به گزارش خبرنگار ایمنا، هفتمین روز بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۲ کل کشور در مجلس شورای اسلامی با بررسی بخشهای هزینهای ادامه یافت.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی از روز شنبه _ششم، اسفندماه_ بررسی جزئیات لایحه بودجه ۱۴۰۲ در صحن مجلس شورای اسلامی را آغاز کردند و بررسی بخش درآمدی لایحه را به اتمام رساندند.
آغاز مصوبات شیفت اول با حمایت از ساخت داخل
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی نوبت صبح دیروز _شنبه، سیزدهم اسفندماه_ در شیفت اول از هفتمین روز بررسی جزئیات لایحه بودجه ۱۴۰۲، در بررسیهای مربوط به بخش هزینهای لایحه تا تبصره ۵ پیش رفتند.
پیش از آغاز جلسه علنی، نمایندگان جلسهای غیررسمی به منظور بحث و بررسی پیرامون چگونگی بررسی و اتمام لایحه بودجه ۱۴۰۲ در زمان مقرر در مجلس تشکیل دادند.
نخستین مصوبه جلسه نوبت صبح مجلس در جریان بررسی بخش هزینهای لایحه بودجه ۱۴۰۲ در راستای حمایت از ساخت داخل بود که نمایندگان به شرکتها و سازمانهای توسعهای دولت اجازه دادند با تأیید وزیر مربوط تا مبلغ ده هزار میلیارد ریال برای حمایت از سرمایهگذاری در برنامههای تحقق رشد و تولید بهصورت وجوه اداره شده، کمکهای فنی و اعتباری و پرداخت مابهالتفاوت نرخ سود اختصاص دهند.
مجوز بانکها برای سرمایهگذاری در طرحهای راهبردی
نمایندگان در ادامه به بانکها اجازه دادند در طرحهای مهم و راهبردی کشور سرمایهگذاری کنند.
بر اساس این بند، بانکهای دولتی موظفند نسبت به فروش اموال مازاد خود به تشخیص رئیس مجمع عمومی اقدام کنند. همچنین منابع حاصله به سرجمع سرمایه بانکها افزوده میشود. به این بانکها اجازه داده میشود با تصویب هیئت وزیران در طرحهای مهم و راهبردی کشور، سرمایهگذاری کنند.
از طرف دیگر دولت مکلف شد ظرف پنج ماه نسبت به واگذاری شرکتهایی که دولت به صورت مستقیم یا با یک واسطه یا بیشتر کمتر از بیست درصد (۲۰%) سهام آن را در اختیار دارد، اقدام کند.
همچنین با موافقت نمایندگان همه شرکتهای دولتی، بانکها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت مکلف شدند پس از ابلاغ قانون برنامه بودجه ۱۴۰۲، هر سهماه یکبار نسبت به ثبت و بهروزرسانی اطلاعات خود اقدام کنند.
در راستای ارتقای شفافیت بودجه شرکتهای دولتی هم مجامع عمومی این شرکتها مکلف شدند به همراه تصویب بودجه، برنامه و فعالیت شرکت و یا سایر اشخاص حقوقی مشتمل بر اهداف کمّی و کیفی را در قالب شاخصهای مربوط به تصویب برسانند.
در مصوبهای دیگر مقرر شد که هرگونه توثیق سهام شرکتهای دولتی مشمول واگذاری نزد مؤسسات مالی و اعتباری جهت اخذ تسهیلات، جز با تأیید کتبی وزیر امور اقتصادی و دارایی ممنوع است.
نمایندگان همچنین دولت را مکلف به واگذاری بنگاههای دولتی پس از احراز صلاحیت حرفهای و فنی کردند.
واگذاری سهام به همه جاماندگان مشمول
در جریان بررسی بخش هزینهای لایحه بودجه ۱۴۰۲ کل کشور، نمایندگان دولت را موظف کردند تا از محل تعیین شده در قانون بودجه سال ۱۴۰۲، نسبت به واگذاری سهام عدالت به کلیه جاماندگان مشمول دریافت این سهام اقدام کند.
