مساجدی که مردم متولی آن هستند، بهتر اداره می‌شود/ اختصاص ردیف‌های کمک به مساجد در بودجه

یکی از رویکردهای شورای ششم شهر محله محوری و مسجد محوری است، لذا باید این مهم در تمام شهر محقق شود، این در حالی است که مناطقی قدیمی و سنتی شهر دارای مساجد بسیاری است، اما ساخت مساجد در مناطقی که توسعه مسکونی بیشتری داشته مغفول مانده‌ است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، مسجد یکی از مهم‌ترین پایگاه‌های مذهبی، مردمی، فرهنگی و اجتماعی در شهر است، لذا هیچ مکانی به‌اندازه مسجد با اهمیت و مقدس نیست، در این راستا مسجد محوری یکی از رویکردهای اساسی ششمین دوره شورای اسلامی شهر اصفهان است. مساجد در نصف جهان هویت فرهنگی، مذهبی و تاریخی شهر است، از این رو دوره ششم شورای شهر بیشتر مباحث همچون پیگیری معضلات در محلات و بررسی چالش‌های شهر توسط معتمدان محلی در مساجد انجام می‌شود و تلاش شده تا امور شهر حول مسجد محوری رتق و فتق شود.

همچنین در اصفهان به عنوان پایتخت فرهنگ، هنر و تمدن ایران اسلامی، رویکرد توجه به مباحث فرهنگی و مذهبی محور تمام برنامه‌ها و طرح‌ها بوده است و بر همین اساس تاکنون برنامه‌های مؤثری با رویکرد فرهنگی ارائه و تدوین شده و در تدوین بودجه سال ۱۴۰۱ شهرداری نیز مبلغی به این امر اختصاص یافته است تا این مهم بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

مسجد محوری به حل مسائل و مشکلات شهر کمک می‌کند، یکی از سیاست‌های این دوره از شورای اسلامی شهر اصفهان تقویت فضاها و کانون‌های فرهنگی مساجد در راستای مبانی دینی و مذهبی و تکالیف شهروندی بوده تا شهری مظهر تمدن نوین اسلامی پدیدار ساخته و برای دیگران الگو کنند. این دوره مدیریت شهری نگاه آرمانی به شهر داشته و به دنبال تحقق شهر اسلامی است، زیرا حکومت اسلامی، کشور اسلامی و شهر اسلامی آرمان و خاستگاه انقلاب اسلامی بوده است، علاوه‌بر این در شهر اسلامی باید نشانه‌ها مُعرف باشد و مهم‌ترین نشانه شهر اسلامی، مساجد و مراکز فرهنگی و مذهبی است که باید محور اصلی در هر شهر اسلامی باشد.

مسجد محوری از موضوعات کلیدی در این دوره مدیریت شهری است، زیرا هر چه مساجد قوی‌تر باشند و تشکل‌های فرهنگی در مساجد و محلات قوی‌تر عمل کنند، معضلات بهتر و سریع‌تر رفع و هزینه‌های شهر نیز کمتر خواهد شد، در شهر اصفهان در برخی مناطق بومی و مذهبی شهر مانند منطقه سه، مساجد فراوانی وجود دارد و این در حالی است که در مناطق توسعه یافته و نوساز کمتر مسجد ساخته شده است و ضرورت ساخت مساجد در مناطق نوساز و شهرک‌های تازه تأسیس احساس می‌شود، از این رو علاوه‌بر کمک خیران و سازمان‌های ذی‌ربط اقدامات قابل توجهی توسط این دوره از مدیریت شهری اصفهان برای ساخت مساجد انجام شده است، در این راستا و به مناسبت روز جهانی مساجد با محمد نورصالحی، رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان به گفت‌وگو پرداختیم که شرح آن را در ادامه می‌خوانید:

درباره رویکرد شورای ششم شهر اصفهان در خصوص مسجد محوری چیست؟

یکی از رویکردهای شورای اسلامی شهر در این دوره محله محوری و دیگری مسجد محوری است. مناطقی از شهر مانند منطقه سه که جزو مناطق قدیمی و سنتی بوده دارای مساجد فراوانی است، این در حالی است که ساخت مساجد در مناطق نوساز که بعدتر توسعه یافته، مغفول مانده، از این رو در این دوره از شورای اسلامی شهر این موضوع بیشتر مورد توجه قرار گرفته است تا دغدغه شهر و شهروندان در این زمینه در اولویت قرار گیرد.

مکان‌هایی در شهر شناسایی شده که تا حد زیادی توسعه مسکونی در آن انجام شده، اما مسجد برای آن مناطق ساخته نشده است، لذا با اقدامات انجام شده و با کمک خیران و شهرداری، مسجد برای آن مناطق ساخته می‌شود تا مسجد که محور هر شهر و محله است در این مناطق ایجاد و شاهد نتایج تأثیرگذار آن در رفع امور باشیم. همچنین کاربری‌های آموزشی، ورزشی و فضای سبز در سطح شهر متولی دارد، اما مساجد شهر در مدیریت شهری متولی ندارند و باید همه مجموعه‌ها کمک کنند که مساجد با کاربری مردمی در سطح شهر ساخته شود.

