روند جدید بررسی درخواست‌ سقط قانونی+جزئیات و مدارک مورد نیاز

مجوز سقط قانونی با رأی قاضی صادر می‌شود و پس از صدور جواز سقط که در قالب رأی قاضی است، مادر باردار می‌تواند به بیمارستان‌هایی که فهرست آن‌ها را پزشکی قانونی در اختیار او قرار می‌دهد مراجعه و اقدام به سقط کند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، سقط جنین موضوعی است که نه تنها در ایران بلکه در کل جهان به دلیل اینکه درهم‌تنیده با موضوعات اخلاقی، اعتقادی، خانوادگی است در بسیاری موارد ماهیتی زیرزمینی پیدا می‌کند و هرگز نمی‌توان آمار دقیق و رسمی برای آن ارائه کرد.

آسیه جعفری، با اشاره به اینکه مجوز سقط قانونی با رأی قاضی صادر می‌شود، اظهار می‌کند: پس از صدور جواز سقط که در قالب رأی قاضی است، مادر باردار می‌تواند به بیمارستان‌هایی که فهرست آن‌ها را پزشکی قانونی در اختیار او قرار می‌دهد مراجعه و اقدام به سقط کند.

وی درباره فرآیند جدید صدور مجوز سقط قانونی با تأکید بر حفظ فوریت در بررسی درخواست‌های سقط قانونی، می‌افزاید: در صورت محدودیت زمانی و وجود فوریت در صدور مجوز سقط (به دلیل سن بارداری و نزدیکی آن با سقف زمانی برای صدور مجوز)، کمیسیون سقط با حضور قاضی، پزشک متخصص متعهد و پزشک قانونی در همان روز مراجعه تشکیل و درخصوص صدور یا نبود صدور جواز تصمیم‌گیری می‌شود.

روند جدید بررسی درخواست‌های سقط قانونی در پزشکی قانونی

رئیس گروه کنترل کیفی سازمان پزشکی قانونی در توضیح روند جدید بررسی درخواست‌های سقط قانونی در پزشکی قانونی، تصریح می‌کند: نخستین مرحله برای دریافت مجوز سقط مراجعه مادر باردار به اداره پزشکی قانونی مرکز استان است البته در برخی مراکز استان‌های بزرگ که دارای چند اداره هستند فقط یکی از اداره‌ها این متقاضیان را پذیرش می‌کند.

وی می‌افزاید: در استان‌های پهناوری مثل سیستان‌وبلوچستان و کرمان به دلیل وسعت و پراکندگی شهرستان‌های استان، امکان مراجعه مادر باردار به ادارات پزشکی قانونی برخی از شهرهای آن استان (به غیر از مرکز استان) نیز وجود دارد که البته تعداد این شهرها بسیار محدود است.

جعفری ادامه می‌دهد: در موارد نادری که مادر به دلیل بیماری بستری است، همسر یا یکی دیگر از بستگان نزدیک می‌توانند با معرفی‌نامه پزشک معالج به اداره پزشکی قانونی مراجعه کنند و تقاضای سقط را از جانب مادر باردار مطرح کنند.

مدارک موردنیاز برای مراجعه به پزشکی قانونی چیست؟

وی درباره مدارک مورد نیاز برای مراجعه به پزشکی قانونی می‌گوید: در زمان مراجعه به پزشکی قانونی، لازم است مدارکی از سوی متقاضی ارائه شود از جمله این مدارک کارت شناسایی معتبر، سونوگرافی اوایل بارداری، مدارک لازم دال بر ناهنجاری جنین مانند سونوگرافی ناهنجاری جنین، اکوکاردیوگرافی یا گزارش آزمایش ژنتیک است و در صورتی که علت تقاضای مادر برای سقط، بیماری خود مادر است ارائه مدارک دال بر بیماری مادر به همراه گواهی پزشک معالج لازم است.

این کارشناس معاینات بالینی سازمان پزشکی قانونی ادامه می‌دهد: پس از پذیرش و تشکیل پرونده، مادر باردار توسط یکی از پزشکان مورد مصاحبه و بعضی اوقات معاینه می‌شود و در صورتی که مدارک ارائه‌شده کامل نباشد مدارک تکمیلی نظیر سونوگرافی، درخواست و گاه نیز مشاوره با متخصصین انجام می‌گردد.

زمان، فوریت و اعلام نظر؛ ۳ موضوع مهم در پرونده‌های سقط قانونی

وی با تأکید بر اینکه در پرونده‌های سقط قانونی موضوع زمان و فوریت در بررسی و اعلام نظر یک موضوع اساسی است، تصریح می‌کند: پس از تکمیل پرونده چنان‌چه سن جنین در حدی باشد که محدودیت شدید زمانی در صدور مجوز سقط وجود داشته باشد (صدور مجوز تنها قبل از ولوج روح یعنی تا قبل از چهار ماهگی انجام می‌شود) در همان روز کمیسیون سقط با حضور قاضی، متخصص متعهد و پزشک قانونی تشکیل و قاضی کمیسیون درخصوص صدور یا عدم صدور جواز سقط تصمیم‌گیری می‌کند.