همچنین سازوکار تأسیس سازمان توسعهای یا تبدیل شرکتهای دولتی به سازمانهای توسعهای مشخص و به منظور تکمیل عملیات اجرایی طرح احیای اراضی کشاورزی خوزستان و ایلام هم اعتباراتی تعیین شد.
راهاندازی پایگاه جامع مالی دستگاههای اجرایی
مصوبه بعدی بودجهای جلسه نوبت صبح نمایندگان دیوان محاسبات را مکلف به راه اندازی پایگاه جامع مالی و گردآوری اطلاعات مالی و بودجهای دستگاههای اجرایی بخش عمومی کردند.
همچنین به وزیر امور اقتصادی و دارایی اجازه داده شد تا ضمانتنامههای کلی یا اختصاصی بازپرداخت اصل و هزینههای تسهیلات مالی اخذ شده از منابع تأمینکنندگان مالی بانکهای کارگزار خارجی و بانکها و مؤسسات مالی و توسعهای بینالمللی را به نمایندگی از دولت صادر کند.
تأمین اعتبار ناوگان و تجهیزات قطار شهری
به منظور تأمین ناوگان و تجهیزات قطار شهری، نمایندگان تصویب کردند که ۵۰ درصد از تسهیلات مالی خارجی از محل اعتبارات بودجه عمومی پیشبینی میشود.
با تصویب مجلس همچنین ۱۸ هزار میلیارد تومان برای توسعه حمل و نقل عمومی و ۱۲ هزار میلیارد تومان برای تأمین ماشینآلات شهرهای مناطق محروم، مدیریت پسماند و نیروگاههای زبالهسوز، بازسازی بافتهای فرسوده و ساماندهی حاشیهنشینی و سکونتگاههای غیررسمی اختصاص پیدا میکند.
در ادامه نمایندگان به دولت اجازه دادند تا برای جبران خسارت و پیشگیری از حوادثی مانند زلزله، سیل، سرمازدگی، مقابله با ریزگردها، گرد و غبار، بیابانزدایی، حفاظت از تالابها و مبارزه با آفات و بیماریهای دامی و گیاهی تا سقف دو میلیارد یورو، کمکهای بلاعوض بینالمللی از سوی مؤسسات و سازمانهای بینالمللی دریافت کند.
از طرف دیگر به قوه قضائیه مجوز داده شد تا نسبت به فروش اموال غیرمنقول مازاد خود از طریق مزایده عمومی اقدام و منابع حاصله را برای خرید ساختمان و بهره برداری پروژههای نیمه تمام و تأمین و تجهیز موارد ضروری اقدام کند.
اجرا و تکمیل پروژههای عمرانی با کمک بخش خصوصی
با تصویب بندهای دیگری از بخش هزینهای لایحه بودجه ۱۴۰۲، به وزارتخانهها و دیگر دستگاههای اجرایی و شهرداریها اجازه داده شد تا از ظرفیت بخش خصوصی و غیردولتی برای اجرا و تکمیل پروژههای عمرانی استفاده کنند.
همچنین مقر شد که ۱۰ هزار میلیارد تومان برای اجرای طرحهای مصوب شورای اقتصاد اختصاص پیدا کند.
طبق این مصوبه، شرکتهای دولتی تا سقف ۱۰۰ هزار میلیارد ریال اوراق مالی اسلامی ریالی با تضمین و بازپرداخت اصل و سود توسط خود، منتشر کنند تا برای طرحهایی که بهتصویب شورای اقتصاد رسیده باشد، به مصرف برسانند.
در مصوبه دیگری با تصمیم مجلس، ۱۸۵ هزار میلیارد تومان به طلبکاران دستگاههای اجرایی بابت تأدیه مطالبات واگذار میشود.
نمایندگان ایجاد هرگونه طلب جدید از دولت را در صورتی ممکن دانستند که از قبل، مجوز آن در قالب مبادله موافقتنامه و یا تعهد و تضمین آن با مبنای قانونی همراه با اخذ شناسه یکتا توسط سازمان برنامه و بودجه کشور صادر شده باشد.
تعیین نحوه تسویه بدهی مالیاتی دولت به اشخاص حقیقی و حقوقی از طریق صدور اسناد خزانه هم از دیگر مصوبات امروز نمایندگان در بررسی در بخش هزینهای لایحه بودجه ۱۴۰۲ بود.
