به گزارش ایمنا، امروز _دوشنبه بیستوهشتم فروردینماه _ همزمان با سالروز تولد و درگذشت برخی از بزرگان ایرانزمین است.
زادروز اسماعیل تهرانی
اسماعیل تهرانی (زاده بیستوهشتم فروردینماه ۱۳۲۷ تهران) موسیقیدان، آهنگساز و رهبر ارکستر
وی در کودکی با شنیدن صدای سهتار احمد عبادی و پیانو مرتضی محجوبی از رادیو، به موسیقی ایرانی علاقهمند شد. همچنین با دیدن تکنوازی سنتور حسین ملک از تلویزیون، به ساز سنتور گرایش پیدا کرد. پسازآن با تشویق پدر در سال ۱۳۳۹ وارد هنرستان موسیقی ملی شد و سنتور را بهعنوان ساز تخصصی برگزید. او در دوران هنرستان از استادان: محمد حیدری، حسین ملک، حسین تهرانی، خانم حق نظریان، داوود جعفری بهره برد و در سال ۱۳۴۶ از هنرستان موسیقی فارغالتحصیل شد.
اسماعیل تهرانی در سال ۱۳۴۷ در رشته آهنگسازی دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران مشغول به تحصیل شد. ازجمله استادان او در این دوره: توماس کریستین داوید و علیرضا مشایخی بودند و ردیف موسیقی ایرانی را نزد نورعلی برومند فراگرفت. در سال ۱۳۶۳ برای ادامه تحصیل در رشته آهنگسازی به اتریش مهاجرت کرد و در آکادمی موسیقی وین به تحصیل مشغول شد. در ادامه برای تحصیل رهبری ارکستر به آمریکا رفت و در سال ۱۳۷۹ به ایران بازگشت و مدتی در شهر نیشابور سکونت داشت. او همچنین در اسفند ۱۳۹۵ رهبری «ارکستر شهر» را بر عهده گرفت.
وی در بهمن ۱۳۹۹ در آیینِ ششمین سال نوای موسیقی ایران تقدیر شد و میلاد کیایی در غیاب وی، لوح تقدیر و تندیس «سالنوا» را دریافت کرد.
فعالیتهای هنری:
تدریس سنتور در هنرستان موسیقی ملی به مدیریت حسین دهلوی،
ریاست هنرستان موسیقی اصفهان ۱۳۵۰،
ساخت موسیقی فیلم «شاهد» به کارگردانی «رضا علامهزاده» ۱۳۵۲،
مدیریت در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ایران ۱۳۵۳،
ساخت موسیقی فیلم «قالی» ۱۳۵۹،
سیمرغ بلورین بهترین موسیقی متن از اولین دوره جشنواره فیلم فجر بهخاطر ساخت موسیقی فیلم «یا زهرا» ۱۳۶۱،
ساخت موسیقی فیلم «درسی برای گنجشک» ۱۳۶۳،
تألیف و انتشار کتاب «سنتور به گویش صبا» ۱۳۹۵،
آلبوم موسیقی چهارفصل با صدای بیژن بیژنی،
آلبوم موسیقی فصل ایثار "مشترک با گروه آهنگسازان" با صدای سیامک علیقلی
و عضویت در کانون آهنگسازان سینمای ایران.
زادروز لیلا صادقی
لیلا صادقی (زاده بیست و هشتم فروردینماه ۱۳۵۶ تهران) زبانشناس، داستاننویس، شاعر و مترجم
وی در سال ۱۳۷۴ در مقطع کارشناسی ادبیات فارسی دانشگاه علامه طباطبایی به تحصیل پرداخت و با چاپ کتاب ضمیر چهارم شخص مفرد (۱۳۷۹) وارد عرصه ادبیات داستانی شد. پسازآنتشار مجموعه داستان وقتم کن که بگذرم (۱۳۸۰) و اگه اون لیلاست، پس من کی ام؟! (۱۳۸۱) به دلیل ویژگیهای تصویری، بینامتنی و فراروی از سنتهای داستاننویسی، نامش بهعنوان نویسندهای هنجارگریز در ادبیات داستانی شناخته شد.
