به گزارش ایمنا و به نقل از اداره ارتباطات معاونت فرهنگی شهرداری اصفهان، مسئول خانه کودک با اشاره به برگزاری رویداد خیمه شب بازی "پهلوان کچل" از سوی خانه کودک با همکاری موزه عروسکهای کاشان، اظهار کرد: این رویداد در چند بخش نشست هم افزایی و انتقال تجربه ترویج و تولید عروسکهای بومی، نمایشگاه سیار موزه عروسک کاشان و کارگاه ساخت اسباب بازی از ۲۵ تا ۲۷ تیرماه در دو محل خانه کودک و موزه گرمابه علی قلی آقا برنامه ریزی شد.
زهرا کاظمی افزود: نمایش "دست کشی" پهلوان کچل از قدیمی ترین و کهنترین داستانهای ایرانی است و از عناصر فرهنگ بومی ایران محسوب میشود. این نمایش یکی از صورتهای روایی-آیینی فرهنگ مردم و ادبیات شفاهی اقوام ایرانی است که در قالب دنیای نمایشهای عروسکی ارایه میشود. این داستان ۵ دسته شخصیت از جمله پهلوان، معلم، عروس و دختر، وروره جادو، شیطان و رستم دارد که این شخصیتها از طریق روایتهای نمایش گونه مفاهیم پهلوانی، جوانمردی و گذشت را با رویکرد طنز و اجرای عروسکی، همراه با موسیقی سنتی اصیل ایران به کودکان آموزش میدهند.
وی، آشنایی مخاطب با گونههای مختلف عروسکهای بومی و فرهنگ پهلوانی که از قدیم در ایران وجود داشته است، آشنایی مردم با فرهنگ آیینی و سنتی ایران به ویژه در بخش عروسکهای بومی و محلی، توجه به قالبهای نمایش سنتی و آموزش به کودکان را از جمله اهداف این رویداد دانست و ادامه داد: همچنین در کنار اجرای نمایش، تلاش شده با برگزاری کارگاه و نمایشگاه، به درک بهتر این مفاهیم توسط کودکان و والدین آنها کمک شود.
وی تصریح کرد: نشان دادن تاریخچه ورود عروسکها و استفاده از آنها، شیوههای متفاوت عروسکی مانند خیمه شب بازی، دست کشی و … از دیگر مواردی است که در حاشیه این نمایش به بچهها و والدین معرفی میشود.
کاظمی اعلام کرد: نمایشگاه سیار موزه عروسکهای کاشان که عروسکهای دست ساز و بومی ایران را به نمایش گذاشته، برای بچهها بسیار جذاب و دیدنی است، به خصوص که درباره چرایی شکل گیری عروسکها، کاربرد آنها در فرهنگ ما و … توضیحاتی ارایه میدهند که هم برای کودک و هم برای والدین و بزرگترها جالب است و این نکته را یادآوری میکند که این عروسکها و فرهنگ همراه آن را میتوان احیا و جایگزین عروسکهای وارداتی کرد.
به گفته وی، کسانی که در کارگاه این رویداد شرکت کردند در عین حال که عروسکهای دست ساز مربوط به دوران قاجار، عروسکهای مربوط به اقلیتها، فرهنگها و اقوام مختلف مانند مازندرانیها، قوم لر، بختیاری و قشقایی را از نزدیک دیده و ارتباط برقرار کردند، امکان خرید عروسکها و بازیها را داشتند.
وی با اشاره به ظرفیت توسعه این رویداد در سطح ملی گفت: این رویداد این امکان را دارد که با هدف احیای فرهنگ ساخت عروسکهای بومی و محلی با شعرهای فرهنگ عامه و … توسعه یابد و مخاطبان بیشتری را در سطح وسیعتری جذب کند.
موزه سیار عروسکهای کاشان در خانه کودک اصفهان
بنیانگذار و مدیر موزه عروسکهای کاشان نیز در این باره گفت: موزه سیار موزه عروسکهای کاشان با این هدف ایجاد شد که همه کودکان ایران فرصت دیدن و تماشای این موزه را داشته باشند و جریان سیار موزه بتواند به گوشه گوشه ایران، به شهرها و روستاهای مختلف برود و موضوع عروسکهای بومی و اهمیت پرداختن به آنها را هم به کودکان و هم به خانوادهها یادآوری کرده و همچنین نگاهها و توجههای ملی تری را به موضوع عروسکهای سنتی و اصیل ایران جلب کند.
امیر سهرابی با بیان اینکه عروسکهای بومی، حاوی و منتقل دهنده عناصر فرهنگی ما هستند، افزود: با دعوت خانه کودک سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان به این شهر آمدیم تا بتوانیم برای کودکان اصفهان هم برنامه داشته باشیم. در این برنامه، گزیدهای از موزه که در ویترینهای سبک تر طراحی شده در معرض دید کودکان و خانوادهها قرار میگیرد، بخشهای مختلف تاریخ عروسکها و نیز عروسکهای نمایشی، عروسکهای بازی، عروسکهای آیینی و عروسکهای ملل به آنها معرفی میشود، همچنین فیلمها و اسناد قدیمی نشان داده شده و حدود یک ساعت بچهها و خانوادهها در فضایی قرار میگیرند که گویی به بازدید موزه اصلی در کاشان آمدهاند.
وی ادامه داد: در نمایش خیمه شب بازی پهلوان کچل که از اصیلترین نمایشهای خیمه شب بازی ایران است و شهرهای اصفهان و شیراز مهد شکل گیری این نوع خیمه شب بازی هستند، تلاش کردیم این نمایش که در حال فراموشی است را احیا کنیم. این متن نمایشی را بر اساس اسناد قدیمی اصفهان و شیراز نوشتیم، عروسکها را بر همین اساس ساختیم و اکنون یکی از برنامههای موزه سیار، ترویج خیمه شب بازی سنتی پهلوان کچل است که در اصفهان هم با همکاری خانه کودک، چندین اجرا داشتیم، خانوادهها و کودکان زیادی استقبال کردند و امیدواریم این تجربه در آینده با دیگر مراکز شهر اصفهان و دیگر مراکز کشور تکرار شود.
نظر شما