۲ میلیون تومان سهام به ازای تولد هر فرزند
در ادامه جلسه علنی نوبت اول با تصویب نمایندگان به ازای تولد هر فرزند از ابتدای سال ۱۴۰۲ معادل ۲ میلیون تومان سهام به نام فرزند اختصاص مییابد.
بر اساس این بند، دولت مکلف است ماهانه معادل ۲ درصد از یک دوازدهم هزینههای جاری شرکتهای دولتی و بانکها و مؤسسات انتخابی وابسته به دولت مندرج در پیوست شماره ۳ این قانون که سودده و فاقد زیان انباشت طبق آخرین صورت مالی حسابرسی شده باشد، به استثنای هزینههای استهلاک و هزینه عملیات بانک و بیمه را از حسابهای آنها برداشت و به پیوست شماره ۱۳۰۴۲۵ جدول ۵ این قانون واریز کند.
تجهیز مدارس و خوابگاههای دانشجویی متأهلین
مصوبه بعدی مربوط به تجهیز مدارس و خوابگاههای دانشجویی متأهلین بود.
بر اساس این بند، نمایندگان مبلغ ۱۵ همت اوراق برای نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور با اولویت تکمیل مدارس خیرساز و مدارس کانکسی و عشایری اختصاص دادند. همچنین مبلغ پنجاه هزار میلیارد (۵۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال از اوراق موضوع این بند جهت ساخت و تجهیز و تعمیر خوابگاههای دانشجویی متأهلین اختصاص مییابد.
در دو مصوبه دیگر سازوکاری هم برای تسریع در تکمیل طرحهای تملک داراییهای سرمایهای تعیین شد و به دولت اجازه داده شد تا در سال آینده ۲,۰۰۰ میلیارد تومان (همت) اوراق مالی اسلامی جهت تأمین ماشینآلات آبرسانی و راهسازی و طرحهای آب عشایری منتشر کند.
آغاز شیفت دوم با اختصاص منابع آبرسانی شرب
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی شیفت دوم از هفتمین روز بررسی جزئیات لایحه بودجه ۱۴۰۲، در بررسیهای مربوط به بخش هزینهای لایحه تا تبصره ۷ پیش رفتند.
در جلسه علنی نوبت عصر و ادامه بررسی بخش هزینهای لایحه بودجه ۱۴۰۲، نمایندگان منابعی را برای آبرسانی شرب شهرهای دارای تنش آبی، روستایی و عشایری و شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر و اصلاح شبکه آن و تکمیل فاضلاب روستایی و آبرسانی سیار اختصاص دادند.
همچنین با تصویب مجلس، منابع حاصل از عوارض مصرف برق در سال آینده برای حمایت از توسعه و نگهداری شبکههای برق روستایی و تولید برق تجدیدپذیر و پاک هزینه میشود و منابعی نیز به منظور تهیه و اجرای طرحهای هادی و بهسازی روستاها اختصاص داده شد.
نمایندگان مصوب کردند عوارض و مالیات پرداختی طرحهای زودبازده و عامالمنعفه که توسط گروههای جهادی، نیروهای داوطلب بسیجی و بسیج سازندگی در مناطق محروم و کمبرخوردار روستایی و شهری اجرا میشود، مسترد شود.
ساز و کار تشویق کسب و کارهای اینترنتی
تعیین ساز و کاری برای تشویق کسب و کارهای اینترنتی فعال در پلتفرمهای داخلی از دیگر مصوبات نمایندگان در جریان بررسی بخش هزینهای لایحه بودجه ۱۴۰۲ بود.
بر اساس این بند، در راستای حمایت از توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور و تشویق کسب و کارهای اینترنتی به استفاده از سکو (پلتفرم) های داخلی، تا پایان سال ۱۴۰۲ درآمد کسب و کارهای اشخاص حقیقی در سکو (پلتفرم) های داخلی مورد تأیید وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات که تا پایان سال ۱۴۰۱ فاقد پرونده مالیاتی بودهاند مشمول نرخ صفر مالیاتی میشود همچنین عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی توسط اشخاص یادشده بابت کسب و کارهای اینترنتی تا پایان سال ۱۴۰۰ موجب محرومیت از معافیتهای مالیاتی نخواهد بود.
