به گزارش ایمنا، کلاهبرداری همواره در بازارهای مالی وجود داشته است. از گذشتههای دور تا به امروز، افراد زیادی در دام کلاهبرداران در بازارهای مالی گوناگون گرفتار شدهاند. در این بین، برخی از کلاهبرداران به دام افتادند و برخی دیگر با سرمایههایی که از افراد ناآگاه به جیب زدهاند، برای همیشه از دسترس خارج شدهاند. با بهروز شدن بازارهای مالی، روشهای کلاهبرداری نیز جدید شده است. طرح پانزی یکی از روشهای کلاهبرداری در بازارهای مالی است.
طرح پانزی چیست
طرح پانزی یک روش کلاهبرداری در سرمایهگذاری است که سود بسیار زیاد و ریسک بسیار کم وعده میدهد. البته برخی از طرحهای این چنینی ممکن است پانزی نباشند. اما تا به امروز هر طرحی که وعده سودهای قطعی و تضمینی و نامتعارف داده، Ponzi بوده است. در این نوع اسکمها، سودها از طریق پولهای سرمایهگذاران جدید تأمین میشود و به سرمایهگذاران قدیمی داده میشود. شرکتهای پانزی تمام تمرکز خود را بر روی جذب مشتریان جدید میگذارند. زیرا برای پرداخت سود به مشتریان قدیمی، آنها نیازمند مشتریان جدید هستند تا بتوانند فعالیت کنند، زمانی که جذب سرمایهگذار جدید دشوار شد و یا درخواست مشتریان فعلی برای برداشت پولهایشان زیاد شد، شرکتهای پانزی از هم میپاشند.
این طرح به این صورت است که شرکت، سود سرمایهگذاران را از پول دیگر سرمایهگذاران تأمین میکند؛ یعنی با پول سرمایهگذار جدید، سود مشتریان قدیمی را میپردازد و مقداری نیز خود برمیدارد. این طرح شباهتهایی با طرحهای هرمی دارد که از سرمایه اولیه زیر شاخههای جدید، سود سرشاخهها و افراد قدیمی تأمین میشود. بنابراین سود ارائه شده به سرمایهگذاران برآمده از یک فعالیت اقتصادی و یک سرمایهگذاری واقعی نیست و در واقع در اینجا هیچ ارزش افزودهای تولید نمیشود.
با اینکه تکنولوژی پیشرفت میکند و کلاهبرداران سعی در به روز رسانی طرحهای خود دارند، اما چند مورد مشترک در تمام طرحهای پانزی وجود دارد:
- وعده سود قطعی و ریسک کم: هر سرمایهگذاری دارای ریسک با درجات مختلف است و سرمایهگذارانی که به دنبال سودهای بیشتر هستند، ریسک بیشتری نیز متوجه آنهاست. بنابراین به هر پروژهای که سود تضمینی وعده میدهد، شک کنید.
- سود پایدار و ثابت با وجود تغییر شرایط بازار: ارزش سرمایه با توجه به شرایط بازار، افزایش و کاهش مییابد. مراقب سرمایهگذاریهایی که بدون توجه به بازار تنها سود میدهند، باشید.
- عدم ثبت پروژههای کلاهبرداری: در آمریکا، چنین شرکتهای سرمایهگذاری در سازمان بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) ثبت نمیشوند. طرحهای پانزی معمولاً در سیستمهای قانون گذاران و SEC ثبت نمیشوند. ثبت شدن فاکتور بسیار مهمی است؛ زیرا به سرمایهگذاران اجازه میدهد تا به اطلاعات شرکت از جمله مدیران، محصولات، خدمات و غیره دسترسی داشته باشند.
- فروشندگان بدون مجوز: متخصصان و شرکتهای معتبر باید توسط قانونگذاران مجوز دریافت کنند. بسیاری از شرکتهای پانزی جز فروشندگان و شرکتهای بدون مجوز هستند.
