به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، ناسا قصد دارد با استفاده از مدل بنیادی آیبیام برای هوش مصنوعی راهی برای دسترسی به دادههایی که درباره زمین جمعآوری میکند به محققان ارائه دهد.
آیبیام چیست؟
آیبیام یا شرکت بینالمللی ماشینهای تجاری، یک شرکت فناوری چندملیتی، متشکل از سه شرکت کوچکتر است که دفتر مرکزی آن در نیویورک قرار دارد. این شرکت، بهعنوان یکی از قدیمیترین شرکتهای فناوری در جهان که دارای سابقهای طولانی در نوآوری و رهبری صنعت فعالیت خود است، در سال ۱۹۱۱ بهعنوان شرکت محاسبه-جدولبندی-ضبط (Computing-Tabulating-Recording Company) یا CTR تأسیس شد و در سال ۱۹۲۴ به آیبیام تغییر نام داد. آیبیام یکی از بزرگترین شرکتهای فناوری اطلاعات در جهان بهشمار میرود و بهواسطه محصولات سختافزاری و نرمافزاری خود از جمله رایانهها، سرورها، سیستمهای ذخیرهسازی و تجهیزات شبکه شناخته شده است.
آیبیام همچنین خدمات مشاوره، فناورانه و تجاری مانند محاسبات ابری، تجزیهوتحلیل دادهها و هوش مصنوعی (AI) را ارائه میدهد و به کسبوکارها کمک میکند تا عملیات خود را بهینه و فناوریهای جدید را در سیستم خود پیادهسازی کنند. تلاشهای تحقیق و توسعه این شرکت به نوآوریهای تکنولوژیکی متعددی از جمله توسعه نخستین کامپیوتر قابل برنامهریزی و نخستین هارد دیسک کمک کرده است. تلاشهای تحقیقاتی جدیدتر آیبیام شامل بلاکچین، محاسبات کوانتومی، محاسبات ابری و فناوری شناختی میشود. این شرکت سرمایهگذاریهای چشمگیری نیز در تحقیقات عناصر نیمههادی و بررسی تراشههایی برای پشتیبانی از رایانش ابری و سیستمهای کلانداده داشته است.
همکاری آیبیام و ناسا
مرکز پرواز فضایی مارشال ناسا همکاری خود را با آیبیام در زمینه استفاده از فناوری هوش مصنوعی (AI) برای کشف بینشهای جدید در زمین و دادههای علوم زمینفضایی خود آغاز کرده است. این تلاش مشترک برای نخستین بار فناوری مدل پایه یا بنیادی هوش مصنوعی را در دادههای ماهوارهای رصد زمین ناسا اعمال میکند. مشاهدات و دادههای بهدستآمده طی همکاری آیبیام و ناسا توسط دانشمندان برای مطالعه و نظارت بر زمین مورد استفاده قرار میگیرد.
ناسا اعلام کرده است که دادهها با سرعت و حجم بیسابقهای جمعآوری میشوند، از این رو برای استخراج دانش از این منابع داده در حال رشد به روشهای جدیدی نیاز دارد. آیبیام و ناسا قصد دارند با ایجاد روشهای سادهتر برای محققان، امکان تجزیهوتحلیل راحتتر بینشهای بهدستآمده را از مجموعه دادههای بزرگ فراهم آورند. این دادهها بر اساس فناوری مدل پایه آیبیام به دست میآید.
مدلهای پایه، طبق تعریف آیبیام، انواعی از مدلهای هوش مصنوعی هستند که روی مجموعه گستردهای از دادههای نامعین آزمایش میشود، برای منظورهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند اطلاعات یک موقعیت را در موقعیت دیگر اعمال کند. این مدلها بهسرعت در زمینه فناوری پردازش زبان طبیعی (NLP) طی پنج سال گذشته پیشرفت کردهاند و آیبیام در کاربردهای مدلهای بنیادی فراتر از زبان، پیشگام است.
مدلهای پایه بهطور بالقوه میتوانند برای بسیاری از برنامههای کاربردی پایین دستی استفاده شوند و ساخت آنها توسط تیمهای کوچک ممکن نیست. برای تعریف هر یک از این مدلها همکاری تیمهایی از سازمانهای مختلف مورد نیاز است تا دیدگاهها، منابع و مجموعه مهارتهای متفاوت خود را ارائه دهند.