با ارتباط تنگاتنگ مجموعه شورای اسلامی شهر با مساجدی که مراکز و کانون‌های فرهنگی فعال دارند، ردیف‌هایی به عنوان کمک به مساجد در بودجه پیش‌بینی شده است تا بتواند در این حوزه راهگشا باشد و اگر کم و کاستی در مساجد وجود دارد، مرتفع شود، همچنین برای مراکز فرهنگی ردیف بودجه‌ای پیش‌بینی شده تا مجموعه‌های فرهنگی فعال بتوانند فعالیت‌های خود را ادامه دهند یا برنامه‌هایشان را تقویت کنند.

مسجد محوری و انجام برنامه‌های مذهبی و فرهنگی در شهر چه تأثیری خواهد داشت؟

لازم است در محلات و مراکز جمعیتی به موازات مساجد، کانون و فعالیت‌های فرهنگی وجود داشته باشد. در مجاورت برخی مساجد، کتابخانه و سالن مطالعه ساخته شده است، از این رو افراد بیشتری به سمت مساجد ترغیب می‌شوند، این گونه مساجد مردمی هستند و مردم آن را اداره می‌کنند، به همین دلیل بهره‌وری و بازدهی بیشتری دارد. مساجد و کانون‌های فرهنگی و مذهبی باید در سطح محلات ساخته شود تا شهروندان هر محله بتوانند از این فضاها استفاده کنند، ممکن است سازمان‌هایی مانند فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان فرهنگی، ورزشی و اجتماعی شهرداری و تبلیغات اسلامی به خوبی تکالیف خود را انجام ندهند، اما در خصوص مساجد که مردم متولی آن هستند، امور به نحو بهتری انجام می‌شود و این موضوع نشان می‌دهد که مردم‌سپاری امور به ویژه امور مذهبی و فرهنگی زمینه‌ساز استقبال شهروندان از برنامه‌ها خواهد شد و به طور قطعی نتایج کارآمد و مثبتی را در شهر به همراه خواهد داشت.

اگر مجموعه‌ها و مراکزی وجود داشته باشد که اقدامات فرهنگی را به صورت مردمی و محله محور انجام دهند، کمک به این مراکز در اولویت قرار دارد، زیرا امور توسط مردم و در مکان‌هایی مردم محور مانند مساجد بهتر به نتیجه خواهد رسید.

شورای ششم شهر برای نوسازی و بهسازی مساجد شهر اصفهان چه اقدامات و تسهیلاتی را مد نظر دارد؟

برای بعضی مساجد تاریخی، امامزاده‌ها و مراکز فرهنگی مذهبی که نیاز به توجه و هزینه دارد، با کمک اداره کل اوقاف و امور خیریه، اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و شهرداری اعتبارات مشترکی در نظر گرفته شده است تا این اماکن دچار آسیب و تخریب نشود، چرا که مساجد و اماکن مذهبی میراث گران‌بهای شهر هستند و باید به درستی از آنها حفاظت و حراست کرد.

جلساتی با اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و اوقاف امور خیریه داشتیم تا در صورتی که منابعی در اوقاف و شهرداری وجود دارد به کمک هم بیاید و در کنار هم کارایی و اثرگذاری بیشتری داشته باشد و بتوان اقدامات موثرتری را برای نوسازی، بهسازی و ساخت مساجد در مناطق و محلات مختلف شهر داشته باشیم.

چه برنامه‌ای برای مناطقی از شهر که توسعه مسکونی داشته و ساخت مراکز فرهنگی و مذهبی در آن مغفول مانده است، در نظر دارید؟

در نقاطی از شهر که توسعه مسکونی داشته، اما ساخت مراکز فرهنگی و مذهبی در آن مغفول مانده است، دو یا سه قطعه زمین که در طرح کانون فرهنگی و مذهبی بوده برای ساخت مساجد اختصاص داده شده است از جمله این مناطق در شهر اصفهان می‌توان به شهرک شهید کشوری اشاره کرد، در این منطقه و سایر مناطق مانند آن باید ساخت کانون‌های فرهنگی و مساجد بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد تا مسجد محوری در تمام شهر اصفهان محقق شود.

در شهرک شهید کشوری یکی از زمین‌ها با کاربری کانون فرهنگی مذهبی و مسجد در حال ساخت است و برای موارد دیگر نیز مراکز فرهنگی فعال که توان مالی برای احداث داشته باشند، شهرداری و شورای اسلامی شهر آمادگی واگذاری زمین برای احداث مجموعه فرهنگی و مسجد به صورت مشترک را دارد تا با نظارت امور مساجد این مهم محقق شود.

در نقاطی از شهر مانند مجموعه گل نرگس یا در شمال شهر اصفهان که توسعه مسکونی رخ داده و کاربری مساجد مغفول مانده است، برای تأمین زمین و در اختیار هیئت امنا قرار دادن آن و ساخت مساجد و مراکز فرهنگی با کمک‌های مردمی، اعلام آمادگی کردیم.

کد خبر 598526

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.