- استراتژیهای سرمایهگذاری در طرحهای پانزی نامشخص یا بسیار پیچیده است: از سرمایهگذاریهایی که آنها را درک نمیکنید و یا اطلاعات کاملی درباره آنها ندارید، پرهیز کنید. پروژههای پانزی معمولاً دارای استراتژیهای نامشخص و گنگ و یا بسیار پیچیده و غیرقابل درک هستند.
- مشتریان نمیتوانند سند رسمی سرمایهگذاری خود را مشاهده کنند: گزارش حساب کاربری باید شفاف باشد و اگر این گونه نیست، میتواند زنگ خطری برای سرمایهگذاری باشد.
- مشتریان برای دریافت پولهای خود دچار مشکل میشوند: اگر نمیتوانید پول خود را خارج کنید یا این کار به سختی انجام میشود، مشکوک شوید. تبلیغ کنندگان طرحهای پانزی، اکثر اوقات با پیشنهاد سودهای بیشتر کاربران را از برداشت پول منع میکنند.
نگاهی به تاریخچه طرحهای پانزی
یکی از موضوعات جذاب در بررسی طرح پانزی، تاریخچه شکلگیری چنین ایدهای برای کلاهبرداری است. نامگذاری این طرح از روی نام چارلز پانزی صورت گرفته است. او تاجری ایتالیایی بود که بساط فعالیتهای اقتصادیاش را در کشور آمریکا پهن کرده بود. پانزی ادعا کرد که میتواند از محل نوسانات ارزش ارز برای خرید کوپنهای پستی، درآمدهای سرشاری کسب کند.
کوپنهای پستی نوعی تمبر بودند که ارسالکنندگان نامه به کشورهای دیگر میتوانستند برای تسهیل فرایند دریافت پاسخ از آنها استفاده کنند. چارلز پانزی ادعا میکرد که میتواند این کوپنها را با تخفیف ویژه از کشورهای دیگر بخرد و با سود بسیار زیاد در آمریکا بفروشد. البته هیچگاه توضیحی درباره اینکه چگونه چنین ایدهای را عملیاتی میکند، ارائه نداد. استدلال او این بود که نمیتواند اسرار فعالیتهایش را برای رقبا فاش کند.
او به سرمایهگذاران وعده داد در ۴۵ روز ۵۰ درصد و در ۹۰ روز سودهای کلان ۱۰۰ درصدی داشته باشند. به همین دلیل، ابتدا موفق شد سرمایههای چشمگیری را جذب کند. خبری از سرمایهگذاری در خریدوفروش کوپنهای پستی نبود، بلکه چارلز پانزی صرفاً از محل سرمایهگذاریهای جدید، سود پول سرمایهگذاران قبلی را پرداخت میکرد.
اوایل همهچیز خوب پیش میرفت و سرمایهگذاران در موعد مقرر سودهای خود را دریافت میکردند. بعد از مدتی، رسانهها به عملکرد پانزی شک کردند. هیاهوی شکلگرفته سبب شد دستگاههای مسئول در آمریکا به این پرونده وارد شوند. درنهایت، با کشف کلاهبرداری چارلز پانزی در دوازدهم اوت ۱۹۲۰، حکم بازداشت او صادر شد. در این بین، سرمایهگذاران مبلغی حدود بیست میلیون دلار خسارت دیدند.
جالب است بدانید که هرچند این طرح کلاهبرداری به نام چارلز پانزی نامگذاری شده است، قبل از او نیز در سال ۱۸۷۹، فردی به نام سارا هاو در بوستون آمریکا، چنین کلاهبرداریای را پیاده کرده بود. یکی دیگر از طرحهای پانزی مشهور را که در قرن حاضر در آمریکا به وقوع پیوست، فردی به نام برنی مدوف اجرایی کرد. او تا قبل از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ در آمریکا، همهچیز را بهخوبی اداره میکرد؛ اما بعد از شکلگیری بحران همهچیز به هم ریخت و دست او برای همگان رو شد. در جریان کلاهبرداری مدوف حدود ۵۰ میلیارد دلار خسارت به سرمایهگذاران وارد شد که عدد بسیار هنگفتی است.
