هم‌اندیشی دانشگاه و مدیریت شهر با موضوع خدمات شهری (پسماند)

سومین برنامه شهرگاه «هم‌اندیشی دانشگاه و مدیریت شهر با موضوع خدمات شهری (پسماند)» با حضور مدیران شهری، دانشگاهیان و نخبگان شهر امروز (شنبه) برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، «امیر سامع» رئیس کمیسیون سلامت محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان امروز _شنبه بیست‌وششم آذر_ در برنامه شهرگاه «هم‌اندیشی دانشگاه و مدیریت شهر با موضوع خدمات شهری (پسماند)» اظهار کرد: حوزه سلامت شهری و محیط زیست در مباحث مختلف از جمله آب، انرژی، هوا، پسماند، خاک، سلامت روانی، عاطفی، اجتماعی، معنوی و جسمی حرف برای گفتن دارد.

وی با بیان اینکه کمیسیون سلامت محیط زیست و خدمات شهری یکی از کمیسیون‌های اصلی شورا محسوب می‌شود، ادامه داد: در این کمیسیون موضوعات مرتبط با شهر را به کمک مرکز پژوهش‌های شورا دنبال می‌شود و پس از بررسی و کار کارشناسی در نهایت به مرحله تصویب می‌رسد.

رئیس کمیسیون بهداشت، سلامت و خدمات شهری شورای اسلامی شهر اصفهان ادامه داد: برای انجام کار نباید در گام اول به سراغ تکنولوژی‌های سخت و پیچیده رفت، امروز جای کسانی که در حوزه اجتماعی، رفتارسازی و طراحی نیازها فعال هستند، خالی است.

وی ادامه داد: همیشه نگاه ما به معلول‌ها است و مدیریت شهر نیز سراغ آن می‌رود چون شهر را تمیز می‌خواهد.

سامع اضافه کرد: به شدت همه ما از هم کم اطلاع هستیم و نمی‌دانیم در شهر و دانشگاه چه اتفاقاتی افتاده است و آمارها ناقص است.

هم‌اندیشی دانشگاه و مدیریت شهر با موضوع خدمات شهری (پسماند)

وی تصریح کرد: چشم‌انداز در بعضی از شهرهای جهان این است که تا سال ۲۰۴۰ تولید پسماند در شهرهای خود را به صفر برسانند.

سامع افزود: ما نیز به بسته‌ای از اقدامات مختلف نیاز داریم همانگونه که دنیا به آن توجه کرده است در این راستا باید با جامعه نخبگانی و تحقیقاتی و پژوهشی ارتباط مستمر داشته باشیم

آماده‌ایم تا نظرات نخبگان را پیرامون مسائل مختلف شهری بشنویم

احمد شریعتی، عضو شورای اسلامی شهر اصفهان در این نشست اظهار کرد: برگزاری این نشست هم‌اندیشی را به عنوان کمک کننده به مدیریت شورا و شهر به فال نیک می‌گیریم و در این راستا آماده‌ایم تا نقطه نظرات نخبگان و دانشگاهیان را پیرامون مسائل مختلف شهری بشنویم.

وی با اشاره به سلامت در عناوین مختلف همچون سلامت جسمی، روحی، اجتماعی و معنوی افزود: ارتباط شورا و مدیریت شهر می‌تواند گره‌گشای بسیاری از مشکلات شود.

۲۵ درصد چمن‌های شهر به چمن‌های سازگار تغییر یافته است

مهدی بقایی، معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان در این نشست اظهار کرد: معاونت خدمات شهری با هفت سازمان و چهار مدیریت زیر مجموعه‌ای که دارد به صورت مستقیم و غیر مستقیم با حوزه محیط زیست ارتباط دارد.

وی با اشاره به فضای سبز اصفهان و کمبود آب با توجه به خشکسالی اصفهان گفت: فضای سبز شهر سالانه به ۵۶ میلیون متر مکعب آب نیاز دارد که این رقم در شرایط خشکسالی حداقل ۳۶ میلیون متر مکعب است.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان افزود: این مقدار نیاز آبی که معادل سه هزار لیتر بر ثانیه است باید از رودخانه زاینده رود، چاه‌های آب زیرزمینی و پساب شهری یا تصفیه پساب تأمین شود، که با توجه به شرایط فعلی رودخانه میزان آب قابل برداشت نیست، همچنین این میزان برداشت از آب‌های زیر زمینی نه قابل استفاده است و نه علاقمند به استفاده آن هستیم، بنابراین بیشتر تمرکز بر استفاده از پساب شهری است که این مهم نیز در دستور کار قرار دارد.