صدور مجوز تنها قبل از ولوج روح یعنی تا قبل از ۴ ماهگی انجام می‌شود

جعفری درباره مواردی که محدودیت زمانی ندارد، می‌گوید: در صورتی که با احراز همه شرایط لازم، محدودیت زمانی برای صدور مجوز وجود نداشته باشد (صدور مجوز سقط قانونی فقط قبل از چهار ماهگی امکان‌پذیر است)، پس از تشکیل و تکمیل پرونده از مادر خواسته می‌شود تا در روز معینی (طی حداکثر ۷ روز آینده) مجدداً مراجعه کند و در جلسه کمیسیون سقط حضور یابد، در آن جلسه براساس نظر قاضی کمیسیون در خصوص امکان صدور یا عدم صدور جواز سقط قانونی تصمیم‌گیری می‌شود.

به گفته وی، در مواردی که علت تقاضای سقط، ناهنجاری، بیماری جنین است، علاوه بر مادر، اخذ اظهارات همسر وی نیز ضروری است؛ در این موارد لازم است شناسنامه مادر و همسر وی نیز ارائه شود و در صورت عدم امکان حضور همسر، قاضی کمیسیون در خصوص چگونگی اخذ اظهارات همسر وی تصمیم‌گیری خواهد کرد، اما در مواردی که علت تقاضای سقط، بیماری مادر باشد، ضرورتی به اخذ اظهارات همسر نیست.

مجوز سقط قانونی با رأی قاضی صادر می‌شود

رئیس گروه کنترل کیفی سازمان با اشاره به اینکه مجوز سقط قانونی با رأی قاضی صادر می‌شود، می‌افزاید: پس از صدور جواز سقط که در قالب رأی قاضی است، مادر باردار می‌تواند به بیمارستان‌هایی که فهرست آن‌ها را پزشکی قانونی در اختیار او قرار می‌دهد مراجعه و اقدام به سقط کند.

جواز صادر شده برای سقط حداکثر ۱۵ روز اعتبار دارد

وی خاطرنشان می‌کند: البته توجه به این نکته ضروری است که جواز صادرشده برای سقط حداکثر ۱۵ روز اعتبار دارد و در صورتی که از اعتبار آن بگذرد این جواز باطل می‌شود، برخی اوقات اعتبار رأی از این هم کمتر است زیرا انجام سقط قانونی فقط قبل از چهار ماهگی امکان‌پذیر است و اگر سن جنین نزدیک به چهار ماهگی باشد گاه مجوز سقط صادرشده فقط یک روز اعتبار دارد و مادر باردار باید هرچه سریع‌تر به بیمارستان مراجعه کند.

جعفری تأکید می‌کند: تهیه دارو برای انجام سقط وظیفه بیمارستان است و فقط با مجوز سقط قانونی (صادرشده توسط قاضی) و نسخه پزشک، داروی لازم از داروخانه بیمارستانی که مادر در آن بستری است توسط مسئولان بخش تهیه شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی ادامه می‌دهد: در مواردی که مادر یا همسر وی به رأی صادره دال بر جواز یا عدم جواز سقط اعتراض داشته باشند، می‌توانند به دادگاه تجدید نظر ویژه سقط قانونی مراجعه کنند و امکان اعتراض تا حداکثر یک هفته بعد از زمان صدور رأی است ولی لازم است به سن جنین توجه شود، زیرا اگر سن بارداری بیش از چهار ماه باشد امکان تغییر در رأی صادره وجود ندارد.

به گزارش ایمنا، طی پنج سال گذشته تعداد موالید با روند کاهشی همراه بوده است، تعداد یک میلیون و ۵۷۰ هزار تولد در سال ۹۴ به یک میلیون و ۱۰۰ هزار تولد در سال ۹۹ رسیده است و در بهار و تابستان سال جاری نیز روند کاهشی تولدها همچنان ادامه دارد.

یکی از پدیده‌هایی که آمارها و شاخص‌های جمعیتی را تحت تأثیر قرار می‌دهد موضوع سقط جنین است، این موضوع یکی از متغیرهای بسیار تعیین‌کننده بر روی تعداد تولدهاست و آماری که در رابطه با سقط جنین سالانه وجود دارد و مورد تأیید قطعی وزارت بهداشت و سازمان پزشکی قانونی است، بیش از ۴۰۰ هزار سقط در سال را نشان می‌دهد که حداکثر حدود سه درصد از این سقط‌ها ناشی از روابط خارج از عرف است.

کد خبر 599561

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.