تفاوت طرح هرمی با پانزی چیست؟
طرحهای هرمی یکی دیگر از روشهای جذب سرمایه است که با وجود شباهت با طرح پانزی، ماهیت مجزایی دارد. در طرحهای هرمی، یک نفر در رأس هرم، نقشآفرینی و سرمایهگذاران خاصی را جذب میکند؛ سپس هریک از این افراد بهصورت پلکانی زیرمجموعههایی را برای خود پیدا میکنند.
گاهی اوقات برای ایجاد انگیزه بهمنظور جذب سرمایهگذاران جدید، پیشنهادهایی مانند حق انحصاری فروش یک یا چند کالا نیز به افراد ارائه میشود. به این ترتیب، هر فرد برای برخورداری از حق فروش کالا، به نفری که او را جذب کرده است، مبلغی پرداخت میکند. این حلقه ارتباطی از پایین تا بالا بین افراد هرم برقرار میشود. طرحهای هرمی نیز بهنوعی کلاهبرداری از دارایی افراد به شمار میروند.
طرحهای پانزی و هرمی در بازار ارزهای دیجیتال
وجود بعضی ویژگیها مانند اطلاعات محدود افراد از ارزهای دیجیتال، ناشناس ماندن و سخت بودن رهگیری تراکنشها، کلاهبرداری پانزی در این بازار را بسیار راحت کرده است. به همین دلایل هنگام سرمایهگذاری در حوزه ارزهای دیجیتال باید بیشتر مراقب طرحهای پانزی و یا هرمی بود.
بیت کانکت (Bitconnect)
بیت کانکنت، بدنامترین پلتفرم سرمایهگذاری ارز دیجیتال است که در دسامبر سال ۲۰۱۶ فعالیت خود را آغاز کرد. استفاده از مدل هرمی کلاسیک (سود روزانه ۱ درصدی + کمیسیون معرفی) برای تشویق افراد به سرمایهگذاری در این طرح، ارزش ارز دیجیتال آن، BCC را به بیش از ۵۰۰ دلار در سال ۲۰۱۷ رساند. ارزش بیت کانکت پس از مشخص شدن کلاهبرداری آن در اویل سال ۲۰۱۸ به شدت سقوط کرد. توکن BCC در عرض کمتر از چند ساعت ۹۰ درصد ارزش خود را از دست داد و قیمت آن به حدود ۷ دلار رسید. در حال حاضر ارزش توکنهای بیت کانکت تقریباً برابر با صفر است.
دابل وی اتریوم (Double Way Ethereum)
دابل وی اتریوم نیز یکی دیگر از طرحهای هرمی مشهور بازار ارزهای دیجیتال است. حق عضویت برای شروع فعالیت در DWE پس از ثبتنام با یک کد معرف، ۰.۰۸ اتریوم است. برای رسیدن به اولین درآمد به ارزش ۰.۱۶ اتریوم به حداقل دو زیر مجموعه نیاز دارید. پس از این نیز برای ادامه فعالیت و کسب سود بیشتر باید سطح کاربری خود را با پرداخت مبالغ بالاتر حق عضویت، ارتقا دهید. با اینکه ساختار هرمی دابل وی اتریوم مشخص است همچنان عدهای فریب کلاهبرداری این طرح را میخورند.
ماینینگ (استخراج) ابری
ماینینگ یا استخراج ابری از دیگر روشهای پانزی رایج در حوزه رمزارزها است. در این روش وب سایتهای کلود ماینینگ با ادعای استخراج ارز دیجیتال، اقدام به جذب پول از سرمایهگذاران میکنند. پرداخت سودهای تضمینی و بعضاً نجومی، عدم وجود اطلاعات تماس معتبر، نبود شفافیت در شیوه انجام کار از مهمترین نشانههای طراحهای پانزی استخراج ابری است. مستردیجی کوین یکی از این نمونهها است. این وب سایت ادعا میکند به افرادی که با خرید حق اشتراک در حوزه استخراج دوج کوین سرمایهگذاری کنند، سود قطعی پرداخت خواهد کرد.
