‌اسناد ملی وظیفه تجربه‌نگاری و انتقال آن به نسل آینده را بر عهده دارد

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: حفاظت از اسناد ملی یکی از مهم‌ترین مسئولیت‌های خطیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی است، زیرا این اسناد وظیفه تجربه‌نگاری و انتقال آن به نسل‌ها را بر عهده دارد.

به گزارش ایمنا، محمدمهدی اسماعیلی در مراسم تجلیل از اهداگران اسناد، آرشیویست‌ های نمونه و دستگاه‌های برتر در حوزه اسناد با تبریک روز اسناد ملی و میراث مکتوب و تقدیر از تلاشگران در حوزه اسناد ملی، با اشاره به اهمیت حوزه اسناد ملی و حفظ و صیانت از اسناد، اظهار کرد: این حوزه یکی از مهم‌ترین حوزه‌های حکمرانی کشورهای مختلف بوده که وظیفه تجربه‌نگاری و انتقال تجارب به نسل‌ها را برعهده دارد.

وی با اشاره به اینکه ایران بزرگ و با عظمت، شکلی متعالی از نظام حکمرانی را از قبل از ورود اسلام تجربه کرده است، افزود: وقتی در کشوری مانند ایران، تمدن با عظمتی با سابقه چند هزار سال را مشاهده و به جزئیات آن توجه می‌کنید، متوجه می‌شوید دیوان‌سالاری بدون توجه به این نظم مکتوبی که بین اجزای مختلف آن وجود داشته باشد متصور نیست.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه نظم مکتوب، فضای تمدنی و فرهنگی را به بخش‌های مختلف حاکمیت منتقل می‌کند، تصریح کرد: دانش دیوان‌سالاری که محصول اسناد و نظم مکتوبِ برآمده از آن است بعد از اسلام در خدمت توسعه و گسترش دولت اسلامی قرار گرفت و ایرانیان به دلیل این تجربه تمدنی و تاریخی، تجارب خود را در خدمت گسترش و توسعه تعالیم اسلامی قرار دادند.

وی با تاکید و حفظ اسناد، گفت: بی‌تردید ارزشمند بودن اسناد روشن است، زمانی که به دوره‌های مختلف تاریخی مراجعه می‌کنیم آنچه به ابهامات ما پاسخ می‌دهد، دسترسی به حوزه نظم مکتوب است که از مشکلات گره گشایی می‌کند. زیرا بسیاری از مسائل تاریخی گنگ و مبهم است تا زمانی که اسناد مربوطه بعد از یک دوره مشخص بازنمایی می‌شود.

اسماعیلی ادامه داد: در داخل و خارج کشور رویدادهای بسیاری وجود دارند که به دلیل هم عصر بودن، اجزای آن برای ما کشف نمی‌شود و این قدرت و قوت اسناد است که بعد از گذشت بازه زمانی پیش بینی شده، وقتی در دسترس پژوهشگران و تاریخ پژوهان قرار می‌گیرد، بسیاری از ابهامات را برطرف می‌کند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه یکی از مهمترین بخش‌های حوزه اسناد انتقال تجارب و فرهنگی کشور است، گفت: انتقال تجربه یکی از دستاوردهای تاریخی که ما را به ضرورت پاسداشت هرچه بیشتر حوزه اسناد توجه می‌دهد و ما را آگاه می‌کند که نسبت به این حوزه حساس باشیم.

وی با اشاره به ضرورت همکاری بخش‌ها و نهادهای مختلف دولتی با سازمان اسناد و کتابخانه ملی، اضافه کرد: تاکید من به تمام دستگاه‌های دولتی و غیردولتی این است که به کارکرد سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به عنوان یک حوزه صرفاً دولتی نگاه نشود، زیرا اینجا گنجینه همه داشته‌های ما در دوره‌های مختلف بوده که داشته‌های امروز ما باید به آیندگان ما منتقل شود.

اسماعیلی ادامه داد: اسناد دولتی باید با رعایت تمام طبقه بندی‌های مربوطه، در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران متمرکز شوند، به ویژه در دوره اخیر که یک نظام حکمرانی جدید را تجربه می‌کنیم و باید این اسناد به عنوان یک تجربه نوین حفظ و برای نسل‌های آینده به نمایش گذاشته شود.

