به گزارش ایمنا، نشست خبری ناصر کنعانی صبح امروز (دوشنبه) با حضور خبرنگاران و تصویربرداران رسانههای داخلی و خارجی برگزار شد.
سخنگوی وزارت امورخارجه کنعانی با اشاره برخی از مناسبتهای پیش رو در آخرین روزهای ماه مبارک رمضان اظهار داشت: آرزو میکنم طاعات و عبادات همه عزیزان و همه مومنین و مسلمین عالم که در این روزها و شبها توفیق طاعت و بندگی عبادات و روزهداری پیدا کردند، مقبول حق تعالی باشد و به دعای مومنین و اجابت حق تعالی ما شرایط بهتری را برای امت اسلامی و جامعه بشری در کل جهان شاهد باشیم.
وی تاکید کرد: امسال روز جهانی قدس را پرشور تر و باشکوهتر از همیشه پشت سر گذاشتیم و در شرایطی که رژیم صهیونیستی در سایه بحرانهای متراکم داخلی و مشکلات خارجی متزلزلتر و بی ثبات تر از همیشه است اما از حضور پرشور و باشکوه حامیان ملتهای مظلوم فلسطین نه فقط در جمهوری اسلامی ایران بلکه در همه جای جهان نشان داد که ابتکار امام خمینی مبنی بر نامگذاری روز جمعه آخر ماه مبارک رمضان به عنوان روز قدس ابتکاری حکیمانه مبتنی بر بصیرت بود و عملاً موضوع فلسطین به موضوعی جهانی در افکار عمومی تبدیل شده است.
کنعانی ادامه داد: علاوه بر کشورهایی که اکنون در صفحه حمایت از حقانیت و مظلومیت ملت فلسطین ایستادهاند، ملتهای جهان در گوشه گوشه جهان در روز جهانی قدس و در این ایام به حمایت از آرمان فلسطین به خیابانها آمدهاند و در راهپیماییها و تجمعات نشستها در اعلام حمایت از حقانیت حملات فلسطین به طور جدی مشارکت کردند و آزادی فلسطین را فریاد زدند که این هم نشان دهنده این است که ما در آستانه تحولات امیدوارکنندهتری به نسبت گذشته در ارتباط با مسئله فلسطین هستیم و امیدواریم که مجموعه این تلاشهای جهانی به آزادی فلسطین منجر شود.
سخنگوی وزارت امورخارجه افزود: پیشاپیش عید فطر را خدمت همه عزیزان تهنیت عرض میکنم و آرزوی قبولی طاعات را دارم. امروز ۲۸ فروردین مصادف با ۱۷ آوریل موسوم به روز اسیر فلسطینی است و برای اسرای قهرمان فلسطین که در مسیر جهاد و مبارزه و تلاش برای آزادی سرزمینشان از چنگال صهیونیستها هستند، آرزوی آزادی هر چه سریعتر داریم.
کنعانی ادامه داد: روز سه شنبه روز ارتش جمهوری اسلامی ایران است. این روز را به غیورمردان نیروهای ارتش و سه گانه زمینی دریایی و هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران تبریک و تهنیت عرض میکنم و به روح بلند شهدای ارتش درود و سلام میفرستم.
سخنگوی وزارت امورخارجه در پاسخ به سوالی در مورد تحولات اخیر مانند بهبود روابط ایران و عربستان و اینکه دولت سیزدهم از ابتدا اعلام کرد ما روابط خارجی را با دنیا به موضوع برجام گره نمی زنیم، گفت: جمهوری اسلامی ایران کشوری است که دارای ظرفیتهای بسیاری است و در معادلات منطقهای به دلیل ظرفیتهای موثر نقش تعیین کننده و غیرقابل انکاری که دارد همواره یکی از اعضای اثرگذار در روند تحولات منطقهای و بینالمللی بوده است. خوشبختانه شرایط بین المللی تغییر کرده است و ما شاهد تغییر موازنه قدرت در بین المللی دنیا هستیم.
