زینب حسینی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: فضاهای شهری اطراف بقاع متبرکه به دلیل ماهیت دینی –آیینی خود بستر مناسبی جهت حضور امن و آزادانه بانوان فارغ از نگرشهای جنسیتی ایجاد کرده است.
وی افزود: آنچه که ضرورت دارد نشان دادن تعاریف ذهنی بانوان در ارتباط با فضاهای شهری است تا بتوان قدرتهای مؤثر بر افزایش کیفیت حضورپذیری بانوان در این فضاها را استخراج کرد.
این کارشناس شهرسازی خاطرنشان کرد: تلاش شده است تا به تبیین و شناخت کیفیت فضاهای شهری پیرامونی بقاع متبرکه از منظر نظام ادراکی- معنایی بانوان پرداخته شود که نتایج نشان داد مولفههایی همچون احترام به فضا، قلمرو ذهنی پنهان فضا، ترس از انجام خطا، امید به تشویق، بعد آموزش محور فضا و محرمیت برافزایش حضور پذیری زنان مؤثر است.
حسینی ادامه داد: بازتولید معانی ایمانی و آئینی در فضاهای مذهبی و تأثیر آن بر کیفیت حضورپذیری زنان در فضا نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
وی تصریح کرد: حضور مردم در فضاهای شهری و با هدف بودن در فضا یکی از مؤلفههای سرزندگی است که منجر به ارتقای سطح روابط اجتماعی، افزایش امنیت، ایجاد حس تعلق به مکان با امکان افزایش وقوع خاطره فردی، جمعی و کاهش جرم و جنایت در شهر میشود. فضاهای آئینی از دیرباز نقش مهمی در شکلدهی به منظر شهرها دارد و از قویترین تجربههای فضاهای جمعی و یکی از علل اصلی شکلگیری شهرها است.
این کارشناس شهرسازی تاکید کرد: امروزه مؤلفههای کالبدی شهرهای سنتی حتی در صورت بقا پویایی ندارد و حضورپذیری نیست؛ لذا فعالیت آنها تنها محدود به مناسبات خاص اجتماعی و مذهبی شده است.
حسینی اضافه کرد: در بازدید میدانی از بافت سنتی شهرها آنچه بیش از همه نظر مخاطب را به خود جلب میکند، تعدد تکایا، حسینیهها و مساجدی است که به لحاظ قرارگیری در هسته مرکزی محلات دارای پتانسیلهای اجتماعی، مذهبی و اقتصادی بالا هستند و در گذشته تجلیگاه فرهنگ، دین و حیات اجتماعی بودهاند و هویت اجتماعی مردم را شکل دادهاند، حال آنکه به واسطه تغییر سبک زندگی، نیازهای مردم و الگوی شهرسازی مدرن این عرصهها به هستههایی خاموش در قلب بافت سنتی و ارزشمند شهر تبدیل شدهاند.
وی گفت: پس از بررسی مناظر میراثی و آئینی شهر در متون و منابع قدیمی و جدید، علل تعدد مساجد و تکایا در شهرها از میان این متون و بازدید میدانی شهر قابل واکاوی است.
این کارشناس شهرسازی افزود: ارتقای کیفیت فضاهای شهری به دنبال تبیین نحوه تعامل مراسم و مناسک آئینی به ویژه مراسم مذهبی ایام محرم و صفر به عنوان عامل هویتی، فرهنگی و پایداری شیعیان با ساختار کالبدی فضای شهری و رابطه متقابل آنها است.
نظر شما