وی با اشاره به تبدیل گونه‌های پر آب به گونه‌های کم مصرف گفت: در این راستا ۲۵ درصد چمن‌های شهر را به چمن‌های سازگار تغییر دادیم، همچنین سال آینده پنج درصد دیگر به این میزان اضافه می‌کنیم بر این اساس حدود ۱۰ سال آینده ۹۵ درصد گونه چمن تغییر خواهد یافت.

بقایی انتقال و توزیع آب در سطح شهر را یکی از چالش‌های این حوزه برشمرد و افزود: هم اکنون پساب تصفیه شده برای آبیاری با تانکر در شهر توزیع می‌شود، در این راستا پروژه رینگ انتقال آب در دست انجام است و ۶۰ درصد پیشرفت داشته است.

هم‌اندیشی دانشگاه و مدیریت شهر با موضوع خدمات شهری (پسماند)

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان در ادامه با اشاره به اینکه به ۲۵ مگاوات برق نیاز داریم، تصریح کرد: ۶۰۰ کیلو وات برق از انرژی خورشیدی تا سال گذشته تولید شده است و امسال هم این رقم دو برابر می‌شود، در این راستا در نظر داریم تا سال ۱۴۱۰ کل برق مورد نیاز شهرداری را به وسیله انرژی خورشیدی تأمین کنیم.

وی اظهار امیدواری کرد: این هم نشینی موجب اتفاق نظر در مسائل مختلف شهری شود و نزدیک تر و عملیاتی تر در فضای شهری قرار بگیریم.

کاهش آلودگی زیست محیطی ناشی از پسماند در اولویت است

غلامرضا ساکتی، مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری اصفهان در این جلسه اظهار کرد: سه خط پردازش قدیمی در کارخانه کود آلی داریم که روزانه هزار تن پسماند عادی وارد آن می‌شود، دو خط پردازش جدید نیز تا پایان سال در مدار قرار می‌گیرد.

وی با تاکید بر اینکه تفکیک در مبدا بسیار اهمیت دارد، ادامه داد: دو خط پردازش در بخش پسماند خشک فعال است که در این راستا روزانه ۷۵ تن پسماند خشک در آن تفکیک می‌شود.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان با اشاره به معدن خاک تونان که برای پروژه‌های عمرانی شهر استفاده می‌شود تصریح کرد: یکی از چالش‌های مدیریت شهری در حوزه پسماند ساختمانی، افزایش تعداد سایت برای پردازش این نوع پسماند است، اکنون یک سایت فعالیت می‌کند که روزانه سه هزار تن پسماند ساختمان به آن وارد می‌شود، در این راستا باید یک یا دو مرکز پردازش برای این نوع پسماند در غرب و شمال اصفهان ایجاد شود، اما هنوز این مهم عملی نشده است.

ساکتی با تاکید بر اینکه سازمان مدیریت پسماند برنامه راهبردی دارد گفت؛ این برنامه بر سه ارزش شفافیت، قانونمداری و رعایت حقوق ذی‌نفع بنا شده است، دارای دو هدف کلان، چهار هدف خرد و ۱۳ راهبرد است و در مدت پنج سال اتفاقاتی را در حوزه مدیریت پسماند شهرداری رقم می‌زند و شاخص ارزیابی دارد که سالانه به روز رسانی می‌شود.

وی کاهش آلودگی زیست‌محیطی ناشی از پسماند را اولویت این سازمان دانست و ادامه داد: هدف کلان افزایش بهره‌وری سرمایه‌های انسانی و سازمانی است.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان دفن پسماند شهری در روز را ۳۹۰ تن، پسماند ساختمانی را سه هزار تن و پسماند پزشکی را ۱۳ تن عنوان کرد و گفت: به‌رغم تحریم‌ها که بهره‌مندی از تکنولوژی در این حوزه را سخت کرده اما اتفاقات خوبی نیز رقم خورده است، در این راستا احداث کارخانه هاضم با ظرفیت ۶۰ تن در روز از پروژه‌های در دست انجام است، البته ۸۰ میلیارد تومان اعتبار برای این پروژه مورد نیاز است که این رقم از بودجه شهرداری مرکزی و اعتبارات ملی تأمین می‌شود اما به رغم پیگیری‌ها نتوانستیم بودجه ملی جذب کنیم.

ساکتی با اشاره به پروژه احداث و بهره برداری فاز اول واحد پیرولیز ضایعات خطوط پردازش پسماند به ظرفیت ۱۰ تن در روز تصریح کرد: این پروژه با ۱۰ میلیارد تومان اعتبار در مرحله تست و بهره برداری گرم است.