صادقی در ۱۳۸۱ تحصیل در رشته مترجمی انگلیسی را در دانشگاه آزاد آغاز کرد و در ۱۳۸۵ به تحصیل در رشته زبانشناسی همگانی در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد.
وی در مهرماه ۱۳۸۸ از پایاننامهاش با عنوان «کارکرد گفتمانی سکوت در داستان کوتاه» دفاع کرد و کتابی برگرفته از آن در سال ۱۳۹۲ منتشر کرد. این کتاب در سال ۱۳۹۳ نامزد دریافت جایزه جلال آلاحمد در بخش نقد ادبی و همچنین نامزد دریافت کتاب سال شد. در مهر ۱۳۹۴ از دوره دکتری زبانشناسی دانشگاه تهران فارغالتحصیل شد.
آثار:
مجموعه شعر - داستان از غلطهای نحوی معذورم (۱۳۹۰) که شامل اشعار دورههای مختلف زندگی اوست که با قالبی نو ارائه شد و تلفیق دو جهان شعر و داستان بهصورت دو کتاب در یک کتاب با دو طرح روی جلد بود. مجموعه شعر- داستان دیگری از او در سال ۱۳۹۲ به انتشار رسید، بهنام گریز از مرکز که تلفیقی از ژانر شعر و داستان و تصاویر کیوان مهجور، نقاش ایرانی ساکن کانادا است. در این کتاب، روایت سیمرغ منطقالطیر با بیانی امروزی و با نگاهی جدید به روایت سی بادبادکی که قصد رسیدن به کوه قاف را دارند، تغییر داد که در سال ۱۳۹۳ نامزد دریافت جایزه شعر خبرنگاران شد.
از دیگر آثارش، رمان پریدن به روایت رنگ است که به گفته او در سال ۱۳۸۸ نگارش آن پایان یافت اما به دلایل مختلف انتشار آن به طول انجامید و در ۱۳۹۳ منتشر شد.
او پروندهای برای نقد و بررسی آثار ابراهیم گلستان در مجله نافه منتشر کرده است و نیز نشستهای نشانه شناسی ادبیات داستانی را در سالهای ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ برگزار کرد که ماحصل آن نشستها دو کتاب به نامهای نشانه شناسی و نقد ادبیات داستانی معاصر: بررسی آثار ابراهیم گلستان و جلال آلاحمد و نشانهشناسی و نقد ادبیات داستانی معاصر: بررسی آثار سیمین دانشور و صادق چوبک است.
کتابشناسی:
ضمیر چهارم شخص مفرد (داستان) نشرهامون ۱۳۷۹
وقتم کن که بگذرم (داستان) انتشارات نیلوفر ۱۳۸۱
اگه اون لیلاست، پس من کیام؟! (داستان) نشر آوامسرا ۱۳۸۱
وهم بزرگ: من زیر نظرم! (برگردان) نوشته مارک استانلی بوبین، نشر آوامسرا ۱۳۸۱
داستانهایی برعکس (ابر رمان) انتشارات نگاه ۱۳۸۸
از غلطهای نحوی معذورم (شعر-داستان) نشرثالث ۱۳۹۰
کارکرد گفتمانی سکوت در داستان کوتاه ایرانی معاصر (تألیف: زبانشناسی ادبی) نقش جهان ۱۳۹۲
گریز از مرکز (شعر-داستان) تهران: انتشارات مروارید ۱۳۹۲
پریدن به روایت رنگ (رمان) ۱۳۹۳
ترجمه
در جستوجوی نشانهها: نشانهشناسی، ادبیات، واسازی، جاناتان کالر، به همراه تینا امرالهی، فرزان سجودی (ویراستار) تهران: علم، ۱۳۸۸
استعاره و مجاز با رویکرد شناختی (برگردان مجموعه مقالات) بههمراه فرزان سجودی و تینا امراللهی، نشر خوارزمی (نقش جهان) ۱۳۹۰
درآمدی بر شعرشناسی شناختی، پیتر استاکول، نشر مروارید ۱۳۹۳
نقد ادبی با رویکرد شناختی (نقد ادبی) تهران، انتشارات نقش جهان ۱۴۰۰
رمان سولانین
درگذشت جابر عناصری
جابر عناصری (زاده دهم اردیبهشت ۱۳۲۴ اردبیل -- درگذشته بیستوهشتم فروردینماه ۱۳۹۵ تهران) شاهنامهپژوه، ایرانشناس و دکترای فلسفه از دانشگاه تهران
وی تحصیلاتش را در دارالفنون تهران با کسب مقام اول در رشته ادبی در میان تمامی دانش آموزان ایران به انجام رساند و سپس وارد دانشگاه تهران شد. وی تا سطح دکتری فلسفه و علوم تربیتی در ایران و کسب تخصص در مردم شناسی در انگلستان "دانشگاه لندن" به تحصیل ادامه داد.
