به گزارش خبرنگار ایمنا، دفن غیراصولی زبالههای شهری در نزدیکی روستای صادقیه فریدونشهر، روزگار تلخی را برای ساکنان رقم زده است. در این منطقه هر نوع زباله شهری از قبیل بیمارستانی، پسماند خانگی، پسماندهای کشتارگاه و لاشه حیوانات یافت میشود.
قرار بر این بود که دفن زباله اصولی و با فنسکشی انجام شود، اما درحالحاضر زبالههای خشک در اطراف روستا به وسیله باد پراکنده و مقادیر زیادی شیرابههای سمی به واسطه وجود زبالههای تر تولید میشود که به زمین و آبهای زیرزمینی نفوذ میکند و موجب بیماریهای عفونی برای انسان میشود.
این زبالهها آبشخور گوسفندان را تحت تأثیر قرار داده و موجب بیماری در دامها شده است؛ بوی نامطلوب و پراکنده شدن زبالههای خشک موجب نازیبایی طبیعت بکر صادقیه شده و گردشگری روستا را از رونق انداخته است.
یکی از سرمایهگذاران حوزه گردشگری میگوید که با صرف هزینه زیاد اقامتگاه بومگردی راهاندازی کردم، اما به دلیل پیچیده شدن بوی نامطبوع، مسافری از این اقامتگاه استقبال نمیکند و متحمل هزینه بسیار شدهام.
ریختن زباله در نزدیکی روستا فاجعه است
محمد جدیدی، یکی از شهروندان فریدونشهری میگوید: اجرای طرح مدیریت پسماند به فرآیند و برنامهریزی مشخصی نیاز دارد تا کمترین خسارت متوجه محیط زیست شود، انباشت زباله در زمینهای کشاورزی این روستا به یک فاجعه زیستمحیطی تبدیل شده است و ساکنان را آزار میدهد.
وی میافزاید: روزانه نزدیک به ۱۵ تن زباله شهری به این منطقه بکر منتقل و به صورت کاملاً غیراصولی دفن میشود که خسارتهای جبرانناپذیر محیطزیستی برای منطقه در پی داشته است.
بهترین راهکار اجرای طرح تفکیک زباله است
علی باتوانی، یکی دیگر از شهروندان میگوید: سالها است که احداث کارخانه کمپوست با مشکل جانمایی زمین مواجه شده است و تا زمانی که هماهنگی وجود نداشته باشد، این معضل ادامه دارد.
وی با بیان اینکه بهترین راهکار در برهه کنونی، آموزش شهروندی در اجرای طرح تفکیک زبالهها است، تصریح میکند: لازم است دوره آموزشی برای ساکنان شهر و روستا تشکیل شود تا تولید زبالههای تر به حداقل برسد و زبالههای قابل بازیافت به کانکسهای جمعآوری تحویل داده شود، یقین دارم اگر مردم همکاری کنند با معضل زباله در شهرها و روستاهای شهرستان فریدونشهر مواجه نخواهیم بود.
به دنبال جانمایی زمین هستیم
ابراهیم باتوانی، شهردار فریدونشهر به خبرنگار ایمنا، میگوید: محل کنونی دفن پسماند زباله فریدونشهر در اراضی ملی و در چهار کیلومتری روستای صادقیه قرار دارد که طی فرآیند قانونی به شهرداری واگذار شده است، انتقال فضولات حیوانی نداریم و تنها پسماند خانگی را منتقل میکنیم.
وی میافزاید: به منظور دفن اصولی زباله، ۴۰۰ میلیون تومان اعتبار برای حفر لندفیل تخصیص دادیم تا زبالهها به صورت اصولی و بهداشتی دفن شود.
شهردار فریدونشهر خاطرنشان میکند: میزان زباله مورد نیاز برای کارخانه پسماند بیش از ۲۰۰ تن و مقدار زباله تولیدی کل شهرستان فریدونشهر کمتر از ظرفیت کارخانه پسماند است، به منظور احداث کارخانه پسماند و با هماهنگی چهار شهرستان فریدن، فریدونشهر، چادگان و بوئینمیاندشت ضمن تشکیل شرکت پسماند، به دنبال جانمایی زمین هستیم.
باتوانی با بیان اینکه مدیریت شهری فریدونشهر برای جلب رضایت اهالی روستای صادقیه اقداماتی از قبیل آزمایش روی چاههای آب شرب روستا، فنسکشی اطراف پسماند زباله و احداث لندفیل را در دستور قرار دارد، اضافه کرد: در حال حاضر زبالههای روستای صادقیه جمعآوری میشود.
وی با بیان اینکه روزانه ۱۲ تن زباله توسط سه نیرو با استفاده از دو دستگاه از سطح شهر جمعآوری و به مکان دفن زباله انتقال داده میشود، گفت: شهرداری در راستای اجرای طرح تفکیک زباله در فریدونشهر، چهار کانکس برای تحویل پسماند زبالههای قابل بازیافت شهروندان ایجاد کرده است، از شهروندان خواستاریم در راستای طرح تفکیک زباله با شهرداری همکاری کنند.
