به گزارش ایمنا، حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان که به تازگی و با حفظ سمت، سرپرستی سفارت ایران درکابل را نیز برعهده گرفته است، در گفت وگو با شبکه العالم در باره نحوه خروج مساله ساز آمریکاییها از افغانستان و حوادثی که در آن زمان بعد از خروج آنها با آن وضعیت پس از ۲۰ سال از افغانستان به وقوع پیوست و خشم و ترس در افغانستان حاکم شد، و این سوال که طی مدت حضورتان در افغانستان، این ترس و نگرانی را در میان محافل مردمی در افغانستان چگونه مشاهده میکنید؟ خاطرنشان کرد، این حرکت در حقیقت یک نوع مانور و نمایشی بود که آمریکاییها طراحی کردند، به گونهای تبلیغ کردند که با خروج نیروهای آمریکایی، مردم افغانستان با رویههای تروریستی مواجه خواهند شد. یعنی ایجاد ارعاب و ایجاد وحشت در بین مردم و اینکه بخواهند اینگونه تبلیغ کنند که اگر نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان نباشند مردم با خشونت و کشتار مواجه میشوند.
جنگ روانی آمریکاییها علیه مردم افغانستان و ایجاد ترس و هراس از اقدامات تروریستی
نماینده ویژه جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان گفت: آمریکاییها در حقیقت یک عملیات روانی علیه فضای جدید در افغانستان ایجاد کردند و این هجومی که مردم آوردند به سمت آهواپیماها برای خروج از کشور نتیجه همان تبلیغات بود و خواستند بگویند الان که آمریکا نیست امنیت نیز نیست؛ یعنی نوعی عملیات روانی ایجاد کردند.
کاظمی قمی افزود: مساله دوم عدهای بودند که در زمان اشغالگران در حکومت مشارکت داشتند بخشی از همکاریها را با کشورهای عضو ناتو که در افغانستان همراه آمریکاییها آمده بودند، انجام میدادند، اینها در فعالیت و همکاری با نیروهای خارجی مثل آمریکا و کشورهای عضو ناتو بودند که از طرف طالبان - نیروهای جدیدی- که کابل را در اختیار گرفتند، احساس خطر میکردند چون اینها کسانی هستند که با آمریکاییها همکاری کردند و علیه نیروهای جهادی بودند.
آمریکاییها توافق کرده بودند دو هفته بعد از آمدن طالبان تا دروازههای کابل، این کشور را ترک کنند
وی افزود: طبیعتاً خود اینها این نگرانی را داشتند که با آمدن طالبان دچار مشکل خواهند شد، اما مسالهای که مهم بود آن بحث اول بود، یعنی ایجاد فضای روانی؛ یعنی آمریکاییها میخواستند القا کنند وقتی ما برویم دیگر امنیت نیست و جایگزینش میتواند خشونت باشد، آن صحنهها را شما مشاهده کردید و دیدید در حالیکه آمریکاییها میتوانستند به صورت غافلگیرکننده از افغانستان خارج نشوند و توافق هم کرده بودند به اینکه مثلاً طالبان بیایند تا دروازههای کابل و به مدت دو هفته گفتوگوهای افغانستانی را آنجا دنبال کنند که در یک فضای تعامل این امر صورت بگیرد اما آمریکایی ترجیح دادند به صورت غیر مسوولان افغانستان را ترک کنند و آن نوع حرکت را انجام دهند.
آمریکاییها پس از شکست طرحهایشان در عراق و سوریه، تکفیریها از جمله داعش را به افغانستان آوردند
کاظمی قمی در پاسخ به این سوال که آیا ملت افغانستان به این اطمینان رسیدهاند که امور در این کشور طبق دلخواهشان پیش خواهد رفت؟ گفت: در شرایط غیر مسوولانه ای که آمریکاییها از افغانستان خارج شدند فضا و وضعیت نامناسبی بر این کشور حاکم بود که شامل مساله امنیتی بود؛ آمریکاییها نتوانستند امنیت را برقرار کنند و وقتیکه نیروهای نظامیشان از افغانستان خارج شدند این فضای ناامنی وجود داشت به علاوه، آمریکاییها از قبل به آوردن نیروهای تکفیری داعشی مبادرت کرده بودند؛ یعنی بعد از شکستی که نیروهای تکفیری مثل داعش در سوریه و عراق توسط نیروهای مقاومت و توسط مردم عراق و سوریه و تحت فرماندهی فرمانده شهید بزرگ، حاج قاسم سلیمانی که الان در آستانه سالگرد شهادت این بزرگوار هستیم، صورت گرفت، یکی از اقداماتی که آنجا انجام دادند این بود که نیروهای داعشی را به افغانستان منتقل کردند.