هم‌اندیشی دانشگاه و مدیریت شهر با موضوع خدمات شهری (پسماند)

وی با اشاره به پروژه طراحی و راه اندازی استقرار نرم افزار شهروندی (فاز اول) گفت: فاز آزمایشی آن آغاز شده و تا یک ماه آینده عملیاتی می‌شود، برای این پروژه از محل بودجه سازمانی ۲۰۰ میلیون تومان اعتبار پیش بینی شده است که افزایش جمع آوری پسماند خشک، بهبود ارائه خدمات به شهروندان، دقیق سازی بانک اطلاعات پسماند خشک از ویژگی‌های آن است.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان اظهار کرد: فعالیت شهرداری اصفهان در دو دهه گذشته در حوزه تفکیک از مبدا و فرهنگ سازی آموزش شهروندی مطلوب بوده است اما با چالش بی اعتمادی میان مردم روبه‌رو هستیم و زنجیره بدی به وجود آمده و شاهد شکل گیری پدیده زباله گردی هستیم که برای رفع این مشکل و پدیده نیازمند همت مضاعف هستیم، البته با برگزاری جلسات کارشناسی برخورد خوبی با تخلفات در این حوزه شده است.

ویبا اشاره به پروژه احداث و بهره‌برداری تصفیه شیرابه به ظرفیت ۲۰ متر مکعب در روز گفت: این پروژه نیمه تمام است که شش میلیارد اعتبار آن از محل اعتبارات سازمان تأمین می‌شود و کاهش آلودگی زیست محیطی، باز استفاده از پساب تولیدی از دستاوردهای این پروژه است.

ساکتی استقرار سیستم احداث کارخانه بازیافت پسماندهای ساختمانی به عنوان پروژه مشارکتی با اعتبار ۹۰ میلیارد تومان را از دیگر اقدامات سازمان عنوان کرد و ادامه داد: این پروژه در صورت تکمیل به کاهش آلودگی خاک و هوا و درآمدزایی پایدار کمک می‌کند.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان با اشاره به پروژه استقرار مدیریت یکپارچه پسماند عمرانی و ساختمانی از مبدا به مقصد افزود: این پروژه در مرحله بهره برداری است و برای آن ۲۵۰ میلیون تومان هزینه شده است، رصد و مدیریت پسماند ساختمانی از مرحله تولید تا دفن نهایی، توسعه خدمات غیرحضوری به شهروندان و پیمانکاران، کاهش تخلیه غیرمجاز پسماند ساختمانی از ویژگی‌های آن است.

ساکتی اضافه کرد: ساماندهی بیش از ۶۰۰ خودرو حمل پسماند ساختمانی و استقرار سامانه در همه مناطق شهری و ابلاغ شیوه نامه نحوه محاسبه حجم خاکبرداری از اقدامات انجام شده است.

وی با اشاره به ساماندهی و احداث ورودی سایت دفع پسماند ساختمانی اظهار کرد: این اقدام با هزینه هشت میلیارد تومان با اصلاح ورودی و خروجی و هوشمند سازی انجام شد، ساخت سکوی انتقال پسماند شهری نیز نیاز شهر اصفهان است.

شروعی بر ارتباط و تعامل با دانشگاهیان

سعید ابراهیمی، معاون برنامه ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان نیز در این نشست اظهار کرد: تا کنون دو نشست در حوزه نیروی انسانی، مالی اقتصادی و برنامه ریزی شهری برگزار شده است و امروز نیز در حوزه محیط زیست (پسماند) در خدمت نخبگان و دانشگاهیان هستیم.

وی افزود: در ادامه نشست‌هایی با موضوع عمران شهری، فرهنگی و رسانه و معماری شهرسازی و گردشگری برگزار می‌شود.

معاون برنامه ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار اصفهان تصریح کرد: هدف از برگزاری این نشست‌ها معرفی حوزه کاری مدیریت شهر است، در واقع این نوع جلسات شروعی بر ارتباط و تعامل است، در این راستا با توجه به پروژه‌های فعالی که داریم اتاق فکر شکل گرفته است.

هم‌اندیشی دانشگاه و مدیریت شهر با موضوع خدمات شهری (پسماند)

وی افزود: الگوی ما حل مسئله و ارائه راهکار به صورت مشترک است که این ظرفیت در شهرداری و دانشگاه وجود دارد.

