شهرام معینی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، درخصوص ارسال درخواست افزایش نرخ بهره بانکی به شورای پول و اعتبار، اظهار کرد: نرخهای متنوعی برای سود و بهره وجود دارد که از جمله آن میتوان به نرخ سود سپرده، نرخ سود تسهیلات و نرخ بهره بین بانکی اشاره کرد. به طور کلی زمانی که کشورهای مختلف با تورم بالا مواجه میشوند این نرخ را افزایش میدهند تا به کمک آن در کوتاه مدت به دنبال کاهش مصرف، تورم کاهش یابد.
وی افزود: این روشی است که کشورهای غربی نیز اخیراً اتخاذ کردند و پس از آن تورم کاهش یافت. در ایران نیز اکنون با نرخ تورم بالایی مواجه هستیم و با توجه به کمتر بودن نرخ بهره نسبت به نرخ تورم، سپرده گذاران ضرر میکنند.
این اقتصاددان گفت: نرخ سود بانکی تنها نرخ بهره کشور ما نیست و ابزارهایی همچون اوراق خزانه و گام نیز نرخهای بالاتری دارد.
معینی اضافه کرد: تغییر نرخ بهره بانکی در ایران تأثیر چندانی ندارد؛ اما اگر نرخ سود بانکی افزایش یابد، با کاهش فشار تقاضا میتواند تا حدودی در کوتاه مدت منجر به کاهش تورم شود، البته تأمین مالی در این شرایط مشکلتر میشود.
وی تصریح کرد: این اقدام به ضرر بورس است، زیرا با افزایش نرخ بهره بدون ریسک، سرمایه گذارانی که ریسک پذیر نیستند، سرمایههای خود را از بورس خارج کرده و به بانکها انتقال میدهند. بنابراین افزایش نرخ سود بانکی منجر به کاهش سرمایه گذاری در بورس میشود.
این اقتصاددان خاطرنشان کرد: در مجموع میتوان گفت افزایش قابل ملاحظه نرخ بهره بانکی برای بورس خبر خوبی نیست.
نظر شما