به گزارش خبرنگار ایمنا، آندرومدا یک کهکشان مارپیچی است که حدود ۲.۵ میلیون سال نوری از کهکشان راهشیری فاصله دارد؛ آندرومدا نزدیکترین کهکشان به راهشیری است و بزرگترین کهکشان محلی است؛ این دسته از کهکشانها شامل راه شیری، آندرومدا، مثلث، ابر ماژلانی کوچک و بزرگ، مسیه ۳۲، ۱۱۰ و ۳۵ کهکشان کوچکتر است.
از آنجایی که سرنوشت کهکشان آندرومدا با راهشیری گره خورده است شناخت این کهکشان از اهمیت بسیاری برخوردار است. برای شناخت بیشتر کهکشان آندرومدا و بررسی سرنوشت آن با محسن منتظری، منجم و ستارهشناس مصاحبهای انجام دادهایم که در ادامه میخوانید:
کهکشان آندرومدا در چه ناحیهای از فضا قرار گرفته است؟
به طور کلی کهکشان آندرومدا به همراه راهشیری، مثلث، ابر ماژلانی کوچک و بزرگ و حدود ۳۵ کهکشان کوتوله دیگر در خوشه کهکشان محلی قرار گرفته است و درواقع این کهکشانها خانوادهای را تشکیل دادهاند که زادگاه آنها تقریباً مربوط به یک منطقه تحت عنوان ابرخوشه کهکشانی سنبله است.
خوشه کهکشانی محلی چه ویژگیهایی دارد؟
درواقع کهکشان راهشیری و آندرومدا در خوشه کهکشانی کوچکی تحت عنوان محلی قرار گرفتهاند که در بین کهکشانهای موجود در این خوشه، راهشیری، آندرومدا و مثلث جزو بزرگترین کهکشانهای اصلی محسوب میشوند و کهکشانهای کوتوله اطراف این سه کهکشان قرار گرفته و تحت تأثیر جاذبه آنها هستند.
ویژگیهای کهکشان آندرومدا چیست؟
کهکشان آندرومدا بزرگترین کهکشان خوشه محلی محسوب میشود و جزو نزدیکترین کهکشانها به راهشیری است؛ درواقع آندرومدا نزدیکترین کهکشان بزرگ به راهشیری و دورترین کهکشانی است که با چشم غیر مسلح میتوان آن را مشاهده کرد. امکان رصد این کهکشان در تمام طول سال وجود دارد؛ بهخصوص در فصل تابستان و مردادماه به راحتی میتوان این کهکشان را مشاهده کرد.
کهکشان آندرومدا توسط چه کسی کشف شد؟
کهکشان آندرومدا برای نخستین بار توسط عبدالرحمان صوفی تحت عنوان یک ابرستاره ثبت شده است که میتوان با چشم غیرمسلح آن را مشاهده کرد؛ البته به دلیل اینکه در آن زمان تعریفی برای کهکشان وجود نداشت، منجمان و اخترشناسان نمیدانستند که این جرم آسمانی ستاره نیست، بلکه کهکشانی متشکل از مجموعه ستارگان است.
روند تشکیل و پیدایش کهکشان آندرومدا چگونه بوده است؟
آندرومدا در بین کهکشانهای فروسرخ طبقهبندی میشود و زادگاه بسیاری از ستارگان موجود در آسمان است. روند تشکیل کهکشان آندرومدا به ادغام تعداد بسیاری از کهکشانهای کوتولهای باز میگردد که در خوشه کهکشانی محلی قرار داشتهاند.
درواقع تعدادی از کهکشانهای کوتولهای که در کنار یکدیگر قرار داشتهاند، جذب یکدیگر شده و پس از برخورد با هم در یک مرکز جرم ادغام شدهاند که به موجب این فرآیند منطقهای تحت عنوان کهکشان آندرومدا تشکیل شده است. گرد و غبار اطراف کهکشان آندرومدا نیز ناشی از برخورد کهکشانهای کوتوله در ابتدای شکلگیری آندرومدا است.
