به گزارش خبرنگار ایمنا، با اجرای طرح عادلانهسازی یارانهها و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، نهادههای دامی نیز با تغییر قیمت قابل توجه مواجه شد. بهنحویکه شاهد افزایش پنج تا شش برابری برخی از اقلام بودیم و در پی آن قیمت مصوب هر کیلو مرغ به بیش از ۵۸ هزار تومان رسید. این در حالی است که تولید مرغ از مرحله جوجهریزی تا کشتار، حداقل دو ماه زمان میبرد. بنابراین لازم بود دولت پیش از اجرای طرح، تولیدکنندگان را مطلع ساخته و بازار را آماده کند. تولیدکنندگان با برنامهریزی خرید نهاده با قیمت دولتی و علاوه بر آن نهادههای ثبت نامی در بازارگاه که گفته میشود در تحویل آن تأخیر وجود دارد، جوجهریزی کرده و اکنون با پنج برابر شدن هزینه تغذیه جوجهها مواجه شدند.
همین موضوعات منجر شد تا در چند روز اخیر تصاویری از معدومسازی بیش از هزار جوجه یک روزه و دفن آنها زیر خاک منتشر شود که این اقدام واکنشهای بسیاری را به دنبال داشت. یک واحد مرغداری که مدعی بوده است با کمبود و گرانی نهادههای دام امکان تولید مرغ را ندارد، هزاران قطعه جوجه را در این فیلم معدوم میکند. البته پس از مشخص شدن عوامل معدومسازی این جوجهها، دادستان عمومی و انقلاب اردبیل اعلام کرد که برای واحد طیور متخلف در ماجرای جوجهکشی اخیر پرونده قضائی تشکیل و به سرعت رسیدگی میشود.
به گفته وی بر اساس اظهارات این واحد پرورش طیور، نهادهای دامی تأمین شده برای جوجه یکروزه از ارز ۴,۲۰۰ تومانی بوده و قطعاً این حرکت نوعی اخلال در بازار عرضه و تقاضای طیور محسوب میشود، درحالیکه ما به شدت نیازمند تأمین نیاز بازار در گوشت سفید هستیم. نباید به هیچوجه افکار عمومی از بابت چنین رخدادهایی جریحهدار شود و سعی ما بر این است تا به تناسب نیاز بازار گوشت، کشتار انجام شود و به هیچوجه خارج از ضوابط تعریف شده، معدومسازی یا جوجهکشی را در سطح استان شاهد نباشیم.
وزارت جهاد کشاورزی در روزهای گذشته اعلام کرده است جوجهریزی توسط مرغداران را پیش خرید میکند و این وعده را به مرغداران داده است که از بابت فروش محصولات خود در بازار نگرانی نداشته باشند. به گفته وزیر جهاد کشاورزی تسهیلات اعطایی این نهاد که از سوی بانک کشاورزی در سراسر کشور به مرغداران ارائه میشود، سرمایه در گردش واحدهای مرغداری به سرعت تأمین خواهد شد و دغدغهای برای مرغداران وجود ندارد که آنها را مجبور به معدومسازی جوجهها کند.
شرکت پشتیبانی امور دام نیز در روزهای گذشته اعلام کرده است قراردادی را در دستور کار خود قرار داده است که براساس آن، مرغداران با توجه به تعداد جوجههایی که دریافت کردهاند، نهاده از این شرکت تحویل میگیرند و میتوانند هزینه آن را در مدت زمانی که اعلام میشود پرداخت کنند. براساس این طرح تولیدکنندگان میتوانند محصولات خود را به بازار عرضه کنند یا آن را با نرخ مصوب به شرکت پشتیبانی امور دام بفروشند.
«دان مدتدار» و «خرید اعتباری» از جمله راهکارهایی است که با استفاده از آن پرورش دهندگان طیور گوشتی و تخمگذار میتوانند به تولید خود ادامه دهند و نگرانی در تولید جوجه یکروزه نداشته باشند.
