به گزارش خبرنگار ایمنا، بیش از ۳۴ سال از پایان جنگ تحمیلی میگذرد، اما اثرات و آسیبهای این جنگ هشت ساله همچنان سایه بزرگی بر زندگی بسیاری از افراد جامعه افکنده است، کسانی که سالهای متمادی جان خود را کف دست گرفتند و مقابل ارتش بعث عراق ایستادند تا نگذارند خاک این سرزمین در اختیار دشمن قرار بگیرد.
این افراد همچنان زخم آن دوران را به دوش میکشند، آنهایی که قریب به ۴۰ سال، ویلچرنشین شدهاند یا شبها همچنان یاد شبهای عملیات آن روزها را با فریادهای خود یادآوری میکنند. جوانانی که آن روز با لبیک به امام خویش سینه خود را سپر گلوله و تیرهای دشمن کردند، امروز به دلیل برخی از مسائل و دغدغهها با مشکلاتی روبهرو هستند. رفع مشکلات این اسطورههای صبر و ایثار از مهمترین و با اولویتترین خواستههای قانونگذاران و مسئولان اجرایی کشور است. برای بررسی مشکلات ایثارگران و چگونگی رفع آنها گفتوگویی با مصطفی سجاد، مشاور افتخاری فرماندار اصفهان در امور ایثارگران صورت گرفت که مشروح آن در ادامه میآید:
به عنوان مشاور، چه جایگاهی برای شما در فرمانداری اصفهان تعریف شده است؟
دوستان مشاوری که فرماندار اصفهان انتخاب کردند، تعریف جدیدی از مشاور ارائه دادهاند، تعریفی متفاوت با یک مشاور کلاسیک که تنها به ارائه نظرات و پیشنهادهای خود درباره یک طرح میپرداخت، دوستان مشاور منتظر طرح مسئله از سوی جناب فرماندار نماندهاند، خودشان مسئله و مشکل را پیدا میکنند، راهحل آن را پیشنهاد میدهند و بعد برای حل آن مشکل و کمک به مجموعه فرمانداری پیشقدم میشوند.
در دوره جدید فرمانداری، مشاوران با نگاه انقلابی و در راستای حرکت در مسیر امیدآفرینی وارد صحنه فعالیت شدند. این افراد افق دید فرماندار را نسبت به مسائل شهرستان با بیان جزئیات موضوع و مشاوره دادن به او گسترش میدهند و با بیان راهکارهای مختلف برای حل یک مشکل، باعث افزایش اعتمادآفرینی به این دستگاه شدهاند.
باید به این نکته هم اشاره کنم که دوستانی که به عنوان مشاور با آقای فرماندار همکاری میکنند، بدون هیچگونه حقوق و دستمزدی و کاملاً افتخاری در این مجموعه فعالیت میکنند.
برای حل مشکلات ایثارگران چه برنامهریزیهایی تاکنون صورت گرفته است؟
به طور کلی ایثارگران سه گروه مشکلات دارند، یک گروه از مشکلات ایثارگران مربوط به درون سازمان بنیاد شهید و گروهی دیگر از مشکلات مربوط به سازمان اعزامکننده (سپاه، ارتش، بسیج و ژاندارمری سابق) و گروه سوم مشکلاتی مانند مشکلات حقوقی، قضائی، اشتغال، شهرداری، مالیات و سایر دستگاههای دولتی را شامل میشوند که ایثارگران با خارج از دو سازمان بالا دارند.
آنالیز خوبی روی این مشکلات صورت گرفت و از همدیگر تفکیک شدند تا مسیر حل و رفع آن مشکلات کوتاهتر شود، در این رابطه و برای حل مشکلات درون سازمانی، ارتباطات خوب و مستمری با مدیران مناطق یک و دو بنیاد شهید و هم چنین ردههای اعزام کننده ایثارگران به جبهه برقرار شد.
برخی مواقع ایثارگران با مشکلاتی روبهرو هستند که نمیدانند برای حل آن باید به کدام قسمت بنیاد شهید مراجعه کنند، در این مواقع ما با ارتباطهایی که با این سازمانها برقرار کردیم و با راهنمایی ایثارگر از یکسو و ارتباط با مسئول مربوطه موجب تسریع در حل آن مشکلات میشویم تا دغدغه آنها بدون درگیر شدن در پیچوخمهای اداری برطرف شود.
احصای مشکلات، یکی دیگر از کارهایی بود که در رابطه با برطرف کردن دغدغههای خانواده شهدا و ایثارگران در این مدت صورت گرفت.
از چه طریق در جریان مشکلات ایثارگران قرار میگیرید؟
در روزهایی که فرماندار ملاقات عمومی با مردم دارند، تمام مشاوران ایشان هم حضور دارند و در چنین روزهایی بعضی از ایثارگران و خانوادههای شهدا برای بیان مشکلاتشان مراجعه میکنند و ما از این طریق در جریان این مشکلات قرار میگیریم، گاهی مواقع هم از طریق برخی از دوستان متوجه میشویم که ایثارگر یا خانواده شهیدی با مشکل خاصی دستوپنجه نرم میکنند و برای حل آن اقدام میکنیم. البته تنها به این موارد هم بسنده نکردیم و با حضور در منازل ایثارگران و خانوادههای شهدا به طور مستقیم در جریان مشکلات آن قرار میگیریم. روز اولی که من به عنوان مشاور فرماندار توفیق خدمت به جامعه ایثارگری اصفهان را یافتم، نام دورترین روستاهای تحت پوشش فرمانداری اصفهان را پرسیدم تا شخصاً برای حضور در خانه شهید یا ایثارگر آن اقدام کنم، چرا که به طور مثال مادر شهیدی که در یک روستا زندگی میکند نه دسترسی به بنیاد شهید دارد و نه از امکانات و شرایطی که برای آنها در نظر گرفته شده است، مطلع میشود. اگر واقعاً به دنبال کار کردن برای این قشر هستیم، نباید منتظر باشیم که ایثارگر برای برطرف کردن مشکلش پیش ما بیاید؛ به اندازه کافی در سالهای گذشته نسبت به جامعه ایثارگری کمکاری صورت گرفته است.
