قدمت علم ژنتیک در ایران ۵۰۰۰ ساله است

رئیس کنگره ژنتیک گفت: قدمت علم ژنتیک در ایران بسیار کهن است، ایرانیان بیش از پنج هزار سال قبل با علم اصلاح نژاد که مبتنی بر ژنتیک است نه‌تنها آشنا بوده‌اند بلکه از آن برای اصلاح نژاد اسب استفاده کرده‌اند.

به گزارش ایمنا، افتتاحیه هفدهمین کنگره ملی و پنجمین کنگره بین‌المللی ژنتیک با حضور پژوهشگران از کشورمان و دانشمندانی از کشورهای عراق، ترکیه، آلمان، ایتالیا و ژاپن برگزار شد.

دکتر مختار جلالی؛ رئیس کنگره ژنتیک اظهار کرد: قدمت علم ژنتیک در ایران بسیار کهن است، ایرانیان بیش از ۵ هزار سال قبل با علم اصلاح نژاد که مبتنی بر ژنتیک است نه‌تنها آشنا بوده‌اند بلکه از آن عملاً برای اصلاح نژاد اسب استفاده کرده‌اند. خوشبختانه سند این افتخار، لوح سفالی است که در استان ایلام کشف شده و در موزه لوور فرانسه نگهداری می‌شود.

وی ادامه داد: بنیان انجمن ژنتیک ایران بیش از ۶۰ سال قبل توسط معماران و متخصصان ژنتیک گذاشته شد. انجمن طی عمر پربرکتش توانسته در زمینه معرفی و توسعه این علم در سطوح ملی و بین‌المللی افتخارات سترگی برای جامعه علمی کشور به ارمغان آورد. اکنون ما وارثان و امانتداران ۶۰ سال تلاش انباشته شده علمی هستیم. بر ما واجب است که در سخت‌ترین ایام این مشعل را فروزان‌تر نگه داریم و این امانت ارزشمند را به نسل بعد بسپاریم و خدا راشاکریم که امروز و پس از سه دهه و در ۳۴ سال تلاش شاهد برگزاری هفدهمین کنگره ملی ژنتیک هستیم که از یک دهه پیش کنگره بین‌المللی لقب گرفت و افتخار داریم که از یک دهه گذشته شاهد حضور پژوهشگران بسیاری از کشورهای منطقه و محققانی از سراسر کشور هستیم.

رئیس کنگره ژنتیک ادامه داد: علوم زیستی به‌ویژه علم ژنتیک، در دنیا مورد توجه ویژه قرار گرفته و برای کشور نیاز آنی و ضرورتی آتی است. تکنولوژی‌های نوینی مثل بیوتکنولوژی، سلول‌های بنیادی، ژن درمانی، مهندسی ژنتیک و بر ستون‌های علم ژنتیک استوار شده‌اند و با توکل بر خدا و تکیه بر دانش شما و سایر پژوهشگران کشور ما بدون ذره‌ای سستی و خمودی پیش می‌رویم.

در ادامه این مراسم دکتر محمدجعفر آقایی؛ دبیر علمی کنگره اظهار کرد: امروزه علم ژنتیک یکی از علوم پیشرو در جهان است که همراه با توسعه دانش فناوری اطلاعات چهره جهان را دگرگون کرده و حل مشکلات آینده بشر در حوزه تأمین غذای سالم، حفظ محیط زیست، سالم‌سازی منابع آب، کنترل اپدیمی‌ها، درمان بیماری‌ها و بهبود کیفیت زندگی انسان‌ها، بازیافت پسماندهای انسانی و تولید مواد جدید و سازگار با محیط زیست در گروی توسعه دانش ژنتیک است.

