به گزارش خبرنگار ایمنا، دانشجوها سرانجام بیمه شدند، البته قبلاً هم بیمه بودند؛ اما تنها میتوانستند از پوششهای درمانی آن استفاده کنند و سابقهای برای آنها محسوب نمیشد، اما حالا با تفاهمنامهای که بین سازمان تأمین اجتماعی و امور دانشجویان وزارت علوم با موضوع بیمه دانشجویان امضا شد، از این به بعد دانشجویان میتوانند با پرداخت حق بیمه، تعداد سالهای پرداختی را به سابقه بیمه خود اضافه کنند.
طرح اولیه در تاریخ شانزدهم آذرماه ۱۴۰۰ و با توجه به روز دانشجو اعلام و از بهمنماه ۱۴۰۰ اجرایی شد. خبری خوش برای دانشجویان که بتوانند با بیمه دانشجویی دغدغه سوخت شدن سالهای درس خواندن برای بیمه را نداشته نباشند. کسانی که امروز دوران دانشجویی را گذراندهاند، معمولاً از نداشتن سابقه بیمه در سالهای تحصیل گلهمند هستند. درواقع پیش از این دانشجویان بعد از ۱۸ سالگی بهشرط داشتن گواهی تحصیلی تنها میتوانستند زیرمجموعه بیمه سرپرست خانواده باشند و بدون ثبت هیچ سابقهای از خدمات درمانی بیمه استفاده کنند. بنابراین با کمک این قانون، سالهای تحصیل دانشجویان حتی اگر به زمینه کاری آنها در آینده مرتبط نباشد، حداقل میتواند به سابقه بیمه آنها اضافه کند.
با وجود این طرح، دانشجویان میتوانند با خیال راحت ادامه تحصیل دهند و نگران سابقه بیمه خود نباشد. معمولاً علاوه بر دستمزد پایین، یکی از مشکلات مشاغل پارهوقت در دوران دانشجویی، تعهد نداشتنِ کارفرما برای ثبتنام آنها در سازمان تأمین اجتماعی بود. بسیاری از دانشجویان بعد از اتمام چهار سال اولیه به دلیل وجود این مشکلات، برای ادامه تحصیل مردد میشدند و اشتغال و ثبت سابقه بیمه را مهمتر میشمردند؛ اما درحالحاضر شرایط برای دانشجویان فعلی بهتر شده است.
درواقع هر زمان که در آینده به سراغ بررسی سوابق بیمه تأمین اجتماعی بروند، میتوانند اضافه شدن سالهای دوران دانشجویی را هم به سوابق خود مشاهده کنند. برای اطلاع از جزئیات جدید بیمه دانشجویی با محمد هاشمی، معاون تعهدات بیمهای اداره کل تأمین اجتماعی استان اصفهان گفتوگویی داشتیم که مشروح آن را در ادامه میخوانید:
مزایای بیمه دانشجویی چیست و دانشجویان از چه حقوقی در این بیمه برخوردار میشوند؟
بیمه دانشجویی در ردیف بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد محسوب میشود؛ بنابراین دانشجویان از مزایای مندرج در قانون تأمین اجتماعی ازجمله تعهدات بلندمدت مانند قانون بازنشستگی، فوت و ازکار افتادگی بسته به درصد قراردادی که میبندند، برخوردار میشوند. دانشجویان با پرداخت سرانه درمان میتوانند از مزایای استحقاق درمان برخوردار شوند تا از درمان پایه تأمین اجتماعی استفاده کنند؛ همچنین ازآنجاکه کارفرما ندارند، با استفاده از بیمه دانشجویی مشمول پرداخت بیمه بیکاری یا غرامت دستمزد نمیشوند اما بیشتر حمایتهای کوتاهمدت و بلندمدت مندرج در قانون تأمین اجتماعی به آنها تعلق میگیرد.
نرخ انواع طرحهای بیمه دانشجویی به چه شکل است و دانشجویان در این طرحها باید چند درصد بپردازند؟
بیمه دانشجویی شامل سه نوع با سه قیمت مختلف میشود. نوع اول بیمه ۱۴ درصد است که دو درصد کمک دولت و ۱۲ درصد را باید بیمهشده بپردازد؛ این بیمه شامل بازنشستگی و فوت بعد از بازنشستگی است به این معنی که لازم است فرد پرداخت حق بیمه را انجام دهد تا به شرایط سن و سابقه بازنشستگی برسد که پس از احراز این شرایط میتواند از مستمری بازنشستگی استفاده کند.
نرخ دیگر این بیمه ۱۶ درصد است که ۱۴ درصد برعهده بیمه شده و دو درصد برعهده دولت است؛ این نرخ بیمه شامل بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی است به این معنی که هم بعد از بازنشستگی میتواند از مستمری بازنشستگی استفاده کرده و هم در زمان فوت این مستمری برای بازماندگان برقرار است.
نرخ دیگر این بیمه ۲۰ درصد است که دو درصد کمک دولت و ۱۸ درصد بر عهده بیمه شده است که شامل بازنشستگی، فوت و ازکار افتادگی است که هم مستمری بازنشستگی، هم مستمری به بازماندگان در صورت فوت و هم در صورت ازکار افتادگی این مستمری به بیمه شده تا پایان عمر پرداخت میشود.
