به گزارش خبرنگار ایمنا، یکی از مهمترین جایگاههایی که جمهوری اسلامی ایران در آن حرف برای گفتن دارد، دستاورهای علمی، پژوهشی و نوآورانه است. در سال ۱۴۰۱ ایران اسلامی توانست با تلاش و کوشش دانشمندان و مسئولان به رتبههای بالایی در علم دست پیدا کند در ادامه به بررسی تعداد محدودی از این دستاوردها میپردازیم.
ارتقای رتبه علمی ایران از ۱۶ به ۱۵
بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی در بهمن ماه ۱۴۰۱ بهبود رتبه علمی از ۱۶ به ۱۵ را از دستاوردهای یک سال اخیر برشمرد و با اشاره به فعالیت ۶۴ دانشگاه و دانشکده علوم پزشکی در سراسر کشور اظهار کرد: ۸۴۰ مرکز تحقیقاتی ،۶۹ پژوهشکده ،۴۰ آزمایشگاه تخصصی و ۲۵ شبکه تحقیقاتی در حوزه سلامت کشور فعالیت میکنند.
وی با بیان اینکه ۳۱ هزار مقاله در دانشگاههای علوم پزشکی تولید شده است، خاطرنشان کرد: میانگین سرعت رشد پژوهش و تولید علم در کشور ۷.۴۲ و این میانگین در علوم پزشکی ۸.۲۳ است.
رشد ۳۳ درصدی شرکتهای دانشبنیان
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در وزارت بهداشت برای توجه بیشتر به محصولات و شرکتهای دانشبنیان تاکید کرد: رشد شرکتهای دانشبنیان در دانشگاههای علوم پزشکی کشور به ۳۳ درصد رسیده است.
افتتاح خط تولید موشک صیاد B4
امیر سرتیپ محمدرضا آشتیانی، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح آبانماه ۱۴۰۱ در مراسم رونمایی از سامانه باور ۳۷۳ برد بلند و افتتاح خط تولید موشک صیاد B4 اظهار کرد: وزارت دفاع مأموریت تأمین نیازمندیهای تسلیحاتی و تجهیزاتی نیروهای مسلح را در مقابله با تهدیدات و دفاع از مرزها به ویژه مرزهای هوایی بر عهده دارد.
وی افزود: متخصصان ما در وزارت دفاع و صنعت دفاعی موفق شدند در تولید یکی از سامانههای بردبلند که به نام باور ۳۷۳ نامگذاری شده، اقدامات خود را ساماندهی و دنبال کنند.
وزیر دفاع ادامه داد: برد درگیری سامانه باور ۳۷۳ در ابتدا ۲۰۰ کیلومتر و با ارتقای این سامانه در آخرین آزمایش انجام شده با همت نیروی پدافند هوایی ارتش این سامانه در راستای مقابله با اهداف هوایی دورایستا، موشکهای بالستیک و انواع هواپیماهای جنگنده و بمبافکن، موفق شد تا هدف مورد نظر را در برد ۳۰۵ کیلومتری مورد اصابت قرار دهد.
آشتیانی با اشاره به سایر قابلیتهای سامانه باور ۳۷۳ تصریح کرد: سامانه مذکور این قابلیت را دارد تا با شش هدف درگیر شود و آنها را منهدم کند؛ بسیاری از کشورهای صاحب فناوری در دنیا آرزوی داشتن چنین سامانهای را دارند.
تلسکوپ ۴.۳ متری ایران چشم بر آسمان گشود
همواره ایران طی سالهای گذشته به دلایل مختلف از سوی بسیاری از کشورهای جهان مورد تحریم قرار گرفته است، دانشمندان کشور همیشه تلاش کردهاند از کمترین امکانات ممکن نهایت استفاده را برده و در زمینههای مختلف علمی دستاوردهای بزرگی را برای ایران به ارمغان آورند.
آرزوی دانشمندان کشور برای برخورداری و دسترسی به رصدخانهای مجهز و کاملاً ایرانی از سالها پیش در وجود داشته باشد، این مهم در مهرماه ۱۴۰۱ با اعلام خبر رسمی اولین نورگیری تلسکوپ رصدخانه ملی ایران که بر قله ۳۶۰۰ متری «گرگش» در بخش مرکزی ایران قرار گرفته است، تحقق یافت.
