به گزارش خبرنگار ایمنا، مجتبی قبادیان امروز _پنجشنبه دهم آذرماه_ در برنامه پنجشنبههای فناور «فصلی نو در حمایت از زیست بوم فناوری» که با موضوع آب، پساب، چالشها و راهکارها برگزار شد، با بیان اینکه در حال حاضر شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان چهار تصفیهخانه آب در مدار بهرهبرداری دارد، اظهار کرد: تصفیهخانه بزرگ آب بابا شیخعلی بزرگترین تصفیهخانه خاورمیانه با ظرفیت ۱۲ مترمکعب بر ثانیه، تصفیه خانههای گلپایگان و خوانسار در این استان قرار دارد.
وی با بیان اینکه نزدیک به پنج میلیون نفر که شش درصد جمعیت کشور را در برمیگیرد، تحت پوشش شبکه آب استان اصفهان هستند که حدود صددرصد جمعیت با ۳۲۸ هزار مترمکعب مخزن و ۱۰۰ شهر و حدود یک هزار روستا را شامل میشود، خاطرنشان کرد: همچنین حدود ۳۲۳ هزار کیلومتر توزیع و خط انتقال آب داریم، در این راستا بزرگترین سامانههای آبرسانی کشور در استان اصفهان قرار دارد.
معاون شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان با بیان اینکه ۳۰ تصفیهخانه فاضلاب در استان اصفهان وجود دارد و قدیمیترین تصفیه خانههای فاضلاب کشور در این استان استقرار پیدا کرده است، اظهار کرد: همچنین بیش از نیم قرن از بهرهبرداری و استقرار تصفیهخانه فاضلاب جنوب اصفهان میگذرد.
قبادیان با بیان اینکه ۹ درصد جمعیت فاضلاب کشور در استان اصفهان است، ادامه داد: به طور متوسط ۷۴ درصد از مردم از شبکه فاضلابی استفاده میکنند و ۳۷ شهر و ۳۵ روستا دارای تأسیسات فاضلاب هستند.
بازچرخانی آب خاکستری در دستور کار است
وی اضافه کرد: در تمام تصفیهخانههای فاضلاب استان اصفهان فرآیندهای تصفیه فاضلاب با توجه به تنوع و گستره استان مورد استفاده قرار میگیرد.
معاون شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان با بیان اینکه یکی از اولویتهای اساسی استان اصفهان مسئله آب است، گفت: یکی از منابع بالقوه تأمین آب، بحث فاضلاب است تا بتوان با سادهسازی فاضلاب آن را به پساب تبدیل کرد و در صنعت و کشاورزی از آن استفاده کرد، از این رو طرحهایی از جمله بازچرخانی آب خاکستری و بهسازی در دستور کار شرکت آب و فاضلاب قرار گرفته است.
قبادیان با بیان اینکه ظرفیت نخبگی و شرکتهای دانشبنیان در این زمینه میتواند نسبت به همکاری و ارائه در موارد پژوهشی مثمر ثمر واقع شود، افزود: در حال حاضر دنیا به این نتیجه رسیده است که تصفیهخانههای متمرکز گزینه مناسبی نیست، از این رو به تصفیهخانههای محلی روی آوردند که با استفاده از این تصفیهخانهها و با هزینههای کمتر میتوان نسبت به تصفیه فاضلاب و رعایت استانداردها اقدام کرد.
وی تصریح کرد: اکثر شبکههای فاضلاب کشور از جمله اصفهان با معضل وجود سوسک روبهرو است، به طور معمول شبکه آب و فاضلاب بین یک تا دو نوبت در فصول مختلف نسبت به سمپاشی شبکههای فاضلاب اقدام میکند، اما ممکن است نارضایتیهایی برای برخی از شهروندان ایجاد شود، از این رو روش شیمیایی را پیش گرفتیم که این شیوه زمینه کار را برای شرکتهای دانشبنیان و نخبگان ایجاد میکند تا طرح سازگار با محیط زیست در این راستا انجام شود.
