۶۵ نرخ باروری ما ۵.۶ فرزند به‌ازای هر زن بود که این میزان در زمان حاضر به ۱.۶ رسیده است.

اعلام نرخ باروری سال ۱۴۰۱

هاشم کارگر؛ رئیس سازمان ثبت احوال کشور، با اشاره به ارائه آمارهای ثبتی از سوی سازمان ثبت احوال، اظهار کرد: سازمان ثبت احوال سازمانی است که هر آماری که ارائه می‌دهد مبتنی بر داده‌های ثبتی است و لذا این آمار قابل اتکا هستند. نرخ باروری بر همین اساس برای سال ۱۴۰۰ محاسبه و اعلام شد و به‌زودی نرخ باروری برای سال ۱۴۰۱ نیز محاسبه و اعلام خواهد شد.

کد خبر 661808

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.