به گزارش خبرنگار ایمنا، پیشرفت شهرها و تمایل به مدرنشدن بافتهای شهری باعث بهوجود آمدن اختلاف قابل توجه بین بافت ارزشمند تاریخی و فرهنگی با سایر بخشهای توسعه یافته یا در حال توسعه شهرها، از نظر ساختار ظاهری و امکانات موجود شده است؛ در این بین گرایش به تخریب بافتهای تاریخی و جایگزینی آن با ساختمانها و مجموعههای مدرن از اهمیت ویژهای برخوردار است که اغلب با هدف روزافزون بهرهوری اقتصادی رقم میخورد.
همکاری همهجانبه سازمان میراث فرهنگی و شهرداریها لازمه کنترل و جلوگیری از تخریب بناها و بافتهای تاریخی است. با مشخص شدن محدوده تاریخی و فرهنگی و نظارت شهرداری بر ساختوسازها و پروژههای توسعه شهری، میتوان تا حد زیادی بافت تاریخی شهرها را حفظ و کنترل کرد.
ارتقای سطح کیفی ساکنان و فراهم آوردن شرایط ایدهآل اقتصادی و اجتماعی با فراهمکردن امکانات برای تسهیل زندگی آنها و اشتغالزایی با تمرکز بر صنعت گردشگری نیز میتواند در کنترل مهاجرت و تخلیه بناهای تاریخی و به دنبال آن تخریب بافت تاریخی مؤثر باشد؛ همچنین توجه به موضوع گردشگری میتواند شرایطی را بهوجود آورد تا ساکنان این محلهها نسبت به استمرار حضور و حفظ میراث فرهنگی کوشا باشند.
اعضای شورای ششم اصفهان درصدد هستند بازدید از خانهها، ابنیه و ساختمانهای شاخص تاریخی شهر اصفهان بهمنظور تقویت انگیزه افرادی که در این مکانها در حال فعالیت هستند و ترغیب و تشویق سرمایهگذارانی که قصد سرمایهگذاری در این حوزه برای تقویت گردشگری شهر دارند، استمرار داشته باشد؛ لذا در راستای شناخت بهتر فضاهای کالبدی، گردشگری و مراکز اقامتی شاخص شهر اصفهان، تعدادی از اعضای شورای اسلامی شهر اصفهان از بعضی آثار و مناطق تاریخی شهر بازدید کردند.
اصفهان میزبان اجلاسیه جهانی شهرهای تاریخی جهان در سال ۲۰۲۶
مصطفی نباتینژاد، رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان در این باره اظهار میکند: بافت تاریخی در شهرهای تاریخی همچون اصفهان جزو جدانشدنی شهر است و یکی از رسالتهای شهرداریها به عنوان میراثدار حفظ، صیانت، بهرهوری و بهرهمندی از این بافت و همچنین خلق و کشف روایتهای پیرامون آن است، چراکه هر کدام از این آثار دارای یک روح و تاریخ منحصربهفرد است و خوب و بد آن باید مورد استفاده نسل امروز قرار گیرد.
وی میافزاید: اقداماتی در موضوع بافتهای تاریخی در حال پیگیری است که از آن جمله ثبت جهانی محورهای تاریخی است که شهرداری، اداره کل میراث فرهنگی اصفهان و استانداری بهطور موازی پیگیر آن هستند تا این محورها توسط یونسکو ثبت جهانی شود.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان ادامه میدهد: موضوع دیگر پیگیری میزبانی مجمع شهرهای تاریخی ایران است زیرا اصفهان نیز عضوی از اتحادیه شهرهای تاریخی جهان است که بهطور سالانه یا دو سال یک بار جلسات آن برگزار میشود و در چند هفته پیش نیز اجلاسیه ۲۰۲۲ این اتحادیه در شهر «آندونگ» کره جنوبی برگزار شد.
وی تصریح میکند: شهر اصفهان درخواست میزبانی اجلاسیه جهانی شهرهای تاریخی سال ۲۰۲۴ را داده بود و به این خاطر که در اولویت دوم انتخاب بود، میزبانی به شهری از کشور اسلوونی رسید، اما پیشبینی میشود که میزبانی سال ۲۰۲۶ به شهر اصفهان برسد که موارد مذکور رویدادهای بینالمللی ویژه بافت تاریخی است.