پردازش زبان طبیعی چیست؟
پردازش زبان طبیعی به شاخهای از علوم کامپیوتر و بهطور خاصتر، شاخه هوش مصنوعی اشاره دارد که به رایانهها توانایی درک متن و کلمات گفتاری را به همان روشی میدهد که انسان میتواند انجام دهد. NLP، زبانشناسی محاسباتی (مدلسازی مبتنی بر قوانین زبان انسانی) را با مدلهای آماری، یادگیری ماشینی و یادگیری عمیق ادغام میکند که این فناوریها در کنار هم رایانهها را قادر میسازند تا زبان انسان را بهصورت متن یا دادههای صوتی پردازش کنند و معنای کامل آن را مطابق با هدف و احساسات گوینده یا نویسنده بهطور کامل درک کنند.
NLP برنامههای کامپیوتری را هدایت میکند که در لحظه متن را از یک زبان به زبان دیگر ترجمه کنند، به دستورات گفتاری پاسخ دهند و حجم زیادی از متن را بهسرعت خلاصه کنند. شانس خوبی وجود دارد که انسان بتواند با این فناوری به شکل سیستمهای جیپیاس سخنگو، دستیارهای دیجیتال، نرمافزارهای دیکته گفتار به متن، چت با رباتهای خدمات مشتری و سایر امکانات مصرفکننده تعامل برقرار کند. NLP همچنین نقش رو به رشدی در راهحلهای سازمانی ایفا میکند که به سادهسازی عملیات تجاری، افزایش بهرهوری کارکنان و سادهسازی فرآیندهای کسبوکار حیاتی کمک میکند.
هدف از همکاری آیبیام و ناسا
آیبیام و ناسا قصد دارند چندین فناوری جدید را برای استخراج بینشی نو از مشاهدات زمین توسعه دهند. یکی از پروژههای این تیم، یک مدل پایه اطلاعات مکانی آیبیام را روی مجموعه دادههای پروژه هماهنگ Landsat Sentinel-2 (HLS) ناسا مورد آزمایش و بررسی قرار میدهد که رکوردی از تغییرات پوشش و کاربری زمین است و توسط ماهوارههای مدار زمین ثبت میشود. دادههای این پروژه نشاندهنده قابلدسترسترین اندازهگیریهای ماهوارهای چند طیفی با وضوح فضایی متوسط تا بالا است و پتانسیل استفاده همافزایی از دادههای آن فرصتهای بیسابقهای را برای مشاهده بهموقع و دقیق وضعیت و پویایی زمین ایجاد میکند.
با تجزیهوتحلیل پتابایت دادههای ماهوارهای برای شناسایی تغییرات در ردپای جغرافیایی پدیدههایی مانند بلایای طبیعی، عملکرد چرخهای محصولات و زیستگاههای حیاتوحش، آیبیام و ناسا امیدوارند این فناوریِ مدل پایه به محققان کمک کند تا تجزیهوتحلیل انتقادی سیستمهای محیطی سیاره زمین را ارائه دهند.
ناسا همچنین در این همکاری با آیبیام بهراحتی به پیشینه تحقیقات علوم زمین دسترسی خواهد داشت چراکه آیبیام یک مدل پردازش زبان طبیعی ایجاد کرده است که روی نزدیک به ۳۰۰ هزار مقاله در مجلات علوم زمین پیادهسازی شده است تا پیشینه تحقیقات را سازماندهی و دستیابی به یک دانش جدید را آسانتر کند. آیبیام مدعی شده است که این بزرگترین حجم هوش مصنوعی بهکاررفته موجود است که فراتر از ارائه منبعی برای محققان، در مدیریت دادههای علمی و فرآیندهای سرپرستی ناسا مدل زبانی جدیدی را برای علوم زمین فراهم خواهد آورد.
ساخت یک مدل پایه برای پیشبینی آبوهوا با استفاده از یک مجموعه دادهای از مشاهدات جوی، از دیگر پروژههای مشترک آیبیام و ناسا است که بخشی از ابتکار علمی منبع باز ناسا و تعهدی برای ایجاد یک جامعه علمی فراگیر، شفاف و مشارکتی در دهه آینده بهشمار میرود.
نظر شما