چرا کهکشان آندرومدا زادگاه ستارگان بسیاری است؟
ادغام کهکشانهای کوتوله در ابتدای شکلگیری آندرومدا باعث شده است که انرژی این کهکشان بسیار افزایش یابد و شروع به ستارهزایی کند؛ درواقع حجم بسیاری از مواد بین ستارهای در هنگام تشکیل آندرومدا با یکدیگر ادغام شدهاند و با شدت بسیاری مرکز جرم و سحابیهای بسیاری را تشکیل دادهاند که این مسئله باعث تشکیل پیشستارهها و در نهایت ستارهها شده است.
در این کهکشان یک ابر غول نیز به صورت مشکوک شکل گرفته است که جرم آن چندین برابر مشتری بوده و احتمال دارد که اطراف آن اقماری وجود داشته باشد؛ البته این مسئله هنوز به تأیید نهایی نرسیده است.
فاصله کهکشان آندرومدا از راهشیری چه میزان است؟
کهکشان آندرومدا ۲.۵ میلیون سال نوری با کهکشان راهشیری فاصله دارد که البته این فاصله از نظر ستارهشناسی خیلی زیاد و دور محسوب نمیشود همچنین این نکته حائز اهمیت است که کهکشان راهشیری و آندرومدا با سرعت ۱۱۲ کیلومتر بر ثانیه در حال نزدیک شدن به یکدیگر هستند.
سرنوشت کهکشان آندرومدا چگونه پیشبینی میشود؟
بهطور کلی در یک ابرخوشه کهکشانی تمام اجرام به یکدیگر نزدیک میشوند، اما خود ابرخوشههای کهکشانی در حال دور شدن از یکدیگر هستند. در حال حاضر تمام اجرام موجود در خوشه کهکشانی محلی که خود داخل ابرخوشه سنبله قرار گرفته است در حال نزدیکتر شدن به یکدیگر و ادغام هستند.
این روند در رابطه با کهکشان راهشیری و آندرومدا با سرعت ۱۱۲ کیلومتر بر ثانیه در حال انجام شدن است که طبق این سرعت حدود چهار میلیارد سال دیگر کهکشان راهشیری و آندرومدا با یکدیگر برخورد کرده و طی شش میلیارد سال آینده ادغام این دو کهکشان صورت میگیرد. به طور کلی ادغام کهکشانها با یکدیگر در روند تکاملی خوشههای کهکشانی، فرآیندی طبیعی بهشمار میرود.
در هنگام ادغام کهکشان آندرومدا و راهشیری، چه اتفاقی رخ میدهد؟
در این هنگام دو کهکشان آندرومدا و راهشیری مانند هالهای از یکدیگر عبور کرده و مرکز جرمهای آنها باعث میشود که ستارگان در یکدیگر به اشتراک گذاشته شود. در نهایت یک مجموعه واحد متشکل از کهکشان راهشیری و آندرومدا تشکیل میشود. روند ادغام معمولاً به صورت حلزونی در مرکز جرم دو کهکشان آغاز میشود و این گردش تا زمان ادغام کامل دو کهکشان ادامه داشته و مرور زمان سرعت فرآیند به شدت افزایش مییابد.
شرایط منظومه شمسی در هنگام ادغام کهکشان راهشیری و آندرومدا چگونه است؟
در هنگام ادغام دو کهکشان آندرومدا و راهشیری، ستاره منظومهشمسی تبدیل به غول سرخ شده است و سیاراتی مانند عطارد، زهره و زمین را جذب خود کرده است. در این هنگام منظومهشمسی حالت خود را از دست داده و دچار تغییر شده است. خورشید در این هنگام با مشکلی مواجه نخواهد شد و روند عادی حیات خود را ادامه میدهد، اما در این شرایط خورشید در ابر کهکشانی قرار گرفته که متشکل از آندرومدا و راهشیری است.
سخن آخر...
به طور کلی سرنوشت آندرومدا با کهکشان راهشیری گره خورده است و در نهایت این دو کهکشان با یکدیگر ادغام خواهند شد. در این شرایط اگر موجوداتی در هر کهکشان وجود داشتهباشند، میتوانند با یکدیگر تعامل برقرار کنند.
نظر شما