وی ادامه داد: دیگر موضوعی به نام جهان تک قطبی را اکنون نداریم و آمریکا به عنوان یک ابرقدرت مطرح نیست، البته یک قدرت میتواند مطرح باشد اما موضوع ابرقدرتی آمریکا پایان یافته است. بنابراین با نگاه به ظرفیتهای جمهوری اسلامی و تغییر موازنه قوا در منطقه و در نظام بینالمللی دولت تلاش کرد از همه اینها به عنوان یک فرصت در جهت تحقق منافع ملی و منافع ملت ایران استفاده کند و هم در تقویت همگراییهای منطقهای به عنوان یک رویکردی کاملاً موثر برای تامین منافع مشترک بعد از پروندههای حرکت به سمت بحران زدایی از پروندههای داخلی منطقهای حرکت کند و ما در همه زمینهها شاهد تحولات مثبت و رو به جلویی بودهایم.
کنعانی افزود: در عین حال همانطور که بارها تاکید کردهایم در روابط خارجی خود را محدود به منطقه خاص بلوک خاص نخواهیم کرد و در محور معینی خود را محدود نخواهیم کرد و در روند توسعه مناسبات خود با همه کشورهایی که حاضر باشند مبتنی بر اصل احترام متقابل و منافع مشترک روابط توأم با دوستی را با جمهوری اسلامی برقرار کنند ما هم به تلاشهای خود در این مسیر ادامه خواهیم داد.
وی در مورد سفر گروسی به تهران و توافقی که صورت گرفته است، گفت: این موضوع مهم و قابل توجهی است و همانطور که اشاره کردید سفر آقای گروسی به تهران در ماه آخر سال گذشته انجام شد و در چارچوب بیانیه مشترکی که اعلام و منتشر شد که گفتوگوهای فنی انجام شود. در چارچوب بیانیه و توافقی که بین طرفین صورت گرفته بود هیأتهای فنی مبادله شدند و نمایندگان آژانس به ایران سفر و گفتوگوهای فنی انجام و این گفتوگوها در مسیرهای توافق شده ادامه دارد.
سخنگوی وزارت امورخارجه افزود: این یک مسیر فنی است و در صورتی این مسیر فنی از مسائل و نگرشهای سیاسی متاثر نشود، امیدواریم بتوانیم در ادامه مسیر بین ایران و آژانس این مسیر پیش برود و گامهای مثبتی را به سمت رفع مسائل فنی باقیمانده بین ایران و آژانس داشته باشیم. مسیر گفتوگوها و مذاکرات فنی ادامه دارد و امیدواریم آژانس به مسیر فنی متعهد باشد و شاهد باشیم آژانس حداکثر تلاش خود را کند از تاثیرات و فشارهای سیاسی به دور باقی بماند و در مسیر مذاکرات فنی شاهد حل و فصل مشکلات باشیم. پیشرفت این روند میتواند تاثیرات مثبتی بر روند توافق در خصوص برجام داشته باشد.
سخنگوی وزارت امورخارجه در پاسخ به سوالی در مورد نشست سمرقند و پرداختن به مسائل افغانستان، گفت: موضوع اجلاس موضوع مهمی بود و موضوع افغانستان هم موضوع بسیار مهمی مرتبط با حوزه سیاست خارجی و امنیت ملی و منطقهای جمهوری اسلامی ایران و مورد توجه افکار عمومی منطقهای و بینالمللی است. در ارتباط با مسائل افغانستان لازم است این را مورد تاکید قرار دهند که نباید نقش سیاست مخرب و اشغالگرانه آمریکا طی ۲۰ سال گذشته در افغانستان مورد غفلت قرار بگیرد. همچنین خروج غیرمسئولانه و هماهنگ نشده آمریکا از افغانستان هم نقش مخرب دیگری داشت.
وی ادامه داد: در شکل گیری یک روند کاملاً نابسامان و به هم ریخته در کشور مهم و پیچیدهای مانند افغانستان، طبیعت جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور همسایه افغانستان و دارای مرزهای طولانی مشترک با این کشور نمیتواند درباره مسائل این کشور بی تفاوت باقی بماند و یا منتظر تحولات و فعل و انفعالاتی باشد که جمهوری اسلامی ایران در آن نقش موثری نداشته باشد.
