به گزارش خبرنگار ایمنا، برخی از انتخابها بسیار سرنوشتساز و مهم است؛ انتخاب رشته تحصیلی و شغل مناسب ازجمله مواردی بوده که در آینده افراد بسیار تأثیرگذار است. انتخاب رشته با شغل مورد علاقه افراد، ارتباط بسیاری دارد و نمیتوان این دو را از یکدیگر جدا دانست. انتخاب رشته تحصیلی، مقدمه انتخاب شغل مناسب است؛ بنابراین بهتر است پیش از انتخاب رشته از بازار کار، درآمد و مشخصات دیگر آن اطلاعاتی کسب کنید.
یکی از رشتههایی که داوطلبان کنکور آن را در دفترچه انتخاب رشته کنکور مشاهده میکنند، رشته «شیمی» است. داوطلبان علاقهمند به این رشته بهتر است پیش از انتخاب اطلاعات کافی درخصوص این رشته، درسهای عمومی و اختصاصی و بازار کار آن کسب کنند. در ادامه به معرفی و بررسی رشته شیمی میپردازیم:
معرفی رشته شیمی
داوطلبانی که مرحله آزمون کتبی کنکور سراسری را با موفقیت گذراندهاند، اکنون به دنبال یافتن بهترین رشته جهت تحصیل هستند. به دلیل اینکه انتخاب رشته کنکور، یکی از مهمترین و سرنوشتسازترین مراحل برای پذیرش در دانشگاه و یافتن شغل مناسب محسوب میشود، بنابراین کسب اطلاعات پیرامون رشته دانشگاهی لازم است.
یکی از رشتههای موجود در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری، شیمی است. رشته شیمی به پرورش متخصصانی میپردازد که با مطالعه و تحقیق و آزمایش به ابداع و نوآوری پرداخته یا فرآوردههای شیمیایی را کنترل میکند؛ این رشته در سطح کارشناسی به بررسی و مطالعه اجمالی ترکیب، ساختار و ویژگیهای ماده و منتشر آزمایشگاهی فرآیندهای شیمیایی میپردازد.
بخشهای رشته شیمی
رشته شیمی دارای دو بخش علم و صنایع شیمی بوده و به عنوان یکی از علوم پایه، زیر بنای علوم مختلفی ازجمله بیولوژی، بیوتکنولوژی، پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و رشتههای متعدد مهندسی است؛ اما صنایع شیمیایی عبارت است از صنایعی که در آنها واکنش شیمیایی انجام میگیرد، یعنی اقسام مواد اولیه تبدیل به محصولات جدید میشود که خواص این محصولات تا حدودی با مواد اولیه متفاوت است.
گرایشهای رشته شیمی
رشته شیمی دارای دو گرایش محض و کاربردی است؛ در گرایش محض، مبنای کار علم شیمی است و دانشجو درباره چهار گرایش اصلی این علم یعنی شیمی آلی، معدنی، تجزیه و شیمی فیزیک تحصیل میکند؛ اما در شیمی کاربردی، دروس پایه شیمی کمتر مطالعه میشود و دانشجو دروسی مربوط به مهندسی شیمی مانند اصول صنایع شیمیایی و تصفیه آب و فاضلاب را مطالعه میکند. فارغالتحصیلان شیمی محض در شروع یک فعالیت صنعتی نقش بسیاری دارند زیرا این گرایش راهکارهای تئوریک ساخت یک ماده را ارائه میدهد، اما فارغالتحصیلان شیمی کاربردی طراحی نیمه صنعتی ماده را مورد نظر را فرا میگیرند.
تواناییهای لازم جهت تحصیل در رشته شیمی
بسیاری از دانشآموزان، رشته شیمی را به عنوان حفظ کردن صدها فرمول و ارقام مختلف میشناسند؛ زیرا حجم مطالب کتاب شیمی دبیرستان بسیار است و دانشجویان برای مسائل حفظی تلاش میکنند، اما شیمی تلفیقی از مهارتهای ذهنی و استدلالی است؛ بنابراین اگر کسی بخواهد در این رشته موفق شود، باید در هر دو زمینه توانمند باشد.
دانشجوی شیمی لازم است در دروس ریاضی، شیمی و فیزیک قوی باشد و به رشته شیمی علاقهمند باشد. گفتنی است که رشته شیمی از بین داوطلبان گروه ریاضی، فنی و علوم تجربی دانشجو میپذیرد؛ اما برخی از دانشگاهها و مراکز آموزش عالی تنها از گروه آزمایشی علوم تجربی دانشجو میپذیرند.
دروس رشته شیمی در دانشگاه
دانستن دروس رشتههای مختلف کمک میکند که پیش از انتخاب رشته از دروس آن آگاهی داشتهباشید و با اطلاعات بیشتر نسبت به انتخاب رشته اقدام کنید؛ زیرا اطلاع نداشتن علاقه نسبت به دروس رشته مد نظر، ممکن است سبب ترک یا انصراف از تحصیل شود.
دروس مشترک گرایشهای شیمی
- ریاضی عمومی
- فیزیک پایه
- شیمی عمومی
- معادلات دیفرانسیل
- شیمی آلی
- شیمی تجزیه
- شیمی تجزیه دستگاهی
- شیمی فیزیک
- شیمی معدنی
- زبان تخصصی شیمی
- کاربرد طیفسنجشی در شیمی آلی
- جداسازی و شناسایی ترکیبات آلی
- مبانی کامپیوتر و برنامهنویسی
- روش استفاده از متون علمی شیمی
- کارگاه یا شیشهگری
دروس تخصصی گرایش شیمی محض
- اصول صنایع شیمیایی
- شیمی آلی فلزی
- مبانی شیمی کوانتومی
- گرافیک و نقشهخوانی
- شیمی فیزیک آلی
- طیفسنج مولکولی
دروس تخصصی گرایش شیمی کاربردی
- کارگاه یا شیشهگری
- گرافیک و نقشهخوانی
- اصول محاسبات شیمی صنعتی
- شیمی صنعتی
- کارآموزی تابستانی
- گزارشنویسی و سمینار
- اصول تصفیه آب و پسابهای صنعتی
- خوردگی فلزات
بازار کار رشته شیمی
مهمترین بخش انتخاب رشته که تأثیر مستقیمی بر آینده داوطلبان دارد، موقعیت شغلی و بازار کار رشتههای تحصیلی است. تعدادی از فارغالتحصیلان رشته شیمی جذب صنایع شیمیایی مختلفی مانند صنایع رنگسازی، چرمسازی، پتروشیمی، مواد غذایی، لوازم بهداشتی و آرایشی میشوند و در بخشهای آزمایشگاههای کنترل کیفیت محصولات شیمیایی یا واحد تولید فعالیت میکنند.
در تمام صنایع احتیاج به فارغالتحصیلان شیمی مشاهده میشود؛ زیرا نیاز است که مواد اولیه مورد نیاز با توجه به استانداردهای جهانی بررسی شود. گفتنی است که فارغالتحصیلان این رشته توانایی تغییر و تبدیل بر مواد خام را نیز دارند و به کمک این توانایی تعداد بسیاری از فارغالتحصیلان این رشته کارگاهها یا کارخانههای شیمایی میتوانند دایر کنند.
نظر شما