به گزارش ایمنا دو کشور آذربایجان و تاجیکستان توانستند بیماری مالاریا را در قلمرو خود ریشه کن کنند و به این ترتیب در حال حاضر در مجموع ۴۱ کشور و یک قلمرو توسط سازمان بهداشت جهانی عاری از مالاریا اعلام شده است. در این میان ۲۱ کشور از این ۴۱ کشور در منطقه اروپا هستند.
دکتر تدروس آدهانوم گبریسوس، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت، با ابراز امیدواری از اینکه سایر کشورها از تجربیات آنها بیاموزند، گفت: حذف مالاریا با منابع مناسب و تعهد سیاسی امکان پذیر است و این امر توسط مردم و دولتهای آذربایجان و تاجیکستان ثابت شده است.
دکتر هانس هنری (Hans Henri P. Kluge)، مدیر منطقهای سازمان بهداشت جهانی در اروپا در این زمینه اظهار کرد: با توجه به اینکه آذربایجان و تاجیکستان اکنون وضعیت عاری از مالاریا را دریافت کرده اند، منطقه اروپایی سازمان بهداشت جهانی به احتمال زیاد به اولین منطقه در جهان تبدیل میشود که کاملاً عاری از مالاریاست.
وضعیت عاری از مالاریا یا گواهی حذف مالاریا زمانی داده میشود که کشوری در قطع زنجیره انتقال مالاریا بومی توسط پشههای آنوفل برای حداقل سه سال متوالی موفق بوده و توانایی جلوگیری از برقراری مجدد انتقال را نشان داده باشد.
آذربایجان و تاجیکستان آخرین مورد مالاریا پلاسمودیوم ویواکس P.vivax را به ترتیب در سال ۲۰۱۲ و ۲۰۱۴ شناسایی کردند.
به گفته سازمان بهداشت جهانی، هر دو کشور مداخلات هدفمند مالاریا مانند پاشیدن حشره کشها بر روی دیوار خانهها، تشویق به تشخیص و درمان زودهنگام همه موارد ابتلاء و افزایش مهارتها و ظرفیتهای کارکنان بهداشتی را که در از بین بردن مالاریا فعالیت میکنند، به شدت اجرا کرده اند.
علاوه بر این، هر دو کشور از سیستمهای ملی نظارت الکترونیکی مالاریا استفاده کرده اند که امکان تشخیص بلادرنگ موارد را فراهم کرده و امکان تحقیقات سریع را در این رابطه ایجاد میکند. سایر مداخلات با هدف از بین بردن مالاریا شامل روشهای بیولوژیکی کنترل و حفاظت از لارو ماهی پشه خوار و اقدامات مدیریت آب برای کاهش ناقلان مالاریا و آموزش عمومی در مورد پیشگیری از مالاریاست.
منبع: خبرگزاری صدا و سیما
نظر شما