زمین مناسب انتخاب شود / جانمایی کنونی مناسب نیست
حسین محمدصالحی، نماینده مردم شهرستانهای فریدن، فریدونشهر، چادگان و بوئین میاندشت در مجلس شورای اسلامی، میگوید: نزدیک ۱۵ سال است که چهار شهرستان به دنبال جانمایی برای احداث مرکز بازیافت پسماند زباله هستند تا مقرون به صرفه باشد.
وی تاکید میکند: محلی که در نزدیکی شهر دامنه برای احداث کارخانه انتخاب شده است، اصلاً مناسب نیست، چراکه دامنه بهترین آبخیز و زمین کشاورزی منطقه فریدن بزرگ است و مرتعداران و دامداران این منطقه به شدت با احداث کارخانه پسماند در این مکان مخالف هستند.
نماینده مردم شهرستانهای فریدن، فریدونشهر، چادگان و بوئینمیاندشت در مجلس شورای اسلامی ادامه میدهد: باید نقطهای انتخاب شود که کمترین خسارت به مراتع و آبخوانها برسد، چراکه شیره زباله خسارت محیطزیستی دارد و باید فکری برای پسماند باقی مانده کرد.
محمدصالحی تصریح میکند: به کارگروه پسماند گفتیم نقطه دیگری انتخاب کند، ساخت کارخانه در نقطه انتخاب شده امکانپذیر نیست، نمیدانم محیط زیست چگونه با بهترین منطقه فریدن بزرگ برای احداث کارخانه کمپوست موافقت کرده، هیچ فکری برای شیرابهها و پسماندهای غیرقابل بازیافت نشده است در حالی که ۵۰ درصد پسماند زباله تبدیل به کمپوست میشود و ۵۰ درصد باقیمانده بازاریابی ندارد. بهترین اقدام انتخاب نقطه مناسب است، پس از جانمایی کمک میکنیم که تسهیلات دریافت شود.
وی ادامه میدهد: با توجه به اینکه زباله تولیدی چهار شهرستان در مجموع ۱۰۰ تن در روز است، باید کارخانه مشترک راهاندازی کنند تا ضمن رفع معضل محیط زیست، مقرون به صرفه نیز باشد.
نماینده مردم شهرستانهای فریدن، فریدونشهر، چادگان و بوئینمیاندشت در مجلس شورای اسلامی میگوید: راهاندازی دستگاه زبالهسوز برای رفع مشکل زبالههای فریدونشهر به دلیل غیراستاندارد بودن امکانپذیر نیست و محیط زیست تأیید نمیکند، سازمان محیط زیست به دلیل دفن غیراصولی زباله در روستاها از دهیاریهای چهار شهرستان شکایت کرده است.
همافزایی انجام شود، کارخانه پسماند احداث میشود
کبری ملحسینی، مدیرعامل شرکت مدیریت پسماند شهرداریها و دهیاریهای فریدن بزرگ، اظهار میکند: این شرکت که سهامداران آن شهرداریها و شرکتهای تعاونی روستایی شهرستانهای فریدن، فریدونشهر، چادگان و بوئین میاندشت هستند، سال ۱۳۹۱ تأسیس شد.
وی میافزاید: طی سالهای گذشته اقداماتی در راستای ساماندهی و مدیریت زبالههای چهار شهرستان انجام شده، اما به دلایل مختلف، هنوز تلاشها به سرانجام مطلوب نرسیده است.
مدیرعامل شرکت مدیریت پسماند شهرداریها و دهیاریهای فریدن بزرگ تصریح میکند: در حال حاضر زبالههای چهار شهرستان در هشت نقطه دفن شهری و ۴۰ نقطه دفن روستایی تخلیه میشود و جانمایی نشدن صحیح و اصولی موجب آلودگی منابع طبیعی به ویژه آبهای زیرزمینی شده است.
ملحسینی ادامه میدهد: چنانچه همافزایی انجام شود، میتوان با حمایت و همکاری دولت و مردم، در یک محدوده مشخص و در مساحتی حدود چهار هکتار (در فاز نخست) کارخانه کمپوست احداث کرد.
وی میگوید: به منظور احداث این کارخانه بیش از ۳۵ میلیارد اعتبار لازم است که با توجه به وضعیت مالی شهرداریها و دهیاریهای شهرستانها، کمک دولت بسیار مهم و لازم است.
مدیرعامل شرکت مدیریت پسماند شهرداریها و دهیاریهای فریدن بزرگ تاکید میکند: درحالحاضر در چهار شهرستان، ایستگاههای ثابت و سیار جمعآوری مواد قابل بازیافت وجود دارد که شهروندان میتوانند با تفکیک زبالههای خشک و تر به کاهش حجم زبالهها و آلودگی کمتر منابع طبیعی کمک کنند.
گزارش از معصومه فصاحت؛ خبرنگار شهرهای ایران خبرگزاری ایمنا
نظر شما