اقتصادی کردن پسماند با وجود مافیا امکان‌پذیر نیست

نادر آخوندی، مدیرکل دفتر امور شهری استانداری اصفهان در این نشست اظهار کرد: یکی از دغدغه‌های مهم دولت و به ویژه رئیس جمهور موضوع پسماند است تا جایی که راه اندازی معاونت یا سازمان مستقل در حوزه پسماند مطرح شده تا مسائل این حوزه در کشور از این طریق رفع شود.

وی با تاکید بر اینکه از سال ۱۳۹۵ تا کنون یک ریال اعتبار ملی در حوزه پسماند به استان اصفهان اختصاص داده نشده است گفت: متأسفانه این نبود اعتبار موجب شده تا بروز رسانی در این حوزه انجام نشود و دچار عقب افتادگی در این حوزه شویم.

مدیرکل دفتر امور شهری استانداری اصفهان با بیان اینکه پسماند مؤلفه‌های مختلفی دارد که اگر خوب در این حوزه عمل نکنیم علاوه بر ضرر اقتصادی بر محیط زیست، بهداشت، سلامت روان تأثیر دارد، افزود: یکی از موضوعات مهم در حوزه پسماند فعالیت‌های فرهنگی است که در دنیا به شدت بر روی آن به ویژه کاهش تولید پسماند کار شده است.

وی با اشاره به ضرورت تفکیک زباله از مبدا تصریح کرد: اقتصادی کردن زباله به عنوان طلای کثیف با وجود مافیا که اقلام ارزشمند این پسماند را در سطح شهر جمع آوری می‌کند، امکان پذیر نیست و به فرسودگی دستگاه در این حوزه منجر شده است.

آخوندی خاطرنشان کرد: در کشور در شبانه روز ۶۰ هزار تن پسماند شهری و روستایی (به جز ساختمانی و صنعتی) تولید می‌شود که دو هزار و ۹۰۰ تن آن به استان اصفهان اختصاص دارد که تا ۱۰ سال آینده این رقم به ۴ هزار و ۲۰۰ تن در شبانه روز می‌رسد.

وی با اشاره به تدوین طرح جامع پسماند در کشور ادامه داد: اصفهان به لحاظ تدوین چنین طرحی جلوتر است، به طوری که طرح جامع مدیریت پسماند استان آماده شده است و به زودی در سازمان محیط زیست کشور تصویب می‌شود، در این راستا اولین استان به لحاظ داشتن طرح جامعه پسماند هستیم.

مدیرکل دفتر امور شهری استانداری اصفهان با اشاره به فعالیت هفت کارخانه پردازش گفت: احداث دو کارخانه دیگر در دستور کار است که با تحقق آن دفن مستقیم را که کمتر از ۳۰ درصد است به کمتر از ۲۰ درصد می‌رسانیم و در بلند مدت نیز این عدد به پنج درصد می‌رسد.

هم‌اندیشی دانشگاه و مدیریت شهر با موضوع خدمات شهری (پسماند)

وی با بیان اینکه نگاه اقتصادی به بحث پسماند وجود ندارد تصریح کرد: در چند ماه اخیر برای دفن پسماند پزشکی کارهای بزرگی شده است، اما باید ورود جدی تری به این موضوع داشته باشیم.

آخوندی خاطرنشان کرد: باید دفن مستقیم ۱۷ تن پسماند پزشکی را حذف کنیم، در این راستا امیدواریم با کمک نظام پزشکی و خیریه‌ها کارخانه پردازش پسماند پزشکی تحقق یابد.

شرایط اصفهان در شیوع بیماری‌های غیر واگیر مطلوب نیست

غلامرضا عسگری، معاون تحقیقات فناوری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز در این نشست اظهار کرد: شرایط شهر و استان اصفهان از نظر بروز و شیوع بیماری‌های غیر واگیر مطلوب نیست به طوری که در بروز سرطان و بیماری‌های غیر مزمن همچون دیابت و فشارخون از رتبه داران کشوری هستیم.

وی با تاکید بر اینکه پتانسیل و همدلی در شهر اصفهان وجود دارد که می‌توان با آن بسیاری از مشکلات را رفع کرد، ادامه داد: دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از دانشگاه‌های برتر است و مرکز تحقیقاتی آن طرح‌های بزرگ و کلان کشوری را انجام می‌دهد، در واقع این مرکز تمرکز بر انجام تحقیقات بین رشته‌ای، کاربردی و محصول محور دارد.

عسگری اظهار امیدواری کرد: با همراهی و همدلی مسئولانه برای روبرو شدن با موج جدید بیماری‌ها که در دوران پساکرونا الگوی آن تغییر کرده آماده باشیم، در این راستا در انجام پژوهش‌های کاربردی آماده همکاری هستیم.

کد خبر 627192

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.