وی تصریح کرد، شما میبینید که از چند ماه بعد از خروج آمریکا از افغانستان رد پای داعش در افغانستان شروع شد داعشیهایی که از سوریه و عراق آمده بودند نه داعشی هایی که از دو سه سال قبل در پاکستان شکل گرفته بودند، در این کشور ظاهر شد.
ایجاد بحران اقتصادی و معیشتی برای حکومت جدید و مردم افغانستان
کاظمی قمی افزود: پدیده داعش یک مساله مهمی بود که آمریکا از آن به عنوان یک بحران امنیتی علیه افغانستان استفاده کرد. بحران دیگری که وجود داشت مساله بحران اقتصادی بود در طول این ۲۰ سال آمریکاییها نه تنها اقدامی نکردند بلکه زیرساختهای اساسی افغانستان را نیز از بین بردند به همین خاطر پس از اینکه طالبان آمدند با پدیدههای ناامنی، بحران اقتصادی و معیشتی و مساله داعش مواجه شدهاند.
آمریکا با خروج از افغانستان، نیروهای نیابتی و جاسوسی خود را جایگزین کرد
نماینده ویژه جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان افزود: آمریکاییها بعد از اینکه نیروهای نظامی خود را از افغانستان خارج کردند نیروهای نیابتی خود را جایگزین کردند ضمن اینکه نیروهای اطلاعاتی و جاسوسی خودشان را به نوعی نگه داشتند یعنی در مجموع وقتی که نگاه میکنید از یک طرف ارتش حکومت قبلی افغانستان از بین رفت لذا نیرویی که بخواهد که به امنیت کمک کند وجود نداشت. از طرف دیگر، با خروج آمریکاییها مردم با این شرایط مواجه شدند، و تنها نیرویی که در صحنه ماندند طالبان بودند.
نقشههای آمریکا برای تحمیل فشارهای اقتصادی، امنیتی و سیاسی بر طالبان
وی تصریح کرد، طالبان وقتی که به کابل آمدند و در حکمرانی قرار گرفتند با این شرایط مواجه شدند. از همان ابتدای خروج، آمریکاییها در حوزههای امنیتی، اقتصادی و سیاسی برنامه داشتند که افغانستان را تحت فشار قرار دهند علاوه بر این در تلاش بودند درگیریهای قومی و مذهبی را در افغانستان شکل بدهند از همان ابتدای خروج، این موارد در دستور کارشان قرار گرفت. کار دیگری که آمریکاییها هنگام خروج انجام دادند بخشی از نظامیهای رژیم گذشته را- آنهایی که تحت آموزش و تربیت خود آمریکاییها قرار گرفته بودند، با خود به آمریکا بردند و اینها را سازماندهی مجدد کردند یعنی مفهومش این است آمریکاییها اگر چه خارج شدند ولی به دنبال یک فتنهانگیزی جدیدی در افغانستان از جمله ایجاد بیثباتی و ناامنی بودند.
هدف لشکر کشی آمریکا به افغانستان، مقابله با حضور چین، ایران و روسیه بود
کاظمی قمی در پاسخ به این سوال که چرا آمریکاییها به گونهای خارج شدند تا این کشور را به کانون هرج و مرج تبدیل کنند؟ منافع آمریکا در افغانستانِ ناامن چیست؟ اظهار داشت: آمریکاییها در سال ۲۰۰۱ به بهانه مبارزه با تروریسم به افغانستان آمدند ولی هدف اصلی آنها مهار کشورهای رقیبشان بود. همان طور که آنها در عراق به بهانه مبارزه با سلاحهای کشتار جمعی آمدند ولی هدف شکلدهی یک خاورمیانه جدید با مشخصههای مدنظر خودشان بود. وی با طرح این سوال که افغانستان را چرا انتخاب کردند، پاسخ داد: اولین بهانه آنها تروریسم القاعده بود. تروریسم القاعده که حادثه ۱۱ سپتامبر را ایجاد کرد در حالی که آنها در عراق بودند. ولی واقعیت این است که انتخاب افغانستان از منظر آمریکا این است که افغانستان محل تلاقی سه حوزه تمدنی در رقابت با آمریکاست؛ ایران اسلامی، ارتدوکس روسی و تمدن کنفسیوسی چینی.
