به گزارش خبرنگار ایمنا، در سالهای گذشته شاهد افزایش روند به رشد ساختوسازها در سطح شهر بودهایم که بخشی از آن مجاز و بخشی غیرمجاز احداث شده است که بهمنظور پیشگیری و برخورد با ساختوسازهای غیرمجاز، پلیس ساختمان یا به عبارت دیگر گشت فنی ساختمان تعریف شده است.
آئیننامه پلیس ساختمان با هدف نظارت حداکثری بر رعایت ضوابط و مقررات شهرسازی و مفاد پروانه ساختمان در هنگام ساخت، جلوگیری به هنگام از هر گونه تخلفات ساختمانی، طی لایحهای در خرداد سال ۹۳ توسط شهرداری اصفهان به شورای اسلامی شهر ارسال شد و آذرماه ۹۳ به تصویب شورای اسلامی شهر رسید و برای اجرا به شهرداری ابلاغ شد که بر اساس آن، تیم کارشناسی در مناطق پانزدهگانه شهرداری مستقر و موظف به انجام بازدیدهای دورهای شد.
پلیس ساختمان یا همان گشت فنی ساختمان، تیمی فنی و کارشناسی است که در زمان بازدید از ساختمان، ضوابط شهرسازی، مفاد پروانه ساختمان و موارد مربوط به مقررات ملی ساختمان را کنترل میکنند و در صورت مشاهده تخلف با هماهنگی تیم کنترل ساختمان، از ادامه ساختوساز جلوگیری خواهند کرد.
گشت فنی ساختمان شهرداری اصفهان، با هدف نظارت حداکثری بر رعایت ضوابط و مقررات شهرسازی و مفاد پروانه ساختمان در حین ساختوساز، تشخیص و جلوگیری به هنگام از هرگونه تخلفات ساختمانی، ایجاد شده است؛ این گشت از چندین تیم تشکیل شده است و هر تیم سه کارشناس دارد که در مناطق پانزدهگانه شهرداری مستقر میشوند و موظف به انجام بازدیدهای دورهای و موارد مربوط به شکایات مردمی و اعلام نظر کارشناسی هستند.
گشت فنی ساختمان چیست؟
خلیل عسگرپور، مدیرکل نظارت بر اجرای ضوابط شهرسازی شهرداری اصفهان در این باره به خبرنگار ایمنا میگوید: با توجه به مصوبه سال ۱۳۹۳ شورای اسلامی شهر اصفهان با عنوان شیوهنامه اجرایی بازرسی فنی و مهندسی ساختمان مبنی بر شناسایی، تشخیص و جلوگیری بههنگام از تخلفات ساختمانی، نظارت حداکثری بر ساختوسازهای شهری و رعایت اصول و ضوابط شهرسازی، در سال ۹۷ بود که این چارت به چارت سازمانی تبدیل شد و به دلیل وجود پلیس، نام آن از پلیس ساختمان به اداره گشت فنی ساختمان و پیشگیری و رفع تخلفات شهرسازی معاونت شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان تغییر یافت.
وی با بیان اینکه شهرداری به عنوان یکی ناظر عالی باید نظارت حداکثری را بر مفاد پروانههای ساختمانی صادره داشته باشد، اضافه میکند: این نهاد علاوه بر آن وظیفه نظارت عالیه بر ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری، مهمتر از آن مقررات ملی ساختمان ایران و دستورالعملهای مصوبی که بهروز ابلاغ میشود را نیز بر عهده دارد.
مدیرکل نظارت بر اجرای ضوابط شهرسازی شهرداری اصفهان با اشاره به پیگیری و اعلام نظر کارشناسی در خصوص تخلفات انجام شده در بخش ساختوساز، اضافه میکند: پس از ارجاع تخلف توسط مهندس ناظر، یک نهاد بالادستی باید این گزارشها، گزارشهای مردمی، شکایات ثبت شده شهروندان در سامانه ۱۳۷ و دیگر موارد را رسیدگی کند که این اقدامات بر عهده اداره گشت فنی و پیگیری و رفع تخلفات ساختمانی است.
وی با بیان اینکه در اداره گشت فنی و پیگیری و رفع تخلفات ساختمانی، بیشتر به تخلفاتی همچون ساختمان مغایر با مندرجات پروانه و ساختمان خلاف و بدون پروانه رسیدگی میشود، تصریح میکند: شهروندان از ناظران این اداره کل هستند تا همکاران ما از تخلفات ساختمانی پیشگیری کنند.