نمایندگان در مصوبهای دیگر وکلای عضو کانون وکلا و کانونهای وکلا دادگستری را موظف کردند تمامی قراردادهای مالی با موکلان خود را در سامانه تنظیم قرارداد الکترونیکی ثبت کنند.
همچنین با نظر نمایندگان مقرر شد که در سال ۱۴۰۲ تعرفه شرکتهای معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی توسط شورای اقتصاد تعیین شود.
در ادامه جلسه علنی نوبت عصر، دبیرخانه شورای راهبری فناوریها و تولیدات دانش بنیان موضوع ماده (۸) قانون جهش تولید دانش بنیان موظف شد هر ۶ ماه یکبار، گزارش عملکرد معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری را به مجلس شورای اسلامی ارائه کند.
همچنین تصمیم مجلس بر این شد که منابع حاصل از واریز ۱۰ درصد عوارض فروش عرضهکنندگان انواع بازیهای خارجی مجاز قابل نصب در رایانه، تلفنهای همراه و پیشانه بازی (کنسول) در اختیار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (بنیاد ملی بازیهای رایانهای) و مراکز رقومی و متنای (مرکز تولید و نشر دیجیتال انقلاب اسلامی) بسیج قرار بگیرد.
تکلیف صاحبان حرف به استفاده از پایانه فروشگاهی
با تصویب بندهای دیگری از بخش هزینهای لایحه بودجه ۱۴۰۲ کل کشور، کلیه صاحبان حرف و مشاغل پزشکی، و شاغل در کسب و کارهای حقوقی اعم از وکالت و مشاوره حقوقی و خانواده مکلف به استفاده از پایانه فروشگاهی شدند.
نمایندگان همچنین مأخذ دریافت مالیات از خودروها در سال آتی را قیمت روز خودرو با توجه به تاریخ ساخت یا واردات آن و صرفاً بر اساس مشخصات مالک خودرو مندرج در شناسنامه خودرو صادره توسط نیروی انتظامی بهعنوان سند رسمی خودرو لحاظ کردند.
با تصویب بند الحاقی ۴ تبصره ۶ لایحه بودجه ۱۴۰۲، بخشی از درآمدهای سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی به غذا و پوشاک زندانیان تخصیص یافت.
قوانین مالیاتی برای واحدهای مسکونی و باغ ویلاها
با تصویب مجلس، کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی مکلف شدند با رعایت قوانین مالیاتی مالیات سالانه مربوط به هر یک از واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای تحت تملک خود و افراد تحت تکفل را حداکثر تا پایان بهمن ماه هر سال پرداخت کنند.
به منظور ایجاد سازوکاری برای توسعه ورزش همگانی و بانوان، بخشی از منابع حاصل از مالیات بر ارزش افزوده با تصویب مجلس برای توسعه ورزش مدارس، ورزش همگانی، ورزش روستایی و عشایری، ورزش بانوان و زیرساختهای ورزش به ویژه در حوزه جانبازان و معلولان اختصاص پیدا میکند.
مجلس در دو مصوبه دیگر، دستگاههای اجرایی را مکلف کرد از یک طرف حداکثر دو درصد از اعتبارات هزینهای خود را صرف تضمین و ارتقای سطح امنیت شبکه، امنیت زیر ساختها و امنیت سامانههای خود و پیشگیری مؤثر از وقوع حوادث امنیتی سایبری کنند و از طرف دیگر کلیه خدمات خود را از طریق پنجره ملی خدمات دولت هوشمند ارائه کنند.
مجوز واردات خودرو برای برخی جانبازان
با تصویب بندهای دیگری از مصوبات امروز مجلس، وزارت صمت مکلف شد به برخی از جانبازان بالای ۵۰ درصد مجوز واردات یک دستگاه خودرو بدهد و سامانههای الکترونیکی نظارت دقیق بر میزان استخراج معادن کشور و بازدید دورهای از معادن را راهاندازی کند.
نمایندگان همچنین به دولت اجازه دادند که بهمنظور توسعه فیبرنوری منازل، حسابی تحت عنوان «حساب توسعه فیبر نوری» ایجاد کند و بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت امور اقتصادی و دارایی را به راهاندازی سامانه فاکتورینگ موظف کردند.
