به گزارش خبرنگار ایمنا، پس از ابتلا و بهبودی آبلهمرغان این ویروس به صورت نهفته در سلولهای عصبی واقع در گانگلیون خلفی نخاع باقی میماند. تا زمانی که به علت یک عامل تحریکی یا نقص سیستم ایمنی دوباره فعال شود. در این حالت بیماری موضعی دردناکی ایجاد میشود که زونا نام دارد. نشانههای زونا تاولهای منطقهای یا کوچکی هستند که جنب یکدیگر در منطقه یک عصب محیطی و در امتداد مسیر آن پدید میآید و با درد خنجری و سوزش همراه است.
زونا چیست؟
زونا یک بیماری ویروسی است که عامل مولد آن ویروس واریسلا زوستر (عامل آبله مرغان) است. نظریه رایج برای این بیماری به این صورت است که پس از ابتلا و بهبودی آبلهمرغان این ویروس به صورت نهفته در سلولهای عصبی واقع در گانگلیون خلفی نخاع باقی میماند. تا زمانی که به علت یک عامل تحریکی یا نقص سیستم ایمنی دوباره فعال شود.
نشانههای زونا تاولهای منطقهای یا کوچکی هستند که جنب یکدیگر در منطقه یک عصب محیطی و در امتداد مسیر آن پدید میآید و با درد خنجری و سوزش همراه است. این تاولها بیشتر در پوست سینه و پشت بروز میکند و همانند آبلهمرغان بسیار مسری هستند. ده درصد موارد زونای چشمی (درگیری عصب سه قلو) و یا زونای شنوایی (سندرم رمسی هانت) وجود دارد.
زونا در هر سنی میتواند رخ دهد ولی در بیش از نیمی از موارد در ایالات متحده در افراد ۱۵ سال به بالا دیده میشود. بیماری معمولاً افراد مسن را گرفتار میکند که میتواند ناشی از اختلال در ایمنیسلولی سیستم ایمنی به واسطه پیری ایجاد میشود. زونا ناشی از فعالیت مجدد و تکثیر ویروسهای خفته در سلولهای نخاعی است. افرادی هم که هرگز آبله مرغان نگرفتهاند دچار زونا شده و بهبودی آنها بسیار طولانی مدت تر از افرادی بوده که دچار آبله مرغان قبل از این شدهاند.
علائم زونا
یکی از نشانههای اولیه این بیماری پیدایش لکههای قرمز روی پوست است که پس از گذشت مدتی به دانههایی قرمز رنگ تبدیل میشوند. تاولهای خارشدار حدود یک هفته بعد از لکههای قرمز بروز پیدا میکنند.
ظاهر دانههای قرمز ایجاد شده مشابه با لکهها و زخمهای آبله مرغان است. شخص مبتلا احساس خارش، سوزش، مورمور شدن، درد در ناحیه خاصی از بدن، خستگی مفرط و تب خواهد داشت. بسیاری از بیماران قبل از بروز علائم این بیماری احساس سردرد نیز دارند. به طور کلی علائم و نشانههای زونا معمولاً تنها بر بخش کوچکی از یک طرف بدن فرد تأثیر میگذارد. این علائم و نشانهها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- درد، سوزش، بی حسی یا گزگز
- حساسیت به لمس
- بثورات قرمزی که چند روز پس از درد شروع میشود
- تاولهای پر از مایع که باز میشوند و پوسته میشوند
- خارش
- تب
- سردرد
- حساسیت به نور
- خستگی
درمان زونا چیست؟
معمولاً افراد دنبال درمان سریع زونا هستند، باید بدانید که هیچ درمان قطعی برای این عارضه وجود ندارد. با توجه به عفونی بودن این بیماری، شخص باید دورهای را برای از بین رفتن ویروسها پشت سر گذارد. البته پزشک داروهایی را برای کاهش درد و علائم زونا تجویز میکند. استفاده از کمپرس آب سرد، خشک کردن تاولها و مصرف داروهای تجویزی پزشک در درمان این بیماری موثر هستند. اگر برای درمان بهموقع به پزشک مراجعه کنید روند بهبودی میتواند سریعتر شود. داروهای ضد ویروسی در کاهش نواحی درگیر با ضایعه پوستی موثر هستند به این شرط که درمان را به موقع و با مشاهده اولین علائم زونا شروع کنید. استفاده از پمادهای موضعی مثل کالامیندی در کاهش خارش موثر است.
درمان خانگی زونا چیست؟
برای تسکین درد ناشی از این بیماری میتوانید از راهکارهای درمان زونا در طب سنتی استفاده کنید. در ادامه به بررسی نکاتی برای بهبود بیماری زونا میپردازیم:
هندوانه: هندوانه جزو میوههای محبوب فصلهای گرم سال است. این میوه مقدار زیادی ویتامین C دارد که نقش مهمی را در تولید کلاژن و افزایش مقاومت بدن ایفا میکند. بهطور کلی با مصرف این میوه میتوان از ابتلا به بیماریهایی که به پوست صدمه میزنند مثل آبله مرغان و زونا پیشگیری کرد.
کمپرس آب سرد: شما میتوانید برای تسکین خارش چند تکه یخ را در نایلون قرار دهید و آن را در ناحیه آسیبدیده به مدت چهار تا پنج دقیقه قرار دهید، این درمان میتواند دو تا سه بار در روز به مدت یک هفته انجام شود.
سیر: یکی از بهترین و موثرترین روشهای کاهش درد ناشی از این بیماری استفاده از سیر است. یک حبه سیر خورد شده را در ۲۰ میلیلیتر آب در حال جوش بریزید و اجازه دهید به مدت پنج دقیقه در آن بماند. پس از آمادهسازی محلول آن را روی ناحیه درگیر به مدت یک تا دو ساعت قرار دهید.
روغن درخت چای: استفاده روزانه از ترکیب روغن درخت چای با آب، روغن زیتون یا اسطوخودوس در تسکین سوزش و خارش زونا بسیار موثر است.
عسل: قرار دادن دو قاشق چایخوری عسل در ناحیه درگیر با زونا به مدت ۱۵ دقیقه بسیار مفید است. شما میتوانید این کار را سه بار در روز انجام دهید سپس آن قسمت را با آب گرم بشویید.
چای سبز و نعناع: مقداری برگ چای سبز و نعناع را خرد کنید و به مدت پنج دقیقه در آب بجوشانید. با عصاره به دست آمده ناحیه آسیبدیده را به آرامی بشویید. اگر از این روش چهار تا پنج بار در هفته استفاده کنید به نتیجه بهتری خواهید رسید.
نمک اپسوم: نمک اپسوم را به آب وان اضافه کنید و قسمتی از بدن را که درگیر بیماری زونا است به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در آن بشویید. پس از گذشت این زمان آن ناحیه را با یک دستمال یا حوله نرم و تمیز خشک کنید.
روغن بابونه: روغن بابونه در کاهش التهابات پوستی و تسکین دردهای ناشی از زونا بسیار مفید و موثر عمل میکند. این روغن گیاهی باعث بازسازی سلولهای پوستی میشود.
دوسین: یکی از موثرترین روشهای درمان زونا در طب سنتی خوردن دوسین است. برای تهیه دوسین تنها باید یک واحد سیاه دانه را با سه واحد عسل ترکیب کنید.
نظر شما