عسگرپور تاکید میکند: با توجه به ماده ۳۵ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، مسئولیت نظارت بر اجرای ضوابط و مقررات شهرسازی و مقررات ملی ساختمان در طراحی و اجرا برای تمام ساختمانها و پروژههای شهر الزامی بوده و بر عهده وزارت مسکن و شهرسازی است.
وی با بیان اینکه با توجه به نقش نظارتی مدیریت شهری و اداره راه و شهرسازی، هر کدام از این نهادها وظیفه خود را دارند و گاهی دچار همپوشانی میشود، خاطرنشان میکند: در نامه جدید ابلاغ شده از سوی وزیر کشور، مجدد شرح وظایف این دو نهاد بهصورت موشکافانه گوشزد شد و طبق آن با هدف نظارت بر رعایت ضوابط و مقررات ملی در ساختمانهای در حال بهرهبرداری، مطابق «جزو ۵ بند ز ماده ۱۴ قانون مدیریت بحران کشور مصوب سال ۱۳۹۸»، ارزیابی ایمنی ساختمانهای مهم و بلندمرتبه با کاربریهای مختلف با اولویت کلانشهرها در برابر آتشسوزی، زلزله، فرونشست و فروریزش زمین بر عهده این اداره است.
مدیرکل نظارت بر اجرای ضوابط شهرسازی شهرداری اصفهان با بیان اینکه در بند ۵ نامه ابلاغ شده از سوی وزیر کشور، وظایف شهرداری تشریح شده است، اضافه میکند: پس از شناسایی ساختمانهای ناایمن و پرخطر توسط اداره راه و شهرسازی، شهرداری موظف است در خصوص استفاده و بهرهبرداری از این ساختمانها هشدارهای لازم را به صورت رسمی و با تعیین مهلت مقرر به مالک ابلاغ میکند و در صورتی که مالک در زمان مشخص شده، اقدامات لازم برای مقابله با خطر را انجام ندهد، از طریق مراجع قضائی دستور توقف و پلمب صادر و اعمال قانون انجام شود.
مراحل گشت فنی ساختمان از آغاز تا پایان
وی در خصوص چرخه فعالیت اداره گشت فنی و پیشگیری و رفع تخلفات ساختمانی معاونت شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان، تصریح میکند: مرحله اول شناسایی تخلف با گشتزنی، گزارش مردمی یا گزارش مهندس ناظر، مرحله دوم صدور اخطار و در صورت لزوم تعطیلی کارگاه ساختمانی، مرحله بعد پیگیری پرونده شامل تنظیم فرمهای بازدید، تکمیل مستندات پرونده و ارسال به کمیسیون ماده ۱۰۰ و مرحله پایانی پیگیری ابلاغ رأی و پیگیری اجرای رأی است.
عسگرپور با بیان اینکه کارگروه شناسایی ساختمانهای آسیبپذیر و مهم با همکاری سازمان نظام مهندسی، اداره راه و شهرسازی، مدیریت بحران شهرداری اصفهان، سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری و معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تشکیل شده است، اضافه میکند: گزارش بازدید و بازرسی از این ساختمانها در این کارگروه بررسی میشود.
وی تاکید میکند: در سال گذشته حدود ۳۲۰ گزارش بازدید در کارگروه شناسایی ساختمانهای آسیبپذیر و مهم مورد بررسی قرار گرفت که بعضی از آنها تا صدور دستور قضائی پیشرفت و گام مهمی در خصوص ایمنسازی ساختمانهای ناایمن برداشته شد.
بازدیدهای مشترک شهرداری و نظام مهندسی برای ارتقای ایمنی ساختمانها
مدیرکل نظارت بر اجرای ضوابط شهرسازی شهرداری اصفهان با بیان اینکه با هماهنگی انجام شده بین معاونت شهرسازی و معماری شهرداری و سازمان نظام مهندسی ساختمان، در نظر داریم بازدید از ساختمانها را بهصورت مشترک انجام دهیم، تصریح میکند: از جمله اهداف این بازدید مشترک میتوان به کاهش هزینه، کاهش وقت بازدید و دقت در بازدیدها اشاره کرد که نتیجه آن ایمنی، آسایش و دقتنظر در اقدامات ساختمانی خواهد بود و با آغاز فاز بعدی، تفاهمنامه این دو نهاد در چرخه قرار خواهد گرفت.
وی اضافه میکند: با توجه به اینکه دستگاه قضائی، محکم و مقتدر برای ناایمنی ساختمانها اقدام کرده است، نیروی بازدارندگی از سمتوسوی دستگاههایی همچون نظام مهندسی و اداره گشت فنی ایجاد میشود.
نظر شما