نماینده ویژه جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان افزود: امروز که آمریکا از افغانستان خارج شده به دلیل این است که هزینههای سنگینی را پرداخت کرده و تحمل این هزینهها برای آمریکا دیگر قابل تحمل نبود اما آن هدفگذاری که در افغانستان کرده بودند که نگذارند چین یا جمهوری اسلامی یا روسیه وارد بشود همچنان این هدف را دنبال میکنند. تا دیروز از مسیر اشغالگری و حضور نظامی این هدف را دنبال میکرد ولی امروز از مسیر جنگهای نیابتی مثل داعش همان اهداف را دنبال میکند. طبیعتاً در این مدل هزینههای آمریکا کمتر است.
سیاست آمریکا در افغانستان همچنان ایجاد بی ثباتی و ناامنی است / جمهوری اسلامی دنبال ایجاد ثبات، آرامش و امنیت در افغانستان است
نماینده ویژه جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان با اشاره به اینکه بلوکه کردن اموال مردم افغانستان از سوی آمریکا همچنان ادامه دارد، گفت: آنها داعش را تقویت میکنند و نیروهای نظامی را خارج میکنند تا در گام بعد جنگهای قومی و مذهبی را شکل دهند، آمریکا دست از اهداف خود بر نداشته است، البته به دنبال این هستند که خساراتهای گذشته را بر خود تحمیل نکنند، از این منظر سیاست آمریکا در افغانستان همچنان ایجاد بی ثباتی و ناامنی است اما جمهوری اسلامی دنبال ایجاد ثبات، آرامش و امنیت در افغانستان است.
بخشی از رهبران طالبان به این نکته رسیدهاند که امنیت پایدار مستلزم تشکیل حکومت مردمی است
کاظمی قمی با اشاره به اینکه طالبان معتقد است که ۲۰ سال با اشغالگران مبارزه کرده و خود را امروز مستحق حضور در حکومت میداند، اظهار داشت: اعتقاد طالبان بر این است که محوریت حکومت با آنها باشد، آن هم با ایدئولوژی شریعت فقه حنفی و بر این مسئله اصرار دارند، در حالی که امروز افغانستان از نگاه اجتماعی و فرهنگی تنوع قومیتها و مذاهب را در خود دارد، بخشی از رهبران طالبان در طول ۱۶ ماه گذشته که در حکومت بودند، به این نکته رسیدند که اگر بخواهند ثبات و امنیت پایدار در افغانستان شکل بگیرد، مستلزم تشکیل یک حکومت مردمی و فراگیر است.
برگزاری انتخابات و داشتن قانون اساسی مطالبه جامعه جهانی در افغانستان است
وی افزود: در نگاه اولیه طالبان مسئله انتخابات و قانون اساسی نبود اما امروز این موضوع نه تنها یک مطالبه جامعه جهانی برای تشکیل یک حکومت فراگیر است بلکه در درون زمامداران طالبان نیز این نگاه قویتر شده است و البته این یک مطالبه مردمی است.
طالبان در مبارزه با داعش کشته داده و در برقراری امنیت مراسم محرم ایفای نقش کرده است / اخبار غیر واقعی در باره برخورد طالبان با قومیتها
نماینده ویژه جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان با اشاره به اینکه تجربه ۱۶ ماه حکمرانی طالبان نشان داد که باید بر پایه اراده مردمی گام به گام پیش بروند، گفت: در این مسئله که آیا طالبان به صورت دست جمعی با قومیتها، اقلیتها و مذاهب دیگر در چارچوب مشخص برخورد کرده است، باید گفت آنچه در رسانه در حال مطرح شدن است با واقعیت متفاوت است.
کاظمی قمی تاکید کرد: در ایام عزاداری محرم شیعیان افغانستان، که یک جمعیت قابل توجهی هستند، امسال طالبان در کمک به امنیت این مراسم ایفای نقش کرد، همچنین باید این واقعیت مطرح شود که طالبان در مبارزه با داعش چندین کشته هم داده است.
وی افزود: البته باید در قانون اساسی، حقوق مذاهب و اقلیتها مورد توجه قرار بگیرد که در این خصوص با طالبان گفتگوهایی صورت گرفته است.
