به گزارش ایمنا و به نقل از آستان نیوز، مراسم رونمایی قرآن نفیس هزار ساله «مصاحفی قزوینی» همزمان با ماه مبارک رمضان و لیالی قدر با حضور حجتالاسلام والمسلمین سیدجلال حسینی، رئیس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و جمعی از مدیران و کارشناسان این سازمان در محل اتاق کنفرانس کتابخانه مرکزی این آستان مقدس برگزار شد.
در این مراسم قدیر افروند؛ پژوهشگر و باستانشناس دوره اسلامی در خصوص قرآن مصاحفی قزوینی اظهار کرد: این قرآن، یکی از کهنترین و نفیسترین مصاحف خطی مرکز نسخ خطی آستان قدس رضوی به شمار میآید که به خط کوفی ایرانی متعلق به عصر آلبویه و ری بزرگ مزین است.
وی ادامه داد: این اثر توسط عباس بن محمد بن عباس مصاحفی قزوینی در سال ۳۸۹ هجری قمری در ری نوشته شده و در سال ۳۹۱ قمری توسط وی تذهیب شده است.
پژوهشگر و باستانشناس دوره اسلامی خاطرنشان کرد: انجامه نسخه در برگ آخر به قلم کوفی ایرانی به رنگ سیاه و زرد در ۹ سطر کتابت شده است. این انجامه، یکی از کاملترین انجامههای مصاحف خطی در سدههای نخست است که در آن نام کاتب، مُذهب، تاریخ و محل کتابت درج شده و هیچ تردیدی در اصالتش وجود ندارد.
وی گفت: این قرآن، در اصل یک جزوه قرآنی از یک قرآن جامع یا چند پاره است که بر روی کاغذ کتابت شده و دارای ۳۵ برگ ۱۶ سطری است. هر سطر نیز بین شش تا هشت کلمه دارد که به قلم سیاه نوشته شده و اعراب آن نیز به شنگرف است.
افروند با اشاره بر اینکه این قرآن ارزشمند آیه ۱۴ سوره صف تا انتهای قرآن را شامل میشود، اضافه کرد: فواصل آیات به گلهای زرین ۱۲ برگ و نشان خُمس به شکل پاییزه بین سطور درج شده است. نشان عشر و نشان سرسوره نیز از عناصر حاشیه صفحات است.
این پژوهشگر و باستانشناس دوره اسلامی با بیان اینکه مطالعات قرآنهای خطی در ایران سابقهای نزدیک به ۸۰ سال دارد، پیشینه مطالعات هنر کتابت و کتابآرایی قرآنهای خط کوفی ایران را با معرفی برخی از آثار پژوهشی در این حوزه بررسی کرد.
همچنین وی به بررسی تحولات در خط کوفی توسط هنرمندان کشور و ایجاد خط کوفی ایرانی در گستره جغرافیایی خراسان بزرگ پرداخت.
نظر شما