محلات کم‌برخوردار شهر در مسیر توسعه / اناربار ساماندهی می‌شود

مدیریت شهری گلپایگان با هدف اجرای طرح‌های بازآفرینی شهر، ارتقای منزلت عمومی و حفاظت از بافت‌های ارزشمند، اقداماتی را در دستور کار قرار داده و پیشرفت‌هایی نیز در این زمینه داشته است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، بازآفرینی شهری از رویکردهای مورد توجه مدیران شهری به منظور توسعه همه‌جانبه شهر در ابعاد مختلف طی سال‌های گذشته بوده است.

این رویکرد که توسعه شهر و محلات آن را در ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و کالبدی مورد توجه قرار می‌دهد، راهکار مناسبی جهت توسعه شهر به‌ویژه در سطح محلات است.

مدیریت شهری گلپایگان نیز طی سال‌های اخیر بنا بر ضرورت احیای بافت‌های تاریخی و باارزش، توسعه محلات کمتر توسعه‌یافته، بازآفرینی شهری را در قالب بهسازی، نوسازی، احیا، توسعه و اجرای پروژه‌های عمرانی مختلف در دستور کار قرار داده است.

مدیریت شهری گلپایگان اجرای طرح‌های بازآفرینی شهر را با هدف کاهش و جلوگیری از بازتولید فقر شهری، ارتقای منزلت عمومی، حفاظت از بافت‌های ارزشمند و تاب‌آوری شهری در دستور کار قرار داده است.

شهرداری گلپایگان طی یک سال گذشته تلاش داشته با همکاری دستگاه‌های دولتی به این امر مهم جامه عمل بپوشاند و در این مسیر نیز با چالش‌هایی مواجه بوده است.

برای اطلاع از مهم‌ترین خدمات فرهنگی و اجتماعی ارائه شده در قالب طرح‌های بازآفرینی شهری گفت‌وگویی را با پیمان شکرزاده، شهردار گلپایگان انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

اقدامات شهرداری در راستای بازآفرینی شهری چیست؟

شهرداری گلپایگان نخستین شهرداری استان اصفهان در شناسایی محدوده‌ها و محلات هدف بازآفرینی بود، و با توجه به میزان فرسودگی و قرار گرفتن نقاط شاخص یا توده‌های اجتماعی و متصل نشدنِ بافت شهری و مشکلات زیرساختی، گونه‌های بافت ناکارآمدی شهر را براساس اولویت‌ها و مواردی که برنامه جامع شهری داشت تقسیم‌بندی کردیم.

درحال‌حاضر چند درصد از شهر را بافت‌های فرسوده تشکیل می‌دهد و این میزان معادل چند هکتار است؟

شهر گلپایگان ۸۱۷ هکتار بافت ناکارآمد شهری براساس دستورالعمل‌ها دارد که از این میزان ۳۰۰ هکتار بافت ناکارآمد فرسوده دارای مصوبه طرح جامع، ۳۰۵ هکتار بافت گونه‌گاه روستایی، ۲۶ هکتار بافت تاریخی و ۹۵ هکتار سکونت‌گاه غیررسمی دارد که با توجه به اسکان و حاشیه‌نشینی که در حریم و اطراف محدوده شهری داریم شناسایی شده است.

محلات کم‌برخوردار شهر و محلات هدف طرح بازآفرینی کدام است و اقدام شهرداری در این زمینه چیست؟

گلپایگان به دلیل قدمت تاریخی دارای بافت تاریخی باارزش است، کاظم‌آباد و کوچه‌باغ و جاده قدیم اصفهان جزو محلات کم‌برخوردار و حاشیه شهر است که برای اجرای زیرساخت‌های لازم برنامه‌هایی تدوین شده است.

شهرداری گلپایگان سال ۱۳۹۶ با همکاری اداره راه و شهرسازی گلپایگان و ستاد بازآفرینی استان با جذب بودجه بازآفرینی توانست مرمت و بازسازی اماکن تاریخی از جمله بهسازی محوطه سازی مسجد جامع گلپایگان، حمام آحسین و بهشت، احداث بازارچه هنر و پارک بانوان را انجام دهد.

طرح‌های بازآفرینی به صورت کامل اجرا شده است؟

بهسازی یکسری طرح‌ها مانند بازار تاریخی شهر و احداث پارکینگ طبقاتی در اطراف بازار و مرکز شهر در دستور کار ستاد بازآفرینی شهری قرار گرفت اما به دلیل قطع بودجه بازآفرینی، پروژه پارکینگ طبقاتی بازار با جذب سرمایه‌گذار احداث شد.

طی سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۸ با برگزاری تعداد هشت جلسه ستاد بازآفرینی و شش جلسه کارگروه‌های ستاد بازآفرینی و ۷۵ جلسه کارگروه‌های تسهیل‌گری در محلات مختلف، گلپایگان به ۴۵ محله تقسیم شد که از این تعداد، ۲۵ محله هدف شناسایی قرار گرفت و برای پنج محله برنامه جامع مشترک تعریف شده که سال ۱۳۹۸ برنامه آن مصوب و به اصفهان و تهران ارسال شده، اما به دلایلی اعتبار تخصیص داده نشده است.

مطالبه شهروندان کوچه مسجد حاجی ساماندهی آن است؛ اقدامات شهرداری در این زمینه چه بوده است؟

شهرداری پروژه‌هایی در محلات دارای بافت فرسوده شهری در نظر گرفته است تا مشکلات ترافیک شهری و ریزدانگی، نبود سرانه‌های خدماتی و زیرساخت‌های اجتماعی و حل معضلات شهری برطرف شود که البته نیاز به اعتبار دارد و تا حد امکان می‌توان از محل بودجه شهرداری اقدام کرد که نیاز به کمک مسئولان داریم.