سیاست اساسی ایران در حمایت از مردم افغانستان و کمک به تشکیل دولتی فراگیر است
وی سیاست اصلی جمهوری اسلامی در حمایت از مردم افغانستان را کمک به ایجاد ثبات و امنیت از رهگذر یک حاکمیت فراگیر دانست و گفت: این تجربه را در عراق هم دیدیم، در عراق مشاهده کردیم در حالی که اشغالگران حضور داشتند و مانع از برگزاری انتخابات میشدند اما جمهوری اسلامی در حمایت از مردم عراق و مرجعیت این کشور کمک کرد تا انتخابات صورت بگیرد و دولتی برآمده از مردم تشکیل شود، در افغانستان هم همین نقش را جمهوری اسلامی ایران از سر خیرخواهی ایفا میکند، با توجه به حجم چالشها و بحرانهایی که وجود دارد از جمله دخالتهای آمریکایی، مسئله تروریست و داعش، بحرانهای اقتصادی و… برای مقابله با آنها نیاز به تشکیل دولتی برآمده از همه مردم است.
ایران از منظر حمایت از مردم افغانستان با طالبان در تعامل است
وی با اشاره به کلام مقام معظم رهبری گفت: سیاست جمهوری اسلامی ایران برگرفته از کلام مقام معظم رهبری است، ایشان فرمودند که «دولتها میآیند و میروند آنچه برای ما مهم است مردم افغانستان است و حمایت جمهوری اسلامی ایران از مردم افغانستان است»، در طول ۴۴ سال گذشته پس از تشکیل جمهوری اسلامی ایران، همواره در کنار مردم افغانستان عمل کردیم، فارغ از اینکه چه حکومتی سرکار بوده است، امروز هم در همین چارچوب حرکت میکنیم امروز طالبان به عنوان یک واقعیت در حکمرانی حضور دارند و مسئول امنیت مردم خود هستند و جمهوری اسلامی ایران از منظر حمایت از مردم افغانستان با طالبان در تعامل است، اگر این تعامل صورت نگیرد با وجود این واقعیتها که دشمنان به دنبال ایجاد بی ثباتی برای مردم افغانستان هستند، فضای حاکم بر این کشور هر روز بحرانیتر میشود، پس ما در حوزه اقتصادی، مسائل انسان دوستانه، امنیت و مبارزه با تروریست به آنها کمک میکنیم.
تعامل با طالبان به معنای تایید اقدامات آنها علیه زنان افغانستان نیست / بر اساس شریعت اسلام حق تحصیل منحصر برای مردان نیست
نماینده ویژه جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان تاکید کرد: مفهوم این تعامل و همکاری تایید برخی از اقدامات از جمله ممنوعیت حق تحصیل دانشجویان دختر در دانشگاهها نیست، طبیعتاً نظام جمهوری اسلامی ایران برگرفته از شریعت اسلام و قرآن و براساس کلام رسولالله بر این باور است که حق تحصیل تنها برای مردان نیست بلکه باید تمام جامعه و از جمله زنان این حق را داشته باشند، نقش و جایگاه خانمها در پیشرفت و توسعه جامعه را درک میکنیم و همچنین برخی مشاغلی هستند که منحصراً برای خانمها است، موضع جمهوری اسلامی در این مسئله روشن است.
کاظمی قمی در ادامه خاطرنشان کرد، به آنها گفته شد، امروز مساله تحصیل بانوان موضوعی نیست که بگوییم مثلاً آمریکاییها چنین مسالهای را مطالبه میکنند پس بگوییم که اینها کفارند، امروز وقتی که فرض کنید شیخ الازهر نسبت به این مساله یا در خطبههای نماز جمعه در کابل نسبت به این مساله اشکال گرفته میشود، پس موضوعی است که مورد توجه همگان است، و جمهوری اسلامی ایران نیز این را به صراحت اعلام کرده است، آن چیزی که من در کلام برخی از مقامات و مسئولین طالبان برداشت کردم در همین سفر اخیری که به کابل داشتم این بود که داریم برای این مساله چاره اندیشی میکنیم.
طالبان در صددند فرمولی برای ادامه تحصیل بانوان دانشجو ایجاد کنند
وی در پاسخ به این سوال که امیدی هست از این تصمیم عدول کنند، گفت: این امید که طالبان یک فرمولی پیدا کنند که بتوانند شرایط را برای ادامه تحصیبل دانشجویان خانم ایجاد کنند، من در کلام آنها این مساله را به خوبی دیدم، این اتفاق به اعتقاد من، دیر یا زود باید بیفتد اگر چه رویه کنونی چیز خوبی به حساب نمیآید.