وی ادامه داد: در کنگره ژنتیک امسال ۹۴۰ نفر از اساتید، پژوهشگران و دانشجویان در پنج زمینه علمی ژنتیک انسانی، سلول‌های بنیادی، ژنتیک گیاهی، ژنتیک جانوری، ژنتیک ریزسازواره‌ها، منابع ژنتیکی، ژنتیک باستان و تبارشناسی و اخلاق زیستی شرکت کرده و تعداد ۶۸۰ مقاله علمی به کنگره ارائه کرده‌اند. مقالات ارائه شده توسط گروهی متشکل از ۱۵۰ نفر از متخصصین دانشگاهی و مؤسسات پژوهشی مورد بررسی و داوری قرار گرفته و براساس نظرات آنان ۵۲۱ مقاله به‌صورت ارائه پوستر و ۹۸ مقاله به عنوان سخنرانی در بخش‌های تخصصی شاخه‌های انجمن پذیرفته شده‌اند. همچنین ۱۰ نفر از اساتید به نام، دارای پیش‌زمینه‌های علمی بسیار قوی در زیرشاخه‌های مختلف ژنتیک از کشورهای آمریکا، آلمان، اسپانیا، استرالیا، هلند، مجارستان، چین و ایران جهت ارائه سخنرانی‌های کلیدی در سالن اصلی کنگره دعوت شده که امید است حضور این گروه بزرگ از اساتید، پژوهشگران، دانشجویان و فعالان حوزه‌های ژنتیک در کشور موجب همفکری، همگرایی و پیشرفت علمی در کشور باشد.

در بخش دیگری از مراسم افتتاحیه دکتر جواد محمدی؛ رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری در آئین افتتاحیه هفدهمین کنگره ملی و پنجمین کنگره بین‌المللی ژنتیک اظهار کرد: مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی به عنوان فناوری‌های نوین و در مرز دانش تحولات عظیمی در سلامت و امنیت ملی کشور ما دارد و خواهد داشت. کشور ما در حوزه مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی نخبگان برجسته‌ای دارد. ما می‌توانیم با تقسیم کار میان مراکز آموزش عالی داخلی و مؤسسات مراکز آموزشی خارجی و نیز استفاده از توان بخش خصوصی در حوزه‌های علم به ویژه حوزه ژنتیک و زیست فناوری شگفتی‌آفرین باشیم.

وی افزود: با اهتمام شورای عالی انقلاب فرهنگی، دولت و مجلس شورای اسلامی با ریل‌گذاری، هدایت، حمایت محققین مراکز آموزش عالی و بخش خصوصی و کم کردن بروکراسی می‌توانیم این تحول عظیم را رقم بزنیم. بیوتکنولوژی و ژنتیک در همه‌گیری تشخیص و درمان کرونا نقش مؤثر خود را به نمایش گذاشت.

محمدی اظهار کرد: با توجه به چالش و بحران کم آبی در ایران و باید از تکنولوژی‌های نوین برای امنیت غذا استفاده کرد. ما در حوزه کشاورزی مسائل متعددی داریم که این مسائل ایجاد زمینه اشتغال برای محققان و جوانان با استعداد کشور با استفاده از تکنولوژی‌های نوین فراهم می‌کند و ما می‌توانیم بحران اشتغال را با تکیه بر این عزیزان حل کنیم.

وی با اشاره به کاهش مقالات علمی در حوزه کشاورزی در ۱۰ سال گذشته گفت: چرا تعداد اساتید و محققان در این عرصه کاهش داشته‌اند. این موضوع باید آسیب‌شناسی شود و موانع این مسیر برداشته شود. ما باید با ایجاد امکانات مانع از خروج فارغ التحصیلان در بیوتکنولوژی دامی و کشاورزی باشیم. برگزاری کنگره ژنتیک می‌تواند نقش مؤثری در بالندگی نشاط و پویایی محققان این حوزه داشته باشد و با تداوم رویدادهایی اینچنینی شاهد حل مسائل دامی و کشاورزی کشور باشیم.

منبع: تسنیم

کد خبر 646393

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.