وی با تاکید بر روایت اتفاق‌هایی که در موقعیت‌های مختلف تاریخی رخ داده است، گفت: در کنار حفظ اسناد، باید روایت اتفاقاتی هم که افتاده حفظ شود تا برای آسیب شناسی حل معضلات و گره گشایی از بخش‌هایی که دچار ابهام و اشکال است مورد استفاده قرار گیرد. ما در حوزه فرهنگی دولت به سازمان اسناد و کتابخانه ملی به عنوان یک ارگان و نهاد فرا بخشی نگاه می‌کنیم به همین دلیل دستگاه‌های دولتی باید آن طیفی که قانون در حوزه نگهداشت اسناد تعریف در اختیار سازمان اسناد و کتابخانه ملّی قرار گیرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وجود سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران را گنجینه‌ای بزرگ برای ایرانی قوی و ایرانی با شکوه ارزیابی کرد و گفت: من از همه دوستانی که در این حوزه همکاری می‌کنند تشکر می‌کنم و از کسانی که به هر دلیل نتوانستند این همراهی لازم را داشته باشند خواهش می‌کنم در دستگاه‌های مختلف دولتی و غیردولتی تجدید نظر کرده و اجازه ندهند این اسناد که میراث ملّی مردم ایران است؛ ناخودآگاه دچار خسارت و هزینه‌های جبران ناپذیر شود. به عقیده من هر یک برگی که از این حوزه در جای خودش قرار نگیرد ممکن است یک روایت مخدوشی از امروز ما را رقم بزند. با تلاش گسترده امکانات و پشتیبانی‌های لازم از این مجموعه فراهم شود و من به عنوان رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی دولت این قول را به ریاست محترم سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران می‌دهم که هر طرحی در این زمینه باشد ما در دولت آماده حمایت هستیم.

فرهنگ حفظ و صیانت از اسناد و آثار مکتوب باید نهادینه شود

علیرضا مختارپور، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با تبریک روز اسناد ملی و میراث مکتوب، از تلاشگران حوزه اسناد ملی در سراسر کشور تشکر کرد و گفت: از فرصت استفاده می‌کنم تا از تلاش‌ها و خدمات معاون سابق اسناد و همکاران در معاونت اسناد ملّی تشکر و قدردانی کنم.

وی با اشاره به مکاتبه با دستگاه‌ها در خصوص پیگیری وظایف اسنادی آنها، افزود: اواخر سال گذشته در مکاتباتی با دستگاه‌ها و سازمان‌ها و حتی قوای مختلف به آن‌ها اعلام شد سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران آمادگی دارد اسناد و بایگانی‌های راکد آنها را تحویل گرفته و نگهداری کنند. یا در صورت درخواست آنها بر اساس آموزش‌های همکاران ما و استاندارهای لازم اسناد خود نگهداری شود. برخی دستگاه‌ها به مکاتبه ما روی خوش نشان داده و توجه کردند، برخی اصلاً مسیر کارشان بر مبنای همکاری و تعامل بود و برخی حتی پاسخی به نامه ما ندادند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران تاکید کرد: باید به برخی دستگاه‌ها یادآوری کنم نگهداری اسناد و میراث مکتوب، ربطی به جناح بندی‌های سیاسی و دولت‌ها ندارد و وظیفه هر ایرانی است که باید در حفظ و طبقه بندی و نگهداری اسناد تلاش کند.

وی با بیان اینکه در کشورهای منطقه حتی با سندسازی به دنبال ایجاد موقعیت و جایگاه برای خود هستند بیان کرد: متأسفانه در کشور ما در برخی نهادها، فرهنگ حفظ و صیانت از اسناد و آثار مکتوب وجود ندارد، در حالی که کتابخانه ملی وظیفه نگهداری و حفظ آثار کشور در اقصی نقاط جهان را برعهده دارد. به عقیده من وظیفه هر دستگاهی باید این باشد که از اقدامات سازمان اسناد و کتابخانه ملی حمایت کند زیرا با تلاش‌های همکاران من در معاونت اسناد و بر اساس آمار ارائه شده ده‌ها هزار اتاق از دستگاه‌ها آزاد می‌شود که این موضوع باید ارج نهاده شود.

مختارپور با تقدیر از حمایت‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از تلاش‌ها و اقدامات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاطرنشان کرد: جا دارد از مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکر کنم که در تمامی عرصه‌ها از هویت حقوقی و حقیقی سازمان اسناد و کتابخانه ملی پشتیبانی و حمایت می‌کنند.

منبع: ایرنا

کد خبر 660239

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.