حمیدرضا یوسفی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، با بیان اینکه هر یک از عناصر جدول تناوبی دارای فلسفه و تاریخچه خاص خود است، اظهار کرد: فلوئور به عنوان سرنشین گروه هالوژنها، الکترونگاتیوترین عنصر جدول تناوبی است که تمایل بسیاری به واکنش دارد.
وی افزود: این عنصر به صورت تکظرفیتی است و برای رسیدن به آرایش گاز نجیب، تنها یک الکترون نیاز دارد؛ به همین دلیل عناصر گروه یک و به خصوص هیدروژن، گزینه بسیار خوبی برای ترکیب با فلوئور است که معروفترین ماده ایجاد شده از فلوئور از ترکیب با هیدروژن بهوجود میآید.
این دکترای شیمی آلی ادامه داد: فلوئور به صورت گازی زردرنگ مشاهده میشود و اکسیدکننده بسیار قدرتمندی است. الکترونگاتیو بالای این عنصر موجب شده فلوئور با گازهای نجیب و بیاثر نیز وارد واکنش شود، اما این عنصر تمایل بسیاری دارد که با هیدروژن واکنش نشان دهد که کاربردهای آن در صنایع شیشه و فلز قابل مشاهده است.
وی در رابطه با کاربردهای فلوئور گفت: فلوئور، کاربردهای بسیاری دارد که معروفترین آنها استفاده در تفلون و پلاستیکها است؛ البته این عنصر خطراتی نیز دارد؛ هنگامی که انسان در معرض این عنصر قرار بگیرد مسمومیت شدیدی را تجربه میکند.
یوسفی اشاره کرد: یکی از کاربردهای شناخته شده فلوئور، استفاده در مدارس تحت عنوان دهانشویه برای افزایش مقاومت دندان و جلوگیری از پوسیدگی آن است که درصد بسیار کمی از آن در خمیر دندان وجود دارد و با عنوان فلوراید شناخته میشود.
وی تاکید کرد: پیرامون فلوئور، صحبتهای بسیاری وجود دارد؛ زیرا این عنصر بسیار واکنشپذیر است و با نافلزات، فلزات و گازهای نجیب واکنش میدهد که نتیجه آن ترکیبات مختلف و کاربردهای بسیار میشود مانند هگزا فلوئورو گوگرد که ترکیب بسیار مهمی است.
این دکترای شیمی آلی در رابطه با هگزا فلوئورو گوگرد گفت: گاز هلیم موجب نازک شدن صدا میشود و نقطه مقابل آن هگزا فلوئورو گوگرد قرار دارد که موجب بم شدن صدا میشود؛ البته این عمل که به عنوان تفریح در خارج از کشور انجام میشود بسیار خطرناک است و استفاده از آن توصیه نمیشود.
وی افزود: یکی دیگر از ترکیبات فلوئور، سدیم فلوئوراید است که به عنوان حشرهکش شناخته شده است و بسیار کاربرد دارد؛ البته این ترکیب نیز خطراتی دارد و نباید وارد سیستم تنفسی وارد شود.
یوسفی اشاره کرد: هگزا فلوئورو اورانیوم نیز از جمله ترکیبات این عنصر است که در استخراج ایزوتوپهای اورانیوم استفاده میشود. فلوئور عنصر بسیار مهمی است که کشف آن به ۵۰۰ سال پیش بازمیگردد و کاربردهای بسیاری در صنایع مختلف دارد.
نظر شما