هشدار به بانک‌ها: پرداخت نرخ سود معین الزامی است/رئیس شعب متخلف برکنار می‌شوند

با توجه به رعایت‌نکردن پرداخت نرخ سود در شعب برخی بانک‌ها، بانک مرکزی و شورای هماهنگی بانک‌های دولتی برای ساماندهی این موضوع و پایبندبودن شعب به پرداخت نرخ سود معین، اقداماتی انجام دادند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، با اعلام رسمی انتشار اوراق با نرخ سود ۲۳ درصد، برخی شعب بانک‌ها اقدام به پرداخت سود سپرده ۲۵ درصد کردند.

بانک مرکزی با مطلع‌شدن از این موضوع و تخلف برخی شعب، در واکنش به این اقدام طی اطلاعیه‌ای اعلام کرد: از روز شنبه مورخ ۱۴۰۱.۱۰.۱۷ اوراق گواهی سپرده مدت‌دار ویژه سرمایه‌گذاری (عام) با نرخ سود ۲۳ درصد در تمام بانک‌ها طبق سهمیه ابلاغی اجرایی می‌شود.

این اطلاعیه می‌افزاید: پرداخت سود علی‌الحساب اوراق مذکور به صورت ماهانه و معاف از مالیات است و بازخرید قبل از سررسید آن در شعب بانک‌ها با نرخ ۱۰ درصد سالانه خواهد بود؛ همچنین پرداخت سود سپرده در ابتدای دوره سپرده‌گذاری به منظور جذب مشتری ممنوع است.

در اطلاعیه مشترک بانک‌ها با تاکید بر اینکه نرخ سود سپرده‌های سرمایه‌گذاری سه ماهه و شش ماهه طبق نرخ‌های اعلامی در بخشنامه‌های قبلی بانک مرکزی است، آمده است: سپرده‌های بلند مدت، طبق دستورالعمل‌های بانک مرکزی باید حداقل یک ساله افتتاح شود.

این اطلاعیه تاکید دارد: نرخ سود علی‌الحساب سپرده‌های سرمایه‌گذاری مدت دار که قبل از سررسید برداشت شود، معادل نرخ سود علی‌الحساب سپرده سرمایه‌گذاری متناظر با دوره ماندگاری آن با کسر نیم درصد خواهد بود.

بانک‌ها همچنین اعلام کردند که نرخ سود سپرده‌های سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت با کمترین مانده در ماه، درحال‌حاضر ۱۰ درصد ماه‌شمار است که به صورت علی‌الحساب محاسبه و به حساب سپرده‌گذار واریز می‌شود.

در بخش پایانی این اطلاعیه آمده است: با عنایت به بخشنامه اخیر بانک مرکزی، کلیه بانک‌ها موظف به رعایت دقیق نرخ‌های مصوب هستند و برای بانک‌هایی که مقررات ابلاغی را رعایت نکنند، ۶ اقدام تنبیهی در نظر گرفته شده است.

براساس اعلام شورای هماهنگی بانک‌ها و کانون بانک‌های خصوصی و مؤسسات اعتباری، از روز شنبه مورخ ۱۴۰۱.۱۰.۱۷ بازرسان بانک‌ها و بانک مرکزی بر رعایت مفاد این اطلاعیه نظارت جدی به عمل خواهند آورد.

قمری‌وفا با تاکید بر اینکه نرخ سود مصوب بانک مرکزی همچنان ۱۸ درصد است اعلام کرد که با بانک‌های متخلف برخورد خواهد شد.

بانک مرکزی همچنین در بخشنامه‌ای اعلام کرد: به رغم تأکیدات این بانک مبنی بر لزوم رعایت نرخ‌سودهای بانکی، حسب بازرسی‌های انجام شده و همچنین گزارش‌های واصله، برخی از بانک‌ها و مؤسسات اعتباری، همچنان با توسل به روش‌ها و شیوه‌های مختلف، از نرخ‌های سود مصوب این بانک تخطی می‌کنند.

۶ اقدام تنبیهی برای بانک‌های متخلف

- تعطیلی یا غیر فعال کردن شناسه اختصاصی شعب متخلف؛
- مدنظر قرار دادن تخلفات مذکور به عنوان تخلفات حائز اهمیت در تصمیم‌گیری برای صدور تأییدیه صلاحیت مدیران بانک‌ها و مؤسسات اعتباری؛
- بازنگری در حدود رشد مجاز مقرر در ضوابط ناظر بر کنترل مقداری ترازنامه؛
- بازنگری در تعداد شعبه و باجه؛
- مدنظر قرار دادن تخلفات موصوف در بررسی‌های مربوط به صدور مجوزهای موردنیاز بانک‌و مؤسسه اعتباری از جمله مجوزهای برگزاری مجامع، افزایش سرمایه، ارائه خدمات ارزی و...

همچنین لازم است بانک و مؤسسه اعتباری، رؤسای شعبی که در رعایت ضوابط نرخ‌های سود مرتکب تخلف شده‌اند را از سمت خود عزل کنند.

علیرضا قیطاسی در خصوص رعایت نکردن پرداخت نرخ سود در برخی شعب اظهار کرد: از امروز تمامی بانک‌ها مکلف شدند سود سپرده را براساس نرخ‌های مصوب بانک مرکزی پرداخت کنند و در صورت تخلف بانک مرکزی اقدامات تنبیهی متعددی برای بانک‌های خاطی در نظر می‌گیرد.

وی افزود: طبق آخرین بخشنامه بانک مرکزی در تیر ماه سال ۹۹ درباره نرخ سود سپرده بانک‌ها، این سودها به‌صورت علی‌الحساب به دو بخش حساب‌های کوتاه‌مدت و مدت‌دار تقسیم می‌شود. در سپرده‌های کوتاه‌مدت عادی، نرخ سود به‌صورت ماه‌شمار ۱۰ درصد، در سپرده‌های کوتاه‌مدت ویژه سه‌ماهه ۱۲ درصد و در سپرده‌های کوتاه‌مدت ویژه شش‌ماهه، ۱۴ درصد است.

دبیر شورای هماهنگی بانک‌های دولتی با اعلام اینکه نرخ سپرده‌های سالیانه نیز حداکثر ۲۰ درصد است، ادامه داد: در صورتی که بانکی سپرده‌ای با سود بالای ۲۰ درصد افتتاح کند، تخلف کرده است و بازرسان بانک مرکزی قطعاً با بانک متخلف برخورد می‌کنند.

قیطاسی درباره اقدامات تنبیهی بانک مرکزی هم تأکید کرد: طبق بخشنامه بانک مرکزی در سیزدهم دی امسال چنانچه یک بانک دستورالعمل‌های بانک مرکزی را رعایت نکند منجر به برکناری رئیس شعبه بانک و لغو امتیاز شعبه بانک خاطی می‌شود و پرونده شعبه نیز به هیئت انتظامی بانک مرکزی ارسال خواهد شد.

کد خبر 631987

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.