به گزارش ایمنا، تراریوم یکی از روشهای نگهداری گل و گیاه در داخل منزل به ویژه خانههای آپارتمانی است. افرادی که به داشتن گلدان در منزل علاقه ندارند، میتوانند تراریوم تهیه کنند.
تراریوم چیست؟
تراریوم یک محفظه شفاف است که به صورت سربسته نیز درست میشود. این محفظه میتواند از جنس شیشه یا پلاستیک باشد. تراریوم در واقع یک گلخانه مینیاتوری است و میتوان آن را یکی از گزینههای زیبا و جذاب هدیه به عزیزان دانست. خاک و گیاهانی که در تراریوم قرار دارند، به تولید بخار آب میپردازند. این بخار تولید شده روی دیواره داخلی این باکس مینشیند و مجدداً به درون خاک میریزد. این عمل مانند یک چرخه عمل میکند. شفافیت تراریوم باعث میشود که نور خورشید از جداره این محفظه شیشهای عبور کند و موجب فتوسنتز گیاه شود. به دنبال آن، با تبدیل دی اکسید کربن به اکسیژن، عمر تراریوم ها زیاد میشود.
انواع تراریوم
تراریوم ها میتوانند در دو نوع بسته و باز درست شوند. تراریوم های بسته دارای درپوش هستند در صورتی که در تراریوم های باز ما هیچ درپوشی را مشاهده نمیکنیم.
تاریخچه تراریوم
تراریوم در قرن نوزدهم میلادی کشف شد. دکتر ناتانیل باگشاو وارد اهل لندن بود و بسیار به دریانوردی و پرورش گل و گیاه علاقه مند بود. هوای لندن آلوده بود و اجازه نمیداد تا باغچه این دکتر جراح رونق بگیرد. به دلیل وجود آلایندهها و بارانهای اسیدی، تمام کاشتههای ناتانیل از بین میرفت. همین موضوع باعث شد که از انجام این کار منصرف شود و به حشره شناسی روی آورد. دکتر ناتانیل میخواست که مراحل رشد کرم ابریشم را مورد بررسی قرار دهد. بنابراین او ظرف شیشهای سربسته ای برداشت و پیله کرم ابریشم را با مقداری خاک برگ، درون آن قرار داد و هر روز آن را بررسی کرد. در این هنگام بود که دید ته شیشه، گیاه سرخس سبز شده است. سپس او نتیجه گرفت که گیاهانی را که در گذشته امکان پرورش آنها به دلیل آلودگی هوا وجود نداشت را بدون رسیدگی خاصی در یک محفظه شیشهای پرورش داد. تراریوم ها در آن زمان به اسم محفظه واردین مشهور بود.
کدام گیاهان برای تراریوم مناسب هستند؟
برای ساخت تراریوم از گیاهانی استفاده کنید که دارای شاخ و برگ زیبا هستند و رشد کندی دارند. این گیاهان به نور کم نیاز دارند و میتوانند در برابر رطوبت زیاد هوا و خاک از خود مقاومت نشان دهند. توصیه میشود گیاهانی را انتخاب کنید که نیاز آبی یکسانی داشته باشند برای مثال شما نمیتوانید کاکتوس را در کنار سرخس استفاده کنید چراکه در ادامه کاکتوس از بین میرود چون مناسب محیط مرطوب نیست. گیاهان مناسب تراریوم عبارتند از:
- پتوس
- عشقه
- فیتونیا
- هیپوئستس
- انواع ساکولنت ها و کاکتوسها و گلهای گوشتی
- سرخس
- سانسوریا، بگونیا، برگ بیدی
- بونسای
وسایل مورد نیاز برای ساخت تراریوم
- محفظه شیشهای یا پلاستیکی شفاف
- سنگریزه
- زغال فعال
- خزه اِسفاگنوم
- گیاه
- وسایل تزئینی
- خاک گلدان
مراحل ساخت تراریوم
- در ابتدا یک محفظه شیشه یا پلاستیکی شفاف بردارید و ته آن را با لایهای حدود ۲/۵ سانتی متر از سنگریزه بپوشانید.
- سپس زغال فعال را روی لایه سنگریزه بریزید. دقت کنید که این لایه نصف ضخامت لایه قبلی باشد تا به تصفیه آب کمک کند.
- در این مرحله لایهای از خزه اسفاگنوم را روی لایه قبلی قرار دهید تا جلوی ریزش و نشست خاک را بگیرد.
- حالا به سراغ خاک گلدان بروید و آن را روی لایه قبلی بریزید. ضخامت این لایه ۵ سانتی متر است.
- سپس تعدادی حفره کوچک ایجاد کنید و گیاهان خود را در خاک بکارید. پس از آن، با استفاده از وسایل تزئینی که در اختیار دارید و متناسب با سلیقه و خلاقیت خود آن را زیباتر کنید.
- در پایان اسپری آبی بردارید و خاک و جداره داخلی این محفظه را مرطوب کنید. سپس درپوش این باکس شفاف را بگذارید.
چگونه از تراریوم مراقبت کنیم؟
تراریوم های بسته را ماهی یک بار آب دهید و تراریوم های باز، هر سه تا شش هفته نیاز به آب دارند. مراقب باشید که به تراریوم خود زیاد آب ندهید چراکه باعث میشود گیاهان فاسد شوند و بوی بدی را ایجاد کند. تراریوم ها مانند دیگر گیاهان نیز به نور مستقیم یا غیر مستقیم خورشید نیاز دارند. شما میتوانید از نورهای مصنوعی مانند لامپهای فلوئورسنت یا ال ای دی هم برای این کار استفاده کنید. اگر تراریوم خود را با نور مستقیم خورشید، نوردهی میکنید توصیه میشود درپوش آن را بردارید تا از داغ شدن هوای داخل آن جلوگیری کند. در صورتی که تراریوم شما آفت زد، میتوانید از صابون حشره کش استفاده کنید تا آفت گیاهان را از بین ببرد. اگر این مشکل حل نشد، گیاه آفت زده را از تراریوم خارج کنید تا منجر به سرایت بیماری به گیاهان کناری خود نشود.
قیمت تراریوم
قیمت تراریوم ها با توجه به اندازه، گیاهان مورد استفاده، نوع خاک و مواد لایهای موجود در آن متفاوت است.
نظر شما