وی ۴۱ سال در دانشگاههای تهران بهعنوان استاد ممتاز بهتدریس و تحقیق اشتغال داشت و بیش از چهل کتاب در زمینه فرهنگ ایران بهرشته نگارش درآورد و صدها دانشجو تربیت کرد. او از طرف مراکز فرهنگی بهخاطر فعالیتهایش در عرصه هنر تعزیه و شبیهخوانی لوح ویژه «پدر تعزیه» دانشگاهی ایران را دریافت کرد.
جابر عناصری، این مرد مهربان و متواضع و مردمدار که بهگفته یکی از دوستان نزدیکش، واپسین سالهای زندگی را با دلشکستگی و عزلت گذرانده بود، در ۷۱ سالگی درگذشت و در قطعهای عمومی در بهشت زهرا بهخاک سپرده شد. گفته شده است که وی وصیت کرده بود که آئین دفنش بهسادگی برگزار شده و مراسم ختمی برای او گرفته نشود و هزینههای مربوطه بهمرکزی خیریه اهدا شود. آئین خاکسپاریاش نیز تنها با حضور ۹ نفری که در وصیتنامه وی نامشان آورده شده بود، برگزار شد.
سالروز محمدرضا ایرانی مُلکِکیان
محمدرضا ایرانی مُلکِکیان (زاده بیستوهشتم فروردینماه ۱۳۳۳ تبریز – درگذشته پانزدهم شهریور ۱۳۷۳ تبریز) طراح و نقاش
وی در سال ۱۳۵۹ از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران لیسانس گرفت و سپس به تدریس طراحی در هنرستان هنرهای زیبای میرک تبریز پرداخت و در نمایشگاههای متعددی آثارش را به نمایش گذاشت. وی درسال ۱۳۷۳ بر اثر سانحه تصادف درگذشت.
زندگینامهاش به همراه آثارش در دو کتاب با نامهای «شور نقاشی: زندگی و آثار برگزیده محمدرضا ایرانی» و «شوق طراحی: طراحیهای محمدرضا ایرانی» منتشر شده است.
نمایشگاهها:
۱۳۶۰- شرکت در نمایشگاه گروهی نقاشی، نگارخانه مانی، تبریز، ایران.
۱۳۶۴- برپایی نخستین نمایشگاه آثار، مونیخ، آلمان.
۱۳۶۷- برپایی نمایشگاه انفرادی، استانبول، ترکیه.
۱۳۶۹- شرکت در نمایشگاه گروهی، تالار مقبرةالشعرا، تبریز، ایران.
۱۳۷۰- شرکت در نمایشگاه آثار برگزیده نقاشان ایرانی، باکو، جمهوری آذربایجان.
۱۳۷۰- شرکت در اولین نمایشگاه دوسالانه نقاشی ایران، موزه هنرهای معاصر، تهران، ایران.
۱۳۷۲- شرکت در دومین نمایشگاه دوسالانه نقاشی ایران، موزه هنرهای معاصر، تهران، ایران. در این نمایشگاه، اثری از هنرمند باعنوان گاوچران، توسط موزه هنرهای معاصر تهران خریداری شده و در مجموعه آن موزه نگهداری میشود.