البته فراموش نکنید که تمامی شرکتهای ماینینگ ابری، پانزی نیستند. تنها وبسایتهایی مشکوک به استفاده از طرحهای پانزی هستند که به جای فروش قدرت هش (HashRate)، ادعای پرداخت سود تضمینی منظم و ثابت را دارند.
چگونه از طرحهای پانزی دوری کنیم؟
مقالات زیادی توسط سازمانهای اف بی ای (FBI)، کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) و سازمان تنظیم مقررات صنعت مالی (FINRA) در مورد جلوگیری از کلاهبرداری طرح پانزی منتشر شده است. توصیههای این سازمانها عبارت است از:
- درباره کسی که این طرح را به شما معرفی کرده است به خوبی تحقیق کنید که آیا این شخص از طرف سازمانهایی مانند بورس و اوراق بهادار یا سازمان تنظیم مقررات صنعت مالی است یا نه و اینکه آیا مجوزی برای کار خود دارد یا نه.
- در مورد ریسک و خطر موجود در این سرمایهگذاری به خوبی تحقیق کنید.
- با روش و نحوه کسب و کار به خوبی آشنا شوید و جزئیات مربوط به آن را از شخصی که آن را به شما معرفی میکند، بپرسید.
- سابقه و تاریخچه، میزان موفقیت، تجربه و مهارت و آموزش شرکت را به خوبی بشناسید. گزارش سالانه، حسابرسی و صورتهای مالی شرکت مورد نظر را از آنها دریافت کنید.
- از یک شخص قابل اعتماد مانند مشاور مالی، وکیل یا حسابدار کمک بگیرید.
- اطلاعات کتبی مانند اطلاعات مربوط به شرکت، افسران و سوابق مالی آنها، اسناد سرمایهگذاری و هزینهها، ارزش بازار و بازارهای موجود را بخوانید.
- هرگونه ضمانت یا مقررات مالی در مورد بازپرداخت وجوه باید به صورت کتبی ثبت شود.
- از کسی که سرمایهگذاری را به شما پیشنهاد میکند سؤالهایی در مورد تجربیات و تحصیلات آنها و اینکه چه موسساتی با آنها همکاری کردهاند، بپرسید. علاوه بر این در مورد هزینهها یا سودهای دیگر از طریق سرمایهگذاری و چگونگی انجام پرداختها سوال بپرسید.
- تا حد امکان جوانب احتیاط را رعایت کنید. همچنین پیشینه و سوابق آنها در سرمایهگذاریها و شرکتهای درگیر در سرمایهگذاری را در اینترنت جستجو و اطلاعات بیشتری در این مورد کسب کنید.
جمع بندی
طرح پانزی یک روش کلاهبرداری است که در آن کلاه برداران به افراد ناآگاه وعده میدهند که اگر پولشان را در اختیار آنها قرار دهند، آنها با آن پول کار میکنند و در ازای آن، سرمایه گذاران به صورت ماهانه یا سالانه سودهای تضمینی و نجومی دریافت میکنند. این روش از کلاه برداری را در سادهترین حالت میتوان به ۴ مرحله تقسیم کرد: تبلیغات وسوسهانگیز، واریز سودهای اولیه، ورود حجم اولیه سرمایه به طرح از طرف سرمایه گذاران ناآگاه و در نهایت؛ فروپاشی طرح. شکاک باشید، تحقیق کنید، روی احساساتتان کنترل داشته باشید و اجازه ندهید پیشنهادات وسوسهانگیز در تصمیمگیری دخالت کنند.
نظر شما