به گزارش خبرنگار ایمنا، معماری را نهتنها یک علم بلکه باید یک هنر دانست. درواقع تعالی تمام هنرها در این رشته نهفته شده است، به همین دلیل از معماران بهعنوان خالقان فضا و محیط یاد میکنند.
ازاینرو ایمنا در کنار پرداختن به مهمترین اتفاقات و رویدادهای فرهنگی و هنری ایران و جهان برای خاتمه بخشیدن بهمرور سال گذشته، نگاهی به زندگی و آثار معماران و طراحانی که در سال ۱۴۰۱ از دنیا رفتند انداخته است. در این لیست نام افرادی ازجمله ایرج اعتصام معمار معاصر و شهرساز برجسته، رنه گیلهوست، معمار برجسته فرانسوی و برنده جایزه معماری آکادمی سلطنتی و معمار فرودگاه امام راحل به چشم میخورد.
ایرج اعتصام
ایرج اعتصام معمار معاصر و شهرساز برجسته در سال ۱۳۰۹ در گرگان متولد شد. این هنرمند مدیریت و طراحی پروژههایی مانند مجموعه شاهچراغ شیراز، پردیس دانشگاه سیستان و بلوچستان، پارک کورش، مجموعه ساختمانی حجاج در مدینه منوره و بازسازی محل اقامت نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل را برعهده داشته است. ازجمله آثار تألیفی ایرج اعتصام میتوان به ترجمه کتاب عقاب دو سر، از گذشته تا آینده اسکان بشر، ترجمه کتاب معماری اسلامی، فرم، عملکرد و معنی اثر اشاره کرد. او ۲۹ آذرماه در شهر سن خوزه آمریکا درگذشت.
آراتا ایسوزاکی
آراتا ایسوزاکی معمار، شهرساز و نظریهپرداز برجسته ژاپنی در سن ۸۷ سالگی در اوکیناوا درگذشت. این معمار سرشناس ژاپنی طراحی ساختمانها و سازههای ماندگاری را در شهرهای مختلف جهان برعهده داشته که مجموعه بزرگ ورزشی سن جوردی در شهر بارسلون برای بازیهای المپیک ۱۹۹۲، موزه هنرهای معاصر لسآنجلس و نیز ساختمان مرکز کنوانسیون ملی قطر ازجمله آنهاست.
رنه گیلهوست
رنه گیلهوست، معماربرجسته فرانسوی و برنده جایزه معماری آکادمی سلطنتی در سن ۹۳ سالگی درگذشت. او از پیشگامان ساخت مسکن اجتماعی در فرانسه بود. رنه گیلهوست ۱۶ دیماه در پاریس دارفانی را وداع گفت.
بالکریشنا دوشی
بالکریشنا دوشی معمار معاصر، برنده جایزه پریتزکر و مدال طلای ریبا چهارم بهمن در احمدآباد هند درگذشت. بالکریشنا دوشی با احترام برای زندگی و فرهنگ شرقی و با الهام از معماران غربی، فلسفه وبیانی متمایز از معماری را ایجاد کرد.
کاوه مهربانی
کاوه مهربانی، پژوهشگر حوزه معماری مدرن ایران در سن ۶۶ سالگی درگذشت. معماری فعالیت جانبی او و گرایش اصلیاش، پژوهش در معماری مدرن ایران و هنر بود. این هنرمند در چند طرح مانند بافت مسکونی در عودلاجان، میدان امام حسین (ع) و خیابان جمهوری از فردوسی تا فلسطین، بهعنوان مشاور طراحی حضورداشته است. کاوه مهربانی سردبیر مهمان مجله معمار شمارههای ۷۸، ۸۹ و ۹۳ بوده که عمدتاً به معماری مدرنیستی تهران، دکو و مدرن ایران اختصاص داشته است. همچنین در شماره ۹۰۱ مجله داموس درباره تهران، سردبیر مهمان بوده است.
علیرضا امان
علیرضا امان، معمار پیشکسوت پنجم اسفند در ۸۲ سالگی درگذشت.
رافائل وینولی
رافائل وینولی معمار معاصر و برنده جایزه مؤسسه معماران آمریکا در سال ۱۹۴۴ به دنیا آمد. وینولی با بیش از نیم قرن تجربه در این حرفه، به دلیل طراحیهای جسورانهاش در شهرهای مختلف جهان معروف است. وینولی ۱۳ اسفند ماه در نیویورک درگذشت.
یوجین کوهن
یوجین کوهن، معمار برجسته آمریکایی پس از یک سال مبارزه با سرطان در سن ۹۲ سالگی، هجدهم اسفندماه درگذشت. او به دلیل تواناییاش در یافتن راهحلهای خلاقانه و ایجاد اجماع بین طراحان و توسعه دهندگان از طریق درک او از رابطه بین معماری و تجارت معروف است. کوهن طراحی شش برج از بلندترین برجهای جهان را برعهده داشت.
ایرج کلانتری
ایرج کلانتری طالقانی معمار معاصر و برجسته سال ۱۳۱۶ در تهران متولد شد. به واسطه تجربیات متعدد در حوزه طراحی پروژههای ماندگار معماری، آموزش معماری در دانشگاههای کشور و نیز حضور مؤثر در شوراهای مشورتی و راهبردی در زمینه مسائل شهر و معماری چهرهای شناختهشده در معماری ایران بود.
او در فضای معماری معاصر ایران بیش از هر چیز بهعنوان معمار و طراحی هنرمند، چیرهدست و صاحبسبک شناخته میشد که علاوه بر شناخت معماری معاصر جهان، شناخت و فهم دقیقی از تاریخ و سنتهای معماری ایرانی داشت. ایرج کلانتری در سن ۸۵ سالگی در تهران دار فانی را وداع گفت.
نظر شما