۱۳۷۳- برگزاری نمایشگاهی از آثار برگزیده محمدرضا ایرانی، تالار مقبرةالشعرا، تبریز، ایران. این نمایشگاه توسط همسرش بهمناسبت چهلمین روز درگذشت آن هنرمند برپا شد.
سالروز درگذشت غلامحسین صدری افشار
غلامحسین صدریافشار (زاده بیست و چهارم اسفند ۱۳۱۳ ارومیه، درگذشته بیست و هشتم فروردینماه ۱۳۹۷ تهران) فرهنگ نویس و مترجم
وی انتشار آثارش را از سال ۱۳۲۷ در تبریز آغاز کرد و دوازده سالی بر روی تاریخ علم مطالعه کرد و کار فرهنگ نویسی را از سال ۱۳۴۵ در بنیاد فرهنگ ایران با فیش نویسی مخزن الادویه آغاز کرد. از سال ۱۳۴۵ تا ۱۳۴۸ با ماهنامه سخن علمی همکاری داشت و از سال ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۹ در وزارت علوم کار میکرد و مسئول انتشارات علمی بود.
در سالهای ۵۸-۱۳۵۶ مدیریت فصلنامه آشنایی با دانش را در دانشگاه آزاد ایران بر عهده داشت و در سالهای ۶۱-۱۳۵۸ ماهنامه علمی و فرهنگی هدهد را منتشر کرد. وی کتابهایی به نام دیگران نوشته است و از سال ۱۳۵۹ گذران زندگیاش تنها از راه نوشتن، ترجمه و ویراستاری بود.
تألیفات:
- «تاریخ در ایران» کتابفروشی ابن سینا (۱۳۴۵)
- سرگذشت سازمانها و نهادهای علمی و آموزشی در ایران، وزارت فرهنگ و آموزش عالی (۱۳۵۰)
- کتابنامه علوم ایران (۱۳۵۰ از سوی مرکز اسناد و مدارک علمی وزارت علوم)
- تاریخ ریاضیات (۱۳۵۶ انتشارات توکا) مقدمه
- فرهنگ مترجم (انتشارات نیلوفر سال ۱۳۶۳ که تاکنون ۴ بار چاپ شده است)
- واژه نامه فنی (انتشارات نیلوفر تا به حال ۷ بار چاپ شده و دو ویراست شده است)
- فرهنگ فارسی که ابتدا چاپ شد و بعد به فرهنگ معاصر و تاکنون چهار ویراست و ۹ بار چاپ شده است.
- فرهنگ معاصر اعلام، انتشارات فرهنگ معاصر
- فرهنگ معاصر فارسی، انتشارات فرهنگ معاصر
- فرهنگ معاصر کوچک فارسی، انتشارات فرهنگ معاصر
- فرهنگنامه فارسی ۳ جلدی، انتشارات فرهنگ معاصر
ترجمهها:
- مقدمه بر تاریخ علم (جرج سارتن ۵۷-۱۳۵۳ تا وزارت علوم)
- تاریخ ریاضیات (اسمیت، ۱۳۵۶)
مطالعه تاریخ ریاضیات و تاریخ علم (جرج سارتن ۱۳۵۷ توکا)
- از سنایی تا سعدی (ادوارد براون، انتشارات مرواید که ۴ بار تاکنون چاپ شده است)
- معماری ایران (نوشته پوپ) ۸ بار چاپ شده است)
- کاکل طاووس (نوشته گورگیوس یوسف)
- ماثر سلطانی عبدالرزاق دنبلی که تصحیح و کتابفروشی ابن سینا و دیگر دو سند از انقلاب مشروطه که انتشارات توکا چاپ کرده است.
- انگلیسیان در ایران (ریچارد رایت، انتشارات اختران)
- تاریخ علم (در ۶ جلد و بیش از ۴ هزار صفحه چاپ شده است).
نظر شما