واکنش وزارت بهداشت به اخباری درباره «معجزه درمان سرطان»

رئیس اداره مدیریت سرطان وزارت بهداشت در واکنش به برخی اخبار «درمان بیماران مبتلا به سرطان راست روده برای اولین‌بار در تاریخ در آزمایش بالینی یک دارو» گفت: داروهای دیگری هم بودند که بعد مشخص شد یا کلاً اشتباه است یا آن دارو تنها برای بخشی از درمان مؤثر است؛ بنابراین هنوز نظر دادن زود است.

به گزارش ایمنا، علی قنبری‌مطلق، درباره دارویی که در یک کارآزمایی بالینی به مبتلایان به سرطان رکتوم (راست‌روده) داده شده و منجربه ورود آن‌ها به مرحله بهبودی شده است، اظهار کرد: از بین ۱۰ هزار مولکولی که وارد مطالعات می‌شود، ۱۰ مولکول وارد مطالعه بالینی شده و فقط یکی از آن‌ها به مرحله تولید می‌رسد. بنابراین باید درمورد همه درمان‌هایی که حتی در فاز پیش‌بالینی یا بالینی وارد می‌شود، بااحتیاط نظر داد. نکته حائز اهمیت این است که حصول نتایج خوب از دارو طی مراحل اولیه کارآزمایی بالینی، همیشه به این معنا نیست که در ادامه مطالعات هم نتایج خوبی که داشته است، به دست بیاید.

وی با اشاره به اینکه شاخص‌های مختلفی برای درمان‌پذیری سرطان وجود دارد، اظهار کرد: در دسترس‌ترین شاخص برای ارزیابی یک دارو، "میزان پاسخ به درمان" یا به اصطلاح Response Rate است که هر چند مهم است اما لزوماً به معنای نتایج خوب در آینده نخواهد بود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با تاکید بر اینکه برای هر دارو و روش درمانی جدید باید منتظر ماند و نتایج سال‌های آتی را هم بررسی کرد، گفت: باید دید این دارو طی سالیان بعد تا چه اندازه باعث افزایش بقا (Survival) و طول عمر مبتلایان به سرطان می‌شود.

وی ادامه داد: اینکه یک دارو در یک مطالعه روی ۱۲ نفر نتایج خوبی از نظر پاسخ به درمان داشته باشد لزوماً به این معنا نیست که در آینده نیز بیماران طول عمر بیشتری خواهند داشت.

قنبری‌مطلق اظهار کرد: مطالعات بعدی باید روی تعداد بیشتری از بیماران انجام شود و پیگیری‌های بیشتری هم در مورد آن داشته باشیم تا بتوان اظهارنظر دقیق‌تری انجام داد. در واقع باید ماه‌ها و سال‌ها و معمولاً پنج سال از مصرف یک دارو و پیگیری یک اقدام بگذرد تا بتوان گفت چه میزان اثربخشی طولانی مدت دارد.

وی افزود: نکته دیگری که اهمیت دارد این است که در بیشتر موارد درمان سرطان، چندین نوع روش درمانی در کنار یکدیگر مؤثر هستند؛ این موضوع به ویژه درخصوص توموری مانند تومور رکتوم (راست‌روده) اهمیت خاصی دارد. ازآنجاکه در این سرطان، کنترلِ موضعی تومور بسیار مهم است، بعید است که از روش‌های دیگر درمانی مانند جراحی و رادیوتراپی بی‌نیاز شویم. به همین دلیل علاوه بر اینکه ارزیابی‌های طولانی‌تری نیاز است، موضوع مهم دیگری که باید در نظر داشت انجام یک مطالعه مقایسه‌ای میان بیمارانی است که تنها این دارو را دریافت می‌کنند با بیمارانی که علاوه بر این درمان، درمان لوکال (جراحی یا رادیوتراپی) را نیز دریافت کرده‌اند تا بتوان گفت آیا درمان با یک روش مؤثرتر از درمان تومور رکتوم با سه روش است یا خیر؟

رئیس اداره مدیریت سرطان وزارت بهداشت در واکنش به برخی اخبار «درمان بیماران مبتلا به سرطان راست روده برای اولین بار در تاریخ در آزمایش بالینی در پاسخ به این سوال که در صورت نتیجه‌بخش بودن این دارو آیا می‌توان از تکنولوژی ساخت آن برای داروهای درمان‌کننده سایر سرطان‌ها نیز استفاده کرد، گفت: داروهای خیلی کمی هستند که تنها برای درمان یک سرطان استفاده می‌شوند و این دارو نیز در حال حاضر برای تومورهای دیگر مورد استفاده قرار گرفته است.

وی با تاکید مجدد بر اشتباه بودن اطلاق واژه‌هایی مانند «درمان قطعی سرطان» یا «معجزه درمان سرطان»، اظهار کرد: خیلی از درمان‌ها و داروهای دیگری بودند که با این واژه‌ها مطرح شدند و بعداً مشخص شد که یا کلاً غلط است یا اینکه آن دارو تنها برای بخشی از درمان مؤثر است و وجود آنها به معنای کنار گذاشتن سایر درمان‌ها نیست. هنوز نظر دادن در مورد این داروی خاص خیلی زود است.

قنبری‌مطلق، درباره وضعیت شیوع سرطان‌های مرتبط با دستگاه گوارش گفت: این سرطان‌ها اصولاً سرطان‌های شایعی هستند و سرطان روده بزرگ و سرطان معده در زمره پنج سرطان اول شایع کشور شناخته می‌شوند که البته با توجه به شیوه زندگی مردم، سرطان روده بزرگ بیش از سرطان معده در کشور افزایش خواهد داشت.

منبع: ایسنا

کد خبر 582530

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.