به گزارش خبرنگار ایمنا، عملیات والفجر ۸ را میتوان از فتحالفتوحهای جنگ تحمیلی خواند. این عملیات در بیستم بهمنماه سال ۱۳۶۴ شروع و در بیستونهم فرودینماه سال ۱۳۶۵ تمام شد. منطقه عملیاتی اروندرود، خورعبدالله و شبهجزیره فاو بود. هدف از این عملیات ورود به خاک عراق به منظور تعیینکنندگی در پایان جنگ به شمار میرفت. در نتیجه این عملیات ۷۰۰ کیلومتر مربع از خاک عراق و شهر فاو به تصرف درآمد. هم مرزی با کویت، تهدید امالقصر و انسداد راه ورود عراق به خلیجفارس از دیگر دستاوردهای این عملیات بود. اصغر منتظرالقائم، استاد دانشگاه و رزمنده دفاعمقدس در گفتوگو با خبرنگار ایمنا به بازخوانی نقش رزمندگان لشکر ۱۴ امام حسین (ع) در این عملیات پرداخته است.
مرز بین اسلام و کفر
تصرف قسمتی از شبه جزیره فاو، تصرف جاده استراتژیک فاو- بصره تا کارخانه نمک و تشکیل خط دفاعی از اروندرود تا دریاچه نمک پس از تصرف منطقه، اهداف مأموریتی لشکر ۱۴ امام حسین (ع) در این عملیات بود. نیروهای تحت فرماندهی حسین خرازی تحت ۱۱ گردان و در چهار مرحله وارد عمل شدند. اجرای طرح مانوری که برای تصرف شبه جزیره فاو مشخص شده بود، خیلی جسارت میخواست. از نگاه نظامی عبور از رودخانهای سرکش مانند اروندرود غیرممکن بود و رزمندگان جبهه امام میخواستند به سبک خودشان، یعنی جنگ متکی بر ایمان و کلاش و آرپیچی دست به کار بزرگی بزنند. فرمانده لشکر ۱۴ امام حسین (ع) با تکیه بر همین اصل در آخرین کلام برای نیروهای خطشکن هنگام عبور از اروندرود گفت: «این خط باید به حول و قوه خداوند گرفته شود. این خط باید بشکند. اینجا مرز بین اسلام و کفر است. ما همه میرویم آن طرف آب. خودم هم میروم آن طرف اگرچه قاعده لطف خدا این طور نیست؛ اما ما نباشیم ببینیم به حال جنگ و انقلاب و امام خدای نکرده چه میآید. نصر وعده حتمی خداست. خیلی محکم دندانها را روی هم بفشارید» و همان طور که شهید خرازی گفته بود اراده خدا بر این قرار گرفت که رزمندگان اسلام حتی آن یک وجبی را هم که عراقیها به دریای آزاد داشتند، از دستشان درآوردند.
استارت غواصی لشکر امام حسین (ع) از عملیات بدر زده شد
والفجر ۸ تنها عملیاتی بود که رزمندگان برای دو عملیات آموزش دیدند. ما بعد از عملیات خیبر، مدتی را در هورالعظیم مستقر شدیم، از خیبر عقب آمدیم، در پاسگاه زید استقرار یافتیم و مهیای انجام عملیات شدیم. آموزشهای لازم را برای عبور از موانع و کانالهای دشمن در پاسگاه زید دیدیم. چند شب مانده به عملیات از پاسگاه زید به طرف نهر کتیبان و شرق بصره رفتیم و دیدیم عراقیها منطقه را آب انداختهاند. عملیات لغو شد. اینجا ما آمادگیهای لازم را داشتیم. تقریباً این عملیات حدود ۹ ماه قبل از والفجر ۸ بود. بعد از این عملیات، نیروها را به مرخصی فرستادند و وقتی از مرخصی برگشتیم، ما را به سد دز بردند. شروع کردیم، آموزش کوهستانی ببینیم. آن روز در دشت آموزش دیدیم و حالا در کوهستان آموزش میدیدیم. بعد هم ما را به کردستان بردند. مشخص بود سطح عملیاتمان عوض شده است. روح بلند رزمندگان این تغییرات را میپذیرفت. ما بهعنوان رزمنده آمده بودیم و هر چه فرماندهان میگفتند با جانودل قبول میکردیم. در کردستان آموزش دیدیم و آمادگی صددرصدی پیدا کردیم که عملیات قادر انجام شد. ما را وارد عملیات نکردند و تعداد محدودی از یگانهای سپاه مثل لشکر نجف وارد عمل شدند. بعد ما را از کردستان به مرخصی فرستادند و پس از دوران مرخصی گفتند نیروها را به استخرها ببرید تا آموزش شنا ببینند. رزمندگان بچههای تیزهوشی بودند و از روی آموزشها میفهمیدند چه نوع عملیاتی در پیش است. آموزش شنا، غواصی و قایقسواری زیادی دیدیم. یک گروهان ۱۰۰ نفره غواصی آموزش میدید و مشخص بود عملیات بعدیمان آبی است. استارت غواصی لشکر امام حسین (ع) از عملیات بدر زده شده بود. در بدر از هر گردان ۱۵، ۱۰ نفر آموزش غواصی دیدند. این آموزشها همینطور ادامه پیدا کرد تا به والفجر ۸ رسید. اینجا رزمندگان نظرشان این بود که عملیات در هورالعظیم و منطقه عملیاتی بدر و خیبر انجام خواهد شد. فرماندهان مسائل حفاظتی را خوب رعایت کرده بودند و همین باعث فریب دشمن شد.
گرفتن فاو هدف عملیات والفجر ۸ بود
ما تجربه عملیات در هور را داشتیم. در بدر آب راکد بود و در آب راکد خیلی راحت میتوان شنا کرد. در بدر ما با پنج شهید خط را شکستیم. اینجا تجربه عملیات بدر و خیبر به کمک فرماندهان برای طراحی والفجر ۸ آمده بود. شهید خرازی بعد از توجیه منطقه عملیاتی گفت: ما باید خودمان را برای جنگ تمامعیار آماده کنیم. مشخص بود اینجا جنگی غیر از خیبر و بدر در پیش داریم. توجیه نیروها توسط شهید خرازی خیلی خوب صورت گرفت. وظیفه هر لشکر را توضیح داد و گفت که لشکر ۱۴ روبهروی چلچراغ عملیات را انجام میدهد. مرحله اول پشت جاده فاو- البهار مستقر میشوید و نیروها برای ۲۴ ساعت باید مهمات دنبال خودشان ببرند. در مرحله اول گفت تا کارخانه نمک میرویم و بعد به سمت امالقصر حرکت میکنیم. در کارخانه نمک همه لشکرهای سپاه استقرار پیدا میکنند. شهید خرازی کلیات عملیات را توضیح داد. هدف عملیات گرفتن فاو بود که به تبع آن دست عراق از آبهای خلیجفارس کوتاه میشد و همسایه کویت میشدیم. بازتاب سیاسی و تبعات روانی این عملیات خیلی مهم بود.
تصرف فاو در این عملیات کار خیلی بزرگی بود. عراقیها همان روز اول عملیات، شیمیایی زدند. در این عملیات حیثیت عراق از بین رفت. بازتاب این عملیات خیلی عالی بود و در کنار کربلای ۵ مقدمه نوشتن قطعنامه ۵۹۸ شد. تحلیلگران غربی میگفتند اگر ایران قدرت پیدا کند یقیناً بر ارتش عراق پیروز خواهد شد و جنگ به نفع ایران رقم خواهد خورد.
نظر شما