به گزارش خبرنگار ایمنا و بر اساس یادداشتی که حسن هانیزاده، کارشناس مسائل بینالملل درباره «سفر روز گذشته رئیسجمهور عراق به تهران» در اختیار خبرگزاری ایمنا قرار داده است: «سفر عبداللطیف رشید رئیسجمهور عراق به جمهوری اسلامی ایران از اراده جدی نزد مقامات دو کشور برای ارتقای سطح مناسبات و دستیابی به یک نقطه پایدار در راستای گسترش همکاریهای اقتصادی، سیاسی و امنیتی حکایت دارد.
در این سفر رئیسجمهور عراق بر آمادگی کشور خود برای توسعه همکاریهای مشترک با ایران در حوزههای انرژی، ترانزیت کالا، دریانوردی و تکمیل پروژههای خطوط ریلی از شلمچه به بصره و سایر شهرهای عراق تاکید کرد. دیدار عبداللطیف رشید و هیئت همراه با رهبر معظم انقلاب اسلامی نشان داد که مناسبات دو کشور در بالاترین سطح خود قرار دارد.
این روابط هر چند در طول سالهای اخیر تحت تأثیر فضاسازیهای خارجی قرار داشت، اما از چند زاویه قابل تجزیه و تحلیل است؛ نخست مناسبات دو کشور در حوزههای سیاسی، امنیتی و اقتصادی است که پس از سرنگونی رژیم سابق بعث عراق در سال ۲۰۰۳ میلادی به یک نقطه تعادل و فراتر از پروتکلهای موجود سیاسی رسید.
حجم تبادل تجاری ایران و عراق علیرغم فشار آمریکا و غرب علیه دولت عراق در سال گذشته به رقمی بیش از ۱۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار رسید که قرار است این رقم طی سه سال آینده به بیش از ۲۰ میلیارد دلار برسد.
اما مشکلی که وجود دارد این است آمریکا و به طور مشخص وزارت خزانهداری آمریکا بهطور مستقیم بر هزینهها و حوالههای ارزی بانک مرکزی عراق نظارت دارد و بدون اجازه وزارت خزانهداری آمریکا، بانک مرکزی عراق قادر به جابهجایی دلار نیست.
این موضوع موجب شده است تا دولت عراق نتواند بدهیهای خود در حوزه انرژی و تجاری که به رقمی بیش از هفت میلیارد دلار رسیده است را با ایران تسویه کند. با توجه به سفر ششروزه فواد حسین، وزیر خارجه عراق به واشنگتن و دیدار طولانی او با وزیر خزانهداری آمریکا، به نظر میرسد دولت عراق بهشدت در پی یافتن راهی برای پرداخت طلب ایران و ادامه همکاری تجاری با ایران بر آمده است.
از سوی دیگر در حوزههای امنیتی با توجه به امضا توافقنامه امنیتی بین ایران و عراق و تعهد بغداد برای حفظ امنیت مرزهای شمال غربی ایران بهویژه مرزهای اقلیم کردستان با ایران، در سفر رئیسجمهور عراق به تهران این موضوع نیز در دستور کار قرار داشت.
در موضوع سیاسی و منطقهای، توافقنامه پکن بین ایران و عربستان مسیر همکاریهای منطقهای را هموار ساخت زیرا تنشهای سالهای اخیر بین ریاض و تهران بهطور مستقیم بر جامعه چندقطبی عراق تأثیر داشت. اکنون عراق که نزدیک به دو سال میزبانی مذاکرات هیئتهای ایرانی و سعودی را برعهده داشت، تلاش دارد تا یک بلوک عربی-ایرانی برای همکاریهای سیاسی و منطقهای با استفاده از چتر اتحادیه عرب تشکیل دهد.
در چنین فضایی این امر میتواند به کاهش نفوذ آمریکا و انزوای سیاسی رژیم صهیونیستی در منطقه منجر شود و ایران و کشورهای عرب منطقه خواهند توانست در فضایی دلپذیر با یکدیگر تعامل داشته باشند. همچنین دولت عراق قادر است تا نقش مثبتی در شکستن بنبست مذاکرات برجام در وین ایفا کند زیرا مناسبات عراق با آمریکا همچنین سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان مناسباتی کاملاً تعریف شده و رو به رشد است.
سفر رئیسجمهور عراق به ایران یک سفر مهم، راهبردی و تأثیرگذار خواهد بود زیرا متغیرهای منطقهای نشان میدهد که عراق در آینده خواهد توانست نقش فعالتری در همگرایی منطقهای و حل تنشها ایفا کند.»
نظر شما