کنعانی ادامه داد: اجلاسی که در سمرقند برقرار شد، چهارمین نشست وزرای امور خارجه کشورهای همسایه افغانستان بود و روندی که جمهوری اسلامی ایران در آن چارچوب نقش موثر و مهمی را ایفا میکند. در این نشست موضوعات متعددی مطرح شد که موضوعات مهمی از جمله مواد مخدر، گروههای تروریستی و داعش و حقوق زنان بود که بخشی از تلاش ایران برای کمک به بهبود شرایط افغانستان و تثبیت شرایط امنیتی در این کشور و کمک به تشکیل دولت فراگیر در افغانستان است که ایران اینها را در چارچوبهای منطقهای و نشستهای چندجانبه با جدیت و مسئولانه ان را دنبال میکند.سیاست جمهوری اسلامی ایران درباره افغانستان دوگانه و دارای تناقض نیست، کاملاً روشن است.
سخنگوی وزارت امورخارجه ادامه داد: در ارتباط با افغانستان همانطور که بارها در مواضع رسمی ایران اعلام شده است، دارای سیاست اصولی و و روشنی هستیم و سیاست ایران در ارتباط با افغانستان از مولفههای روشنی تبعیت میکند. ما در ارتباط با افغانستان حمایت از صلح و ثبات در این کشور برای ما حائز اهمیت است. مخالفت با حضور مجدد بازیگران خارجی به بهانههای مختلف و استفاده از ابزارهای مختلف از جمله تروریسم و مخالفت با مداخله خارجی در این کشور از مبانی دیگر رفتاری ایران در ارتباط با مسئله افغانستان است و ضرورت تشکیل دولت فراگیر با مشارکت همه اقوام و مبارزه موثر با تروریسم و تولید و قاچاق مواد مخدر و مسائل اجتماعی و مخالفت جدی با منع زنان از تحصیل در مدارس و دانشگاهها و ممانعت از نقش و اشتغال زنان در فعالیتهای اجتماعی و رسمی و اداری مهم است.
وی ادامه داد: در این ارتباط هم در نشست سمرقند در قالب نشست و سخنرانی وزیر خارجه و دیدار وزیر خارجه با سرپرست وزارت خارجه افغانستان بر این موضوع به صورعت صریح واضح و شفاف تأکید شد که ایران مخالف منع تحصیل زنان و دختران و اشتغال آنهاست و هم آماده است کمک کند به ایجاد شراط مناسب برای تحصیل دانش آموزان و دانشجویان و هم به صورت حضوری و هم به صورت مجازی با تجربه خوبی در این مورد داریم.
سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: همواره تأکید کرده و میکنیم که تعامل و همکاری با طالبان و هیأت حاکمه موقت افغانستان به معنای شناسایی وضع موجود نیست، بلکه در رویکرد دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با افغانستان و تعامل با سرپرستی موقت همه عناصری که مورد اشاره قرار دادم لحاظ شده و مورد توجه جدی قرار دارد. مضاف براینکه در ارتباط با افغانستان موضوعات دوجانبه مهمی داریم. پیگیری حق آبه هیرمند در مذاکرات مطرح بود و در سمرقند هم مورد توجه و پیگیری جدی قرار گرفت. موضوع امنیت مرزها و رسیدگی به وضعیت چند میلیون آواره افغانستانی در ایران از موضوعاتی است که نیازمند به پیگیری و هماهنگی دارد و ممانعت از سرریز شدن آوارگان جدید که برای ایران هزینههای زیادی تولید میکند.
کنعانی تاکید کرد: بنابراین موضوعات عدیدهای را به صورت همزمان در سیاست ما در ارتباط با افغانستان دنبال میکنیم که اینها نه دوگانگی تلقی میشوند و نه دچار ابهام است، بلکه رویکرد دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران رویکرد آگاهانه محاسبهشده هوشمندانه است هم در جهت کمک به صلح و امنیت در داخل افغانستان و تامین منافع مردم افغانستان است و هم متناسب با امنیت جمهوری اسلامی ایران و منافع اساسی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با افغانستان تلقی میشود.
تکمیل میشود.....
نظر شما