علت تغییر سفیر سابق ایران در افغانستان
نماینده ویژه جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان در پاسخ به این سوال که شما فرستاده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان بودید، و سفیر یازدهم ایران در افغانستان خواهید بود، علت تغییر سفیر سابق آقای امینیان چه بوده است؟ پاسخ داد: ورود آقای امینیان به کابل، حدود سه سال قبل بود، و ماموریت ایشان به طور طبیعی تمام شد، این شایعاتی که در رسانهها مطرح شد، با واقعیت همخوانی ندارد، اگرچه وی از یک سال قبل، اعلام کرده بود که بنا به شرایطش میخواهد به کشور برگردد، اما ماموریتش سه ساله بود، که تمام شد و در تاریخ مقرر به کشور بازخواهند گشت، نکات و مسائلی هم که در این باره مطرح شده، غیر واقعی است. پایان ماموریت ایشان در روز هشتم این ماه (که فردا هست)، میباشد.
مسوولان طالبان مساله حقابه ایران را پذیرفتهاند / مشکلات فنی سد کمال خان باید برطرف شود
کاظمی قمی در پاسخ به این سوال که برخی گفت و گوها قبل از به قدرت رسیدن طالبان درباره حق آبه ایران انجام شده بود اما ایران ملاحظاتی را مطرح کرده است، مذاکره میان شما و طالبان درباره این مساله به کجا رسیده است؟ گفت: معاهده آب هیرمند و حق آبه ایران در سال ۱۳۵۱ هجری شمسی بین نخست وزیران دو کشور امضا شد، و در آن معاهده قید شده به اینکه در سالهای نرمال آبی باید به میزان ۸۲۰ میلیون متر مکعب آب وارد کشور ما شود، متاسفانه در طول این چند سال اخیر، یک اقدامی را دولت افغانستان انجام داد، و آن احداث یک سد انحرافی به نام کمال خان بود، این سد به لحاظ نسبت ارتفاع و تاج آن به گونهای تعبیه شده که وقتی رودخانه سیلابی میشود، به جای اینکه آب در پشت سد جمع شود، اینها سرازیر میشود به منطقهای به نام گود زره که شوره زار است، یعنی یک منطقه بلا استفاده است، خب واقعیت این است که مساله احداث این سد ربطی به طالبان ندارد، در طول چند سال قبل ساخته شد، و این سد، سد انحرافی است، از زمانی که طالبان در حکمرانی قرار گرفتند، اینها تقریباً تمامی مسئولین شان در پایبندی و تعهدشان نسبت به تامین حق آبه جمهوری اسلامی ایران و مردم ایران، تاکید کردهاند.
وی افزود: اما واقعیت آن است که از زمانی که طالبان به حاکمیت آمدند، میزان آبی که باید وارد کشور ما میشد، در مقایسه با آن میزانی که در معاهده آمده بسیار تفاوت دارد، ما امسال حدود ۲۷ میلیون متر مکعب آب دریافت کردیم، در حالی که حجم زیادی از آب هدر رفت و به منطقهای که شوره زار است، جاری شد، در مذاکراتی که با مقامهای طالبان داشتیم، اینها این مساله را مطرح میکردند، که متخصصین ما و آنهایی که این سد را ساختند هم فکری کنند، چون سد هنوز به طور کامل ساخته نشده است، و دریچههای اصلی آن تعبیه نشده است، و اگر این دریچهها باز شود امکان دارد این روند دچار مشکل شود، یعنی اشکالات فنی و تخصصی دارد.
نماینده ویژه جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان خاطرنشان کرد، به دلیل این مشکلات در حقیقت از رها سازی آب جلوگیری شد، و بخش اعظم آبی هم که رهاسازی شد به هدر رفت. در گفت و گوهایی که ما الان داریم، تاکید شده است باید این اشکالی را که در انحراف سد وجود دارد، حل کنیم، و این اتفاق باید بیفتد و برای سالهای بعد به همان میزانی که در معاهده توافق شده، حقابه ایران تامین شود، این وضعیت یک واقعیتی است که اتفاق افتاده و مسئولین تاسف خود را در این زمینه ابراز میکنند.