در این طرحها مبالغی که بیمهگذار باید ماهیانه بپردازد چقدر است؟
در نوع اول معروف به بیمه ۱۲ درصد؛ فرد بیمه شده باید ۵۱۸ هزار تومان، در نوع دوم که به بیمه ۱۴ درصد معروف است ۶۰۴ هزار تومان و در نوع سوم ۷۷۷ هزار تومان به صورت ماهیانه باید پرداخت کند.
دانشجویان از چه زمانی مشمول این بیمه میشوند و آیا این بیمه دلالت بر اشتغال دانشجو دارد؟
ازآنجاکه بیمه دانشجویی در زیرگروه بیمه صاحبان حرف و مشاغل قرار میگیرد، دانشجو تنها از تاریخ درخواست میتواند مشمول بیمه قرار بگیرد. بیمه دانشجویی دلالت بر اشتغال ندارد و صرفاً مخصوص زمان دانشجویی است. با بیمه دانشجویی، مستمری فرد و درمانی که به واسطه پرونده پدر دارد قطع نمیشود؛ بنابراین مراجعی که وام پرداخت میکنند باید درنظر بگیرند که بیمه دانشجویی بیمه اشتغال نیست و به دنبال اشتغال احراز نمیشود. فرزندان اناث اگر اشتغال و ازدواج داشته باشند، مستمری آنها قطع شده و از تکفل پدر خارج میشوند اما اگر بیمه زنان خانوار بشوند، این مستمری قطع نمیشود. بنابراین بیمهای که به عنوان بیمه دانشجویی محسوب میشود نباید باعث قطع پرداخت مزایا، وام و موارد اینچنینی شود.
نرخ حق بیمه چگونه تعیین میشود و آیا این مبالغ در توان دانشجویان است؟
این مبلغ تابع دستمزدی است که شورایعالی کار هر سال تعیین میکند و تأمین اجتماعی نقشی در این میان ندارد. قبول دارم که ممکن است پرداخت این مبلغ با هزینههای موجود مشکل باشد اما داشتن سابقه پرداخت حق بیمه ارزش بسیار بالایی دارد، زیرا یک نفر میتواند با پرداخت حق بیمه یکسال یک عمر مستمری برای خود، خانواده، همسر و دخترش که پس از سالها مطلقه میشود را تأمین کند.
آمار بیمه شدگان دانشجویی در کشور و استان از ابتدای سال ۱۴۰۰ چه تعداد بوده است؟
آمار بیمه شدگان دانشجویی کشور از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا خردادماه امسال در کشور ۳۳ هزار و ۴۰۸ نفر است؛ این رقم در مورد استان اصفهان چهار هزار ۶۹۴ نفر است. استان اصفهان در این طرح رتبه دوم را پس از تهران دارد که نشان میدهد از بیمه دانشجویی در استان اصفهان استقبال بسیار خوبی شده است.
درخصوص شرط سنی بیمه دانشجویی و نحوه ثبتنام آن توضیح بدهید؟
بیمه دانشجویی دارای شرط سنی از ۱۸ تا ۵۰ سال است. دانشجویان با مراجعه به سایت es.tamin.ir قرارداد بیمه دانشجویی خود را میبندند و حق بیمه هر ماه را تا آخر دو ماه بعد فرصت پرداخت دارند تا در ردیف بیمه شدگان تأمین اجتماعی قرار بگیرند.
مهمترین مزیت بیمه دانشجویی چیست؟
با کمک این بیمه، سالهای تحصیل به سوابق بیمه فرد اضافه خواهد شد. مادامی که دانشجوها حق بیمه پرداخت میکنند، بیمه برای آنان معتبر است اما اگر زمانی شخص علاقه نداشت بیمه دانشجویی باشد، میتواند بیمه خود را به بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد یا بیمه اختیاری تبدیل کند.
گفتنی است یک فرزند اگر در کارگاهی مشغول کار و بیمهپرداز اجباری شد، به دلیل شاغلشدن، از تابعیت پدر خارج میشود اما با بیمه دانشجویی از تکفل پدر خارج نمیشود زیرا این بیمه، بیمه اشتغال نیست و بیمه دانشجویی محسوب میشود.
آیا افرادی که درحالحاضر دانشجو نیستند میتوانند با پرداخت حق بیمه سالهای تحصیل را به سوابق خود اضافه کنند؟
خیر، این بیمه تنها مختص دانشجویان فعلی است.
مدارک مورد نیاز برای ثبتنام بیمه دانشجویی چیست؟
دانشجویانی که مایل به بهرهمندی از خدمات بیمه دانشجویی هستند، لازم است که یکسری مدارک را شامل کارت دانشجویی، کارت ملی و شناسنامه تهیه کنند.
زمان ثبتنام بیمه دانشجویی ۱۴۰۱ در چه تاریخی صورت میپذیرد؟
دانشجویان از هر زمانی که نسبت به ثبت درخواست خود اقدام و حق بیمه را پرداخت کنند، از همان تاریخ سوابق بیمه برای آنها لحاظ میشود.
نظر شما