پیمان صالحی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، درباره بیماری واریکوسل، اظهار کرد: واریکوسل شایعترین علت قابل اصلاح ناباروری در مردان است و به حالتی گفته میشود که سیاهرگها یا وریدهای بالای بیضهها حالت پیچ خوردگی، اتساع یا واریسی شدن پیدا میکنند.
وی ادامه داد: شیوع واریکوسل در بالغان جوان حدود ۱۵ درصد و در افرادی که با ناباروری اولیه مراجعه میکنند حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد است، همچنین افرادی که یک یا دو فرزند دارند و برای بچهدار شدن اقدام کردند، اما هنوز بارداری رخ نداده شیوع حدود ۷۰ درصد دارد، ۹۰ درصد از موارد واریکوسل سمت چپ قرار گرفته است.
این متخصص اورولوژی و ناباروری مردان در پاسخ به این سوال که واریکوسل با چه مکانسیمی باعث ناباروری میشود؟، تصریح کرد: چندین مورد مانند افزایش گرما در ناحیه بیضهها و کاهش اکسیژنرسانی به بیضهها در این راستا مطرح است، همچنین به دلیل اینکه برگشت وریدی به سمت بیضهها وجود دارد متابولیتها و مواد سمی که از غده فوق کلیه و کلیه آزاد میشود، از طریق سیاهرگها به سمت بیضه منتقل و میتواند موجب ناباروری شود، که به طور معمول در ابتدا حرکت اسپرمها و تعداد آنها میتواند مختل شود و در موارد پیشرفته ممکن است منجر به کوچک شدن بیضه شود.
وی اضافه کرد: تشخیص واریکوسل در مرحله نخست با معاینه بالینی صورت میگیرد که سه درجه بندی دارد، گرید سه یا شدیدترین نوع آن زمانی بوده که سیاهرگها با چشم قابل مشاهده است، درجه دوم مواردی است که تنها میتوان آنها را لمس کرد و قابل مشاهده نیست و درجه یک زمانی است که واریکوسل زمانی که فرد فشار میآورد یا سرفه میکند، زیر دست لمس میشود، همچنین مواردی در سونوگرافی گزارش میشود که ساب کلینیکال یا تحت بالینی است.
صالحی افزود: تشخیص اصلی و زمانی که قصد داریم برای جراحی فرد تصمیم بگیریم با معاینه صورت میگیرد، آن زمان تشخیص نهایی داده میشود، سونوگرافی به معاینه بالینی کمک میکند، از این رو برای تشخیص اوج بیماری در افراد چاق باید سونوگرافی رنگی گرفته شود.
درمان واریکوسل تنها با عمل جراحی امکانپذیر است
وی با اشاره به درمان واریکوسل، گفت: درمان واریکوسل تنها با عمل جراحی امکانپذیر است، زیرا یکسری سیاهرگهای بزرگی وجود دارد که تنها با بستن آنها میتوان جلوی واریکوسل را گرفت، همچنین درمان جراحی استاندارد به روش جراحی با میکروسکوپ صورت میگیرد.
این متخصص اورولوژیست افزود: در مورد درمان واریکوسل باید گفت، افرادی که در سونوگرافی یا معاینه واریکوسل آنها تشخیص داده میشود، نیاز به عمل جراحی ندارند، بلکه این درمان بستگی به سن فرد و متأهل یا مجرد بودن آن دارد، همچنین باید دید اگر فرد متأهل است قصد بچهدار شدن دارد یا فرزند دیگری دارد؟.
وی گفت: زمانی که فرد قصد بچهدار شدن دارد باید متوجه شویم که آیا آزمایش اسپرم وی مطلوب است؟ و آیا اندازه بیضهها کوچک شده است؟ بنابراین در کنار تمام این مؤلفهها برای عمل فرد تصمیم گرفته میشود.
صالحی خاطرنشان کرد: در مواردی که واریکوسل شدید و بیضه کوچک شده است یا آزمایش اسپرم دچار اختلال شده باشد، در این موارد توصیه به عمل جراحی میشود، از این رو میتوان به افزایش قدرت باروری فرد کمک کرد.
وی ادامه داد: به طور معمول حدود یک تا دو سال بعد از عمل جراحی، اگر شرایط زن طبیعی باشد، میتوان فرصت داد تا بارداری به صورت طبیعی رخ دهد، اما اگر شرایط زن به ویژه از نظر ذخیره تخمدان، وضعیت لولهها و مخاط رحم مشکل داشته باشد، بهتر است زودتر به سمت روشهای کمک باروری مانند IUI، IVF و روشهای پیشرفتهتر اقدام کرد.
نظر شما