چقدر این دیدارها برای حل مشکلات ایثارگران مؤثر واقع شده است؟
یکی از موضوعاتی که در این دوره از فرمانداری مطرح شد، موضوع دیدارهای هدفمند بود که به صورت هفتگی برگزار میشود. متأسفانه تنها تعداد محدودی از خانوادههای شهدای معروف مطرح هستند و هر زمانی مسئولی بخواهد به دیدار خانواده شهدا برود، تنها در خانه این بزرگواران حضور مییابد و به بقیه خانوادههای شهدا کمتر توجه شده است.
برای این دیدارها اولویتهای خاصی تعیین شد، در ابتدا دیدار با خانواده شهدایی که یکی از والدین آنها در قید حیات هستند و در اولویت بعدی شهدایی که هر دوی والدین آنها در قید حیات هستند، در دستور کار قرار گرفت و در این ارتباط هماهنگیهایی با مناطق بنیاد شهید انجام میشود. قبل از حضور در خانواده شهید اطلاعاتی راجع به این خانواده و مشکلاتی که دست به گریبان آنها است، به دست آوریم و تلاش شده با مسئولان مربوطه مثل مدیران شهرداری، سازمان مالیات، دادگستری در خانه شهید حضور پیدا کنیم تا در همان جا مشکل مطرح شود و راهکارهای لازم برای حل آن مشکل ارائه شود. بعد از دیدار هم پیگیریهای مختلفی صورت میگیرد تا دغدغه این خانواده شهید برطرف شود.
برای برطرف کردن مشکلات خانوادههای شهدا و ایثارگران به هیچ عنوان به دنبال دور زدن قانون نیستیم، بلکه تمام هم و غم، تسهیلگری است تا با سرعت بیشتری این مشکلات برطرف بشوند.
بیشترین مشکلات ایثارگران در چه زمینههایی هست؟
مهمترین مشکلات این عزیزان به جز مشکلات درونسازمانی و برونسازمانی، به اشتغال، معیشت به خصوص ایثارگران شرق اصفهان و مشکلات حقوقی و قضائی برمیگردد که در این رابطه تلاش شد تا راهکارهای مؤثری اندیشیده شود.
در رابطه با اشتغال چه راهکاری اندیشیده شد؟
یک کارگروه اشتغال ایثارگران با حضور نماینده اداره کار شهرستان راهاندازی خواهد شد تا با استفاده از این کارگروه ارتباطات مختلفی با سازمانها و نهادهای دولتی و خصوصی نیازمند نیرو صورت بگیرد و کارجویان را به این نهادها معرفی کنیم. در واقع ما پلی بین کارفرما و متقاضی شغل ایجاد میکنیم تا بتوانیم تا جایی که در توان داریم، مشکل اشتغال خانوادههای شهدا و ایثارگران را برطرف کنیم.
برای برطرف شدن مشکل حقوق و قضائی چه اقداماتی صورت گرفته است؟
حجم زیادی از پروندههای حقوقی و قضائی مربوط به خانوادههای شهدا و ایثارگران در بنیاد شهید و در دادگستری روی هم انباشته شده است، برای رسیدگی سریعتر به این پروندهها نیز یک کارگروه با حضور مددکاران منطقه یک و منطقه دو بنیاد شهید، مشاور حقوقی فرماندار اصفهان، مسئول ایثارگران ارتش، فراجا، سپاه و مسئول دفتر حمایت از ایثارگران در دادگستری تشکیل شد. این کارگروه به دنبال این است که با درخواست معرفی نماینده تامالاختیار از سوی دادستان، رسیدگی به این پروندهها در زمان کمتری صورت بگیرد تا تکلیف آنها هرچه سریعتر مشخص شود. مشکلات حقوقی و قضائی، مشکلات روانی نیز برای جامعه ایثارگری به دنبال دارد و به همین علت اعضای این کارگروه به دنبال رسیدگی هرچه سریعتر به پروندههای حقوقی و قضائی این قشر هستند تا این بار روانی از دوش آنها برداشته شود.
برای حل مشکل معیشتی ایثارگران چه کار کردهاید؟
در این ارتباط تلاش شد تا یک منبع درآمدی برای ایثارگرانی که با مشکلات معیشتی دستوپنجه نرم میکردند به خصوص ایثارگران شرق اصفهان فراهم شود و در این راستا صحبتهایی با فرمانده سپاه صاحبالزمان (عج) صورت گرفت تا تعداد ۷۰۰ پنل خورشیدی را در اختیار ما قرار دهند. شرایط آب و هوایی در منطقه شرق اصفهان برای بهرهگیری از پنلهای خورشیدی فراهم است. این پنلها در پشتبام خانه ایثارگران نصب میشوند. یک وام در ابتدا برای خرید این پنلها در اختیار آنها قرار میگیرند و طی چند ماه باید اقساط این وام را پرداخت کنند، اما بعد از طی این دوره میتوانند از مزایای این پنلها بهرهمند شوند و درآمد قابل توجهی داشته باشند.
گفتوگو از: سمیه مصور، دبیر سرویس ایثار و مقاومت خبرگزاری ایمنا
نظر شما