تکلیف وزارت نیرو برای آبرسانی به سیستان و بلوچستان
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه بررسی جزئیات لایحه بودجه ۱۴۰۲ در شیفت سوم از هفتمین روز در بررسیهای مربوط به بخش هزینهای لایحه تا پایان تبصره ۷ را به تصویب رساندند.
از جمله مصوبات شیفت سوم از هفتمین روز بررسی جزئیات لایحه بودجه ۱۴۰۲ این بود که وزارت نیرو را مکلف کردند تا نسبت به تصفیه، لولهکشی و انتقال آب شرب و کشاورزی به سیستان و بلوچستان اقدام کند.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی با پیشنهاد الحاقی به کل تبصره ۶ از که از سوی حبیبالله دهمرده، نماینده زابل مطرح شده بود موافقت کردند که بر اساس این بند الحاقی؛ وزارت نیرو مکلف است از محل اعتبارات بند الف این تبصره تا سقف ۵۰۰ میلیارد ریال جهت تصفیه آب، لوله کشی و انتقال آب شرب و کشاورزی از محل چاههای آب ژرف منطقه سیستان پس از مبادله موافقتنامه بین سازمان مدیریت برنامهریزی و شرکتهای ذیربط اقدام کند.
تعیین تکلیف ساختمانهای بدون پروانه در محدوده شهرها
در ادامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تصویب پیشنهاد الحاقی به تبصره ۶ لایحه بودجه ۱۴۰۲، ساز و کار مجلس برای تعیین تکلیف ساختمانها و مستحدثاتی را که بدون پروانه یا مخالف مفاد پروانه در محدوده شهرها ساخته شده و تا قبل از سال ۱۴۰۰ پرونده آنها در کمیسیون ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها طرح و منجر به صدور رأی قطعی گردیده است مشخص کردند.
با تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مقرر شد تا هزینهکرد اشخاص حقوقی در خصوص تولید و انتشار محتوای فرهنگی و آموزشی جهت پخش در شبکههای ملی و استانی و بینالمللی صدا و سیما به صورت صددرصد هزینه قابل قبول مالیاتی قلمداد شود و بر این اساس نمایندگان مجلس با پیشنهاد الحاقی عباس مقتدایی به تبصره ۶ موافقت کردند.
در ادامه شیفت سوم از هفتمین روز بررسی جزئیات لایه بودجه ۱۴۰۲، سازوکار مجلس برای تسویه بدهی دولت به شهرداریها مشخص شد و با تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی، دولت مکلف شد از طریق اسناد تسویه خزانه، بدهیهای قطعی خود به اشخاص حقیقی و حقوقی خصوصی و تعاونی خصوصی و مؤسسات عمومی دولتی (شهرداریها)، با مطالبات قطعی معوق دولت از اشخاص مزبور تا مبلغ ۵۰ هزار میلیارد ریال به صورت جمعی-خرجی تسویه کند.
مجوز واردات خودورهای کارکرده با عمر کمتر از پنج سال
هجدهمین جلسه بررسی جزئیات لایحه بودجه ۱۴۰۲ مصوبه دیگری نیز داشت که دو بند الحاقی ۲ و ۳ تبصره ۷ در بخش هزینهای بود و بر اساس آن نمایندگان مجلس در مصوبهای به وزارت صمت مجوز واردات خودروهای کارکرده با عمر کمتر از پنج سال را دادند.
نمایندگان مجلس در مصوبه دیگری بر اساس بند الحاقی ۹ تبصره ۷ در بخش هزینهای لایحه بودجه ۱۴۰۲، به وزارت صمت مجوز دادند که نسبت به پلاک ملی خودروهای مناطق آزاد و ویژه اقتصادی اقدام کند.
طبق مصوبه الحاق یک بند به تبصره ۷ در بخش هزینهای نیز وزارت صمت مکلف شد در صورت درخواست وزارت دفاع برای تولید انبوه انواع خودروهای سبک و سنگین و خودروهای با کاربری خاص مجوزهای لازم را صادر و همکاریهای لازم را معمول نماید.
نظر شما