به گزارش ایمنا و به نقل از روابط عمومی مؤسسه بوستان کتاب، کتاب «درباره نهجالبلاغه» اثر آیتالله سیدمجتبی نورمفیدی و تنظیم و تدوین احمد شایعی به همت مؤسسه بوستان کتاب در ۴۰۸ صفحه منتشر شد.
تبیین و تفسیر خطبهها، حکمتها و مواعظ نهجالبلاغه و بهرهگیری بیشتر از این میراث فاخر، مستلزم آگاهی از اموری است که کمتر بدانها اشاره شده است.
آیتالله سیدمجتبی نورمفیدی سلسله جلساتی را به این بحثها درباره نهجالبلاغه اختصاص داده و شبهات محتوایی مانند عصمت نداشتن امام، خودستایی امیرالمؤمنین (ع)، تحقیر دیگران و مهمتر از همه تنقیص و نکوهش زنان را بررسی کرده، به کمک میراث عقل و نقل به آنها پاسخ داده است. این سلسله مباحث در اثر حاضر، صورتبندی شده و در اختیار علاقهمندان قرارگرفته است.
در این کتاب بابیانی رسا، در عین رعایت اختصار و پرهیز از تطویل، به اساسیترین مطالب مربوط به نهجالبلاغه پرداختهشده و مهمترین اشکالات و شبهات دراینباره مورد بررسی قرار گرفته است.
ساختار اثر
این اثر در سه بخش به همراه یک خاتمه تألیف شده است؛ بخش اول به «آشنایی با نهجالبلاغه» اختصاص داده شده است و طی سه فصل، با نهجالبلاغه، مصادر و مآخذ این کتاب و نیز شروح، ترجمهها و معاجم آن آشنا میشویم. در ابتدای این بخش ضمن معرفی کوتاه سید رضی، به یک تردید درباره مؤلف این کتاب پاسخدادهشده است.
بخش دوم مشتمل بر یکی از مهمترین مسائل درباره نهجالبلاغه یعنی اعتبار روایات آن است که از اساسیترین مباحث این نوشتار بهشمار میرود. در فصل اول ابتدا اتهام جعلی بودن روایات نهجالبلاغه بررسی شده است و به ۱۳ دلیل مدعیان جعل پاسخ داده میشود و پس از آن شواهدی نیز بر انتساب نهجالبلاغه به امیرالمؤمنین (ع) بیان میشود. در فصل دوم سایر اتهامات مرتبط بااعتبار نهجالبلاغه مطرحشده و سپس اشکالات هفتگانه محقق تستری مورد بررسی قرار گرفته است. فصل سوم نیز اشکال ارسال روایات نهجالبلاغه _که مهمترین مانع بر سر اعتبار نهجالبلاغه است_ بررسی و از سهراه عمده به آن پاسخ داده شده است.
بخش سوم که شاید بتوان از آن بهعنوان جذابترین و کاربردیترین مبحث این نوشتار یادکرد، به بررسی مهمترین شبهات محتوایی نهجالبلاغه اختصاص دارد. شبهاتی مانند عصمت نداشتن امام (ع)، خودستایی امیرالمؤمنین (ع)، تحقیر دیگران و مهمتر از همه تنقیص و نکوهش زنان، همواره از مباحث چالشبرانگیز نهجالبلاغه بوده که در این بخش به آن پاسخداده شده است. ازاینرو، این بخش نهتنها در بر گیرنده یکی از مهمترین شبهات مرتبط با نهجالبلاغه است، بلکه به یکی از شبهات اساسی درباره دیدگاه اسلام و نسبت به جایگاه زن نیز پرداخته است و به همین جهت بیشترین حجم این بخش به حل معضل توهم وجود نگاه جنسیتی که از بعضی از کلمات بزرگان دین برداشت میشود، اختصاصیافته است.
در بخش پایانی و بهعنوان خاتمه، علوم مقدماتی موردنیاز برای تفسیر نهجالبلاغه مطرح و بهاختصار توضیح داده شده است. صرف و نحو، معانی، بیان و فقه و اصول، از علومی است که در این بخش بهعنوان دانشهای پیشینی تفسیر از آنها یاد شده است.
نظر شما