معاون شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان با بیان اینکه در ۱۵ سال گذشته تاکنون با پدیده خوردگی شبکه فاضلاب و به دنبال آن فروریزش مواجه شدهایم، اظهار کرد: اولین شهری که فاضلاب شهری در آن استقرار پیدا کرد، اصفهان بود، این در حالی است که اکنون عمر تأسیسات فاضلاب به اتمام رسیده و به علت خوردگی شبکه فاضلاب، با پدیده فروریزش خیابانها مواجه هستیم و به همین دلیل اصفهان در برخی مواقع مانند بمب ساعتی عمل کرده است.
قبادیان خاطرنشان کرد: خوردگی شبکه فاضلاب سبب شده به دلیل تجمع گاز هیدروژنی در شبکهها، رعایت نکردن و بهرهبرداری نادرست توسط مردم به ویژه در زمان بارندگی، بسیاری از لولهها تخریب شود و بارها شاهد فروریزش شبکههای فاضلاب به ویژه در لولههای بتنی باشیم.
وی ادامه داد: در سالهای اخیر در برخی از مناطق کشور از جمله اصفهان از لولههای دیگری برای شبکه فاضلاب استفاده شده است، همچنین طی سالهای گذشته از ظرفیت بینالمللی استفاده کردیم تا تولید دریچههای فاضلاب را در کشور شاهد باشیم، چرا که این اقدام در سالهای گذشته به عنوان اولویت تحقیقاتی ما بوده است تا دانشگاهها و شرکتهای دانشبنیان بتوانند در این زمینه تاسیساتی با روشهای بومی منطقه و استان اصفهان تولید کنند تا به خارج از کشور وابستگی نداشته باشیم.
معاون شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان با بیان اینکه جلبک در اکثر تصفیهخانهها وجود دارد، افزود: این موضوع را به عنوان اولویتهای پژوهشی اعلام کرده و آماده همکاری هستیم تا نسبت به حذف جلبک اقدامات لازم صورت گیرد.
قبادیان گفت: برخی از تأسیسات فاضلاب از جمله تصفیهخانهها یا برخی از شبکههای فاضلاب به دلایل مختلف "بو" تولید میکنند که زمینهساز نارضایتی شهروندان شده است، از این رو اقدامات خوبی در این راستا انجام شده اما همچنان در نقاط بسته جهت حذف بو و مباحث اقتصادی و فنی نیازمند اقدامات ویژه هستیم.
وابستگی به تجهیزات خارجی را به حداقل رساندیم
وی با بیان اینکه از لجنهای موجود در فاضلاب میتوان پس از خشک کردن و استاندارد سازی در برخی از موارد مانند کود کشاورزی استفاده کرد، گفت: کشور در این زمینه کندتر عمل کرده، این در حالی است که در کشورهای پیشرفته دنیا از لجن به عنوان فرآوری در بخش کودهای کشاورزی استفاده میشود.
معاون شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان افزود: در برخی از کشورها مانند ژاپن با همکاری شهرداری و آب و فاضلاب شاخه و برگهای درختان را تحت عنوان لجنسوز همراه با لجن میسوزانند و به موادی تبدیل میکنند که این مواد جاذب آب است و میتواند به عنوان مصالح ساختمانی یا سنگفرشهای خیابانی با توجه به قدرت جذب بالای آب مورد استفاده قرار گیرد.
قبادیان با بیان اینکه در سالهای اخیر وابستگی به تجهیزات خارجی را به حداقل رساندیم، اما همچنان وابستگی خارجی وجود دارد، گفت: در زمینه بومیسازی تجهیزات، دانشجویان و نخبگان میتوانند به بخش صنعت آب و فاضلاب و نیز شهرداری کمک کنند.
وی اضافه کرد: رعایت و حفظ سلامتی مردم از خطوط قرمز شرکت آب و فاضلاب است، به همین دلیل پساب فاضلاب باید به حداقل بار میکروبی کاهش یابد، همچنین ضرورت و استانداردها رعایت شود که این اقدام در دستور کار است، هرچند در این زمینه همچنان جای کار وجود دارد.
نظر شما