نباتینژاد خاطرنشان میکند: بر اساس آمار موجود و سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ خورشیدی، تعداد کل شهرهای ایران در حال حاضر معادل ۱۲۴۵ شهر است که ۱۶۸ شهر، تاریخی محسوب میشود، بنابراین موضوع، ساختار و رویدادی دیگر که وزارت کشور با الهام از شبکه جهانی اتحادیه شهرهای تاریخی جهان پیگیری کرده است، پیشنهاد قرارگیری دبیرخانه دائمی مجمع شهرهای تاریخی ایران در شهر اصفهان است.
وی با بیان اینکه چنانچه دبیرخانه دائمی مجمع شهرهای تاریخی ایران در اصفهان تشکیل شود، تمام شهرها امکان انتقال تجربه و همافزایی خواهند داشت و مرجعی برای مطالبهگری نهادی شهرهای تاریخی از بخشهای مختلف دولتی خواهد بود، میافزاید: این شهرها باید نسبت به آمادهسازی زیرساختها و افزودن جذابیت به آن اقدام کنند تا مورد استقبال بخشهای خصوصی و سرمایهگذاران قرار گیرد؛ در حال حاضر این پیشنهاد مورد موافقت قرار گرفته است و مسئولان شهرداری مشغول راهاندازی دبیرخانه و دقیقسازی اساسنامه آن هستند.
در حال پیگیری ایجاد شهرداری مختص نواحی تاریخی هستیم
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح میکند: موضوع دیگر شناسایی فرصتها و ظرفیت بافتهای تاریخی است و درصدد هستیم تا همایش مجمع فعالان بافت تاریخی را داشته باشیم و تعدادی از فرصتهای موجود که میتواند به صورت بهرهور در اختیار آنها قرار گیرد تا تملک یا مجوز بهرهبرداری برای آن دریافت کنند.
وی با توجه به اینکه تمام موارد مذکور نیازمند ساختارمند شدن شهرداری است، تصریح میکند: در این دوره مدیریت شهری تاکنون حدود ۱۰ جلسه برگزار شد و بر این اساس حدود شش تصمیمگیری انجام شده است که از آن جمله تشکیل شورای عالی بافت تاریخی به ریاست شهردار و حضور شهرداران دیگر شهرهای دارای بافت تاریخی در دبیرخانه معاونت شهرسازی است که معاونتها و کمیسیونهای مربوطه نیز در جلسه شرکت میکنند.
نباتینژاد اظهار میکند: از دیگر موارد در حال تشکیل، ایجاد اداره بافت تاریخی در معاونت شهرسازی و بازنگری در مرزهای منطقهای شهر است ممکن است، بنابراین در نظر داریم تا یک شهرداری مختص نواحی تاریخی داشته باشیم که ترکیبی از مناطق یک، سه و بخشی از سایر مناطقی است که محدوده تاریخی داخل آن افراض میکنیم.
وی ادامه میدهد: با توجه به اینکه سازمان نوسازی و بهسازی در حال حاضر در مقام پیمانکار است، در صدد هستیم بتوانیم این سازمان را در رأس کار و به عنوان کارفرما قرار دهیم تا تمام اقدامات عمرانی با سیاستگذاری آن و مستقل از سایر مناطق پیش برود، همچنین اعتبارات آن در شهرداری مرکزی تعریف شود که در حال حاضر کل بودجه و سایر اقدامات مربوطه در شورای عالی برنامهریزی در حال اجرا است.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان میافزاید: وظیفه شهرداری نسبت به بافت تاریخی، پیگیری رویدادها، تسهیل در فرایندهای ساختوساز، احیا و مرمت در بافت تاریخی است که با ساختارسازی و ایجاد تمرکز میتواند شکل گیرد؛ این تمرکز در حوزه شهرسازی به عنوان ستاد و با حضور شهردار در رأس ستاد همچنین مناطق و سازمانهای متناظر تاریخی آن تعریف شده است.
وی میگوید: در شورای اسلامی شهر کارگروه بافت تاریخی وجود دارد که با نظارت عالی ذیل کمیسیون شهرسازی فعال است، همچنین کارگروه توسعه گردشگری نیز در شورای اسلامی شهر شکل گرفت که مأموریت آن رونق دادن به بافت تاریخی شهر است.
گزارش از: زهرا بقولیزاده، خبرنگار سرویس پارلمان شهری خبرگزاری ایمنا
نظر شما