انجمن تولیدکنندگان جوجه یک روزه نیز در روزهای گذشته در نامهای به اعضای خود اعلام کرده بود، با توجه به به کاهش تقاضای جوجهریزی، جوجههای تولید شده به فروش نخواهد رفت و در جوجه کشی میماند. در همین راستا برای جلوگیری از معدومسازی جوجهها، تعداد جوجههای جذب نشده را اعلام کرده است و از دستگاههای مربوطه درخواست کرده بود نسبت به جذب این جوجهها اقدام کنند.
محمدرضا صدیقپور، دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یکروزه در خصوص تصاویری که از معدومسازی جوجههای یکروزه منتشر شده است، به ایمنا میگوید: این تصاویر نباید منتشر میشد زیرا انتشار چنین تصاویری با احساسات مردم بازی میکند و سیاستهای اجرایی دولت را زیر سوال میبرد. با انتشار چنین فیلم و عکسهایی مخالف هستیم.
وی اضافه میکند: تأخیر در جذب این جوجهها ناشی از تغییرات نرخ ارز بوده است، به دلیل تغییرات نرخ ارز از ترجیحی به نیمایی، نرخ دو نهاده مصرفی ذرت و کنجاله سویا در تولید مرغ بیش از پنج برابر افزایش قیمت داشته است. این موضوع در روند عادی جوجهریزی واحدهای پرورش مرغ گوشتی ایجاد شوک کرده است و تمایل نداشتن به جوجهریزی واحدهای پرورش مرغ گوشتی کندی جذب جوجه یکروزه و افت قیمت و بعضی مواقع جذب نکردن را در بر داشته است که متأسفانه همین موضوع در قالب تصاویر معدومسازی جوجههای آنان منتشر شده است.
جوجه یک روزه هزار تومان!
دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یکروزه میگوید: همکاران ما برای جلوگیری از معدومسازی جوجهها، جوجه یکروزه که قیمت آن ۱۵ هزار تومان است را با قیمت هزار و دو هزار تومان به فروش میرسانند تا مجبور به معدومسازی نشده و تأمین مرغ در کشور با وقفه مواجه نشود.
برگزاری جلسات پیگیری در وزارت جهاد کشاورزی
صدیقپور ادامه میدهد: در آخرین جلسهای که در وزارت جهاد کشاورزی در حضور مقام عالی وزارت، پیرو رسیدگی به این مشکلات برگزار شد، معاونت محترم طرح و برنامه این وزارتخانه در بانک کشاورزی مقیم شد تا همه مشکلات نقدینگی این بخش رفع شود. از طرفی برای جلوگیری از وقفه و عدم تمایل تولیدکنندگان به جوجهریزی، شرکت پشتیبانی امور دامی قراردادهایی با تولیدکنندگان منعقد خواهد کرد و نهاده مورد نیاز تولیدکنندگان را به صورت مدتدار تأمین کرده و گوشت مرغ تولیدی را نیز به قیمت مصوب خریداری خواهد کرد.
وی میگوید: وزیر جهاد کشاورزی در این جلسه تاکید کردند که اقدامات گفته شده با حساسیت ویژه پیگیری و بخش تولید گوشت مرغ ساماندهی شود.
لزوم حمایت از تولید
دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه یکروزه خاطرنشان میکند: تولید جوجه یک روزه حلقه ابتدای زنجیره تولید گوشت مرغ است. امروز تمام کشور در این خصوص بسیج شده تا این کار به نحو احسن انجام شود و گلههای مولد با زیان مواجه نشوند. دولت سعی میکند از تأخیر در جوجهریزی با تشویق به تولید قراردادی توسط شرکت پشتیبانی امور دام جلوگیری کند زیرا در غیر این صورت در آینده نزدیک تولید مرغ کشور با مشکل مواجه خواهد شد.
به گزارش ایمنا، به نظر میرسد حمایت از واحدهای تولیدی با جدیتی بیش از پیش باید انجام شود زیرا در صورت برهم خوردن هر یک از مراحل تولید در ماههای آینده با کمبود کالاها مواجه خواهیم شد.
نظر شما