آینه اولیه تلسکوپ رصدخانه ملی ایران به قطر سه متر و ۴۰ سانتیمتر با ضخامت حدود ۱۸ سانتیمتر است که از سرامیکی به نام Zerodur ساخته شده است.
ضریب انبساط طولی این قطعه سرامیکی در مقابل تغییرات دمایی ۲۰۰ برابر کمتر از مواد متعارف است. این قطعه در ایران و با سامانه تماماً ایرانی لایه نشانی، به آینه تبدیل شده و سازهای ۱۱ متری که سال گذشته به بهرهبرداری رسیده بود آن را با دقت یکدهم ثانیه قوسی و در حضور بادی تا ۴۰ کیلومتر بر ثانیه (در ارتفاع ۳۶۰۰ متری قله گرگش) هدایت و کنترل میکند.
خودکفایی ایران در تعمیر کابل فیبرنوری در اعماق دریا
تعمیر کابل فیبر نوری دریایی از جمله فناوری پیشرفته محسوب میشود که جمهوری اسلامی ایران پنجمین کشور در جهان است که توانسته است با تعمیر کابلهای فیبر نوری در اعماق دریا، به خودکفایی برسد.
دستیابی به دانش و فناوری تعمیر کابلهای فیبر نوری در اعماق دریا توسط متخصصان داخلی در کنار سایر پیشرفتها نشان میدهد که جمهوری اسلامی ایران به باشگاه کشورهای توسعهیافته در حوزه ارتباطات و فناوری وارد شده و این دستاورد میتواند ضمن خودکفایی، انحصار سلطه فناوری اطلاعات چند کشور را در این زمینه به چالش بکشد.
امیر محمدزاده لاجوردی، مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت در آذرماه ۱۴۰۱ درباره پیچیدگی این فناوری اظهار کرد: از داخل این فیبر ولتاژ عبور میکند و برای تعمیر آن باید ابتدا نقطه آسیبدیده شناسایی شود که چهار نقطه به همین منظور شناسایی شد و کابل در کف دریا از طریق ربات، برش خورد و به بالا کشیده شد و از طریق دستگاههای خاص، تخلیه بار الکتریکی انجام شد تا عمل تعمیر انجام شود.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به این که کیفیت و دقت این تعمیر به تأیید ناظران بینالمللی رسیده است، گفت: این شرکت دانشبنیان که این کار تعمیر را انجام داد به عنوان پیمانکار نگهداری کابلهای دریایی خلیج فارس هم برای جام جهانی از سوی کشورهای خارجی انتخاب شد.
لاجوردی گفت: این فناوری که در حوزه کابلکشی و تعمیر انجام شد سالانه ۲۰ میلیون دلار صرفهجویی ارزی برای کشور خواهد داشت و میتوانیم به کشورهای منطقه نیز خدمات ارائه دهیم که به نوعی درآمدزایی برای کشور را در پی خواهد داشت.
آغاز توزیع رایگان داروهای بیماران SMA
حیدر محمدی، رئیس سازمان غذا و دارو در آذرماه ۱۴۰۱ با اشاره به آغاز توزیع رایگان داروهای بیماران SMA اظهار کرد: واردات داروی بیماران SMA با دستور رئیسجمهور به منظور بررسی اثربخشی آنها در دستور کار وزارت بهداشت قرار گرفت و با پیگیری سازمان غذا و دارو در مردادماه سال ۱۴۰۱ وارد کشور شد.
رئیس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه لیست بیماران از سوی معاونت درمان اعلام و دارو با ثبت در سامانه RDA یا سامانه بیماریهای نادر در اختیار بیماران قرار خواهد گرفت، افزود: داروی خوراکی رسیدیپلام از طریق داروخانههای مشخص شده و داروی تزریقی اسپینرازا از طریق مرکز درمانی تعیین شده، بهصورت کاملاً رایگان به بیمار ارائه و همزمان بررسی اثربخشی نیز انجام میشود تا در خصوص ادامه واردات این دو دارو بر اساس نتایج تصمیمگیری شود.
درمان رایگان کاشت حلزون شنوایی در سنین طلایی
بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی در آبانماه ۱۴۰۱ اظهار کرد: افرادی که در کودکی شنوایی خود را از دست دهند، گویش آنها نیز دچار مشکل میشود، بنابراین یک زمان طلایی داریم و اگر بتوانیم در این زمان پیوند کاشت حلزون را انجام دهیم، این افراد گویش بهتری در آینده خواهند داشت.
نظر شما