وی افزود: این نکته را نیز باید اضافه کنم که آبی که باید به ایران میآمد، نیامد و مقامهای طالبان گفتند که نه فقط آب به طرف ایران کم آمده است بلکه جلوی سد کمال خان منطقه نیمروز هست که منطقهای کشاورزی است و نیازمند آب است، یعنی خود اهالی استان نیمروز در افغانستان هم از این بابت دچار خسارت شدند و در کشاورزی شان دچار مشکل هستند، و با توجه به اینکه این آب فقط برای این نبود که نیمروز را سیراب کند و به ایران نیز بیاید بلکه مساله مهم دیگر هم مساله هامونها و تالابها بود که مشکلات زیست محیطی ایجاد شده است.
دلایل افزایش مهاجران افغانستانی به ایران
نماینده ویژه جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان در باره سیل مهاجران افغانستانی به کشورمان گفت: از زمانیکه طالبان به قدرت آمدند حجم مهاجرت برادران و خواهران افغانستانی به ایران در مقایسه با زمان مشابه افزایش یافته است، اما به صراحت اعلام میکنم که این مساله مربوط به نوع حکومت طالبان نیست، ولی این واقعه نکتهای قابل توجه است و این موضوع را ما به طالبان هم گفتهایم، اما واقعیت این است که چون شرایط اقتصادی و شرایط امنیتی در طول ۱۵-۱۶ ماه پیش مطلوب نبوده و در حوزه اقتصاد گشایشی پیش نیامده است و یک دلیل دیگری که وضعیت اقتصاد با چالش مواجه شد به این مساله برمیگردد که تا قبل از حکمرانی طالبان، میزان کمکهای جامعه جهانی به این کشور نزدیک به ۱۳ میلیارد دلار بود در حالیکه این کمکها از زمان طالبان، حدود ۳ میلیارد بوده است یعنی کاهش بیش از ۷۰ درصدی کمکهای جامعه جهانی به این کشور صورت گرفته است.
وی تصریح کرد، با این وجود طبیعتاً مشکلات اقتصادی بیشتر خواهد شد و مشکل اقتصادی نیز فضا را به تروریستها میدهد و ناامنی ایجاد میکند. تا زمانیکه ثبات و امنیت نسبی در افغانستان ایجاد نشود انتظار اینکه مهاجر و آواره به کشورهای همسایه نروند غیرواقعی است.
کاظمی قمی درباره مواضع جمهوری اسلامی و روابط تجاری و سیاسی با طالبان و اینکه گرایش حکومت و سیاسیون افغانستانی چیست آیا به شرق و یا به غرب گرایش دارند؟ و اینکه برخی نیز میگویند احتمال دارد حکومت در افغانستان روابطش را با جمهوری اسلامی به خطر بیندازد تا برخی امتیازات از طرفهای غربی و آمریکا به دست آورد؟ آیا چنین چیزی است؟ پاسخ داد: طالبان امروز برای اینکه در حکمرانی بمانند و خود را تثبیت کنند باید چند کار را انجام دهند اول اینکه اعتماد ملی و مردم را جذب کنند و اگر این اعتماد ایجاد بشود به طور طبیعی مساله شناسایی بینالمللی اتفاق خواهد افتاد از این رهگذر طالبان به دنبال این هستند که تعاملاتشان را در سطح روابط خارجی گسترش بدهند و برای این خط قرمزی ندارند یعنی از اینکه با آمریکاییها بتوانند به تفاهم برسند این را دنبال میکنند.
وی گفت: نگاهی که امروز در طالبان وجود دارد این است یعنی اگر تا دیروز با اشغالکر در افغانستان میجنگیدند و اینک که این اشغالگر از افغانستان بیرون رفته است اگر بتوانند با آن تعامل خواهند کرد. اما واقعیت این است که آمریکاییها به دنبال ثبات و امنیت در افغانستان نیستند بلکه دنبال اهداف خودشان هستند. لذا توصیه ما به طالبان اول جلب اعتماد مردمی است و دوم، تعامل با کشورهای همسایه و منطقه است. چون بیشترین اثرپذیری از تحولات افغانستان را کشورهای همسایه بهویژه جمهوری اسلامی دارد. اینکه بخواهند با ایران تعامل کنند تا از آمریکاییها امتیازی بگیرند به اعتقاد من، نگاه امریکاییها به طالبان خصمانه است، چرا که ۲۰ سال با هم جنگیدهاند و لو اینکه آمریکاییها به طالبان لبخند بزنند، باز در خوی دشمنی آنها با طالبان تغییری ایجاد نخواهد شد.
نظر شما