نخستین پروژه مورد نظر شهرداری در محلات دارای بافت فرسوده، احداث پارکینگ در کوچه مسجد حاجی به دلیل قرار گرفتن در هسته مرکزی و نقطه پرترافیک شهری است، زمینی در این کوچه به مساحت دو هزار مترمربع وجود دارد که اکنون نیز به عنوان پارکینگ عمومی استفاده می‌شود و این زمین به دلیل قرار گرفتن در بافت قدیمی شهر کاربری دیگر ندارد؛ پیگیری‌های انجام دادیم تا مساحت زمین به ۳۲۰۰ مترمربع افزایش پیدا کند و ظرفیت پارک ۵۰۰ خودرو را داشته باشد.

با توجه به اینکه کوچه مسجد حاجی در دهه‌های گذشته محل تجارت و رفت و آمد شهروندان بوده است، طرح ساماندهی کوچه مسجد به سبک سنتی در دستور کار شهرداری قرار دارد.

اولویت شهرداری در طرح بازآفرینی کدام محلات شهر است و چه طرح‌هایی برای توسعه آن در نظر گرفته است؟

یکی از اولویت‌های شهرداری در طرح بازآفرینی شهری احداث مجموعه چندمنظوره فرهنگی، اداری، خدماتی، ورزشی و تجاری در محله کمتر توسعه‌یافته کاظم‌آباد است، در این زمینه شهرداری ۲۵ هزار متر زمین تملک کرده است، با احداث پارک محله‌ای در این محله تفریحات سالم برای جوانان ایجاد می‌شود.

ساماندهی قبرستان محله کاظم از دیگر برنامه‌های شهرداری در این محله قدیمی و کمتر توسعه‌یافته است. این محله با ۱۰۸ هکتار مساحت دارای دو هزار و ۷۹۱ نفر جمعیت است. کمبود امکانات رفاهی و سرانه خدمات عمومی، فقر و بیکاری، معضلات اجتماعی، جداگزینی شهری و مهاجرت از روستاها به این محله از مشکلات این محله است که شهرداری، احداث فرهنگسرا و مجتمع چند منظوره خدماتی تفریحی و ورزشی در مساحت ۲۲ هزار متر را برای این محله دیده است.

شهرداری برای محله جاده قدیم اصفهان چه طرح‌هایی در نظر گرفته است؟

محله جاده قدیم اصفهان از محلاتی است که در طرح‌های جامع شهرداری نادیده گرفته شده و در محدوده شهر قرار نگرفته است. شهرداری تلاش می‌کند تا ضمن رفع مشکلات این محله، نسبت به توسعه و ایجاد پارک اقدام کند.

محله جاده قدیم اصفهان با ۲۳۷۰ نفر جمعیت دارای کمبود امکانات رفاهی و سرانه خدماتی عمومی و فقر و بیکاری و معضلات اجتماعی است که احداث سالن ورزشی و پارک و فضای بازی کودکان و مرکز توسعه محلی در نظر گرفته شده که اکنون شهرداری در حال ساخت پارک در محله است.

اقدامات شهرداری در محله کمتر توسعه یافته کوچه باغ چیست؟

محله کوچه باغ با دو هزار و ۷۷۳ نفر جمعیت و ۶۷ هکتار مساحت دارای کمبود امکانات رفاهی و سرانه خدماتی است، تاکنون احداث پارک محله‌ای را برای تفریح و زندگی بهتر کودکان این محله در نظر گرفته‌ایم.

در محلات حاشیه شهر خدمات بهداشتی، ورزشی، کتابخانه، تفریحی و خدمات اجتماعی کاملاً صفر است و درخواست داریم متولیان فرهنگی اجتماعی این محلات را در اولویت قرار دهند تا ساکنان این محلات از امکانات بهره‌مند شوند، شهرداری نیز در این زمینه کمک خواهد کرد.

با توجه به محرومیت محله سارم‌آباد، شهرداری چه برنامه‌ای برای توسعه آن دارد؟

محله سارم‌آباد پشت دبیرستان بانو قائدی واقع شده و شهرداری در حال تملک زمین برای احداث پارک محله‌ای است تا علاوه بر ایجاد فضای سبز و بازی کودکان، یک محوطه کوچک فروشگاهی برای زنان سرپرست خانوار به منظور عرضه مشاغل خانگی ایجاد کند، یعنی ۱۰ درصد پارک به ایجاد مرکز توسعه محلی اختصاص دارد تا خدمات اجتماعی فرهنگی ارائه شود.

شهرداری در راستای ساماندهی رودخانه اناربار چه برنامه‌هایی دارد؟

رودخانه فصلی «اناربار» در مسیر شهر گلپایگان قرار دارد. شهرداری طرحی را در حاشیه رودخانه حدفاصل پل شورا تا بعد از پل آزادگان به مساحت ۳.۵ کیلومتر با تحت پوشش قرار دادن ۱۰۰ هکتار آماده کرده تا با همکاری منابع طبیعی و اداره منابع امور آب و میراث فرهنگی اجرایی کند؛ در فاز نخست پارک ساحلی احداث شده و در فاز دوم روبه‌روی پارک به مساحت چهار هکتار زمین بازی کودکان در نظر گرفته شده است.

طرح دیگر شهرداری در ساماندهی شهر، افزایش خط محدوده بافت فرسوده است، با توجه به اینکه خط محدوده سال ۱۳۸۸ تهیه شده و در حال حاضر تغییراتی کرده است که باید همکاری لازم انجام و مناطق حاشیه داخل محدوده شهری اضافه شود.

کد خبر 646704

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.