عبدالمجید شیخی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: بانکها سود تعیینی را ملاک پرداخت سود علیالحساب برای سپردهها، معین کردهاند؛ چنین سودی ربوی است. درواقع سود باید تحققی و عملیاتی باشد؛ یعنی از دل فعالیت سرمایهگذاری، سود استحصال، استخراج و سهم سپردهگذار، سهامداران وکالت بانک تعیین و سپس سود تحققی و آنچه که در عمل به دست آمده است، تقسیم شود.
وی افزود: عقودی همچون جعاله و مضاربه، اسلامی است و صفر شدن نرخ سود معنایی ندارد. اگر سود تحققی باشد، نیازی به صفر کردن نرخ سود بانکی نداریم. درواقع باید به این سمت حرکت کنیم که نرخ سود تعیینی حذف و به جای آن نرخ سود تحققی، ملاک ارزیابی سپردههای سرمایهگذاری در بانک قرار بگیرد.
این کارشناس اقتصادی گفت: بنابراین بانکها باید به جای اعلام درصد سودی که پرداخت میکنند، فقط عملکرد دوره مالی گذشته خود را اعلام کنند که نشان میدهد درصد سود تحققی آن بانک به طور میانگین چقدر بوده است تا سپردهگذاران دوره آینده را با این روش جذب کند. با این روش بانکها اعلام میکنند که طی سال گذشته عملاً توانستهاند در سرمایهگذاری سپردههای مردم به عنوان وکیل، مثلاً ۳۰ درصد سود استحصال کنند.
شیخی اضافه کرد: این موضوع میتواند شاخصی باشد تا سپردهگذاران بین بانکهای مختلف مقایسه کنند. این اقدام میتواند یک رقابت عادلانه بین بانکها ایجاد کند و سپردهگذاران نیز برای انتخاب بانک، عملکرد آن را مد نظر قرار میدهند.
وی خاطرنشان کرد: البته لازم است بانکها تخصصی شوند تا بهرهوری سپردههای سرمایهگذاری نیز افزایش یابد. به عنوان مثال بانک کشاورزی فقط در این حوزه فعالیت داشته باشد. همچنین لازم است واحدهای ارزیابی اقتصادی پروژه در بانکها ایجاد شود تا با انتخاب هوشمندانه پروژهها، سرمایهگذاری در بانکها بهینه شود.
نظر شما